• No results found

ÅTGÄRDER MOT MIKROPLASTER I MALMÖS VATTEN

In document Tekniska nämndenSekreterare (Page 48-57)

I inledningen av den analys och rapport från ÅF som beställdes av Tekniska nämnden under 2019 framgår med all önskvärd tydlighet de viktiga orsakerna till mikroplaster i Malmös vatten: “Det är framförallt källor i form av vägtrafik, konstgräsplaner, nedskräpning, tvätt av textilier samt utsläpp från industrier.”

Nu äskas pengar för åtgärdande av en liten del av detta problem, inget fel i det. Men om cirka 80% av mikroplasten kommer från slitage av vägbanor och bildäck hoppas vi att planerna för att minska detta fortsätter även efter att hanteringen av dessa 20% från konstgräsplaner och lekplatser är löst. Vi hoppas att reningen av den mark och det vatten som förorenats av mikroplaster kan användas som testbädd för rening och borttagande av den stora andel mikroplast som

Det är därför med stor förvåning som Vänsterpartiet konstaterar att de styrande partierna i Malmö, S och L, tillsammans med den borgerliga och konservativa oppositionen i Tekniska nämnden väljer att inte följa de rekommendationer, framförallt kring ”vägar och däck” samt konstgräsplaner, som så tydligt framgår av rapporten.

Rekommendationerna är entydiga: angrip källan!

Vänsterpartiet yrkade på återremittering av ärendet med uppdrag att föreslå åtgärder kring de viktigaste orsakerna till mikroplaster i Malmös vatten; vägar och däck

Vänsterpartiet yrkade även att förvaltningen tar fram förslag till dubbdäcksförbud i delar av Malmö.

Malmö 2020-05-26

Särskilt yttrande

Tekniska nämnden, 2020-05-26

Ansökan om medel för genomförande av åtgärder som verkar för utfasning av mikroplaster från konstgräsplaner och plastgjutet granulat

Diarienr: TN-2020-1550

Miljöpartiet anser att nämnderna har tagit sig an uppgiften, att utfasa

mikroplast från konstgräsplaner, på ett föredömligt sätt. Vi uppmuntarar de innovationer och olika arbetssätt som testas för att komma åt problemet.

Men faktum är att 90% av problematiken med mikroplaster som förstör våra hav kvarstår. Vi vet att den största källan till mikroplast kommer från trafiken.

Därmed behöver staden ta fram en tydlig strategi för hur

mikroplastproblematiken ska begränsas vid källan, först då kan vi säga att vi på riktigt har gjort något åt problematiken och försökt rädda den biologiska

mångfalden i våra hav.

För Miljöpartiet de gröna

Stefana Hoti, ledamot tekniska nämnden Med instämmande av

Lucas Carlsson, ersättare tekniska nämnden

Telefon: 040-23 46 00 ​Epost: malmo@mp.se Adress: Drottningtorget 2a, 211 25 MALMÖ

www.mp.se/malmo

§ 194 Placering av hyrcykelstationer, Malmö by bike, etapp 2

TN-2019-3318 Sammanfattning

Ärendet avser föreslagen justering av placering för hyrcykelstation ”Hyllie Västra” (nr 69).

Beslut

Tekniska nämnden beslutar

att godkänna föreslagen justering av placering för hyrcykelstation nr 69.

Beslutsunderlag

 G-Tjänsteskrivelse TN 200526 Placering av hyrcykelstationer, Malmö by bike, etapp 2

 Platsstudie Hyllie stationstorg, bilaga 1

 §50 TN 200226 Placering av hyrcykelstationer, Malmö by bike, etapp 2

50

§ 195 Utökat objektsgodkännande för projekt 0163 Byggnation av ny ridanläggning i Husie

TN-2018-951

Sammanfattning

Tekniska nämnden förvaltar stadens ridskoleanläggningar och upplåter dessa till

fritidsnämnden. I ”Ridutredning 2012” beslutades det att Malmö stad skulle ta ett större ansvar för ridanläggningarna som upplåts till ryttarföreningarna. I samband med detta utreddes placeringar för att kunna uppföra nya anläggningar till de två föreningar som var inhyrda i bristfälliga lokaler. Detta ledde till att en ny anläggning uppförts på

Klagshamnsudden och nu har fritidsnämnden beställt en ny ridanläggning på i östra Malmö.

Detaljplan för ändamålet finns, Dp 4135.

Investeringsprojektet beräknades till 59 mnkr och ingår i tekniska nämndens

investeringsbudget. Den nya ridskolan omfattar nybyggnad av ett stall för 48 hästar

sammanbyggt med förenings-och administrationslokaler, ridhus med cafeteria, verkstad och förrådsytor. I projektet ingår också hagar för hästarnas utevistelse och parkeringsplatser.

