• No results found

Sammanställning och analys

In document Kvalitetsberättelse 2015 (Page 19-24)

God kvalitet för socialtjänsten i Alingsås omfattar följande kvalitetsområden: Självbestämmande och integritet, Helhetssyn och samordning, Trygghet och säkerhet, Kunskapsbaserad verksamhet Tillgänglighet och Effektivitet.

Resultatet i socialnämndens kvalitetsberättelse utgör underlag för prioritering och planering av kommande förbättrings- och förändringasarbete inför framtagande av Socialnämnens flerårsstrategi 2017-2019.

Nedan redovisas en sammanställning och analys över styrkor och svagheter inom respektive

kvalitetsområde, samt identifierade utvecklingsområden. Avsnittet innehåller också en sammanställning över Alingsås kommuns resultat i jämförelse med andra kommuner.

Självbestämmande och integritet

Med självbestämmande och integritet menas att den enskilde är delaktig, har inflytande och ges möjlighet till egna val.

Av vad som framkommit i kvalitetsberättelsen är slutsatsen att det sker ett aktivt och medvetet arbete inom nämndens verksamheter för att stärka den enskildes självbestämmande och integritet. Brukarinflytande är ett av förvaltningens fokusområde 2016, där arbetet med arbetsplaner och genomförandeplaner är särskilt prioriterat.

Förvaltningen arbetar med brukarundersökningar inom områdena social barn och ungdomsvård, missbruk och beroendevård och ekonomiskt bistånd samt dagligt verksamhet. Resultatet i brukarundersökningen IFO har generellt förbättrats 2015 jämfört med 2014. I jämförelse med andra kommuner har Alingsås kommun ett lägre resultat än medelvärdet för andra kommuner. I brukarundersökningen IFO finns två frågor som direkt refererar till området helhetssyn och samordning. ”Frågar socialsekreteraren efter dina synpunkter om hur din situation skulle kunna förändras?” och ”Hur mycket har du kunnat påverka vilken typ av hjälp du får av socialtjänsten i kommunen?” Resultat för båda frågorna har förbättrats jämfört med föregående år.

Inom förvaltningen förekommer andra former för brukarinflytande genom bland annat, brukarråd, råd för funktionshinderfrågor, framtagande av genomförandeplaner, ny rutin för synpunkter och klagomål och personligt ombud. Under året har ett arbete för strukturerad verksamhet med planering inom

arbetsmarknadsenheten startats upp och modellen ”bostad först” har införts. Utöver detta ser förvaltningen former för en kooperativ verksamhet tillsammans med folkhögskolan Hjälmared.

Vid en jämförelse mellan insatser inom socialförvaltningen och indikatorer som undersöks i Öppna jämförelse framkommer följande exempel på andra insatser som ytterligare skulle kunna öka

förutsättningarna för självbestämmande och integritet: Användande av resultat från undersökningar av föräldrars uppfattning för att utveckla verksamheterna, öppenvård, familjehem och hem för vård eller boende, brukarrevisioner, brukarinflytandesamordnare(BISAM), stödinsatserna social färdighetsträning och föräldrastöd.

Helhetssyn och samordning

Helhetssyn utgår från den enskildes samlade livssituation. Då den enskilde har behov av tjänster som bedrivs inom olika verksamheter eller av olika utförare/professioner är dessa samordnade. Det finns tydlig ansvarfördelning. Tjänsterna präglas av kontinuitet.

Resultatet i Öppna jämförelse visar att det finns goda förutsättningar för samverkan. Trots det finns behov av att vidareutveckla samverkan såväl internt i förvaltningen som externt t.ex. med sjukhus och primärvård.

Vidare är antalet upprättade SIPar inom vuxen/beroendeverksamheten är ett fortsatt utvecklingsområde.

Förbättringsområdena i Öppna jämförelse inom kvalitetsområdet Helhetssyn och samordning är inte jämnt fördelade utan området Stöd till brottsoffer- våld i nära relationer står för större delen av de negativa svaren.

Exempel på insatser som genomförts inom området under året att individ- och familjeomsorgsavdelningen tagit fram nya rutiner för överlämning av ärende, vidare har rutiner för samverkan kring barn som upplevt våld har tagits fram och förvaltningen har fortsatt dialogen med hälso- och sjukvårdsnämnden och primärvård gällande beroendemottagningar.

Trygghet och säkerhet

Trygghet och säkerhet innebär att tjänsterna utförs enligt gällande regelverk. Tjänsterna är transparanta vilket innebär förutsägbarhet och möjlighet till insyn. Risk för kränkning, försummelse, fysisk eller psykisk skada förhindras genom förebyggande arbete.

