• No results found

5. Resultat

5.3 Hur eleverna självskattar sina kunskaper om hälsa

5.3.4 Den öppna frågan – ”Vad är hälsa för dig?”

Tabell 4. Respondenter och elevernas fördelning inom variabeln, land.

Elevernas fördelning Antal respondenter på denna fråga

Svenska elever 107 (51%)

Finska elever 101 (49%)

Totalt 208 (100%)

Till skillnad från resterande frågor var antalet respondenter snäppet lägre på den öppna frågan. Frågan hade totalt 208 respondenter vara 107 var svenska elever och 101 var finska elever.

Tabell 5. Tematisering av svaren på den öppna frågan och svarsstatistik inom variabeln, land.

Teman De svenska

elevernas svar

De finska elevernas svar 1. Svar som innehöll begreppen ”fysiskt”,

”psykisk” och ”socialt” i relation till hälsa 7 (7%) 36 (36%)

2. Svar som kunde tolkas att innehålla begreppen fysiskt, psykiskt och socialt i relation till hälsa

31 (29%) 31 (31%)

3. Svar som endast innehöll ett eller två perspektiv eller en mer ensidig syn på hälsa

69 (64%) 34 (34%)

Totalt 107 (100%) 101 (100%)

Resultatet analyserades genom tematisering, då svaren först tematiserades efter vilka av svaren som innehöll begreppen ”fysisk”, ”psykisk” och "social”. Resultatet för den första tematiseringen bestod av 7 stycken av de svenska elevernas svar och 36 stycken av de finska elevernas svar. Sedan tematiserades svaren efter något som kan analyser till att innehålla ett fysiskt, psykiskt och socialt perspektiv på hälsa eller en övergripande syn på hälsa. Resultatet för den andra tematiseringen bestod av 31 stycken av de svenska elevernas svar och 31 stycken av de finska elevernas svar. Den tredje och sista tematiseringen var de svar som bara innehöll ett eller två perspektiv av hälsa, eller en mer ensidig syn på hälsa. Resultaten för den

tredje tematiseringen bestod av 69 stycken av de svenska elevernas svar och 34 stycken av de finska elevernas svar. Sammanfattningsvis var det därmed en minoritet av de svenska

elevernas svar (7%) och en majoritet av de finska elevernas svar (36%), som innehöll alla tre perspektiven på hälsa. Det var nästan lika stor andel av de svenska elevernas svar (29%), som av de finska elevernas svar (31%), som innehöll någon form av tolkning eller beskrivning av de tre perspektiven. Samtidigt som det var en relativt stor en majoritet av de svenska

elevernas svar (69%) och ett medelantal av de finska elevernas svar (34%), som innehöll ett mer ensidigt perspektiv på hälsa .

Följande stycken kommer att presentera några citat på exempel hur den öppna frågan besvarades. Först kommer några exempel på svar som har tematiserats att berör det första temat (”Svar som innehöll begreppen ”fysiskt”, ”psykiskt” och ”socialt””). Resultatet gällande det första temat kommer först att presentera exempel på de svenska elevernas svar och sedan exempel på de finska elevernas svar.

Exempel på de svenska elevernas svar:

”Psykisk, fysisk och social” ”hur man mår, psykiskt fysisk och socialt”

”Att må bra psykiskt, fysiskt och socialt.”

”Att må bra fysiskt, psykiskt och socialt. Att ta hand om sin hälsa genom att äta bra, motionera bra och ha bra relationer.”

”Att må bra psykiskt, psysiskt och socialt.” ”Fysiskt, psykiskt och socialt mående.”

Exempel på finska elevernas svar:

”att må bra både fysiskt, psykiskt och socialt. Att träna, äta bra och att ha bra vänner och familj som gör en glad.”

”Fysiskt, psykiskt och socialt mående.” ”Att må bra fysiskt, psykist och socialt.”

”Att känna välmående psykiskt, socialt och fysiskt och ha en balans i vardagen. äta bra, röra sig vara med folk som får en att må bra”

”Psykisk, fysisk och social hälsa. Finns både negativ hälsa och positiv hälsa.”

”Hälsa är, enligt WHO, ett tillstånd av psykiskt, fysiskt och socialt välmående. Hälsa är även en balans av livets olika delar.”

”Hälsa för mig är det psykiska, fysiska och sociala välmåendet. Det är dina förutsättningar för att må bra i ditt liv.”

”Hälsa är hur jag lever och hur det påverkar mig fysiskt, psykiskt Att tillägga har jag lärt mig främst om fysisk hälsa på egen hand och mer om psykisk hälsa i skolan. Den obligatoriska kursen är inte tillräcklig om man inte

är intresserad och tar reda på saker på egen hand.”

”Hälsa är när man mår bra och presterar bra i sociala sammanhang. man mår också fysiskt bra utan några större skador. man ska vara skifta lite upp och lite ner i det psykiska men inte för mycket upp eller ner.” ”hur man själv mår både fysiskt, psykiskt och socialt. alltså hur man också tar hand om sig själv på olika sätt. hur

mycket man umgås med kompisar och hur bra man äter och vad för förhållande man har hemma.” ”social hälsa, man har bra relationer med familj och vänner. Även den fysiska hälsan att man är nöjd med hur

man ser ut, även om man inte ser ut som en gud. Psykiska nästan viktigast, även om allt samspelar. Psykiska hälsan är grunden för allt och att ha en god psykisk hälsa genom träning, bra relationer är väldigt viktigt.”