Byggnadsytorna ca 5500 m² BTA.

Slutprojektering av entreprenören har precis slutförts och vi har en tydlig bild av det slutliga projektnettot, där prognosen visar totala utgifter till ett värde av 69 mnkr. Fördyringen på 10 mnkr beror i huvudsak på att volymen av schaktmassor blev större än beräknat. Även prisläget har gått upp sedan den ursprungliga kalkylen togs fram. Å andra sidan har

internräntan under denna period gått från 4 % till 3 % vilket tillsammans med hyresavtalets indexuppräkning bidrar till att fördyringen av projektet ändå beräknas rymma inom den avtalade hyran.

Beslut

Tekniska nämnden beslutar

att hos kommunfullmäktige ansöka om utökat objektsgodkännande för projekt 0163 Byggnation av ny ridanläggning i Husie med en investeringsutgift om 69 mnkr.

Beslutet skickas till

Kommunfullmäktige

Beslutsunderlag

 G-Tjänsteskrivelse TN 200526 Utökat objektsgodkännande för projekt 0163 Byggnation av ny ridanläggning i Husie

 Underlag utökat objektsgodkännande för projekt 0163 Byggnation av ridanläggning i Husie

 Nämndskarta del av Husie 172:256 m fl

§ 196 Objektsgodkännande för projekt 9161 Bellevuestråket

TN-2020-976

Sammanfattning

Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för cykelbana Bellevuestråket, till en beräknad bruttoutgift om 37,4 mnkr. Projektet omfattar en separerad cykelbana på stråkets västra sida längs Fridhemstorget, Major Nilssonsgatan och Bellevuevägen från

Fridhemstorget till befintliga cykelbanor efter Idunavägen. I projektet ingår även att tillföra mer plantering längs sträckan samt hastighetssäkra övergångställen.

Beslut

Tekniska nämnden beslutar

att uppdra åt förvaltningen att, under förutsättning att slutligt objektsgodkännande erhålles, genomföra projektet, samt

att ansöka hos kommunstyrelsen om objektsgodkännande för projekt 9161 Bellevuestråket med en investeringsutgift om 37,4 mnkr och driftkostnader om 3,4 mnkr (brutto).

Yrkanden

Håkan Linné (L) biträder förvaltningens beslutsförslag och yrkar därmed, med instämmande av Henrik Malmberg (C), att tekniska nämnden ska besluta att uppdra åt förvaltningen att, under förutsättning att slutligt objektsgodkännande erhålles, genomföra projektet, samt att ansöka hos kommunstyrelsen om objektsgodkännande för projekt 9161 Bellevuestråket med en investeringsutgift om 37,4 mnkr och driftkostnader om 3,4 mnkr (brutto).

Stefan Plath (SD) yrkar att tekniska nämnden ska besluta att avslå förvaltningens beslutsförslag.

Beslutsgång

Ordföranden ställer yrkandena mot varandra och konstaterar att tekniska nämnden beslutat i enlighet med Håkan Linnés (L) respektive Henrik Malmbergs (C) yrkande.

Reservationer

Stefan Plath (SD) och Ilvars Hansson (SD) reserverar sig skriftligen mot beslutet till förmån för Stefan Plaths (SD) yrkande. Se bilagd reservation, § 196a.

Håkan Fäldt (M), Karin Olsson (M) och Niclas Röhr (M) reserverar sig skriftligen mot beslutet. Se bilagd reservation, § 196b.

Särskilda yttranden

Stefana Hoti (MP) anmäler ett särskilt yttrande till protokollet. Se bilagt yttrande, § 196c.

Susanna Lundberg (V) anmäler ett särskilt yttrande till protokollet. Se bilagt yttrande, §196d.

Beslutet skickas till

Kommunstyrelsen

Beslutsunderlag

52

 G-Tjänsteskrivelse TN 200526 Objektsgodkännande för projekt 9161 Bellevuestråket

 Underlag objektsgodkännande för projekt 9161 Bellevuestråket

 Förstudie av cykelbanor Bellevuevägen - Major Nilssonsgatan 200225

 Parkeringsutredning Bellevuestråket_2020-04-28

 Information TRU 200402 Objektsgodkännande för projekt Bellevuevägen

 §33 TRU 200402 Information om objektsgodkännande för projekt Bellevuevägen – muntlig

Reservation

Tekniska nämnden 2020-05-26 Ärende: TN-2020-976

Objektsgodkännande för projekt 9161 Bellevuestråket

Sverigedemokraterna ser en uppenbar risk för en ökad köbildning. De uppskattningar som gjorts kopplat till antalet parkeringsplatser, som blir färre, kan innebära en problematisk situation för de boende i området som av olika anledningar både

behöver använda och parkera sin bil. Vi stödjer inte styrets uppfattning om att cykeln ska vara i fokus, utan menar att samtliga trafikslag måste ges rimligt utrymme.