Resultatet i Öppna jämförelse visar att det generellt finns goda förutsättningar avseende trygghet och säkerhet inom socialförvaltningen i Alingsås. En positiv förändring som kan utläsas av resultatet i Kolada är att förekomsten av hot och våld mot brukare inom boende LSS har minskat. Däremot har resultatet i

brukarundersökningen IFO avseende andelen personer som upplever att socialsekreteraren visar mycket stor eller stor förståelse för deras situation försämrats jämfört med föregående år.

Antalet inkomna Lex Sarah rapporter och inkomna synpunkter och klagomål är i stort sätt oförändrat mellan åren 2014 och 2015.

Exempel på insatser som genomförts inom området trygghet och säkerhet är att nya riktlinjer för hantering av synpunkter och klagomål tagits fram och beslutats. Riktlinjerna för Lex Sarah har reviderats. Vidare har arbetet med bemötandestrategier vidareutvecklats.

En viktig förutsättning för att nämnden ska kunna följa upp om verksamhetens tjänster utförs enligt gällande regelverk är att ledningssystemets alla delar införs. Delar som kvarstår att införa är bland annat att upprätta ett system för att fastställa verksamhetens processer, system för avvikelsehantering, rutiner för

förebyggande riskanalyser och en fungerande dokumenthantering.

Kunskapsbaserad verksamhet

Kunskapsbaserad innebär att tjänsterna utförs i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet, samt att den enskildes erfarenheter tas till vara. Som exempel kan det röra sig om att verksamheten använder manualbaserade metoder och samverkar med forskning och högskola.

Resultatet i Öppna jämförelse visar att flertalet verksamhetsområde uppnår goda resultat vad gäller Kunskapsbaserad verksamhet. Ett förbättringsområde som är gemensamt för flera av undersökningarna är det saknas systematisk uppföljning av insatser på gruppnivå. Exempel på insatser som genomförts under året och som refererar till kvalitetsområdet kunskapsbaserad verksamhet är att Socialförvaltningen samverkat med forskning (FoU i Väst/GR) i samband med uppstarten av Alingsås ungdomsboende. Att verksamheten är kunskapsbaserad har också varit en viktig utgångspunkt i arbetet med

beroendeutredningen.

För utförande av uppgifter inom socialtjänsten ska det finnas personal med lämplig utbildning och erfarenhet (3 kap. 3 § SoL). Öppna jämförelse belyser andelen handläggare med socionomutbildning och erfarenhet i yrket inom områdena ekonomiskt bistånd, barnutredningar och LSS.

Resultaten visar att andelen handläggare med socionomutbildning och mer än tre eller fem års erfarenhet av barnutredningar minskade mellan åren 2014 och 2013. Även andelen socialsekreterare inom ekonomiskt bistånd med mer än två år i yrket och med socionomexamen minskade mellan dess år men ökade igen 2015. Alingsås kommun har en högre andel handläggare med socionomutbildning och erfarenhet i yrket än genomsnittet för andra kommuner.

Att rekrytera och bibehålla kompetens är en stor utmaning för socialförvaltningen. Svårrekryterade grupper är myndighetsutövande socialsekreterare, personliga assistenter och enhetschefer. Även personal till boende för ensamkommande barn börjar bli en svårrekryterad grupp. För personal inom

myndighetsutövningen i den sociala barn- och ungdomsvården arbetar man med en handlingsplan

framtagen av medlemskommuneran i GR. Där det långsiktiga målet är att uppnå en trygg och säker vård för utsatta barn och unga i regionen genom ökad kompetens och stabilitet hos personal och organisation.

Tillgänglighet

Med tillgänglighet menas bland annat att det ska vara lätt att kontakt med socialtjänsten och vid behov få del av tjänsterna inom rimlig tid. Information och kommunikation ska vara begriplig och anpassad efter olika gruppers och individers behov. Kommunikationen mellan den enskilde och professionen präglas av ömsesidighet och dialog. Verksamheterna är fysiskt tillgängliga.

Under året har flera insatser genomförts i syfte att göra det lätt för medborgare att komma i kontakt med socialtjänsten, exempelvis har öppettiderna i receptionen på socialförvaltningen förlängts. Vidare har nya rutiner utarbetas med anledning av vad som framkommit i synpunktshanteringen.

I Öppna jämförelse uppnår Alingsås kommun generellt mycket goda resultat avseende tillgänglighet.

Resultatet i brukarundersökningen visar att 70 % tycker att det lätt att få kontakt med socialsekretaren via telefon, sms eller epost. Resultatet i servicemätningen ger en annan bild, där har socialförvaltningen fortsatt har låga resultat vad gäller tillgänglighet via telefon och e-post inom området Individ och familj.

Information och kommunikation ska vara begriplig och anpassad efter olika målgruppers behov. Resultatet i brukarundersökningen IFO visar att 91 % upplever att informationen som lämnas av socialsekreterare är lätt att förstå. Ett förbättringsområde som framkommer i Öppna jämförelse är att det saknas information på webbplatsen i olika format och på olika språk.

