• No results found

'88/89

N/A
N/A
Protected

Academic year: 2022

Share "'88/89"

Copied!
28
0
0

Loading.... (view fulltext now)

Full text

(1)

ÅRSREDOVISNING '88/89

BONGS FABRIKER AB

(2)

Bolagsstämma

Ordinarie bolagsstämma hålls i Hörsal 01, Högskolan, Östra Boulevarden 13, Kristianstad onsdagen den 4 oktober 1989 kl. 17.00.

Deltagande i stämman

Rätt att delta i bolagsstämman har den aktieägare som är registrerad i den av Värdepapperscentralen VPC AB förda aktieboken senast fredagen den 22 septem- ber 1989.

Aktieägare som låtit förvaltarregistrera sina aktier, måste för att få delta i bolagsstämman tillfälligt inregi- strera aktierna i eget namn. Sådan inregistrering skall vara verkställd senast fredagen den 22 september 1989.

Aktieägare som önskar delta i bolagsstämman skall anmäla sig till styrelsen under adress Bongs Fabriker AB, Box 516, 291 25 Kristianstad eller per telefon 044-12 63 50 senast fredagen den 29 september 1989 kl.12.00.

Ärenden

Förutom de ärenden som enligt aktiebolagslagen och bolagsordningen skall förekomma på ordinarie bo- lagsstämma kommer följande förslag av styrelsen att behandlas:

-Ökning av aktiekapitalet med 10.603.680 kronor genom fondemission 1:2, varvid aktieägarna erhåller en ny aktie för varje tvåtal gamla aktier. Avstämnings- dag för fondemissionen föreslås bli den 4 december 1989. Aktierna berättigar enligt förslaget till utdelning från och med för verksamhetsåret 1989/90. styrelsens fullständiga förslag om fondemission hålls tillgängligt hos bolaget, Mäster Bonggatan 2, Kristianstad och sänds på begäran till aktieägare som så önskar.

- Ändring av bolagsordningen vad avser§ 2 (viss ut- vidgning av verksamhetsinriktningen),§ 3 (aktiekapi-

talgränser) samt§ 8 (antalet styrelseledamöter).

Utdelning

Som avstämningsdag för utdelning föreslås måndagen den 9 oktober 1989. Beslutar bolagsstämman enligt förslaget beräknas utdelningen komma att utsändas av VPC måndagen den 16 oktober 1989.

Innehåll

Affärside

VD' s kommentar Koncernstruktur Femårsöversikt Produktområden Förvaltnings berättelse Vinstdisposition Resultaträkningar Balansr åkningar Finansieringsanalyser Bokslutskommentarer Revisionsberättelse Bongsaktien

styrelse , revisorer och ledande befattningshavare

Definitioner av nyckeltal Adresser

l 2 5 6 7 10 12 13 14 16 17 20(

21

22

24

25 1

(3)

Affärside

Bongs affärside bygger på att inom den grafiska branschen utveckla, marknadsföra och tillverka produkter av papper, papp och plast i nära samarbete med kunderna främst på den skandinaviska marknaden . Vi verkar inom ramen för det moderna informationssamhället, där våra produkter ständigt utvecklas för att passa de krav som dagens mark- nadsföring, distribution och datateknik ställer.

·Vi arbetar inom följande huvudproduktområden:

Kuvert som höljen till information med speciell marknads- nisch den adresserade direktreklamen.

Katalogpärmar för produkt- och försäljniosinformation med speciell marknadsnisch pärmar och boxar till datain- dustrin för programvara och manualer.

Etiketter med kvalificerade tryck till speciellt bryggeri- och livsmedelsindustrin.

Förlag med inriktning på ungdomsbokklubbsverksamhet med specialintresse hlistar och fotboll.

Reproverksamhet som med modem laser och datateknik

ger tryckunderlag för alla former av tryckta budskap.

(4)

Vd Björn Bjurman

VD's kommentar

Det gångna året har för Bongskoncernen inneburit många förändringar. Fakture- ringen har ökat med mer än 87% till största delen beroende på att den norska Dreyer- koncernen tillkommit. Anpassningen och omstruktureringen av dessa företag har medfört mycket arbete på flera nivåer i moderbolaget.

Under året har en ny kuvertfabrik projek- terats och till största delen färdigställts i Kristianstad. Flyttning av verksamheten från den gamla fabriken har ägt rum under industrisemestern.

Under början av verksamhetsåret avyttrades kontorsvaru- verksamheten i Stockholm och senare under året även rit- varusidan. Ny chef för de två dotterbolagen i Stockholm har anställts och börjat sätta sin prägel på verksamheten.

Den svenska verksamheten

Den "tidigare" Bongs-koncernen har haft en god utveck- ling och trots försäljning av verksamheter ökat fakture- ringen med 11.3% till226.3 milj. SEK. Vinstmarginalen uppgick till12.7% (12.0) och har alltså ytterligare förbätt- rats. Avkastningen på det sysselsatta kapitalet uppgick till 22% (23) och på det egna kapitalet efter skatt till16%

(18). På det vid OTC-introduktionen tillkommande kapi- talet har vi inte kunnat uppnå samma förräntning som det tidigare sysselsatta kapitalet. I den svenska verksamheten har som årsmedeltal 359 personer varit anställda mot tidi- gare 365 och faktureringen per anställd uppgick till 630 Kkr (557).

Kuvertsidan, som är den största verksamhetsgrenen, har haft en bra utveckling med god ökning av såväl fakturering som lönsamhet, detta trots att betydande order lagts i den norska kuvertfabriken och därmed inräknas i Tönsberg Papirindustris verksamhet. Prisutvecklingen har varit hög- re än vi räknade med vid årets början.

Såväl faktureringen som lönsamheten inom pärmsidan har under verksamhetsåret stagnerat men vi kan se tillbaka på en mer än 130-procentig omsättningstillväxt de fem åren dessförinnan.

Försäljningen på den expansiva stockholms-marknaden har de senaste åren uppvisat en svag utveckling. För att, inom Bongs-stockholm AB, koncentrera verksamheten på moderbolagets huvudproduktområden kuvert och pär- mar, avyttrades per 1/9 1988 kontorsvarudelen och senare den 1/31989 ritvarusidan i försäljningsbolaget. Åtgärder- na har redan under det gångna verksamhetsåret haft en

2 ---~--- t=:===

(5)

kraftigt märkbar effekt och beräknas framgent leda till ännu bättre marknadstäckning i stockholmsområdet inom kuvert- och pärmsidan.

Utvecklingen i den norska verksamheten

AJS Tönsberg Papirindustri - det största av de fyra produ- cerande företagen- med en kuvertförsäljning

av ca 76.0 milj SEK flyttade i början av verksamhets- året in i helt nybyggda lokaler, som un-

der byggnadstiden blev mer än 10 milj.

SEK dyrare än beräknat. De högre kost- nader dessa nya lokaler medfört i kombi- nation med den försämrade norska kon- junkturen har gett företaget lönsamhets- problem. Dessa har vi mött med ' att minska personalen från 151 till idag 127 personer och samtidigt producera totalt sett mer. Order har lagts över från den svenska marknaden. Under det inneva- rande verksamhetsåret råkriar vi med att produktiviteten ytterligare skall förbätt- ras och att den norska marknaden skall fortsätta att repa sig. Företaget förväntar sig en omsättningsökning på ca 14 %.

AJS Nova-Print - det etikettproducerande företaget - har sedan kalenderårsskiftet kraftigt ökat sin orderingång och fakturering. Man har återtagit tidigare förlorade marknadsandelar i Norge samt haft en god försäljning till de svenska bryggerierna och livsmedelsindustrin. Priserna på företagets produkter står i stort sett stilla men detta har kompenserats med ett bättre utnyttjande av anläggningen med genomgående tvåskiftskörning. En rationalisering av det i företaget nedlagda kapitalet har igångsatts varigenom finansnettot förbättrats . A/S Nova-Print beräknas öka sin fakturering till ca 45 milj. SEK.

