• No results found

Utifrån den konventionella innehållsanalysen visade det sig att diskus-sionstrådarnas ämnesinnehåll i kurserna bestod av tre övergripande kategorier, administrativa trådar, återkopplingstrådar och kursinnehållstrå-dar. Där de administrativa trådarna behandlade logistiska och administ-rativa frågor och problem, bland annat möjlighet att komma åt kurs-material. Återkopplingstrådarna gällde kursdeltagares återkoppling på kursen och trådarna inom kategorin kursinnehållstrådar behandlade kur-sernas ämnesinnehåll. Alla diskussionstrådar var av någon av de tre kategorierna. I de enstaka fall där en diskussionstråd innehöll inlägg av olika kategorier kategoriserades tråden som den kategori som ma-joriteten av diskussionsinläggen i tråden uppvisade.

Över hälften av alla diskussionstrådar och diskussionsinlägg i HPFEM tillhörde de administrativa trådarna medan över hälften tillhörde kurs-innehållstrådarna i RDA (se tabell A.1). Återkopplingstrådarna i RDA be-stod av fler trådar och diskussionsinlägg än de administrativa trådarna medan återkopplingstrådarna utgjorde en minoritet i HPFEM. Således användes diskussionsforumet i HPFEM i hög utsträckning för att få hjälp med logistiska problem och frågor medan diskussionsforumet i RDA framförallt användes för att få hjälp med kursens ämnesinnehåll.

5.2.1 Administrativa trådar

Bland de administrativa trådarna framträdde inga övergripande delka-tegorier som var samma för de båda kurserna och i RDA ansågs en ytterligare delkategorisering av de administrativa trådarna överflödig då enbart fem trådar kategoriserades som administrativa i den kursen.

I HPFEM däremot framträdde ett flertal delkategorier där framförallt tre var mycket vanligt förekommande och sammanlänkade. Delkate-gorierna framträder i figur 5.1.

De tre vanligaste kategorierna inom de administrativa trådarna i HP-FEM utgjorde över en tredjedel av alla diskussionstrådar och diskus-sionsinlägg (se tabell A.1 och tabell A.3). De specifika trådarna rörde olika sidor av samma problematik, kursdeltagarna kom av olika or-saker inte åt programvaran som de behövde för att lösa uppgifter i kursen. Vissa hade inte fått ett mejl med inloggningsuppgifter, för

and-KAPITEL 5. RESULTAT 61

ra fungerade inte IP-adressen eller så var deras inloggningsuppgifter ogiltiga och de behövde få nya. Delkategorin att köra lokalt (köra på en lokal dator) var lösningen som ofta presenterades för att lösa de tre problemen och därav är denna delkategori kopplad till de tre.

Figur 5.1: De administrativa trådarna i HPFEM, kategoriserade i un-derkategorier. Varje Ax, där x står för ett tal och A står administrativ tråd, representerar en tråd. En tråd i överlappen mellan cirklarna in-dikerar att tråden ingår i båda kategorierna och pilar inin-dikerar att det finns en koppling mellan trådar och/eller kategori.

De administrativa trådarna i kursen RDA bestod av frågor om när RDA del 2 kommer att erbjudas igen, hur diskussionsforumet ska användas, ifall det finns nytt kursmaterial för RDA del 1, om att hitta kursmateri-al och om hur kursmaterikursmateri-alet kommer att släppas under kursens gång.

5.2.2 Återkopplingstrådar

Inom kategorin återkopplingstrådar framträdde två delkategorier, skriv-fel och skriv-fel svar. Kategorin skrivskriv-fel innehöll trådar där kursdeltagare på-pekade fel i kursmaterialet. Fel svar syftar på trådar där kursdeltagar-na framförde åsikter om att ett svar till en uppgift i kursen var inkor-rekt. De återkopplingstrådar som inte passade in under de två delka-tegorierna kategoriseras som övrigt. I HPFEM kategoriserades en tråd, HPFEM-F73, som både skrivfel och fel svar då den innehöll diskussions-inlägg av båda kategorierna. Trådarna i HPFEM under kategorin övrigt

62 KAPITEL 5. RESULTAT

bestod av ett inlägg från en lärare om ett fel i en kodsekvens, en fråga från en kursdeltagare om vad en sak var då informationen saknades i kursmaterialet och ett klagomål på formuleringen av en uppgift. I RDA behandlade de övriga diskussionstrådarna, återkoppling på hela kursen, förslag från kursdeltagare till senare kursomgångar, förekoms-ten av samma video flera gånger och en fråga om huruvida det existe-rar ett fel i en uppgift eller inte.

Majoriteten av återkopplingstrådarna i HPFEM rörde skrivfel eller fel svar medan majoriteten i RDA utgjordes av övriga trådar (se tabell A.4).

5.2.3 Kursinnehållstrådar

I kursinnehållstrådarna i kursernas diskussionsforum framträdde hur respektive förståelse frågor. Hur frågor innefattade diskussionstrådar där kursdeltagarna frågade hur de ska göra för att lösa en uppgift, hur de ska skriva kod eller hur de ska lösa olika slags felmeddelanden som har uppstått när de har kört sin kod. Diskussionstrådar av karaktä-ren förståelse frågor bestod av trådar där kursdeltagarna uttryckte att de inte förstod ett visst kursinnehåll eller innebörden i ett visst kurs-material. Det inledande problemet i diskussionsforumet avgjorde vil-ken delkategori av kursinnehållstråd diskussionstråden kategoriserades som och innehållet kan ha kommit att ändra karaktär under diskussio-nens gång. De diskussionstrådar, bara förekommande i RDA, som inte kunde kategoriseras som antingen hur- eller förståelse frågor kategori-serades istället som övrigt. I RDA gällde de övriga trådarna frågor som var kopplade till kursinnehållet men som låg utanför kursens innehåll, bland annat implementeringen av en specifik funktionalitet eller hur man genomför test av distribuerade algoritmer.

Den största andelen av alla diskussionsinlägg inom kursinnehållstrå-darna i de båda kurserna fanns i diskussionstråkursinnehållstrå-darna av delkategorin hur frågor (se tabell A.5). I RDA var dock andelen diskussionstrådar som kategoriserades som förståelse frågor något högre än andelen trå-dar som kategoriserades som hur frågor. En bidragande anledning till detta resultat var förekomsten av tråden RDA-K26 vilken kategorise-rades som hur fråga och som bestod av ovanligt många diskussions-inlägg, totalt 49 inlägg. När denna tråd inte räknades in i resultatet var även andelen diskussionsinlägg i trådarna av delkategorin

förstå-KAPITEL 5. RESULTAT 63

else frågor högre i RDA än andelen inom hur frågor. Således användes diskussionsforumet i HPFEM för att framförallt få svar på frågor om hur man löser problem medan diskussionsforumet i RDA i högre ut-sträckning användes för att få svar på frågor gällande förståelsen av kursinnehållet. Dessutom användes diskussionsforumet i RDA även för att få svar på frågor som angränsade till kursinnehållet men som inte omfattades av kursen vilket inte förekom i HPFEM.

Related documents