• No results found

Till Kultur- och fritidsnämnden 2019-02-25

4. Året i korthet

5

4. Året i korthet

• Bibliotek

• Fritid- och fritidsanläggningar

• Fritidsgårdar

• Kulturverksamheter Bibliotek

Biblioteket har under hösten tjänat som vallokal för förtidsröstning. Personalen fick utbildning som valförrättare och tjänstgjorde även som valförrättare tillsammans med extern personal.

Biblioteket har ansökt och fått beviljade medel både från nationella ”Stärkta bibliotek” och från regionbiblioteket ”BiBK”. Ansökningarna gällde dels inventarier till det nya integrerade skol- och folkbiblioteket i Moheda dels till en förstudie om ”Kreativt rum” på biblioteket i Alvesta och även en förstudie kring utredning om bussverksamheten. Utredningen påbörjades på nyåret 2019.

Nya medier har införlivats i utbudet, filmdatabasen ”Cineastrar” som erbjuder kommunens invånare att med hjälp av sitt lånekort och sin internetuppkoppling genomföra nedladdning av filmer.

Upphandling av ny självutlåningsteknik (RFID) genomfördes i december. Arbetet med införandet påbörjas under våren 2019.

Biblioteket har genomfört en inspirerande studieresa till Värnamo nya bibliotek för att bland annat titta på inredning och ny teknik. För förbättrade Internetuppkoppling har biblioteket i Alvesta installerat nya nätverkskablar.

Biblioteken i Alvesta fortsätter sitt utvecklingsarbete “Språkstegen” för små barns språkutveckling tillsammans med bibliotek i Blekinge och Kronobergs län. Det är ett samarbete mellan barnhälsovård, bibliotek och logopedi.

Biblioteken har en viktig roll som mötesplats och att vara en del av människors vardag. Vi fortsatte även det här året med verksamheter som språkkafé, korsordskafé och flera olika bok- och studiecirklar i våra lokaler. Vi har också anordnat flera evenemang som föreläsningar och författarbesök för vuxna.

För barn har vi haft olika aktiviteter såsom berättande, teater, skrivarworkshop, pyssel och tv-spel.

Biblioteket har varit delaktig i kommunens satsning - Aktiva lov.

En skolbiblioteksöverenskommelse har arbetats fram tillsammans med utbildningsförvaltningen.

Fritid- och fritidsanläggningar

2018 har varit ett händelserikt år för fritid. Under året har besöksantalet på Vislandabadet slagit rekord mot tidigare år. Renoveringen av Vislandabadet har fallit väl ut och badet har blivit en stark mötesplats för badsugna både från Alvesta kommun men badet lockar även besökare från närliggande kommuner. Även för Hanaslöv var 2018 en rekordnotering, både i besöksantal samt att backen var öppen ända in i april. Under året har det även genomförts bland annat förlängning av elljusspår och detta har inneburit en rekordtidig öppning av delar av längdspåret. Redan i november kunde en kortare sträcka öppnas och det är något som har uppskattats av skidentusiasterna.

Arbetet med fortsatt upprustning av Alvesta Ishall fortsätter. Under året har en ny kylanläggning installerats samt att sargen har bytts ut.

I september arrangerade Smålandsidrotten Idrottens dag i Vislanda i samverkan med föreningslivet och Alvesta kommun. Arrangemanget var lyckat och välbesökt, bland gästerna fanns bland annat Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Kultur- och fritidsförvaltningen Årsrapport 2018

6 Virda bad- och sportcenter har utökat öppettiderna för allmänheten med ytterligare en eftermiddag.

Under hösten har även ett projekt för att skapa vattenvana för sexåringar genomförts. Detta har skett i samverkan med utbildningsförvaltningen och varje vecka har drygt 200 stycken sexåringar varit i verksamheten. Efterfrågan på babysimmet är fortsatt stort och verksamheten är uppskattad. Under jullovet köptes en vattenhinderbana in till anläggningen vilket har uppskattas av kommunens barn- och ungdomar.

Fritidsgårdar

Fritidsgårdsverksamheten har övertagit uppdraget och budgeten för Stenlyckeklubben från utbildningsförvaltningen och är en fritidsverksamhet för barn på mellanstadiet. Stenlyckeklubben har under hösten startat upp med stort besöksantal med barn från både Grönkullaskolan och Prästängsskolan.

Fritidsgården har arrangerat flera aktiviteter under både sommarlov, höstlov och jullov. Här märks bland annat resor till Bodaborg, studieresa till Malmö, julavslutningar på fritidsgårdarna, TV-spelkvällar och en temakväll inom ramen för Musikhjälpen.

Fritidsgården har även under året administrerat och genomfört sommarprao och återigen genomfört demokratiprojektet som bland annat innehållit en studieresa till Bosnien.

Arbetet med Ungdomsrådet har fortsatt under 2018 som en viktig del skapa förutsättningar för ungdomsinflytande. Besökarna på de olika fritidsgårdarna har under hösten svarat på en enkätundersökning, resultatet av denna kommer att bli en del i 2019 års arbete med att ytterligare förbättra verksamheten.

Ett förbättrat samarbete mellan kultur- och fritidsnämnden, utbildningsnämnden och nämnden för individ- och familjeomsorgen har inletts med syfte att verksamhet för unga i Alvesta behöver ha en samsyn och ett delat ansvar mellan nämnderna. Detta för att förbättra förutsättningar för ett ökat engagemang för unga i Alvesta och att på bästa sätt effektivisera och samordna resurser.