Stabenfeldt AJS - barnboksförl~get - har haft en lika god faktureringsutveckling som tidigare och uppnådde en om- sättning av 28.2 milj. SEK. Förlaget är framför allt inriktat på flickor i åldern 12-16 år, till vilka man säljer serietid- ningar och böcker främst som klubbverksamhet men även till viss del via den traditionella handeln. Förlaget lämnar en avkastning överstigande 40% på såväl eget som syssel- satt och totalt kapital. Man bör j ar uppnå en mättnad inom den målgrupp man bearbetar-i Norge , varför man planerar att bredda verksamheten till andra nordiska länder. Sta- benfeldt A/S räknar med samma goda lönsamhet som hit- tills även om ökade marknadsföringsinvesteringar utanför Norge kortsiktigt kommer att påverka resultatet.

Cliche Grafisk A/S - reproföretaget - har i den rådande svaga konjunkturen i Norge haft ett svårt år med fallande priser på sina tjänster och produkter. Personalstyrkan har

-

NOVA-PRINT

~ - ....

- ·l,r"

. . ·., f

--- 3

(6)

minskats med 12 personer till en del på grund av rationali- sering. För att undvika permittering har företaget fått ett arbetsmarknadsbidrag på 1.0 milj. NOK, som till hälften utbetalats för perioden 1/1-30/4 1989 och till hälften efter den 1/5 1989. Omsättningen uppgick till16.3 milj. SEK och företaget gav ett mindre överskott. Arbetet inriktas på att öka ordervolymen både inom och utom landet för att bättre utnyttja företagets personella och maskinella resur- ser.

Dreyer A/S - moderföretaget - ägs per den 30/4 -89 till 87.7 % av Bongs N or ge A/S, som i sin tur är ett helägt dotterbolag till Bongs Fabriker AB. För att följa de i den beviljade koncessionen givna villkoren har det egna kapi- talet i Dreyer A/S efter utgången av verksamhetsåret ökats med 18 mil j. N O K genom en riktad emission till Bongs Norge A/S, varigenom Bongs ägande uppgår till91.8%

och en tvångsinlösen av utelöpande aktier möjliggjorts.

Dreyer A/S verksamhet har flyttats från Oslo till Tönsberg och tidigare VD-avtal med Aukner & Neuman har upp- hört. Undertecknad upprätthåller tills vidare koncern- chefsbefattningen även för den totala norska verksamhe- ten. Under april har lånen i den norska verksamheten om- placerats varvid moderbolaget Bongs Fabriker AB inträtt som direkt låneansvarig för ett lån i Nordiska Investerings- banken på 40.0 milj. NOK. Genom koncernsamordning av betalningsströmmarna och nämnda omplacering av lå- nen kommer finansnettot på årsbasis att förbättras med mellan 2.5-3.0 milj. NOK. För innevarande verksamhets- år förväntas Dreyerkoncernen ge en bruttomarginal före avskrivningar på 13.5%, vilket är mindre än en procenten- het lägre än i den svenska verksamheten.

4 ---

Rörelseresultatet efter avskrivningar på

8.2% är också acceptabelt men finans-

nettot ger verksamheten en för låg lön-

samhet. Det stora negativa finansnettot

har sin grund i den stora fastighetsinves-

tering, som Dreyer A/S företagit i Töns-

berg samt det sätt på vilken koncernen

har skapats. Åtgärder granskas, som tar

sikte på att minska skuldbördan så att

resultatet efter finansnetto kommer upp

på samma nivå som övriga verksamheter

i Bongs. För innevarande verksamhetsår

räknar vi med ett avsevärt förbättrat re-

sultat efter finansnetto.

(7)

--

Koncernstruktur 1 )

BONGS SfOCKHOLM AB

- Stockholrn

Kuvert och pännfön.ål Jrung

f RlRGER föll.'>I-\F5!."S \B

- l ""'~r- <..-Il '''" ~, >l..n1~11.-.-k~•· .. l:n

1\.!J\dt 1'\o: h p .• tttt11'1"'·lljlllllQ

BtJ,GS SWLDEX U3 PARMAR

~ Mal•n<t

l BONGS

"'"~r1 no.: h polrr.tlllr•dlrmn~ Kn~tllm~tarl •

l BONGS l

BUNUS - JANY AB Spånga

.. Solle&A Kuvert- och pannfon.a!Jnmg

KontonvaJ uhandel

KUVERT

! Kmnanstad BONGS ..

l BONGS

BONGS FABRIKER AB

Norrkopmg

Koncemledrung

-~

Kl ERT

- [ ~; T()f"\Jil klt l'o\1'1111 IJl)TlU

- Il )Il; .. ' TIJ1•mr'l_

Olt tl

- .____ ,.. J; ll ... ETfFM

l) Operativ koncernstruktur per 1989-04-30

z) Efter utgången av verksamhetsåret 1988/89 har en riktad nyemission i Dreyer A/S genom- förts varefter ägarandelen uppgår till91,8 %

---~ ~·---5

(8)

6

Femårsöversikt

Koncernen i sammandrag (Kkr) 88/89 Försäljning och resultat

Fakturerad försäljning .. . .. . . . . 380.421 Resultat efter finansnetto . .

o • • •

28.989 Vinstmarginal ... .... . % 7.6 Vinst/aktie efter schablonskatt .. kr 6:80 Vinst/aktie efter full skatt .. ... . kr 6:10 Balansposter

Balansomslutning .. ... ... .. 349.969

Rörelsekapital . . . .. ... 108.046

Obeskattade reserver ...

~

... 77.882

Eget kapital . . . ... 69.026 Nyckeltal

soliditet . . . . .. .. .. .. . . . % 32 Andel riskbärande kapital ... % 43 Kapitalomsättningshastighet ... ggr 1.1 Avkastning på eget kapital ... % 15 Avkastning på totalt kapital .. .. % 13 A v kastning på sysselsatt kapital . % 17 Antal anställda . . . 607 Fakturering per anställd . . . • 627 Definitioner av nyckeltal och begrepp sid 24

Faldw-ering odl ruullal (MSEK) O Fakturering - Resultat efter finansnetto

300

200

100

o

84185 85186 86/87 87/88 88189

ltllntabilltet (~)

O På sysselsatt kapital

III Pä eget kapital efter skatt

40

30

20

lO

o

84185 85186 86187 87188 88189

87/88 86/87 85/86 84/85

203.262 179.082 172.484 131.196 24.420 18.213 14.633 9.683

12.0 10.2 8.5 7.4

7:20 6:70 5:40 3:60

6:90 6:80 5:00 3:30

180.667 140.146 116.288 101.065 68.982 46.463 35.021 22.936 58.453 56.670 50.045 40.698 52.655 22.974 13.405 11.092

45 37 33 31

61 57 55 51

1.3 1.4 1.6 1.5

18 20 21 17

16 16 16 13

23 22 23 19

365 330 334 314

557 543 516 418

Soliditetsutveddlng l!! Balan&omslutning

• Eget kapital och obeskattade reserver MSEK

400

84/85 85/86 86187 87/88 88189

Omsättning per anställd (kkr) 800

600

400

200

o

84185 85186 86187 87188 88189

(9)

--

Produktområden

Kuvert

Utvecklingen har varit positiv totalt sett. Våra två största marknader - Sverige och Norge - har dock utvecklats olika med 3% volymökning i Sverige under året, medan i Norge noterats en dämpning av marknaden på 3% som ett resultat av den allmänna lågkonjunkturen där. Exporten från Norge har dock kompenserat denna minskning.

Koncernens totala fakturering på kuvertsidan uppgick till 235,2 Mkr. Den svenska ökningen har varit hela 16% för året. Exporten från Sverige sjönk 2% medan den norska exporten ökade med 40 %.

Kuvertsidans rörelseresultat uppgick till16,2 Mkr, trots ett underskott i A/S Tönsberg Papirindustri på 1,1 Mkr.

Under året har en modern kuvertmaskin, 380 EU, av ny modell tagits i bruk i Kristianstad. Denna maskin har bl a robotiserad påfyllning av kuvertämnen och är byggd efter ett modulsystem som möjliggör snabbare omställning samt framtida anpassningar till marknadens behov.

