• No results found

Åtgärdsplan på 3 mkr 2017

In document Ladda ner (Page 59-65)

Malin Alsing Brånn Kanslichef

Åtgärdsplan på 3 mkr 2017

Förslag till beslut

Förvaltningen föreslår att nämnden beslutar

 Att inte lägga ned Kulturskolan

 Att inte prioritera bort de digitala verktygen inkl. support

 Att utreda om vi på sikt kan reducera kostnader för elevassistenter med förändringar i tilläggsbeloppen och att utreda konsekvensen av att inte återbesätta elevhälsochef efter pensionsavgång

Sammanfattning

Barn- och utbildningsnämnden lämnar på nämndsammanträdet den 27 april ett uppdrag till förvaltningen om att se över besparingsåtgärder på 3 mkr och dess konsekvenser för att presentera i samband med delårsbokslutet i sept. Nämndens prioriteringar är nedläggning av kulturskolan, prioritera bort de digitala verktygen inkl. support i skolorna, samt se över kostnader för elevassistenter.

Ärendets beredning

Barn- och utbildningsförvaltningen skriver fram ett tjänsteutlåtande till Barn- och utbildningsnämnden inför nämndsammanträdet i april, eftersom nämnden prognosticerar underskott om 9 300 tkr, med i beräkningen är att gymnasiet prognosticerar positiv årsprognos på +1,9 mkr. Ärendet om äskandet beslutas att gå vidare till Kommunstyrelsen men också med ett uppdrag tillbaka till

59

2 (5) förvaltningen om en åtgärdsplan på 3 mkr. Åtgärdsplanen ska beslutas om senast i

samband med delårsbokslut den 27 sept.

Bakgrund

Barn- och utbildningsnämnden redovisade under våren -17 ett prognosticerat underskott om – 9 300 tkr och ett äskande medel för samma belopp lämnas vidare till kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen beviljar 5 000 tkr totalt sett. 2 700 tkr för barn med särskilt stöd, 1 500 tkr för integration, 500 tkr för tillfälliga lokaler samt 300 tkr för särskolebarn.

Kvarstående underskott beror på att budgetramen för 2017 vid ingången av året saknar täckning för:

 -1500 tkr i ökade snittlöner och för kostnader för elever som väljer skolor i andra kommuner.

 -2800 tkr för barn och elever i andra kommuner (34 fler än budgeterat).

Dessa poster beviljades ej i äskningen och behovet kvarstår.

Konsekvensbeskrivning Nedläggning av Kulturskolan

Sveriges kommuner fortsätter att satsa på kulturskolan, landets mest omfattande kulturutövande för barn. I Sverige finns Kulturskola i 283 av landets 290 kommuner1. Att lägga ned Kulturskolan skulle innebära att vi blir den åttonde kommunen i landet som inte har Kulturskola. Kommunfullmäktige har antagit mål samt Barn- och utbildningsnämnden har antagit mer specifika mål för att leva upp till KF:s mål. Målen är vägledande för det arbete som Kulturskolan bedriver.

Kommunfullmäktiges och Barn- och utbildningsnämndens mål lyder enligt följande:

Kommunen ska erbjuda ett rikt kultur- och fritidsliv som kännetecknas av såväl professionalism som bredd och integration

Målet innebär för barn- och utbildningsnämnden: att genom samverkan mellan kulturskolan och förskolorna, fritidshemmen och skolorna i Vingåkers kommun ges alla elever möjlighet att utveckla och uttrycka sig inom de konstnärliga områdena.

3 (5) Målen mäts genom att:

 under dec månad 2017 är 180 elever inskrivna på frivilliga kurser på kulturskolan

 genom samverkan får barn i förskola och på fritidshem tillgång till musik genom kulturskolan

Sång och musik är hälsofrämjande

Att sjunga i kör är både hälsofrämjande, bevisat genom forskning på olika universitet över hela världen, och stimulerande och utvecklande för lärandet inom skolan. En nyligen gjord studie i USA påvisade bland annat att elever som var aktiva inom musik och sång klarade musikstudier bättre än andra. Körsången är också inkluderande, man bär instrumentet med sig inombords och behöver inte investera i annat instrument. Man utvecklar en laganda, inordnar sig i en grupp, tar ansvar för både sig själv och gruppen. Långsam djup andning sänker pulsen och blodtrycket. Detta påverkar i sin tur det parasympatiska nervsystemet, som är ett anti-stress-system. Professor Gunnar Bjursell: det är viktigt att barn får ägna sig åt musik. Att få träna på att sjunga eller spela utmanar hjärnan och utvecklar hjärnan.