Sverigedemokraterna yrkade på avslag till föreslaget, eftersom vi åter igen ser hur den styrande minoriteten tar beslut där man negligerar bilisternas vardag och försvårar människors livspussel.

Då vårt yrkande inte fått majoritet, reserverar vi oss mot detta beslut.

_______________________ ____________________________

Stefan Plath (SD) Anders Pripp (SD)

_______________________ ____________________________

Ilvars Hansson (SD) Lars Hallberg (SD)

bilaga § 196a 54

2020-05-26 Reservation

§196 Objektsgodkännande för projekt 9161 Bellevuestråket

I föreliggande förslag föreslås att vi ska investera nästan 38 mnkr i ett nytt cykelstråk, det så kallade Bellevuestråket.

Parallellt med Bellevuevägen finns det idag ett antal redan etablerade cykelbanor med ett flertal anslutningspunkter utefter denna sträcka.

Mellan Geijersgatan och Stadiongatan finns en etablerad G/C-bana parallellt med Bellevuevägen mindre än 100 m i sidled. Som alternativ för den som har målpunkt utmed Bellevuevägen anser vi att på denna sträcka är Bellevuevägen tillräckligt bred för att cyklister även i fortsättningen ska kunna cykla på gatan.

Mellan Stadiongatan och Köpenhamnsvägen fortsätter den parallella G/C-banan tillsammans med flera andra cykelbanor i ett tätt nätverk.

Mellan Köpenhamnsvägen och Regementsgatan finns en mycket tilltalande parkmiljö och en mycket grön sträcka genom Rönneholmsparken, precis bakom ”nya Bladin”.

Kilian Zollsgatan och andra parallella gator är dessutom utmärkta för gång och cykeltrafik och fortsatt cykelvägnät mot Ribersborg och/eller emot Malmöhus och centrum alternativt mot Fridhem och senare Limhamn.

Vi behöver vara rädda om våra skattepengar och lägga investeringarna där de kan förväntas göra den största samhällsnyttan och det är enligt vår bedömning inte genom ett nytt cykelstråk där det redan finns goda möjligheter att tryggt och säkert färdas på cykel.

Om man inte bara, som principfråga, driver att anlägga cykelbanor på alla trafikerade gator i staden, kan man finna många goda lösningar för ökad säkerhet och trygghet samt en mycket bättre framkomlighet för alla trafikslag i Malmö.

Vi kan inte finna att den mest angelägna investeringen i Malmö just nu är denna cykelled, varför vi yrkar avslag.

Då vi inte får gehör för vårt avslagsyrkande anför vi härmed reservation.

Håkan Fäldt (M) Karin Olsson (M) Niclas Röhr (M) Med instämmande av

Petter Naef (M) Lena Hjalmarsson (M)

Särskilt yttrande

Tekniska nämnden, 2020-05-26

Objektsgodkännande för projekt 9161 Bellevuestråket Diarienr: TN-2020-976

Det är glädjande att arbetet med den saknade cykellänken via Bellevuestråket fortskrider. Helst hade vi sett cykelbana på bägge sidorna både här och på Tessinsväg, vilket hade varit mer i linje med stadens ambitioner för

trafiksäkerhet, hållbarhet och hälsa.

Att cykelbanan blir enkelsidig på västra sidan innebär att särskild hänsyn behöver tas för att skapa säkra passager för de cyklister som har sin målpunkt på östra sidan om stråket.

Vi vill särskilt belysa korsningen mellan Major Nilssonsgatan och Nordlinsväg där staden nyligen byggt en ny förskola för 240 barn. Här är det lämpligt med en cykelöverfart och särskild hänsyn till förskolans behov av smidig och säker anslutning för gående och cyklister. Här går dessutom ett öst-västligt cykelstråk genom Rönneholmsparken och vidare mot Fågelbackskolan, Borgarskolan och Sankt Petriskolan som nu kopplas ihop med Bellevuestråket.

För Miljöpartiet de gröna

Stefana Hoti, ledamot tekniska nämnden Med instämmande av

Lucas Carlsson, ersättare tekniska nämnden

Telefon: 040-23 46 00 ​Epost: malmo@mp.se Adress: Drottningtorget 2a, 211 25 MALMÖ

www.mp.se/malmo

bilaga § 196c

56

Reservation till förmån för yrkande om återremiss

In document Tekniska nämndenSekreterare (Page 48-57)

Related documents