• No results found

och åtgärder

Vimpeln 15 återkallande av tillstånd för försäljning av tobaksvaror

Dnr 2020–688

Den 24 mars 2020 genomförde miljö- och byggnadskontoret

tillsammans med Polisen och Skatteverket ett gemensamt tillsynsbesök i butiken Idrottskiosk och Grill på Idrottsgatan i Västervik.

Vid tillsynsbesöket påträffades felaktigt märkta tobaksprodukter såsom cigarettpaket, askar med cigariller, styckförpackade cigarrer och råtobak. Produkterna saknade helt hälsovarningar eller var utformade på ett felaktigt sätt.

En kommun får återkalla ett försäljningstillstånd om

tillståndshavaren inte uppfyller de krav som gällde för tillståndets meddelande, till exempel då verksamhetsutövaren inte längre bedöms vara lämplig för att bedriva tobaksförsäljning.

Försäljningstillståndet får också återkallas om det med

tillståndshavarens vetskap har förekommit brottslig verksamhet på försäljningsstället, utan att tillståndshavaren har ingripit

Yttrande

Miljö- och byggnadskontoret har i tjänsteskrivelse 11 februari 2021 lämnat förslag till beslut.

Yrkande

Ordförande yrkar bifall till kontorets förslag och finner att nämnden bifallit yrkandet.

Beslut

Miljö- och byggnadsnämnden beslutar att återkalla tillstånd för försäljning av tobaksvaror för Västervik Idrottskiosken AB med organisationsnummer 556944–0224.

Beslutet fattas med stöd av 7 kap 10 § Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter

Motiv till beslut

Den 24 mars 2020 genomförde miljö- och byggnadskontoret

tillsammans med Polisen och Skatteverket ett gemensamt tillsynsbesök i butiken Idrottskiosk och Grill på Idrottsgatan i Västervik.

Vid tillsynsbesöket påträffades felaktigt märkta tobaksprodukter såsom cigarettpaket, askar med cigariller, styckförpackade cigarrer och råtobak. Produkterna saknade helt hälsovarningar eller var utformade på ett felaktigt sätt.

Forts

Flera av de påträffade tobaksprodukterna förvarades dolt på hyllor bakom andra produkter.

Rulltobak fanns både i en större avfallspåse samt flera mindre, helt omärkta ziplockpåsar. I anslutning till rulltobaken förvarades även tomma ziplockpåsar vilket tyder på att rulltobak har ompackats i butiken.

Enligt 3 kap 1 § i Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter framgår att förpackningar till tobaksvaror och örtprodukter för rökning som är avsedda att tillhandahållas konsumenter ska förses med hälsovarningar.

Att tillhandahålla konsumenter tobaksvaror som saknar föreskrivna hälsovarningar, är ett brott mot 10 kap 2 § Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter. Av Förordning (2019:223) om tobak och liknande produkter framgår att hälsovarningarna ska vara på svenska.

Vid tillsynsbesöket inledde Polisen en förundersökning.

Förundersökningen ledde till att åklagaren meddelade ett

strafföreläggande som godtogs utav verksamhetsutövaren, vilket innebär ett erkännande av brottet, straffet stannade vid böter på 5000 kronor.

En kommun får återkalla ett försäljningstillstånd om

tillståndshavaren inte uppfyller de krav som gällde för tillståndets meddelande, till exempel då verksamhetsutövaren inte längre bedöms vara lämplig för att bedriva tobaksförsäljning.

Försäljningstillståndet får också återkallas om det med

tillståndshavarens vetskap har förekommit brottslig verksamhet på försäljningsstället, utan att tillståndshavaren har ingripit

Mot bakgrund av ovan sagda anser miljö- och byggnadskontoret att Västervik Idrottskiosken AB och dess företrädare inte längre uppfyller kravet på lämplighet att inneha tillstånd för försäljning av tobaksvaror.

En varning i detta ärende anses inte som en tillräckligt ingripande åtgärd utan miljö- och byggnadskontoret anser att tillståndet bör återkallas.

Ärendebeskrivning

Den 1 juli 2019 trädde lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter i kraft. Då infördes ett krav på att endast den som har tillstånd får

bedriva detaljhandel eller partihandel med tobaksvaror (5 kap 1 §). Ett tillstånd får beviljas endast den som visar att han eller hon med hänsyn till sina personliga och ekonomiska förhållanden och omständigheterna i övrigt är lämplig att utöva verksamheten samt att verksamheten kommer att drivas i enlighet med de krav som ställs upp i denna lag (5kap 2 §).