Årets stora satsning har varit projektering och färdig- ställande av den nya kuvertfabriken i Kristianstad, inflytt- ningsklar i juli 1989. Fabriken, om 10 000 m 2 produktions- yta och lager i ett plan , beräknas reducera produktions- kostnaden med 2-3 Mkr/år. Investeringen har genomförts utan att engagera nämnvärt mer kapital.

stora investeringar har också gjorts i ett nytt datoriserat kalkyl- och planeringssystem i Kristianstad. Detta är ge- mensamt för kuvert och pärmavdelningen.

I Norge flyttade Tönsberg Papirindustri in i nya moderna lokaler under sommaren 1988. Bland investeringarna i för- bättrade produktionsresurser kan nämnas en snabb till- trycksmaskin , utrustning för tillverkning av kuvert med s k täckremsa samt en intressant investering i en automatisk anläggning för infärgning av pappersbanan i rullmaski- nerna.

För det kommande året beräknas marknaden växa med 2-3% i volym. Framför allt ökar direktreklambranschens beställningar av specialkuvert med tryck. I Norge kan vi skönja en vändning av lågkonjunkturen. Ett allmänt ökat medvetande om vikten av att profilera sin verksamhet gör också att vi kan räkna med tillväxt på området affärsku- vert.

Q)

Fakturering produktområde kuvert 1988/89 235,2 Mkr.

Internfakturering ingår med 8,4 Mkr.

---- --- 7

(10)

Fakturering produktområde pärmar 1988189 59,3 Mkr. Internfakturering ingår med 0,6 Mkr.

Pärmar

Faktureringen uppgick till59,3 Mkr (59,1) vilket innebär en volymminskning. Rörelseresultatet uppgick till5 ,9 Mkr, vilket är i nivå med fjolårsresultatet .

Marknaden har inte helt motsvarat förväntningarna. Ef- terfrågan på katalogpärmar har varit svag. Orsaken syns vara den rådande långvariga högkonjukturen i Sverige, som gör att många företag avstår från marknadsförings- satsningar i t ex nya katalogpärmar.

Exporten har också minskat p g a vikande konjunkturer för ett par stora kunder av databoxar och manualpärmar. I viss mån har detta kompenserats av en uppgång hos in- hemska kunder.

Branschen karaktäriseras av att en stor volym av enkla standardpärmar produceras i icke konkurrensutsatta före- tag. Vidare finns inom landet många mindre tillverkare.

Endast Bongs och Esselte kan anses ha en heltäckande bredd på tillverkningen av pärmar och liknande produk- ter. En fortsatt strukturering inom branschen är att vänta.

Vid huvudanläggningen i Kristianstad har investeringar gjorts i en helautomatisk pärmgöringsmaskin för klädda pärmar. Den nya helautomatiska maskinen för tillverkning av databoxar har tagits i bruk under året. Vid Strömplast- enheten i Spånga har installerats en helt ny maskin som tillverkar svetsade plastpärmar direkt från rulle, med auto- matisk iläggning av papp, tryckta ark m m. Maskinen är den första i sitt slag i världen och kommer att kraftigt öka vår konkurrensförmåga på stora upplagor.

Flera faktorer gör att vi kan se ljust på den närmaste fram- tiden. Våra närliggande marknader i Norge och Danmark skall bearbetas mera systematiskt, bl a via den egna kon- cernen.

Databranschen är i stor utsträckning obearbetad utanför Sverige. Flera kampanjer riktade mot pärmköpare är pla- nerade.

Etikett

Denna för Bongskoncernen nya verksamhet bedrivs av det norska bolaget NS NOVA-PRINT i Stavanger. Med 25 års erfarenhet har Nova-Print nått en ledande position i Skandinavien som leverantör av etiketter främst till bryg- geri- och livsmedelsbranschen. Främsta konkurrenter är Akerlund & Rausing i Sverige, Tilgman i Finland och Bor- ding i Danmark. ·

8---

(11)

Till ny verkställande direktör efter Wilhelm Hadeskog som avgick med pension, utsågs Ragnar E Brynildsen i oktober 1988. Antalet anställda i apri11989 var 53 perso- ner. Omsättningen uppgick till38,5 Mkr med ett rörelsere- sultat på 1.3 Mkr.

Under de två senaste verksamhetsåren har ett omfattande investeringsprogram genomförts, med totala investeringar på 21 milj. NO K. Två nya datorstyrda Misomexmaskiner för tryckplåtsframställning har anskaffats. Äldre tryck- pressar har bytts ut mot nya 4- och 5-färgspressar. Dess- utom har en tredje 5-färgs Rolandpress med lackverk an- skaffats. Ä ven färdiggöringsavdelningen har modernise- rats med automatiska skakbord, räkneverk och nya skär- maskiner med automatisk avlastning.

Marknadsandelen i Norge är hög- ca 80%. Möjligheter- na att expandera exporten, främst inom Norden är goda.

Nova-Print torde vara Skandinaviens modernaste tryckeri inom sitt produktområde med utrustning och personal väl rustad för vidare utveckling inför 90-talet.

Förlag

Verksamheten bedrives f n enbart i Norge av dotterbola- get Stabenfeldt A/S i Stavanger, som marknadsför böcker och serietidningar till ungdomar mellan 9-16 år. Inrikt- ningen är hästar, fotboll och allmän underhållningslittera- tur. Huvudproduktområdena utgöres av:

Tre bokklubbar (Penny, Tuppen og Lillemor, Boing) - Serietidningar

- skoldagböcker

Försäljningen sker i huvudsak direkt till konsument via klubblad och direktutskick. 30 % av omsättningen går via traditionella kiosker och butiker.

Verkställande direktör är Tor Tjeldflåt och antalet anställ- da är 17 personer.

Årsomsättningen uppgick till28,3 Mkr. Rörelseresultatet blev 3,5 Mkr. Trots åtstramningen av den norska privata ekonomin har Stabenfeldt haft en hög tillväxt under året med en omsättningsökning på 25 %.

Verksamheten bedrives i moderna lokaler och med i hög grad ny modern teknologi. Utsikterna för den närmaste tiden bedöms som goda även om en viss mättnad kan för- utses på den norska marknaden. Långt framskridna planer föreligger att utvidga verksamheten till andra nordiska länder.

Fakturering produ.ktområde etiketter 198&189 38,5 Mkr.

Fakturering produktområde förlag 1988189 28,3 Mkr.

9

(12)

Förvaltningsberättelse

Företagsförvärv

Näringslivsdepartementet i Norge lämnade 1988 tillstånd till förvärv av aktier i Dreyer A/S. Den av bolagsstämman i september 1988 beslutade nyemissionen i moderbolaget riktad till aktieägarna i Dreyer har genomförts. Antalet B- aktier ökade därigenom med 420.736 st och aktiekapitalet höjdes med 4.2 Mkr mot likvid av 87.7% av aktierna i Dreyer, vilka överförts till det helägda dotterbolaget Bongs Norge A/S.

I enlighet med villkoren i den erhållna koncessionen har Dreyerkoncernen tillförts 18 milj. NOK i eget kapital ge- nom en riktad emission till Bongs Norge A/S. Därigenom kan tvångsinlösen av återstående aktier begäras.

Flyttning av Kristianstadsenheten

I maj 1988 har moderbolagets industrifastighet i Kristian- stad sålts med frånträde 1/8 1989 och avtal träffats om köp av annan industrifastighet för 15.7 Mkr, som tillträtts 30/6 1989. Den tidigare ägaren har ännu inte flyttat hela sin rörelse , varför de nya lokalerna har kunnat tas i anspråk endast för kuverttillverkningen. Bongs kompenseras med en hyresintäkt på 1.2 Mkr. för halva den nya fastigheten och får ersättning för de merkostnader som uppkommer genom att Kristianstadsrörelsen under ett år måste drivas på två håll.

Fakturering och orderingång

Främst genom förvärvet av Dreyerkoncernen ökade faktu- reringen med 87% från 203 till380 Mkr. För jämförbara enheter med hänsyn tagen även till under året avyttrade verksamheter ökade försäljningen med 15 % .

Koncernens fakturering per produktgrupp uppgick till (Kkr) 1988/89 1987/88

Kuvert Pärmar Etiketter Förlag

Repro och övrigt Total

Avgår internfakturering Summa

235.231 137.785 59.329 59.125 38.473

28.261

28.571 17.689 389.865 214.599 -9.444 -11.337 380.421 203.262

Orderingången överstiger faktureringen. Orderstocken är totalt sett tillfredsställande.

