”Agenter” i USA, ”dissidenter” på Kuba

Download (0)

Loading.... (view fulltext now)

Full text

(1)

Tidskriften Kuba 4/2010 8

Detta verk är licensierat under Creative Commons Erkännande-Icke- kommersiell-Inga bearbetningar 2.5 Sverige licens. För kopia av denna licens besök http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/se/. Det har publicerats i www.globalarkivet.se

”Agenter” i USA,

”dissidenter” på Kuba

I början av juli anhöll FBI elva personer i USA och anklagade dem för ”sammansvärjning för att verka som agenter för främmande regering”. Åtalspunkterna relaterade till Foreign Agents Registration Act (FARA), lagen om utländska agenters registrering.

Enligt FARA ska alla som verkar som agenter i främmande lands tjänst registrera sig hos justitiedepartementet och regelbundet deklarera sina inkomster och utgifter i verksamheten. Överträdelser kan ge upp till 10 års fängelse och tusentals dollar i böter.

I FARA anges som ”utländsk agent” bland annat

”person som står i förbindelse med utländska regeringar, oppositionspartier, statliga företag, turistbyråer, flygbolag ..”

med mera. FARA gäller alla som ”direkt eller indirekt tar emot uppdrag eller kontrolleras, finansieras eller understöds av utländsk regering eller politiskt parti”.

USA gör ingen hemlighet av att med pengar och utrustning stödja sina ”agenter” på Kuba. Tvärtom, varje år anslår kongressen öppet tiotals miljoner dollar för detta, och med det uttalade syftet att störta Kubas regering.

Vilka är skillnaderna mellan USA, som anhåller ryska agenter, som ingen tror har för avsikt att störta landets regering, och Kuba, som gör detsamma med USA-agenter (enligt FARAs definition) som uttalat har för avsikt att störta landets regering? I grunden kan det bara vara två: att USAs regering är god, och Kubas ond; eller helt enkelt att USAs regering är världens mäktigaste och Kubas räknas inte.

Eva Björklund

Figure

Updating...

References

Related subjects :