• No results found

Jag har valt att dela upp mina insamlade kunskaper i ett antal underrubriker: hur vara som lärare, start av lektion, genomgångar, uppgifters utformning, test och prov, kursmapp med feedback via internt mailsystem.

5.2.1 Hur vara som lärare

Jag har förstått både genom litteratur och samtal med eleverna att en positiv lärare som gillar sitt ämne föder intresse även hos eleverna. Så jag måste verkligen visa att jag gillar det jag undervisar i.

Skall jobba på att lära mig återta kommandot bättre i klassrummet när eleverna försöker att ta det ifrån mig. Att ta dem med överraskning och fortsätta undervisa med humor. Jobbar redan efter devisen att jag hellre skämtar än skäller för det ger oftast en bättre respons hos eleverna och vi bråkar inte utan inser tillsammans vad som är viktigt att koncentrera sig på just nu. Dessutom biter utskällningarna bättre om de kommer sällan – eleverna är inte förberedda utan tas med överraskning.

5.2.2 Lektioner

Lite småprat i början av lektionen är något jag kan fortsätta med, men lägga till rörelsen runt i klassrummet så jag passerar och hinner se alla eleverna. Att verkligen visa att jag ser dem och bryr mig om dem. Kanske dags att inse att tystnad för att invänta elevernas tystnad inte alltid fungerar, att jag ibland måste påkalla deras uppmärksamhet på ett mer hörbart sätt. Tänka mer på hur jag börjar mina lektioner – att det jag säger kan avgöra om jag har dem med mig eller tappar dem.

För att bryta en lektion innan eleverna tappar koncentrationen kan man göra enkla övningar57. Låt dem 2 och 2 (1 minut per person innan man byter) ställa frågor till varandra där man inte får svara ja, nej eller kanske. Uppmuntra dem till att ”sätta dit” den andre vilket gör att de klurar mer på frågorna. Eller låt dem 2 och 2 varannan gång säga siffrorna 1,2,3 om och om igen så fort de kan utan att komma av sig. Byt sedan ut 1 mot ett ljud och fortsätt. Till slut är det bara 3 ljud man upprepar mellan varandra. Ett annat sätt kan vara att ha några nedskrivna påståenden som eleverna skall fundera kring och bestämma sig för vem det handlar om. Du kan ha dig själv och en kändis som det handlar om.

Skall prova dessa saker för jag vet av erfarenhet att man ibland bara måste bryta det man håller på med för inget fungerar just för tillfället. Att bryta en kort stund kan ge eleverna fokus tillbaka och uppgiften kan sedan fortsätta på ett bättre sätt.

5.2.3 Genomgångar

Jag kommer att ha fler genomgångar i mina kurser där jag muntligt går igenom den nya uppgiften, nya stycket eller helt enkelt repeterar gammal kunskap. Visa bildspel där text och bild förstärker varandra och ger bilder eleverna minns. Skriva in det jag säger så de som är frånvarande kan tillgodogöra sig samma genomgång deras kamrater fått av mig. De som har svårt att läsa och förstå texten kan få den uppläst via datorns talsyntes.

57

Använda mig av mindmapping när jag skriver på tavlan så eleverna får struktur på det jag vill förmedla. Så de förstår hur det hänger ihop eller hur denna nya kunskapen skall kopplas ihop med gammal.

5.2.4 Uppgifters utformning

I större utsträckning lägga in bilder i mina uppgifter som anknyter till vad eleverna skall göra, hitta eller komma fram till så de bättre förstår vad syftet med uppgiften är. Berätta om uppgiften genom att använda mig av mindmapping på tavlan så de ser hur kunskap A tillsammans med B kan göra att de kommer fram till slutsats C.

Fortsätta att sätta ut ledord i kanten på de dokument jag ger ut. Så de enkelt kan läsa sig till vad uppgiften går ut på, vad som skall göras för respektive målbetyg eller hur det skall lämnas in.

Låta elever som tycker det är jobbigt att skriva först prata igenom sina tankar med mig och få bekräftat vad som är rätt innan de börjar att skriva ned det. Att de kan få redovisa muntligt ibland om detta är möjligt.

5.2.5 Test och prov

Tänka annorlunda när det kommer till tester och prov. Måste de alltid vara skriftliga? Kanske kan eleverna arbeta två och två och tillsammans svara på frågor så de stöttar varandra.

Självklart ge extra tid vid prov och fråga vilka elever som behöver annan hjälp för att klara sig. Har redan nu låtit elever komplettera ett skriftligt prov när jag insett att de språkliga problemen leder till att de inte får fram den kunskap de faktiskt har. Bra idé att låta en elev få en ”sekreterare” som hjälper till vid ett prov för oftast så har de svaren men svårigheten ligger i att få fram dem.

5.2.6 Kursmapp med feedback via internt mailsystem

För att kunna ge feedback till alla elever enskilt samtidigt som jag har helklass kommer jag bygga vidare på min idé att ha ett dokument för varje elev där jag skriver in en kort kommentar kring det inlämnade arbetet, vad som var bra och vad som kan förbättras och hur det gick betygsmässigt sett. Försöka att skriva det kortfattat så alla elever kan tillgodogöra sig informationen. På detta sätt kan de se sina styrkor och svagheter och ta eget ansvar för sin utveckling. De får en bättre förståelse varför det blev ett G istället för ett eftertraktat VG. Detta dokument ligger i vårt interna mailsystem så enbart jag och eleven har åtkomst till det. Jag kommer att lägga ut dokument i kursmappen med samma innehåll som jag gett muntligt vid en lektionsstart eller vid en genomgång, om jag inte haft ett bildspel där denna text redan finns inlagd. Det är viktigt att eleverna kan gå tillbaka till information de redan fått och elektroniska dokument försvinner inte på samma sätt som papper gör.

Jag tänker börja använda vårt mailsystems funktion att spela in tal i ett mail. Att läsa in vad uppgiften handlar om när jag mailar den till kursmappen. Så de elever som är borta när jag muntligt går igenom uppgiften kan få samma information vid ett senare tillfälle. Då får de både text att läsa samt tal att höra.

Allt detta är även ett sätt att lämna över ansvaret mer till eleven, att den själv tar ansvar för sitt lärande. Om man kan se vad man gjort och hur det gått och vad som är kvar så är det lättare att ta tag i saker. Framför allt är detta positivt för de elever som siktar på de högre betygen då eget ansvar och självständighet finns inlagt i betygskriterierna.

Related documents