Resultat

Koncernens resultat efter avskrivningar enligt plan upp- gick till37.3 Mkr eller 9.8% av faktureringen mot 23.1 Mkr respektive 11.3% föregående år.

Resultatet efter finansiella intäkter och kostnader ökade med 18.7 % till29.0 Mkr (24.4) motsvarande 7.6% av faktureringen (12.0). Resultatförbättringen är att hänföra

10--- - --- - -- -- ---

(13)

till moderbolaget där dels kuvertsidan haft en god ökning och dels finansnettot förbättrats. Dreyerkoncernen har bi- dragit till koncernresultatet med O. 3 Mkr.

Vinsten per aktie efter schablonskatt utgjorde 6:80 (7:20).

En något större nedgång var förutsedd som en följd av förvärvet av Dreyerkoncernen men resultatförbättringen har gått snabbare än vad som tidigare förutsågs varför vinsten per aktie överträffar tidigare lämnade prognoser.

Avkastningen på sysselsatt kapital uppgick till 17 % och på det egna kapitalet efter skatt till 15 %.

Koncernens extraordinära intäkter uppgick ti1120.8 Mkr, varav moderbolagets försäljning av industrifastigheten i Kristianstad gav en reavinst av 19.7 Mkr. Extraordinära kostnader i samband med flyttning av hela kuvertverksam- beten in i ny fastighet i Norge uppgick till2.1 Mkr. Resul- tatet efter extraordinära intäkter och kostnader uppgick till47. 6 Mkr (22.4), vilket innebär en vinst per aktie på 15:90 kr (6:60) efter schablonskatt, med beaktande av att fastighetsförsäljningen inte medför någon skattekostnad.

Personal

Medelantalet anställda uppgick med Koncernen fördelning på arbetsställen till: 1988/89 1987/88 SVERIGE

Kristianstad 252 253

Norrköping 38 40

Stockholm 51 56

Övriga arbetsställen 18 16

359 365

NORGE 248

607 365

LJ:mer och ersättning har utgått med följande belopp (Kkr)

SVERIGE

Styrelse och företagsledning 1.657 1.284

(yarav tantiem) (145) (190)

Ovriga 43.998 40.393

45.655 41.677

Sociala kostnader 19.537 18.796

Summa personalkostnader 65.192 60.473

I"ORGE

Styrelse och företagsledning 2.082

Övriga 41.892

43.974

Sociala kostnader 8.238

Summa personalkostnader 52.212

Summa personalkostnader totalt 117.404 60.473

Moderbolaget 1988/89 1987/88

252 253

38 40

22 21

6 8

318 322

318 322

6 Il 601

(145) (190) 37.590 34.739 38.201 35.340 16.641 15.663 54.842 51.003

54.842 51.003

- - - -- - - -- - - -- -- - - --- 11

(14)

Antalet anställda har i och med Dreyer-förvärvet ökat med 248 personer samtidigt som den svenska delen av kon- cernen minskat med 6 personer. I personalkostnaderna ingår 1.5 Mkr, utgörande "vinstandelsersättning".

Omsättningen per anställd uppgick till 627 Kkr mot 557 Kkr föregående år.

Finansiell ställning

Till följd av samgåendet med Dreyer-koncemen har solidi- teten med beaktande av schablonskatt sjunkit från 45 % till32 % och koncernens egenfinansiering från 61 % till43 % Likvida medel inklusive kortfristiga placeringar uppgick vid årets slut til147 .l Mkr.

Den ekonomiska ställningen i kombination med att bola- gets aktier är OTC-noterade ger koncernen stor finansiell handlingsfrihet och goda möjligheter till expansion.

Investeringar

Koncernens bruttoinvesteringar i fastigheter uppgick till 61.3 Mkr och i maskiner och inventarier till55.0 Mkr varav vid samgåendet med Dreyerkoncernen tillförts 49.2 Mkr respektive 26.8 Mkr.

Bokslutsdispositioner

Förutom till varulagerreserver och resultatutjämningsfon- der har avsatts 14.8 Mkr till en återanskaffningsfond för fastigheter i moderbolaget. I samband med investeringen i den nya Kristianstadsfastigheten under innevarande verk- samhetsår direktavskrives denna med motsvarande be- lopp.

Fondemission

styrelsen föreslår årets bolagsstämma att aktiekapitalet i moderbolaget ökas till31.8 Mkr genom en fondemission av en ny aktie på varje tvåtal gamla genom att från reserv- fonden till aktiekapitalet överföres 10.6 Mkr.

Förslag till vinstdisposition

Till bolagsstämmans förfogande i moderbolaget står årets vinst jämte föregående års balanserade vinstmedel

Totalt styrelsen och verkställande direktören föreslår följande disposition:

Till aktieägarna utdelas kronor l :40 per aktie I ny räkning balanseras

Totalt

16.076 Kkr 13.900 Kkr 29.976 Kkr

2.%9 Kkr 27.007 Kkr 29.976 Kkr Koncernens fria egna kapital uppgår till 27.450 Kkr. Några överföringar till bundna fonder föreslås ej.

Utsikter för 1989/90

Sedan 1984/85 har Bongs-koncernens vinst efter finansnet- to ökat med mer än 30% i genomsnitt årligen. För inneva- rande verksamhetsår bedöms ungefär förra årets lönsam- hetstillväxt kunna uppnås.

12---~---

(15)

l

J

J l

ltes~taträkltUlgar

Kkr

Fakturerad försäljning, not 8 . ... ...••

Övriga rörelseintäkter . . . . ..•

Koncernen 1988/89 1987/88 380.421 203 .262

1.424 920

381.845 204.182 - 330.723 -174.618

Moderbolaget 1988/89 1987/88 202.000 177.374 1.735 1.430 203.795 178.804 -173.382 -150.479

_ -- - ~?._r ~l~~!'!S. ~?.S..tJ.?.;:}~~r 1 . ~ 0!_l , 8 ... . . .

~

... __ _ _ _ ,._..., _ _,, . .. -. . ... ,.. ___ _ _ _ ___

---~·---,.·~-----

· - . ..

51.122 Rörelseresultat före avskrivmagar enligt, ~ l :.:.;. an :..:...__~

Avskrivningar på byggnader, not 2 .. . . A vskrivniogar på maskiner och

inventarier, not 2 . . .. . . . .. . . . .... . . . Avskrivningar på goodwill, not 2 . .. . Rörelse~~~~ _!~t _e~~-r . ~~ ~~r!~~ingar cn!}&!.P.~ ~n.

Finansiella intäkter och kostnader Utdelning på aktier i dotterb\)]ag Ränteintäkter . .. . ... .. ... .. . .. . . Räntekostnader . . . . . . .

1.715 11.265 800 37.342

6 .981 15.334

29.564 341 5.409 763 23.051

3 .335 1.966

___ _ ... __... _ _ _ .

Resultat efter finan~iel1a intäkter och

28.989 24.420 kostnader . .. :.. : .:_ :.: : _~ .. : : .. .. . ... ...:.. · .:... · :....: · ·~-- ··•• •• ··-- - - -- - -- -·- · ·-·r- , , .. ,. __

Extraordinära intäkter och koc;tnader Vinst vid fastigheMörsåljning ....

ÖVriga extraordinära intäkter . . . . . . . Nedskrivning av aktier i dotterbolag ..

Övriga extraordinåra kostnader : .~.:..:...· __ _

19 .859 981 2.242 47 .587 Resultat före b~kslutsdispo!>itioner och skat _ t _ _ _

Bokslutsdi!tpositioner

Avsättning tilllagerre!.erv . . . . ... . Avsättning till resultatutjamningsfond Avsättning till återanskaffningsfond .. . Avskrivningar på maskiner och

inventarier avvikande från plan, not 2 A V8krivningar på goodwill avvikande från plan, not 2 . . . . .... . ... ... . . Övriga bokslutsdispositioner . ... . . Lämnat kon~_!l~~ !~ .. : : . . ... ... . _ Resultat före skatt . . . • •• . .. • , ••..

· ··- .... --·- - - -- -. - - · --

. _ _ . S~at~~ t_:tO_~~ : ~ · ~ · .. _ :..:..:_-... ~ ••••.••••••••

Årets vinst . . .. . ... ... ... .

