• No results found

Öppna jämförelser

In document Kvalitetsberättelse 2015 (Page 5-9)

5. Uppföljning genom egenkontroll

5.1 Öppna jämförelser

Öppna jämförelser finns inom flera områden och tas fram av Socialstyrelsen i samverkan med Sveriges Kommuner och Landsting. Det är frivilligt för kommuner att delta.

Syftet med öppna jämförelser är att:

 skapa öppenhet och förbättrad insyn i offentligt finansierad vård och omsorg

 ge ett underlag för förbättring, uppföljning, analys och lärande i verksamheterna

 initiera lokala, regionala och nationella analyser och diskussioner om verksamheternas kvalitet och effektivitet

 ge underlag för ledning och styrning

 utgöra del i information och underlag för vård- och omsorgsval

2015 deltog Alingsås kommun i Öppna jämförelse inom sex olika områden. Ekonomiskt bistånd, Missbruk- och beroende vård, Social barn och ungdomsvård, Stöd till brottsoffer- våld i nära relationer, Stöd till personer med funktionsnedsättning enligt LSS och Stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning.

Enkäterna i de olika undersökningarna besvaras av personal i Socialförvaltningen. Varje enkät omfattar frågor som berör flera olika avdelningars och enheters verksamheter, vilket kräver samordning av varje enkät. Planeringsavdelningens utvecklingsledare samordnar arbetet med att besvara frågorna, och försöker så långt det är möjligt kvalitetssäkra svaren. Ytterst hänger dock svarens kvalitet på var och en som bidrar med svar.

I Öppna jämförelser undersöks struktur- och processindikatorer som pekar på förutsättningar för god kvalitet i verksamheten. En indikator påvisar (indikerar) ett underliggande förhållande. Strukturindikatorer pekar på organisatoriska förutsättningar. Processindikatorer pekar på aktiviteter/ vad som görs för att skapa resultatet god kvalitet.

Indikatorer undersöks inom fem olika kvalitetsområden. Dessa har sin utgångspunkt i kvalitetsbegreppen i socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

o Helhetssyn och samordning - belyses genom indikatorer på intern samordning och extern samverkan.

o Kunskapsbaserad verksamhet - handlar om tjänsterna utförs i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet samt att den enskildes erfarenheter tas till vara.

o Självbestämmande och integritet- innebär att den enskilde är delaktig, har inflytande och ges möjlighet till egna val.

o Tillgänglighet- rör bland annat möjligheterna att få kontakt med socialtjänsten och vid behov få del av tjänsterna inom rimlig tid. Information och kommunikation ska vara begriplig och anpassad efter olika gruppers och individers behov.

o Trygghet och säkerhet- tar fasta på att tjänsterna utförs enligt gällande regelverk. Transparenta tjänster innebär förutsägbarhet och möjlighet till insyn. Risk för kränkning, försummelse, fysisk eller psykisk skada förhindras genom förebyggande arbete.

I resultatredovisningen återfinns de indikatorer som rör kvalitet i Öppna jämförelse. Redovisningen omfattar inte verksamheternas volymer och ekonomi.

Resultatet i öppna jämförelser används årligen för prioritering och planering av kommande förbättrings- och förändringasarbete inför framtagande av Socialnämnens flerårsstrategi.

5.1.1 Alingsås resultat jämfört med andra kommuner inom Göterborgsregionens kommunalförbund (GR) och riket.

Frågorna i enkäterna i Öppna jämförelse undersöker förekomsten av önskvärda förutsättningar. Se tabell nedan.

Det totala antalet indikatorer för respektive undersökning redovisas inom parantes i kolumnen till vänster. I tabellen visas också uppgifter om hur Alingsås kommuns resultat i de olika undersökningarna rangordnas i förhållande till GR.

Tabell 1: Alingsås kommuns resultat i Öppna jämförelse 2015 i jämförelse med GR och riket.

Verksamhetsområde

(Antal frågor/indikatorer) Andel indikatorer med ja- svar % Rangordning

Alingsås GR

Ekonomiskt bistånd (52) 73 61 55 4 av 21

Missbruk och beroende

Stöd till brottsoffer – våld i nära relationer(60)

51 54 49 9 av20

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Källor: Sammanställning av Göteborgsregionens resultat i Öppna jämförelser 2015 Ekonomiskt bistånd, Missbruk och beroendevård, Social- barn och ungdomsvård, Stöd till brottsoffer-våld i nära relationer och Stöd till personer med funktionsnedsättning, FOU i Väst/GR Åsa Nilsson.

Positiva svar kan inte direkt översättas till kvalitet för målgruppen, och är ingen garanti för god kvalitet. Den information som Öppna jämförelser ger behöver kompletteras med andra underlag t ex

brukarundersökningar och genom mätning av själva resultatet för att ge en heltäckande bild av uppnådd kvalitet.

Vid en jämförelse med andra kommuner framkommer att socialförvaltningen i Alingsås kommun har ett högre resultat, dvs. en större andel positiva resultat än genomsnittet för GR och riket 2015 vad gäller undersökningarna av: Ekonomiskt bistånd, social- barn och ungdomsvård och stöd till personer med

funktionsnedsättning inom LSS. Vid en rangordning inom GR kommer Alingsås kommun på 4:e till 5:e plats i dessa tre undersökningar.