”En upplevelse av att man är nöjd i sin omgivning fysiskt, psykiskt och socialt”

Sedan kommer några exempel på svar som tematiserats att beröra det andra temat (”Svar som kunde tolkas att innehålla begreppen fysiskt, psykisk och socialt i relation till hälsa”) att presenteras. Först kommer några exempel på de svenska elevernas svar att presenteras och sedan presenteras några exempel på de finska elevernas svar som kunde klassificeras att beröra det andra temat att presenteras.

Exempel på de svenska elevernas svar:

”hälsa är mitt eget välmående, man behöver inte träna för att klassa sig som att ha bra hälsa utan mer hur ens mående i allmänhet är.” ”Välmående” ”Må bra” ”Mitt välmående” ”Få en bättre livsstil.” ”Att må bra” ”Hur man mår” ”Hur jag lever mitt liv” ”Att må bra och ha en bra livsstil”

Exempel på de finska elevernas svar:

”Att man mår bra, äter och sover tillräckligt, umgås med personer som är bra för en, motionerar efter bästa förmåga osv.”

”Balans mellan socialt, fysiskt och mentalt välmående” ”Välmående”

”att må bra” ”Hur man mår”

”Jag ser de som ganska abstrakt efter som att de kan vara både gott och ont. Hälsa för mig är i princip en synonym till mående. Man kan ha en dålig hälsa och då mår man dåligt och vice versa.”

”ens välmående”

”Hälsa för mig är då man har ett liv som man är nöjd med.”

Sedan kommer några exempel på svar som tematiserats att beröra det tredje och sista temat (”Svar som kunde tolkas att innehålla ett eller två perspektiv eller en mer ensidig syn på hälsa”) att presenteras. Först kommer några exempel på de svenska elevernas svar att presenteras. Sedan presenteras några exempel på de finska elevernas svar.

Exempel på de svenska elevernas svar:

Motion bra kost hygien” ”Träning och att ha en bra kost.” ”Att röra på sig och äta bra mat”

”Kondition” ”Träning” ”Hur man mår (kroppen)”

”Hur man tar hand om sig allt från kost till idrott” ”Att ta hand om sin kropp”

”Kost och motion” ”Träning”

”Hälsa för mig är motion och att man äter bra. Nyttig kost innebär en bättre hälsa, samt om du tränar får d en bättre hälsa.”

Regelbunden träning, bra mat, en nyttig livsstil där du tar hand om din kropp (eller inte om du har dålig hälsa)” ”Att man ska må bra fysiskt och psykiskt”

”Bra mående fysiskt och psykiskt”

Exempel på de finska elevernas svar:

”Röra på sig, va med vänner, äta Bra” ”Bra sömn

lagom med motion ha någon att prata med

socialt netvärk”

”Mående både fysiskt och psykiskt för individen” ”Att må bra genom motion och ha bra sociala relationer”

” äta bra, röra sig vara med folk som får en att må bra”

De svenska eleverna innehöll generellt mycket idrottsrelaterad syn på hälsa och vad som klassificeras som ett fysiskt perspektiv på hälsa. Svaren hade ofta ett fysiskt fokus och nämnde mycket om hälsa i relation till kropp, kondition, träning, aktivitet och kost och nämnde framförallt det sociala perspektivet lite. De svenska elevernas svarar var generellt sett även lite kortare än de finska elevernas svar, men det fanns även mer utförliga och

övergripande svar bland de svenska respondenterna.

De finska elevernas svar innehöll generellt en positiv syn på hälsan och med en del betoningar på social hälsa, att vara nöjd och att ha balans. De finska elevernas svar var generellt sett även mer varierade och längre än de svenska elevernas svar. Ytterligare utmärkande skillnader var att de finska elevernas svar kunde innehålla endast ett psykiskt eller socialt perspektiv på hälsa, utan någon koppling till det fysiska perspektivet på hälsa eller fysisk aktivitet. Det fanns dock även mer kortfattade och ensidiga svar, bland de finska elevernas svar. Ett fåtal av de finska eleverna tolkade även de öppna frågan som ”Vad är ämnet hälsokunskap för dig?”.

Det var alltså en viss skillnad mellan hur de svenska och de finska eleverna formulerade sig och hur många av eleverna som upplevde hälsa som något som berör ett fysiskt psykiskt och

socialt perspektiv på hälsa. Jag har valt att inte delge någon bakgrundinformation om eleverna bakom citaten (som till exempel kön, årskurs eller liknande) på grund av etiska skäl. En bakgrundsinformation hade kunnat avslöja vissa respondenters identitet. Till exempel då studien delvis utfördes på Åland som är ett litet samhälle. Detta hade riskerat anonymiteten för alla respondenter från Åland, Finland. En annan grupp som kunde förlorat sin anonymitet var gruppen som inte ville klassificera sig som varken tjej eller kille, då gruppen var ett så litet antal respondenter.

Related documents