- -

-

2.120 1.156 14.750 793 195 811 28.152 13.630 14.522

27 - 2.056

•·- ··- -- · H

22.391

----·- - c-•- · •• ... - ..., - •

998 682

56

- 47

· --- - - -

20.608 __

.._

_______

11.852 8.756

30.413 28.325

189 ...,.. 341

5.200 4.920

590 590

24.434 2 2.474

1.700 4.709 3.299 1.834 1.944 27.309 25.529

•··---· ·•••·-- -. .. •-•·••m..,

19.859

27 - 1.700 134 - 2 .056

47.034 21.800

- 1.870 877

943 478

14.750

393 75

165 17

1.150 ··- ..• 375

~---·--

28.093 19.978

- 12.017 11.464 16.076 8 .514

--- - ---- --- --- 13

(16)

Balansräkningar

K kr

Tillgångar

Omsättningstillgångar

Kassa och bank . . . .. . . . . . . .. . . Kortfristiga placeringar . ... ... .. ... . Fordringar på dotterbolag .... . .. .. . . Kundfordringar . . . . . . .. .. . . Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter . . . . ... ... . ... . Övriga kortfristiga fordringar . .. . ... . V arulage.r . ... . . .... .. .. . .. .•

Koncernen 890430 880430

22.159 16.433 24.955 35.874 58.713 33.845 2.866 4.303

26.305 343

53.103 30;520

--~--·-...,_

__ - -- ··· ··-··

188.101 121.318 - -- - - - - · ··" ···-·· ··· - · -·- ·- - -- - - -

Spärrkonton hos Riksbanken

För förnyelsefond ... ... . _ . •... 160 160 För allmän investeringsfond . . . . . . 15.338 15.338 15.498 15.498

Moderbolage:t 890430 880430

16.104 15.182 24.955 35.874 8.441 5.578 37.464 24.503 2.638 3.977 23.627 266 31.890 26.548

- - - - .

145.119 111.928

160 160

14.157 14.157

.... ··-· ---- - - - ---.

__ , _______

.... ... ·•· .- --- . -- --- ---- --- .. - ---

14.317 14.317

· - - - - --- - - - -··-···- --- -··· ·" ··- - - - Anläggningstillgångar

Fordringar på dotterbolag ... . . . . . Diverse fordringar . . . • . . • . .. . .. . Obligationer och konvertibla

förlagsbevis . . . ... .. . . . Aktier i dotterbolag, not 3 ... . .. _ . Aktier i andra bolag. not 4 ... . .. _ . Goodwill, not 5 ... .. •.•

F6rskott tillleverantörer ... . ___ . Maskiner och inventarier, not 5 . .. .. . Byggnader, not 5 . . ... . ... .. .. . Mark och markanläggningar, not 5 . .. .

Summa tillgångar Ställda panter

Fastighetsinteckningar ... . . .... . Företagsinteckningar ... .. .. . Likvida medel . .. , .. .. ... .. . .. .

14 ---~---~

649 4.105 119 4.732 1.314 71.050 60.155 4.246 146.370

5.572 1.313 29.699 6.584 683 43 .851 349.969 180.667

65.430 73.862 1.746

3.033 5.000 1.641

39.386

4.105 8.443 3.000 997 28.578 5.027 155 89.691

6.047 3.590 1.313 27.235 6.584 683 45.452 249.127 171.697

2.560 5.000 1.746

3.033

5.000

1.641

(17)

Sl"lllder och eget kapital

Kortfristiga skulder

Skulder till dotterbolag •. ... . . ..

Leverantarskulder . . . . ... .... . .. . skatteskuld . - ... . - .. .. - . . . .. . Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter ... ... . . . . . . ... . Övriga kortfri!>tiga skulder .... _ . . . ..

Förskott från kunder ... .

Koncernen 890430 880430

22.426 13.354 27 .844 16.431

12.660 16.590 16.814 6,257 15 80.055

---~ 52.336 Långfristiga skulder

Checkräkningskredit . . . . . . . . . . . Inteckningslän . . . • . . . . . . . .. . Revel'8lån . . . . . . Konvertibelt förlagslån, not 6 ... .•••.

Avsatt tiiJ pensioner PRI . . . . . .• , •..

A v satt till pensioner övriga ....•.•..

Latent skatteskuld . . . . ... ... .

17.325

74.549 1.265 1.766 1.590 3.500 3.500 10.704 9.419

382 382

11.704 1.067

---

119.930 17.223 ...

,

-- ---· ··-- --·--- - - - --- --·--- --- .. -·- --·· ... . - ·· ···--· .. .... --- - - -- -

Obe~kattade reserver

Lagerreserv . . . . . . . . . . ..

Resultatutjåmningsfond . . . . .. . . . Ackumulerade avskrivningar ut6ver plan, not 5 ... •. . •... •.

Ateranskaffningsfond . . . . . . ... . Allmän investeringsfond . ... . Förnyelsefond . . . . . . ... . . Övriga obe~kattade reserver . . . . • .. . .

11 .936 8.650 19.393 14.750 22 .186 160 807 77.882

9.818 7.494 18.795 22.186 160 58.453

- --- --- - - - - - - - - -·-·-

Minoritetsintressen Eget kapital, not 7 Bundet eget kapital

Aktiekapital270.000 A och

1.850. 736 B aktier a nom 10:- ... . .. .

Reservfond . . . ... . ... .. .... .. .. . Bundna reserver

Fritt eget kapital

Balanserade vinstmedel . .. . . .. .. .. . . Fria reserver . . . . . .. .. . . ... .. . . . .

3.076

21.207 17.000 20.369 20.360

12.928 6.539

Moderbolaget 890430 880430

5.096 11.516 11.005

15.043 7.099 49.759

38.132 1.766 3.500 10.704 382 54.484

11.161 7.856 18.297 14.750 21.127 160 73.351

21.207 20.350

13.900

24 10.634 16;142 14.635 5.241 15 46.691

1.265 1.590 3.500 9.419 382 16.156

9.291 6.914 18.068 21.127 160 55.560

17.000 20.350

7.426 Årets vinst ... ... . . , . .... . . . . 14.522 8.756 16.076 8.514

--- - - - -

=~---6 .::.;. 9 ~ .0 _ 26 52.655 71.533 53.290 Summa skulder och eget kapital ____________ 3_ 49.969 180.667 249.127 171.697 Ansvarsförbindelser

Borgens- och övriga ansvars-

förbindelser . . ... . .... . ... . .... .. . . 2.327 1.342 1.354 1.326 Pensionsförpliktelser utöver skuldfört

belopp . ... . . . ... . . . . . . . . ... . . 3.983

--- ---~---~~---~---~--- 15

(18)

Finansieringsanalyser

Koncernen Moder-

bolaget 1988189·

Kkr 1988/89 1987188 1986/87

TiUförda medel

Resultat före bokslutsdispositioner

ochskatt . . . 47.587 22.391 22.842 47.034 Avskrivningar och nedskrivningar på

anläggningstillgångar . . . 13.780 6 .513 5.604 5.979 Bokföringsmässig vinst på sålda

anläggningstillgångar . . . . . . . - 24.250 32 - 4.802 - 20.186 Skatt ... , .. .. .. .. .. - 13.630 - 11.852 - 5.747 - 1 2.017 Förändring av spärrkonton hos

Riksbanken . .. . . .. .. . . .. .. .. . .. .. . - - 5.462 3.458

- -.!J~~~ - ~!.~~~B .. . : . ..:..: .. · . . : .· :..~ _:_:_:_· .:. :_· _ _ _ . :: _ __ ~-- ~- ·-·--: ___ _ !_:g~- --=- ---- .. J. QQ __ ~ ·- --=-·-···~-:~

Frän åretsverksamhet internt tillförda medel 21.447 10.433 13.539 18.770 Nyemission ... ..•••..

Ökning av långfristiga skulder . ... . Minoritetsintressen . . . . ....•.. . Försäljning av fastigheter . . . ... . Försäljning av maskiner och

inventarier ... .... ... . . ... . Försäljning av goodwill .... ... ... . -~~E~i-~.!!. ~ ~~i~r __ :_~_ ~- : .. : :. :, - . - . - ... . Summa tillförda medel

· - - - - - -

Använda medel

Investeringar i fastigheter . . . . . ... . Investeringar i maskiner och inventarier Investeringar i goodwill . . . • • . Investeringar i aktier . . . . . . _ . . . . ..