Forskarna har kunnat bevisa att den effekt man får på hjärnan hos barnen kvarstår ända upp i 70-årsåldern. Vi har bara gläntat på dörren till kulturens enorma potential fortsätter professor Bjursell.

Några positiva effekter som sång och musik bidrar till:

Signalsubstanser frigörs - dopamin

Musik används för rehabilitering – snabbare återhämtning efter stroke

Körsång motverkar depression- välbehag manifesteras i hjärnan

Sjung- förhjärtats skull. Påverkar hjärtrytm och djupandning

Körsång effektiv stresslösare

Musik dämpar smärta

Att lägga ned Kulturskolan skulle innebära att Kommunfullmäktige och Barn- och utbildningsnämndens mål behöver omformuleras samt att de positiva effekter som musik och sång medför skulle kunna innebära en sämre psykisk hälsa för våra elever. Kulturskolan har behov av att utöka verksamheten för att kunna möta uppsatta mål (nå ut till fler barn och unga) och förbättra elevers välmående och på så sätt öka måluppfyllelsen hos eleverna.

Prioritera bort den digitala satsningen inkl. support.

Regeringen gav den 24 september 2015 Statens skolverk i uppdrag att föreslå nationella IT-strategier för skolväsendet. Strategierna ska bidra till ökad måluppfyllelse och likvärdighet genom att den strategiska potential som IT har tillvaratas i hela skolväsendet. Regeringen har i juni 2017 antagit den nationella

IT-61

4 (5) strategin för grundskola som innebär att förändringar i läroplanen är genomförda

och ska börja praktiseras from juni 2018.

I den nationella IT-strategin framgår att alla i skolväsendet ska ha likvärdig tillgång till digitala verktyg:

 Personal som arbetar med elever i förskoleklass, skola och fritidshem har tillgång till digitala verktyg motsvarande ett personligt verktyg per anställd (1:1) inom två år.

 Det finns tillräcklig infrastruktur, i vilken också ingår teknisk och pedagogisk ITsupport, i förskoleenheter, skolenheter och på fritidshem inom tre år. Redovisning av regeringsuppdrag 2016-04-04 6 (107) 2015:01153

 Elever i grundskolans och motsvarande skolformers årskurser 1–9 (10) har tillgång till ett personligt digitalt verktyg (1:1) inom tre år.

 Barn i förskolan och elever i förskoleklass har tillgång till digitala verktyg motsvarande minst ett verktyg på fem barn/elever (1:5) inom fyra år.

 Personal som arbetar med barn på förskolor har tillgång till digitala verktyg motsvarande ett personligt verktyg per anställd (1:1) inom fyra år.

Huvudmännens ansvar i den nationella IT-strategin är att det enligt skollagen åligger huvudmannen att tillse att eleverna har tillgång till moderna verktyg.

Många huvudmän har också inom ramen för nuvarande resurser redan uppnått den föreslagna nivån i hela eller delar av sin verksamhet. De huvudmän som ännu inte alls börjat sina investeringar i infrastruktur och digitala verktyg kommer med nödvändighet att ställas inför betydande utmaningar de närmaste åren. Detta innebär att vi inte kan avbryta den digitala satsningen utan snarare tvärtom, vi är i behov av att utveckla.

Förordningen avseende nya texter i läroplanen om digitalisering har trätt i kraft.

De nya skrivningarna ska tillämpas senast 1 juli 2018, vilket innebär att huvudmän och skolledare behöver skapa förutsättningar för alla matematiklärare i landet att känna sig väl förberedda att undervisa i programmering. Från och med läsåret 2018/2019 är det obligatoriskt att följa den nya läroplanen. Den nya Läroplanen innehåller en utökning av digital kompetens i de flesta ämnen.

Se över kostnader för elevassistenter

Idag budgeteras drygt 9 mkr på tilläggsbelopp/verksamhetsstöd som merparten består av anställda elevassistenter. Enligt skollagen 9 kap 32 § ska tilläggsbelopp lämnas för elever som har ett omfattande behov av särskilt stöd. Tilläggsbeloppet ska vara individuellt bestämt utifrån elevens behov.

