• No results found

Örslösa, Lidköpings kommun

In document Ajournering 150, kl 14:30-14:40 (Page 26-31)

–utökad verksamhet, mer än 100 djurenheter

SAMMANFATTNING

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap, 6 § för utökning av smågrisproduktionen på fastigheten Väla 4:, Örslösa församling, Lidköpings kommun.

Verksamheten kommer vid full produktion att uppgå till 470 platser för suggor och gyltor, vilket innebär en djurhållning på 156 djurenheter.

Utökning sker genom byte av inredning i befintliga stallar. Placeringen bedöms som god med hänsyn till eventuell lukt, flugor och annan påverkan direkt kopplad till stallbyggnaden och lagringen av gödsel från denna.

Verksamheten har inge egen lagringskapacitet eller spridningsareal för gödsel. Lagringskapacitet och avsättning för gödseln är säkrad med flerårigt kontrakt.

Miljö och byggnämnden bedömer att verksamheten kan bedrivas på platsen enligt ansökan under förutsättning att verksamhetsutövaren iakttar vissa särskilda försiktighetsmått.

BESLUT

Miljö och byggnämnden bedömer att den planerade verksamheten kan bedrivas på platsen i enlighet med anmälan under förutsättning att ett antal försiktighetsmått enligt nedan vidtas.

Miljö- och byggnämnden beslutar med stöd av 26 kap. 9 § miljöbalken och med hänvisning till 27 § i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälso-skydd att förelägga Frida (840525-6069) och Maria Nilsson (730514-5984), Väla Gris om följande försiktighetsmått för djurhållningen på fastigheten Väla 4:11, Örslösa församling Lidköpings kommun:

Övergripande

1. Om inte annat angivs nedan, ska verksamheten anläggas och bedrivas i enlighet med vad som uppgivits i anmälan. Detta gäller t.ex. animalie-produktionens omfattning, byggnaders och andra anläggningars storlek och placering m.m.

2. Djurantalet i verksamheten ska anpassas till tillgången på lagringskapaci-tet och avsättning för gödseln och aldrig överstiga 470 suggor och gyltor.

3. Journal ska föras fortlöpande över besättningens storlek, mängden stall-gödsel och tillgänglig spridningsareal.

Justering sign. Utdragsbestyrkande Beslutsexpediering

Buller

4. Buller från verksamheten, inklusive transporter inom gården, ska begränsas så att det inte ger upphov till högre ekvivalent1 ljudnivå, som riktvärde utomhus, vid närliggande bostäder än:

50 dB(A) dagtid kl 07-18

45 dB(A) kväll kl 18-22 samt söndag och

helgdag 40 dB(A) samtliga dygn, nattetid kl 22-07 Stallgödsel

5. Lagringskapacitet och avsättning för gödseln ska säkerställas genom skriftliga, flerårigt bindande avtal. I avtalen för lagringskapacitet ska tydligt framgå vem som ansvarar för att lagringen uppfyller kraven i gällande lagstiftning.

6. Miljö-Hälsa ska informeras inför förändringar av vem som tar emot gödsel för lagring och/eller spridning.

7. Transport av stallgödsel till externa lager ska ske i sammanhängande perioder. Hänsyn ska tas så att minsta möjliga olägenhet för närboende uppstår. Transporter till externa lager under lördagar, söndagar,

helgdagar och helgdagsaftnar ska så långt som möjligt undvikas.

8. Gödsel ska transporteras på ett sådant sätt så att spill på allmänna vägar undviks.

Avlopp

9. Tvätt- och spolvatten från rengöring av stallar ska samlas upp och hanteras med gödseln.

Avgift

9 timmar á 738 kr =6 642 kr

Avgift för handläggning av ärendet uttas enligt taxa antagen av kommun-fullmäktige § 140, 1999-12-13; reviderad § 3, 2010-01-18.

Hur man överklagar

Detta beslut kan överklagas till Länsstyrelsen.

Se bilaga för närmare information.

1 Med ekvivalent ljudnivå avses den genomsnittliga ljudnivån från anläggningen och de arbetsmoment kopplade till verksamheten som bedrivs under längre sammanhållande perioder.