Ökning av långfristiga fordringar . .•..

Lämnat koncernbidrag ... ... .

4.207 102.707 3.076 22.330 6.812 135

22.050

568 240

4.207 38.328 22.330 586

5.143 1.906

-.-~·~~--~--"

--· -· . ... _ -·--- - · ·--

_,_

___ ________ _ _

160.714

61.320 55.037 95 119 4.755

33.051

8.303 1.065 1.091

18.922

289 5.909 1.090 l 21

86.127

575 6.802 4.302 43.175 1.150 Minskning av långfristiga skulder . . . 73 170

Ändring av koncernens sammansättning 324 ·-- - - - .. ··-· ·- --- - ·--- · - - -

Summa använda medel 121.650 10.532 7.480 56.004

- - - -

;F'?.!~<! ~~ av rörelsek~alet ___ __ _ _ ____ _±_19.064 __ ,_ ± _~~-~ + 11 :~.~2 + 30.123 Specifikation av förändring av rörelsekapitalet

Förändring av varulager . . . + 22.583 + 2 .965 - 3.857 + 5 .342 Förändring av kortfristiga fordringar . . + 49.393 + 7.593 + 568 + 37.846 Förändring av kortfristiga skulder . . . . - 27.719 - 9.130 - 7. 834 - 3.068

_ ___!. ~!~~<i~ .!~':'.i~a ~del ~..:.-=..:...~- · - · :_ :.-.:=_ .. ?..:.. ~~~ ~.7...2L O J ..!_____± ___ 2.~:~ . 6_?. .. ____ __ -: _ __ 2 _ - rfl_

Summa förändring + ~J .:.~- . 7.. -~~·.?}2 . .. _ :T ... P-.1~2 _ ____ _ _ _ _±_ }Q:}~ _

16 ~---

(19)

Bokslutskommentarer

(Belopp i Kkr om ~j annat anges)

Värderings- och redovisningsprinciper

Vid värdering av tillgångar och skulder har oförändrade principer använts mellan redovisade verksamhetsår.

Varulagret har värderats till det lägsta av anskaffninw-värdet och verkligt värde efter avdrag för inkurans. Internvinster vid försäljning mellan koncernbolag har eliminerats.

Fordringar och skulder i främmande valutor har värderats till den lägsta respektive högsta av anskaffningskursen och balansdagens kurs.

Utiandsbolagens tillgångar och skulder har omräknats till !iv~nska kronor enligt balansda- gens valutakurs och samtliga poster i resultaträkningen enligt årets medelkurs. Omräknings- differenserna har förts direkt till eget kapital och alltså ej påverkat årets resultat.

Upprättande av moderbolagets koncernredovisning har skett enligt följande:

- Svenska dotterbolag har konsoliderats så att anskaffningsvärdet på aktier i dotterbolag eliminerats mot de förvärvade bolagens eget kapital och 50% av obeskattade reserver vid förvärvstillfäUet. Den differem som då uppstått bar redovi-sats under rubriken "Goodwill".

Resterande 50% av de förvärvade bolagens obeskattade re<Server vid förvärvstillfållet bar redovisats under rubriken ''Latent skatteskuld".

-Bongs Norge A/S har konsoliderats per 1988-05-01 så att detta bolags kapital avräknats mot bokfört värde på aktierna efter eliminering av koncernmässiga övervärden i Bongs Norge NS-koncernen. Latent skatt uppgår ti1120%.

Som minoritetsintressen redovisas minoritetsägarnas andel av egetkapital och obeskatta-

de reserve-r. ·

Resultatet vid nedläggning eller försäljning av hela anläggningar och verksamhetgrenar redovisas somextraordinär post. Resultatet vid övrig utrangering eller försäljning hän- förs till rörelseresultatet.

Beräkningen av medelantalet anställda baserar sig på ett normalmått för arbetad tid r)Om uppgår till l 570 timmar per år.

Not l Försäljning av anläggningstillgångar.

Vinst vid ordinär försäljning av maskiner uppgår i koncernen til13 410 Kkr.

Not 2 Avskrivningar på anläggningar i koncernen och moderbolaget

Planenliga avskrivningar har gjorts enligt följande:

Rörelsebyggnader ... ...

o • o • • •• • • • • • • • • o • • • • •••

3-4% på anskaffningsvärdet Maskiner och inventarier ...

o • • •

10% på anskaffningsvärdet Transportmedel och datorutrustning

o

20% på anskaffningsvärdet Goodwill ...

o • • • • o •• • • •• , • • • • •• •• • • •

10% på anskaffningsvärdet

Bokföringsmässiga av'Skrivningar uppgår i de svenska bolagen till skattemässigt maximalt tillåtna belopp.

Not 3 Aktier i dotterbolag

Äg arandel

% Birger Gustafsson AB

Bongs-Jany AB

Bongs-Stockholm AB (fd Bongs- SevesAB)

Bongs-Swedex AB Bongs Norge NS Summa

100

100

100

100 100

Antal aktier 750 100

Nom värde 890430 SEK 75.000 SEK50.000

500 SEK 50.000 500 SEK 50.000 20.000 NOK 10.000.000

Bokf. värde 890430 1.802 50

2.000 2.289 2.302 8.443

--- --- --- 17

(20)

Not 4 Aktier i utomstående bolag

Antal Nom. värde Bokf. varde

aktier 890430 890430

Den norske Creditbank 833 NOK83.300 84

Övriga 35

Summa 119

Not 5 Anläggningar

Koncernen Moderbolaget

890430 880430 890430 880430

Goodwill

Anskaffningsvärde 9.675 9.730 5.900 5.900

Ackumulerade avskrivningar

enligt plan - 4.943 - 4.158 - 2.900 - 2.310

Planenligt restvärde 4.732 5.572 3.000 3.590

Ackumulerade avskrivningar

utöverplan - 2.008 - 2.203 - 2 .008 - 2.173

Bokfört värde 2.724 3.369 992 1.417

Maskiner och inventarier

Anskaffningsvärde 112.660 60.286 62.443 56.253

Ackumulerade avskrivningar

enligtplan -41.610 -30.587 -33.865 -29.018

Planenligt restvärde 71.050 29.699 28.578 27.235 Ackumulerade avskri\'ningar

utöverplan -17.385 -16.592 -16.289 ·-15.896

Bokfört värde 53.665 13.107 12.289 11.339

Byggnader

Anskaffningsvärde 62.763 11.096 6.109 11.096

Ackumulerade avskrivningar

enligtplan - 2.608 - 4.855 - 1.082 - 4.855

60.155 6.241 5.027 6.241

Oavskrivet belopp av

uppskrivning 343 343

Planenligt re8tvärde och

bokfört värde 60.155 6.584 5.027 6.584

Mark och markanläggningar

Anskaffningsvärde 4.246 420 155 420

Ackumulerade avskrivningar

enligt plan 32 32

4.246 388 155 388

Oavskrivet belopp av

uppskrivning 295 295

Planenligt restvarde

och bokfört värde 4.246 683 155 683

Taxeringsvärden

(avs svenska fastigheter)

Byggnader 3.585 7.688 3.585 7.688

Mark 150 675 150 675

Mark med tomträtt 2.150 1.750 2.150 1.750

18 ---~---

(21)

Not 6 Konvertibelt förlagslån i moderbolaget

Lånet löper med årlig ränta motsvarande diskonto ökat med 3,5%. skuldebreven, varde- ra lydande på kr 7.000, kan under tiden 1989-{)5-11 till1992-03-31 konverteras till aktier av serie B till en konverteringskurs av kr 47. Vid full konvertering kommer bolagets aktiekapital att okas med maximalt 7 45 Kkr. Lånet forfaller till betalning - i den mån konvertering inte des.\förinnan skett - 1992~04-30.

Not 7 Förändring av eget kapital

Koncernen

Enligt balansräkning 880430 . . . . .