Västervik Idrottskiosken AB med organisationsnummer 556944–0224 bedriver försäljning av tobaksvaror i butiken Idrottskiosk & Grill på Idrottsgatan i Västervik. Företaget beviljades ett försäljningstillstånd den 20 februari 2020 enligt Lag (2018:2088) om tobak och liknande

produkter.

Vid ett tillsynsbesök påträffades tobaksvaror som saknade svensk varningstext eller helt saknade svensk märkning enligt följande:

• 44 cigarettpaket med engelsk varningstext

• 50 askar cigariller som saknade varningstext

• 17 styckförpackade cigarrer med varningstext på klistermärke som gick att avlägsna

• Omärkt rulltobak som förvarades i en större påse samt flera mindre, totalt ca 1 kg

• 13 förpackningar med rulltobak med felaktig märkning (märkt som en snusprodukt)

Flera av de påträffade tobaksprodukterna förvarades dolt på hyllor i butiken och det noterades iakttagelser som tyder på att rulltobak packats om i butiken.

Polisen tog i samband med inspektionen all felaktigt märkt tobak i beslag.

Med anledning av detta inledde miljö- och byggnadskontoret ett tillsynsärende mot Västervik Idrottskiosken AB, 556944–0224.

Den 30 mars 2020 skrev miljö- och byggnadskontoret till företaget och påtalade bristerna och informerade om att sälja oriktigt märkt tobak bedöms som allvarligt utifrån lagstiftningens krav och att tillståndet för försäljning av tobaksvaror därmed kan komma att återkallas.

Företaget ombads att inkomma med ett skriftligt svar, men något sådant har inte inkommit.

Forts

Den 1 februari 2021 skrev miljö- och byggnadskontoret till företaget om genomförd utredning och med möjlighet att yttra sig över förslag till beslut om att återkalla tillståndet för försäljning av tobaksvaror.

Ett svar inkom från företaget den 10 februari 2021 där företaget skriver att Idrottskiosken är det som försörjer familjen och om tobakstillståndet återkallas så kommer det att innebära stora konsekvenser för ekonomin i bolaget då tobaksvaror idag medför merförsäljning av många andra produkter. En försäljning av kiosken har planerats under en längre period och företaget letar efter köpare. Företaget önskar därav att få behålla tillståndet tills en köpare hittas.

Företaget uppger vidare att de har satt hårdare krav på rutinerna av hantering av tobaksvaror samt försäljning av tobak. Svaret från företaget finns i sin helhet i bifogad handling.

Företagets svar föranleder ingen ändring av miljö- och

byggnadskontorets bedömning att företagets tillstånd för försäljning av tobaksvaror bör återkallas.

Lagstöd

Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter:

3 kap 1 §: Förpackningar till tobaksvaror och örtprodukter för rökning som är avsedda att tillhandahållas konsumenter på marknaden ska förses med texter och illustrationer som upplyser om de hälsorisker som är förenade med bruk av tobak och

örtprodukter för rökning samt om rökavvänjning (hälsovarningar).

Tillverkare och importörer ansvarar för att förpackningar till tobaksvaror och örtprodukter för rökning förses med hälsovarningar.

Om en förpackning till en tobaksvara eller en örtprodukt för rökning saknar hälsovarningar, får varan eller produkten inte tillhandahållas konsumenter eller, när det gäller tobaksvaror, detaljhandlare på marknaden. Detsamma gäller om hälsovarningarna inte uppfyller föreskrifter om utformningen av varningarna som har meddelats med stöd av 11 kap. 7 §.

5 kap 2 §: Ett tillstånd får beviljas endast den som visar att han eller hon med hänsyn till sina personliga och ekonomiska förhållanden och omständigheterna i övrigt är lämplig att utöva verksamheten samt att verksamheten kommer att drivas i enlighet med de krav som ställs upp i denna lag

7 kap 10 §: En kommun får återkalla ett försäljningstillstånd om 1. tillståndet inte längre utnyttjas,

2. tillståndshavaren inte uppfyller de krav som gällde för tillståndets meddelande,

3. det med tillståndshavarens vetskap har förekommit brottslig verksamhet på försäljningsstället, eller i anslutning till detta, eller annars inom den tillståndspliktiga verksamheten utan att

tillståndshavaren har ingripit, eller

4. tillståndshavaren har tilldelats varning utan att de förhållanden som föranlett varningen har rättats till.

10 kap 2 §: Den som uppsåtligen i strid med förbudet i 3 kap. 1 § tredje stycket tillhandahåller tobaksvaror som saknar föreskrivna hälsovarningar, ska dömas för olovlig tobakshantering till böter eller fängelse i högst sex månader.