Resultaten i undersökningarna av missbruk- och beroendevård, stöd till brottsoffer- våld i nära relationer personer med psykisk funktionsnedsättning ligger nära genomsnittet för GR och Riket. I undersökningarna rangordnas Alingsås kommun på en 9:e till 12:e plats inom GR.

5.1.2 Förbättringsområden

I syfte att kunna identifiera förbättringsområde i Öppna jämförelse har en sammanställning över negativa svar tagits fram. (Se bilaga 3). Negativa svar visar icke förekomst av önskvärda

förutsättningar/verksamhetsresultat.

I tabellen nedan redovisas en sammanställning över hur de negativa svaren är fördelade per kvalitetsområde och undersökning. Staplarna visar antal negativa svar i varje undersökning och antalet negativa svar total i alla undersökningar inom kvalitetsområdet.

Diagram 1: Antal indikatorer med negativa svar- Öppna jämförelser 2015.

Kommentar: I Undersökningen stöd till brottsoffer förekommer inga indikatorer inom området självbestämande och integritet.

Flest antal negativa svar återfinns inom kvalitetsområdena Helhetssyn och samordning (22) , kunskapsbaserad verksamhet (20) och självbestämmande och integritet (22). Inom kvalitetsområdet

Helhetssyn och samordning är de negativa svaren framför allt kopplade till området Stöd till brottsoffer- våld i nära relationer.(14 av 22).

Lägst antal indikatorer med negativa svar finns inom kvalitetsområdena tillgänglighet (11) och trygghet och säkerhet (11).

Slutsatsen är att flest förbättringsområde återfinns inom områdena helhetssyn och samordning, kunskaps-baserade verksamhet och självbestämmande och integritet, framförallt inom området stöd till brottsoffer- våld i nära relationer.

Sedan resultatet publicerades har socialförvaltningen genomfört förändringar bland annat genom tecknande av avtal med sociala jouren i Göteborg. Vidare har ett arbete för strukturerad verksamhet med planering inom arbetsmarknadsenheten startats upp och modellen ”bostad först” har införts. Utöver detta ser förvaltningen former för en kooperativ verksamhet tillsammans med folkhögskolan Hjälmared. Ett arbete pågår också med att ta fram samordningsrutiner mellan verksamheten som utreder behov hos våldsutsatta vuxna och andra verksamheter inom socialtjänsten.

5.1.3 Handläggare med socionomutbildning/examen och erfarenhet i yrket.

I de två tidigare avsnitten redovisas en resultatsammanställning över andel indikatorer som visar på

förekomst av önskvärda förutsättningar/verksamhetsresultat. I öppna jämförelse redovisas också indikatorer som belyser personalens kompetens inom ekonomiskt bistånd, barnutredningar och LSS. I tabellen nedan redovisas en sammanställning över dessa indikatorer.

Tabell: 2 Handläggare med socionomutbildning/examen och erfarenhet i yrket

2013 2014 2015 Handläggare med socionomutbildning och mer än fem års erfarenhet av

barnutredningar, andel (%)

Alingsås 67 62

Alla kommuner,

ovägt medel 44 45

Handläggare med socionomutbildning och minst tre års erfarenhet av barnutredningar, andel (%)

Alingsås 90 73

Alla kommuner,

ovägt medel 62 66

Socialsekreterare med mer än två år i yrket inom ekonomiskt bistånd, andel (%)

Alingsås 90,9 75,0 88,9

Alla kommuner,

ovägt medel 70,5 68,5 68,3

Socialsekreterare med socionomexamen inom ekonomiskt bistånd, andel (%) Alingsås 81,8 75,0 88,9 Alla kommuner,

ovägt medel 80,7 82,5 80,8

LSS-handläggartimmar utförda av handläggare med socionomexamen, andel (%)

Alingsås 100 100

Alla kommuner

(ovägt medel) 92 94

Kommentar: Resultaten i 2015 års Öppna jämförelser av sociala barn- och ungdomsvården avser förhållandet den 1 november 2014 eller tidigare. Resultatet i Öppna jämförelser av stöd till personer med funktionsnedsättning avser hur det såg vid mätpunkten den 25 oktober 2014. Därför saknas uppgifter för 2015.

Både andelen handläggare med socionomutbildning och mer än fem års erfarenhet av barnutredningar och andelen handläggare med socionomutbildning och minst tre års erfarenhet av barnutredningar minskade 2013 jämfört med 2014.

Även andelen socialsekreterare inom ekonomiskt bistånd med mer än två år i yrket och med socionomexamen minskade mellan 2013 och 2014, men ökade igen 2015.

LSS-handläggartimmar utförda av handläggare med socionomexamen är 100 % både 2013 och 2014.

Socialförvaltningen i Alingsås kommun har en högre andel handläggare med socionomutbildning och erfarenhet i yrket jämfört andra kommuner inom ekonomiskt bistånd, barnutredningar och LSS.

In document Kvalitetsberättelse 2015 (Page 5-9)

Related documents