Ett sätt att undersöka om enskilda får del av socialtjänstens tjänster inom rimlig tid är att mäta

utredningstiden. Resultaten i de nationella nyckeltalen visar att utredningstiden för barn och ungdom 0-20 år har förbättrats 2015 jämfört med 2014, medan utredningstiderna inom försörjningsstöd och vuxna med missbruksproblem 21 + har försämrats. Nämnden har beslutat att särskilt följa upp Handläggningstider inom individ- och familjeomsorg i Internkontrollplanen för 2016-2018.

Effektivitet

Effektivitet innebär att resurserna utnyttjas på bästa sätt för att uppnå uppsatta mål för verksamheten.

Nämndens prioriterade åtagande ”att insatser ger avsedd effekt” är tillika förvaltningens prioriterade

fokusområde 2016. Att fastställa sambandet mellan insats och effekt är inte alltid enkelt och det är olika svårt i olika delar av verksamheten.

Ett sätt att säkerställa att de insatser som ges ger önskad effekt är att fortsätta att vidareutveckla arbetet med att följa nationella riktlinjer, evidensbaserade metoder, standardiserade arbetssätt och ta tillvara brukarnas synpunkter och erfarenheter. Ett annat sätt att öka resurseffektivitet och kvalitet är att fortsatt vidareutveckla det systematiska kvalitetsarbetet. Detta sker bland annat genom införandet av ett ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete och genom arbetet med ständiga förbättringar, samt brukarundersökningar. Som ett led i att utveckla det systematiska kvalitetsarbetet har förvaltningsledningen också inlett ett arbete med att riskanalysera och fastställa relevanta mått som behöver följas upp

kontinuerligt utifrån perspektiven ekonomi, verksamhet och kvalitet.

Av de nyckeltal som redovisats i kvalitetsberättelsen referera måtten som rör ej återaktualiserad inom ett år efter avslutad insats, kvalitetsaspekter LSS och Medborgar-Index – Stöd för utsatta personer till

kvalitetsområdet effektivitet. Resultaten i dessa nyckeltal har huvudsakligen förbättrats eller så ses en marginell förändring. En negativ utveckling ses dock för andelen ej återaktualiserade barn 0-12 år efter avslutad utredning eller insats.

Jämförelse med andra kommuner

Nedan redovisas en sammanställning över de undersökningar och nyckeltal där Alingsås kommun rangordnas bland de bästa respektive bland de sämsta kommunerna i jämförelse med GR och/eller riket.

Alingsås kommun rangordnas bland de bästa kommunerna inom GR alternativt riket när det gäller följande undersökningar och nyckeltal.

 Öppna jämförelse ekonomiskt bistånd,

 Öppna jämförelse social barn och ungdomsvård

 Öppna jämförelse stöd till personer med funktionsnedsättning,

 LSS-handläggartimmar utförda av handläggare med socionomexamen, andel (%),

 Handläggare med socionomutbildning och mer än fem års erfarenhet av barnutredningar, andel (%)

 Medborgar-Index – Stöd för utsatta personer

Alingsås kommuns resultat rangordnas bland de sämsta kommunerna i följande nyckeltal.

 Kvalitetsaspekter LSS grupp och serviceboende, andel (%) av maxpoäng,

 Ej återaktualiserade barn 0-12 år ett år efter avslutad utredning eller insats, andel (%),

 Utredningstid i antal dagar från påbörjad utredning till avslutad utredning för vuxna med missbruksproblem 21+, medelvärde,

 Hur stor andel av medborgarna som skickar in en enkel fråga via e-post får svar inom två arbetsdagar? (Individ och familj)

 Hur stor andel av medborgarna som tar kontakt med kommunen via telefon får ett direkt svar på en enkel fråga? (Individ och familj)

Identifierade utvecklingsområde

Av det som lyfts upp i kvalitetsberättelsen görs bedömningen att det sker ett aktivt och kontinuerligt arbete med att förbättra kvaliteten inom nämndens olika verksamheter och områden.

Områden där socialnämnden ser störst behov av fortsatt vidareutveckling är:

Systematiskt kvalitetsarbete, där viktiga delar är att färdigställa ledningssystemet alla delar, samt att vidareutveckla arbetet med brukarundersökningar och andra former för brukarinflytande.

Tillgänglighet via telefon och epost, information på olika språk och i olika format, samt utredningstid i antal dagar för vuxna med missbruksproblem.

Samverkan med sjukhus och primärvård, samt antal upprättade samordnade individuella planer, vuxen/beroendeverksamhet

Kompetensförsörjning, rekrytera och bibehålla kompetens.

In document Kvalitetsberättelse 2015 (Page 19-24)

Related documents