·Nyemission ... . . ... . ... . Ändring i koncernens sammansättning ÖVerfort till bundna reserver ... . Utdelning . ... ... .. .. . Enligt balansräkning 890430 ... . Moderbolaget

Enligt balansräkning 880430 . . .. . .. . . N y emission ... . ... . Utdelning ... . ... . Enligt balansräkning 890430 ... .

Aktieka!!ital 17.000 4.207

21.207 17.000 4.207 21.207

Bundna reserver · Fria reserver 20.360 15 .295 318

9 9

- 2.040 20.369 12.928 20.350 15.940 - 2.040 20.350 13.900 Efter ovannämnda nyemiS8ion på 4.207 Kkr, vilken registrerades 1989-{)5-23, uppgår moder- bolagets aktiekapital till21.207 Kkr fördelat på 270.000 A-aktier med vardera tio röster och 1.850. 736 B-aktier med vardera en röst .

Not 8 Inköp och försäljning inom koncernen

Moderbolagets förr.äljning till konrenbolag utgör 2% (6) av det totala försäljningsvärdet.

Moderbolag~ts inköp från koncernbolag utgör 5% (l) av det totala inköpsvärdet.

Not 9 Vinstdelningsskatt

I årets skattekostnad ingår vinstdelningsskatt med l 395 Kkr (1242) för koncernen och med l 310 Kkr (1212) for moderbolaget.

Kristianstad den 22 augusti 1989 Sven Vernerson

Styrelseordf.

Torbjörn Nilsson

Fredrik Bong

Gunnar Sigfrid

Hans Carlsson

Lars Ögren

Karin Johansson

Björn Bjunnan Verkst. dir Vår revisionsberättelse har avgivits den 30 augusti 1989

Christer Bronning Auktor. revisor

Bengt Wahlström Auktor. revisor

---~---19

(22)

Revisionsberättelse för Bongs Fabriker AB

Vi har granskat årsredovisningen, koncernredovisningen, räkenskaperna samt styrelsens och verkställande direktö- rens förvaltning för räkenskapsåret 1/51988-30/41989.

Granskningen har utförts enligt god revisonssed.

Moderbolaget

Årsredovisningen har upprättats enligt aktiebolagslagen.

Vi tillstyrker,

att resultaträkningen och balansräkningen fastställs,

att vinsten disponeras enligt förslaget i förvaltningsberättelsen samt

att styrelsens ledamöter och verkställande direktören beviljas ansvarsfrihet för räkenskapsåret.

Koncernen

Koncernredovisningen har upprättats enligt aktiebolagslagen.

Vi tillstyrker, att koncernresultaträkningen och koncernbalans- räkningen fastställs.

Kristianstad den 30 augusti 1989 Christer Bronning

Auktor. revisor

20 --- ---

Bengt Wahlström

Auktor. revisor

(23)

AKTIENS BÖRSKURS

Bongsaktien

Aktiekapitalet

I samband med förvärvet av Dreyerkoncernen genom- fördes en nyemission av 420.736 fria B-aktier vilken registrerades 1989-05-23. Härefter uppgår bolagets aktiekapital till21.207 .360 kronor fördelat på

Bongs (högsta resp. lägsta betalkurs per månad) OTC-index per månadsslut

2.120. 736 aktier a nominellt lO kronor. Av aktierna är 270.000 A-aktier med 10 röster per aktie och

1.850. 736 B-aktier med en röst per aktie. Av B-aktier- na är 450.736 fria och resten bundna. Under verksam- hetsåret 1986/87 upptogs ett konverteringslån på no- minellt 3 ,S Mkr, som vid full konvertering motsvarar 74.468 aktier av serie B (se not 6 sid. 19).

Utdelningspolitik

Bongs utdelningspolitik innebär att i genomsnitt över åren ca 20 % av vinsten per aktie efter schablonskatt delas ut till aktieägarna. Årets utdelning har föresla- gits till kr l :40 per aktie.

DATA PER AKTIE 1988/89

Vinst efter schablonskatt, kr

. . . .. . ~ • l

6:80 Vinst efter full skatt, kr .... .

• • • • •• • • l

6:10 Redovisat eget kapital, kr .. •• . •.•• .... . 32:50 Justerat eget kapital, kr .... . . . ...

~

.. 50:90

Noterad köpkurs per bokslutsdagen, kr .. 100:00 Utdelning (för 88/89 föreslagen), kr 1:40 Direktavkastning, %

• • • • • • 4 • • • • •

1,4 P/E-tal, ggr ... 14,7

14i 130 120

110 /""" __.,.-'

100 /

~

III /

10

1987/88 1986 /87 1985/86 1984/85 7.20 6:70 5:40 3:60

6:90 6:80 5:00 3:30

31:00 17:00 9:90 8:20 48:20 38:00 28:50 23:30 87:00

1:20 0:83 0:67 0:47 1,4

12,1

Om utgivna konvertibla förlagsbevis beaktas blir förändringarna i ovanstående data marginel- la. Vinsten per aktie nedgår då från 6:80 till6:70 och justerat eget kapi~al från 50:90 till 50:80.

Definitioner se sid 24.

ÄGARSTRUKTUR (enligt för bolaget senast tillgängliga uppgifter) Familjerna Bong, B jurman och Sigfrid Handelsbolaget Cucina (fam. Tönnesson) . ÖVriga ledande befattningshavare Bongs . . Sparbankernas Aktiefonder ... . . Övriga ca 1.400 aktieägare ... . Summa ... .

Antal aktier 1.173.465 483.204 21.000 111.000 332.067 2.120.736

Andel av aktiekapital, % 55,3 22,9 1,0 5,2 15,6 100,0

Andel av röstetal,%

79,2 10,6 0,5 2,4 7,3 100,0 Andelen institutionellt ägande uppskattas till6,9% av kapitalet och 3,2 % av rösterna.

_,.:...-

/

r f fC ,..,.

le) F lndoll

--- 21

(24)

Styrelse och revisorer

styrelse

Sven Vernerson, ordförande, f 1931. VerkstäDande direktör Skånska Banken. Styrelseledamot sedan 1977. Konvertibla förlagsbevis motsvarande 1.489 ak·

tier.

Fredrik Bong, f 1936. Chef produktområde kuvert Bongs.

Styrelseledamot sedan 1977. 58.550 aktier samt kon- vertibla förlagsbevis motsvarande 148 aktier.

Hans Carlsson, f 1930. Planeringschef kuvert. Represe- nant för SIF. styrelseledamt sedan 1985. Konvertibla förlagsbevis motsvarande 595 aktier.

Karin Johansson, f 1945. Kuvertoperatör. Representant för Grafiska personalklubben Bongs. styrelseledamot sedan 1984.

Torbjörn Nilsson, f 1939. Verkställande direktör MoDo Paper AB. styrelseledamot sedan 1988.

Gunnar Sigfrid, f 1934. Driver konsulterande verksamhet inom byggsektorn. styrelseledamot sedan 1977.

44.695 aktier samt konvertibla förlagsbevis mot- svarande 1.042 aktier.

Lars Ögren, f 1928. Fil. kand. styrelseledamot sedan 1977.

Konvertibla förlagsbevis motsvarande 1.489 aktier.

Björn Bjurman, f 1941. Verkställande direktör Bongs Fab- riker AB samt koncernchef. Styrelseledamot sedan 1985, VD sedan 1977.22.125 aktier samt konvertibla förlagsbevis motsvarande 2.531 aktier.

Suppleanter

Cecilia Bjurman, f 1942. sekreterare Bongs. Suppleant sedan 1982. 132.060 aktier.

Bodil Bladh, f 1944. Pärmoperatör. Representant för Gra- fiska personalklubben Bongs. Suppleant sedan 1979.

Konvertibla förlagsbevis motsvarande 744 aktier.

Helene Bong, f 1945. sekreterare. Suppleant sedan 1985.

132.325 aktier.

22--- ----

(25)

Tommy Johansson, f 1952. Arbetsledare Bongs. Repre- sentant för SALF. Suppleant sedan 1987. Konvertibla förlagsbevis motsvarande 446 aktier.

AlfTönnesson, f 1940. Verkställande direktör Internatio- nal Masters Publishers A/S. Suppleant sedan 1988.

483.004 aktier (via bolag).