Kulturverksamheter

Musikskolan har under året planerat och genomfört minskning av elevavgiften utifrån nämndens politiska beslut. Verksamheten på musikskolan har under 2018 fortlöpt som vanligt med undervisning, konserter, shower, gästspel, sommarprojektet och elevrekrytering. En nyrekrytering av träblåslärare har genomförts på musikskolan under året.

För att öka elevernas inflytande och dess delaktighet i verksamheten har en enkätundersökning genomförts under hösten där 190 elever svarade på enkäten. Många intressanta och viktiga synpunkter på verksamheten har framkommit. Resultatet av enkäten är mycket gott och på sista frågan om vad Musikskolan betyder för våra elever, så finns massvis med fina kommentarer och ett gott betyg på vad vår verksamhet och våra musiklärare betyder för våra barn och unga.

Kulturenheten har i samverkan med musikskolan och Kulturrådet genomfört Alvesta Dance Project.

Inom projektet har det genomförts olika workshops och fördjupningskurser inom dans. Projektets framgångar har lett till att Kulturama nu som fri aktör etablerats i kommunen med dansundervisning två kvällar per vecka med start hösten 2018.

Tillsammans med förvaltningens övriga enheter, föreningar och organisationer har kulturenheten genomfört lovaktiviteter för barn, genom medel som erhållits från socialstyrelsen. Exempel på lovaktiviteter som genomförts under året är; film, popverkstad, DJ kurser, musikmixning, dansläger och prova-på dansverksamhet, teaterföreställningar, trolleriföreställningar och workshops, LAN, teckna, skriva, måla, pyssel och sminkning.

Kultur- och fritidsförvaltningen Årsrapport 2018

7 Kulturenheten har genom sitt uppdrag Kultur i grundskolan arrangerat den prisbelönta förställningen

”Ankomsten” av Teater I, på Tahlia i Folkets hus under mars månad för alla elever i årskurs fem och årskurs åtta.

Alvesta kommun har erhållit mer medel än någonsin från kulturrådet inom Skapande skola. Beviljade medel till grundskolan 2018/2019 blev 549 400 vilket är en ökning med 79 400 kronor från föregående år. Alvesta kommun har även beviljats medel för Kultur i förskolan under 2018. I förskolan genomfördes ett berättarprojekt ”allas lika värde” som involverade många av förskolornas femåringar. Detta blev en stor succé.

Kulturkällaren har etablerats som kulturmötesplats där det genomförs drygt 30 publika kultur- evenemang för vuxna och seniorer. Av dessa evenemang genomförs cirka hälften av Kulturenheten och hälften av två kulturföreningar, Popcorner och Alvesta Jazz och blues. Nytt är breddningen mot barn och unga. Under loven har det varit fullt med kulturaktiviteter såsom föreställningar, workshops, kurser och verkstäder för främst målgruppen 5-15 år.

Scensommar genomfördes i samverkan med Växjö kommun för andra året i rad. I år spelades fem föreställningar. Samarbetet blev återigen en succé.

En inventering av kommunens konstinnehav har påbörjats. Utöver detta har ett pilotprojekt genomförts kring restaurering av offentlig konst med utgångspunkt i stenstatyer på storgatan. Projektet genomfördes i samverkan med Kulturparken Småland och expertis på området.

Kultur- och fritidsförvaltningen Årsrapport 2018

8

5. Måluppfyllelse

5.1 Kommunfullmäktiges mål inom nämndens ansvarsområde

Kommunfullmäktige har i Mål och budget 20181 beslutat att samtliga mål, under samtliga fokusområden, är kopplade till styrningen för god ekonomisk hushållning. Till visionen finns fyra fokusområden med därtill kopplade resultatmål och mått:

• Hållbar tillväxt

• Människors vardag

• Barns och ungas behov

• Trygg välfärd

Till de fyra fokusområdena finns totalt sju kopplade mål. Dessutom finns ytterligare ett finansiellt mål.

Vid bedömning och avstämning av kommunens resultat och måluppfyllelse inom respektive fokusom-råde och därtill kopplade resultatmål, är de av fullmäktige beslutade2 måtten3 enligt nedan viktiga indikatorer eller tecken på resultat. Genom Sveriges Kommuner och Landsting deltar Alvesta kommun tillsammans med andra kommuner i ett riksomfattande nätverk, kommunernas kvalitet i korthet (KKiK). Vid bedömning och avstämning av kommunens resultat och måluppfyllelse inom respektive område, är resultatmåtten som beslutats av fullmäktige viktiga indikatorer eller tecken på resultat.

Måtten kompletteras med annan relevant information för en sammantagen bedömning av måluppfyllelse inom respektive område.

I årsrapporten redovisas måluppfyllelse för mål inom nämndens ansvarsområde.

1Mål och budget 2018 med plan 2019–2020, fastställt av fullmäktige, KF § 50, 2017-06-19

2Budget 2017 med plan 2018–2019, fastställd av fullmäktige 06-19, § 105 och kompletterande beslut KF § 113 2016-09-27.

3 Flertalet mått är hämtade från standarden Kommunens Kvalitet i Korthet (KKiK).

Kultur- och fritidsförvaltningen Årsrapport 2018

9 Fokusområde: Människors vardag

En kommun där man kan bo och verka med stolthet. Attraktivt boende i olika miljöer i hela kommunen med goda kommunikationer och möjligheter att på ett enkelt sätt ta sig ut i världen. Plats för alla typer av möten mellan människor.

Mål 4. Alvesta kommun ska verka för att skapa varierande mötesplatser för kultur, integration

Related documents