5 (5) Det finns ett samband mellan hur elever presterar med föräldrars

utbildningsbakgrund. I Vingåker uppgår andelen elever vars föräldrar har eftergymnasial utbildning till 28 % i åk 1-9. I riket uppgår andelen till 55 %2. På sikt vill vi se över möjligheten att minska tilläggsbeloppet, som idag är knutet till resurspersonal, och istället öka grundbeloppet (dvs omfördela resurspersonal till behöriga lärare). Med fler behöriga lärare kan vi förändra undervisningssättet och förbättra lärmiljön och därmed skapa förutsättningar för alla elever att nå så långt som möjligt i förhållande till de nationella målen. Ett förslag är också att utreda och analysera om det är möjligt att inte återbesätta tjänst som Elevhälsochef efter pensionsavgång och istället lägga personalansvaret för elevhälsopersonal under resp. rektor. Detta skulle kunna generera en besparing samt att ansvar och arbetsuppgifter då tillhör skolorna.

Förvaltningens ståndpunkt

Förvaltningen förespråkar att kostnader för elevassistenter omvandlas till ökat grundbelopp och på sikt succesivt reduceras. Ett förslag är att utreda och analysera vidare om det är möjligt att inte återbesätta med ny elevhälsochef vid pensionsavgång. Konsekvens- och riskanalys behöver göras vid utredningen.

Att lägga ned Kulturskolan går emot Kommunfullmäktige och Barn- och utbildningsnämndens vision och mål. Forskningsmässigt har musik och sång en positiv inverkan på elevers välmående. För att utveckla verksamheten vidare behöver snarare ytterligare resurser tillföras.

Att prioritera bort den digitala satsningen går emot den antagna nationella IT-strategin och den nya läroplanen. Det är snarare en fråga om hur vi ska skapa förutsättningar för att möta upp de nya kraven än att prioritera bort digitala verktygen.

VINGÅKERS KOMMUN

Barn- och utbildningsförvaltningen

Annica Roxström

Tf Barn- och utbildningschef

2 Statistik från Kolada. https://www.kolada.se/?_p=jamforelse&unit_id=16569&tab_id=74654

63

(

Budgetäskande för innevarande år 2017

Barn- och utbildningsnämndens beslut

Sida

45

Barn-och utbildningsnämnden äskar extra med el från k01ll1llunstyrelsen för:

o ökade snittlöner 3,6 mkr o ökade stödtesurser 2,7 mkr

o ökade kostnader för nyanlända med uppehållstillstånd 1,5 mkr o ökade kostnader för fler elevers val av fristående skolor 2,6 mkr o kostnader för tillfälliga lokalhyror förskola 0,5 rnla:

o ökning av särskoleplaceringar 300 tla:

Barn-och utbildningsnämnden beslutar att uppdra till fÖlvaltningen att återkomma med ett besparings förslag på 3 miljoner, samt en

konsekvensbeskrivning av vad besparingen innebär. Förslaget ska presenteras senast på nämndens sa1ll1llanträde den 27 september. Möjliga besparingar är nedläggning av kulturskolan, prioritera bort de digitala verktygen inld. support i skolorna, samt se över kostnader för elevassistenter.

Beskrivning av ärendet

Nämndens budget för 2017 fastställdes av k01ll1llunfullmäktige den 2016-11-28

§ 113 med 198986 tla:. Barn- och utbildningsnämnden beslutade 2016-12-14 § 100 att anta en halvårsbudget enligt de nyckeltal resursfördelningsmodellen (enligt lagstiftning Lika bidrag på lika villkor) för 2016 innehöll och på uppdrag av nämnden skriva fram äskanden under våren inför budget andra halvåret 2017.

Tjänstemannaskrivningen beslillver de ökade kostnaderna för snittlöner utifrån ett visst barn-respektive elevantal som. i sin tur ger ett antal tjänster i verksamheten.

Ökade kostnader för stödresurser och studiehandledning och fler elever i fristående verksarnlleter är också påverkande budget och förutsättningar för verksamheterna. Nämnden har fått indexuppräknade hyreskostnader men för att möta behoven av mer yta i förskolan, för fler antal barn i verksamheten, har förvaltningen behövt hyra tillfälliga lokaler i väntan på nybyggnation.

Sa1ll1llantaget visar behoven på 11,2 mkr utöver budgetram.

Kostnaden för gymnasieskolplatser kan komma att sjunka med 1,9 mkr vill<.et i så fall innebär att det prognosticerade underskottet landar på 9,3 mkr.

65 (

(

(

(

Vingåkers kommun

In document Ladda ner (Page 59-65)

Related documents