Revisorer

Christer Bronning, f 1941. Auktoriserad revisor, BDO Revision, Helsingborg.

Bengt Wahlström, f 1948. Auktoriserad revisor, Peters &

Co Revisionsbyrå AB, Malmö.

Suppleanter

Mats Fredricson, f 1941. Auktoriserad revisor, Peters &

Co Revisionsbyrå AB, Malmö.

Sven Santesson, f 1936. Auktoriserad revisor, Hagström &

Olsson, Helsingborg.

Ledande befattningshavare

Moderbolaget

Björn Bjurman, f 1941. Verkställande direktör: och kon- cernchef. 22.125 aktier samt konvertibla förlagsbevis motsvarande 2.531 aktier.

Fredrik Bong, f 1936. Chef produktområde kuvert.

58.550 aktier samt konvertibla förlagsbevis motsva- rande 148 aktier.

Per-OiofEkdala, f 1936. lnköpschef. 4.000 aktier samt konvertibla förlagsbevis motsvarande 148 aktier.

Eric Ewe, f 1942. Chef produktområde pärmar. 1.000 aktier samt konvertibla förlagsbevis motsvarande 1.042 aktier.

Mats Molin, f 1944. Marknadschef. 5.000 aktier samt konvertibla förlagsbevis motsvarande 893 aktier.

Christer Nilsson, f 1950. Ekonomichef. 5.000 aktier samt konvertibla förlagsbevis motsvarande 1.042 aktier.

Dotterbolagschefer, Sverige

Jan Ledin, f 1946. Bongs-Jany AB, Sollefteå. Konver- tibla förlagsbevis motsvarande 744 aktier.

John-Åke Roth, f 1926. Bongs-Swedex AB, Malmö.

Konvertibla förlagsbevis motsvarande 446 aktier.

Tomas Sunesson, f 1951. Bongs Stockholm AB samt Bir- ger Gustafsson, AB, Stockholm.

Dotterbolagschefer, Norge

Ragnar E. Brynildsen, f 1949. A/S Nova-Print, Stavanger.

Arve V. Mathisen, f 1927. Cliche Grafisk A/S, Oslo.

Tor Tjeldflåt, f 1938. Stabenfeldt A/S, Stavanger.

Torgeir Valdal, f 1940. A/S Tönsberg Papirindustri, Tönsberg.

--- 23

(26)

Definitioner av nyckeltal och begrepp

Vinstmarginal: Resultat efter finansiella intäkter och kostnader i relation till fakturerad försäljning.

SoUditet: Redovisat eget kapital, minoritetsintressen och 50 % av obeskattade reserver i procent av totalt kapital

Andel riskbärande kapital: Redovisat eget kapital, minoritetsintressen och obeskattade reserver i procent av totalt kapital.

Kapitalomsättningshasti&het: Fakturerad försäljning i relation till genomsnittligt totalt kapital.

Avkastning pi eget kapital: Resultat efter fmansiella intäkter och kostnader reducerat med schablonskatt (50%) i procent av genomsnittligt eget kapital, beräknat som summan av redovisat eget kapital och 50 % av o beskatta- de reserver.

A v kastning på totalt kapital: Resultat efter finansiella intäkter i procent av genomsnittligt totalt kapital.

Avkastning pi sysselsatt kapital: Resultat efter finansiella intäkter i procent av genomsnittligt totalt kapital exklusive räntefria kortfristiga rörelseskulder.

Vinst per aktie efter scbablonskatt: Resultat efter finansnetto reducerat med 50 % schablonskatt, fördelat på antalet aktier vid utgången av året. Justering har skett med hänsyn till fondemissioner och split.

Vinst per aktie efter full skatt: Resultat efter finansnetto reducerat med summan av betald skatt och hälften av bokslutsdispositionerna, fördelat på samma antal aktier som ovan.

Justerat eget kapital per aktie: Eget kapital och 50 % av obeskattade reserver.

Direktavkastning: Utdelning i procent av noterad köpkurs vid verksamhetsårets slut.

P/E-tal: Noterad köpkurs vid verksamhetsårets slut i relation till Vinst per aktie efter schablonskatt.

Vid beräkning av kapitalomsättningshastighet och avkastning på såväl eget, totalt som sysselsatt kapital har värdena per 1988-04-30 justerats med hänsyn till förvärvet av Dreyerkonceroen.

Formgivning: Christian Mollo

24---

(27)

Sverige

BONGS FABRIKER AB Mäster Bonggatan 2 Box 516

291 25 Kristianstad Tel. 044-12 63 50 Telex48096 Telefax 044-109845 GÖTEBORG

BONGS FABRIKER AB Redegatan 9

Box 5045

421 05 V. Frölunda Tel. 031-29 90 00 Telefax 031-691693 NORRKÖPING

BONGS FABRIKER AB Ö. Promenaden 7 Box 6013

600 06 N arrköping Tel. 011-10 69 20 Telefax 011-12 69 50 MALMÖ

BONGS-SWEDEX AB Bagersgatan 2

Box 6068 200 11 Malmö Tel. 040-743 85 Telefax 040-75440

Norge

TÖNSBERG DREYERA/S

c/o A/S Tönsberg Papirindustri Postboks 188

N-3101 Tönsberg

Adresser

A/S TÖNSBERG PAPIRINDUSTRI Bakkevejen 161, Vear

Postboks 188 N-3101 Tönsberg Tel47-33-650 00 Telex 70828 Telefax 47-33-65999

OSLO

CLICHE GRAFISK A/S Trondheimsvejen 139 N-0570 Oslo S Tel47-2-35 77 30 Telefax 47-2-715298

STOCKHOLM

BONGS STOCKHOLM AB Harpsundsvägen 185 Box28

124 21 Bandhagen Tel. 08-86 01 00 Telefax 08-477210

BIRGER GUSTAFSSON AB Engelbrektsgatan 21

114 32 Stockholm Tel. 08-23 20 20 Telefax 08-243089 BONGS FABRIKER AB Strömplastenheten Kronofogdevägen 52-54 Box 8331

163 08 Spånga Tel. 08-760 02 40 Telefax 08-7957568

SOLLEFTEÅ' BONGS-JANY AB Industrivägen 14 Box 237 881 00 Sollefteå Tel. 0620-120 90 Telefax 0620-10735

STAVANGER AJS NOVA-PRINT Auglendsdalen 79 Postboks 3008 Mariera N-4004 Stavanger Tel 47-4-58 90 36 Telefax 47-2-883195 STABENFELDT A/S Haugesundsgatan 43 Postboks 1544 Kjelvene N-4004 Stavanger Tel47-4-52 15 53 Telex 30761

Telefax 47-4-52 62 17

(28)

c::=~-=-::- --=; i ' ';ONG~:i

·- --- · -·· --- - - ... ~·-;

,~,..,.

••

..,..~co.•.·•·-

.•. ,.. •• ,. , ..

-.f

(

(

References

Related documents

Förteckningen ska lämnas inom 2 månader från förordnandedagen och fyllas i med beständig

Legala förmyndare (föräldrar) ska ge in förteckning inom en månad från det att omyndigs tillgångar överstigit åtta gånger gällande prisbasbelopp enligt

Legala förmyndare (föräldrar) ska ge in förteckning inom en månad från det omyndigs tillgångar överstigit åtta gånger gällande prisbasbelopp enligt socialförsäkrings-

Utskottet delar Riksbankens bedömning i framställningen 2018/19:RB4 att det behövs en ny detaljerad statistik över hushållens tillgångar och skulder för att Riksbanken

För män födda 1942-1965 är 75:e percentilen i nivå med eller över den högsta inkomst för vilken pensionsrätt kan intjänas i det allmänna inkomstgrundade systemet, det vill

Till och med andra kvartalet 2011 fortsätter Pensionsmyndigheten att i statistiken räknas till den finansiella företagssektorn (som försäkringssparande).. Därefter kommer

Till och med andra kvartalet 2011 fortsätter Pensionsmyndigheten att i statistiken räknas till den finansiella företagssektorn (som försäkringssparande).. Därefter kommer

Tabeller och diagram över investeringsfonder totalt samt undergrupperna aktiefonder, korta och långa räntefonder, blandfonder, fond- i- fonder samt övriga fonder för de