Förordning (2019:223) om tobak och liknande produkter 3 kap 1 §: Förpackningar till tobaksvaror och örtprodukter för rökning som är avsedda att tillhandahållas konsumenter på den svenska marknaden ska vara försedda med sådana

hälsovarningar som avses i 3 kap. 1 § lagen (2018:2088) om tobak och liknande produkter. Hälsovarningarna ska vara på svenska och täcka hela den yta som reserverats för dessa på förpackningarna. De får inte kommenteras, omformuleras eller hänvisas till i någon form.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter HSLF-FS 2016:46 om

utformning av hälsovarningar och hälsovarningars placering på förpackning av tobaksvaror

1 kap 6 §: Hälsovarningar på styckförpackning och eventuell ytterförpackning ska vara tryckta så att de inte kan avlägsnas eller utplånas och vara fullt synliga. Det innebär att de inte får vara helt eller delvis dolda eller brytas av skattemärken, prismärkning,

säkerhetsmärkning, omslag, fodral, lådor eller andra anordningar när tobaksvaror släpps ut på marknaden.

På styckförpackningar av andra tobaksvaror än cigaretter och rulltobak i påsar, får hälsovarningarna sättas fast med hjälp av klistermärken, förutsatt att sådana klistermärken inte går att avlägsna.

Forts

2 kap 2 §: Varje styckförpackning och eventuell ytterförpackning för cigaretter, rulltobak och tobak för vattenpipa ska vara försedd med följande allmänna varning: "Rökning dödar"

2 kap 3 §: Varje styckförpackning och eventuell ytterförpackning för cigaretter, rulltobak och tobak för vattenpipa ska vara försedd med följande informationstext: "Tobaksrök innehåller över 70 cancerframkallande ämnen"

2 kap 13 §: Varje styckförpackning och eventuell ytterförpackning för cigaretter, rulltobak och tobak för vattenpipa ska vara försedd med kombinerade hälsovarningar. De kombinerade

hälsovarningarna ska

a) innehålla en av de varningstexter som förtecknas i bilaga 1 i dessa föreskrifter och ett motsvarande färgfoto från bildarkivet i bilaga II i Europaparlamentets och rådets direktiv

2014/40/EU8,

b) innehålla rökavvänjningsinformation enligt bilaga 2, c) täcka 65 % av både den yttre framsidan och baksidan av

styckförpackningen och eventuell ytterförpackning.

Cylinderformade förpackningar ska uppvisa två kombinerade hälsovarningar på samma avstånd från varandra, och varje hälsovarning ska täcka 65 % av respektive halva av den rundade ytan,

d) visa samma varningstext och motsvarande färgfoto på båda sidor av styckförpackningen och eventuell ytterförpackning, e) återges på den övre kanten av en styckförpackning och

eventuell ytterförpackning och placeras på samma led som all annan information på denna yta av förpackningen,

f) återges enligt 15–25 §§, och

g) på styckförpackningar av cigaretter, ha följande dimensioner.

Höjd: minst 44 mm. Bredd: minst 52 mm.

Prop. 2017/18:156 s. 76

Som en följd av införandet av tillståndsplikt för tobaksförsäljning föreslår regeringen att kommunens nuvarande möjlighet att meddela försäljningsförbud tas bort. I stället föreslås en möjlighet att återkalla tillståndet. Återkallelse av tillståndet bör kunna komma i fråga inte bara vid överträdelser av den nya lagen utan också om det visar sig att det finns brister hos en tillståndshavare som är av sådant slag att de skulle utgöra hinder mot att meddela tillstånd.

Detsamma gäller naturligtvis om bristen fanns redan vid

tillståndsgivningen, men uppdagas senare. Återkallelse får också ske om tillståndshavaren inte uppfyller de krav som gällde för tillståndets meddelande, dvs. inte längre bedöms vara lämplig för att bedriva tobaksförsäljning. Därutöver får återkallelse ske om det med tillståndshavarens vetskap har förekommit brottslig

verksamhet på försäljningsstället, eller i anslutning till detta, eller annars inom den tillståndspliktiga verksamheten utan att

tillståndshavaren har ingripit.

Beslutet är elektroniskt justerat.

Beredande och föredragande

Beredande och föredragande i ärendet är livsmedelsinspektör Anna Heidesjö.

Handlingar som ligger till grund för beslutet

Handling Ankomst-/ upprättandedatum

Tjänsteskrivelse 2021-02-11 Fotodokumentation 2021-02-08 Skrivelse från företaget 2021-02-10

Hur man överklagar

Beslutet kan överklagas till förvaltningsrätten, se bifogad skrivelse om hur man går till väga.

Expedieras till:

Västervik Idrottskiosken AB, Idrottsgatan 15, 593 50 Västervik

Kopia till:

Polisen

Länsstyrelsen

Folkhälsomyndigheten

Uppföljning av miljö- och byggnadsnämndens