Justering sign. Utdragsbestyrkande Beslutsexpediering

Information

Detta beslut befriar inte verksamhetsutövaren från att följa miljöbalken eller andra lagar. Vid behov kan miljö- och byggnämnden även besluta om ytterligare försiktighetsmått för verksamheten.

Utöver ovanstående försiktighetsmått, vill nämnden särskilt lyfta fram följande lagkrav.

• Förändringar eller störningar i verksamheten ska omgående anmälas till miljö- och byggnämnden.

• När gödsel avyttras ska anteckningar föras med uppgift om datum och mängder samt till vem gödseln avyttras.

• Döda djur ska transporteras till godkänd destruktionsanläggning av godkänd transportör enligt jordbruksverkets föreskrifter. I väntan på transport ska djuren förvaras på ett betryggande sätt ur smittspridnings- och luktsynpunkt.

• Avfall ska i så stor utsträckning som möjligt återanvändas eller åter-vinnas, det som inte går att återvinna eller återanvändas ska transporteras bort till godkänd avfallsanläggning. Emballagematerial av plast ska lämnas till återvinning.

• Djurhållning med mer än 100 djurenheter omfattas av särskilda krav på egenkontroll (Förordning 1998:901 om verksamhetsutövares egen-kontroll). Det underlättar om verksamhetsutövaren redan i byggnads-skedet bedömer vilka funktioner och anläggningsdelar som kräver

förebyggande kontroll och under håll för att minimera miljöpåverkan och risken för olyckor som kan medföra olägenheter för miljö och hälsa.

ÄRENDEBESKRIVNING Bakgrund och lokalisering

Företaget Väla Gris har den 30 september 2013 inkommit med en anmälan enligt miljöbalken 9 kap. 6 §, om utökning av befintlig smågrisproduktion på fastigheten Väla 4:11, Örslösa församling, Lidköpings kommun. Anmälan kompletterades i samband med platsbesök den 21 oktober 2013.

Verksamheten ska utökas med 170 platser för suggor. Produktionen kommer efter utökningen omfatta 470 platser för suggor och gyltor vilket innebär en djurhållning på ca 156 djurenheter. Utökningen planeras starta vecka 2, 2014 för att vara helt genomförd i maj-juni.

Djurhållning bedrivs på två platser inom fastigheten (Stommen och Kalv-hagen) cirka 750 meter från varandra fågelvägen. Utökningen kommer i huvudsak ske på anläggningen i Kalvhagen efter byte av inredning i befint-liga stallar.

Verksamheten bedrivs i ett område med traditionell jordbruksbygd. Det finns 5 stycken fastigheter med bostäder inom 500 meter från anläggningarna.

Närmaste bostad ligger cirka 150 meter öster om anläggningen vid Stommen.

Justering sign. Utdragsbestyrkande Beslutsexpediering

Från Kalvhagen är avståndet till närmaste bostäder ca 400 meter i nordlig respektive västlig riktning.

Företaget

Väla Gris drivs av Frida och Maria Nilsson inom ramen för ett enkelt bolag.

Stallarna hyrs av fastighetsägaren Väla Lantbruk ett enkelt bolag med Bengt, Frida, Maria och Veronica Nilsson som ägare.

Gödselproduktion och gödselhantering

Djurhållningen beräknas vid full beläggning ge upphov till 3 247 m³ flytgöd-sel och urin samt 2 228 m³ fastgödflytgöd-sel på årsbasis.

I anslutning till stallarna finns 5 stycken plattor avsedda för lagring av fast-gödsel med en total yta av 1 714 m². Den genomsnittliga lagringshöjden uppskattas till ca 1 meter. Djupströ motsvarande 1-2 månaders produktion lagras i stall mellan utgödslingarna.

För lagring av flytgödsel finns inom fastigheten 3 lagringsbehållare med en total volym på 2280 m³. Utöver detta finns genom avtal tillgång till lagrings-behållare hos Ronald Svensson på fastigheten Orrevalla 1:1, 740 m³ och hos Anton Melander på fastigheten Väla 2:22, 100 m³. Den totala volymen upp-går till 3 120 m³.

Gällande lagkrav om 10 månaders lagringskapacitet för gödsel för ovan nämnda verksamhet bedöms uppfyllt.

Den som upplåter behållaren ansvarar genom avtal för att lagringen uppfyller kraven i gällande lagstiftning. Det är viktigt att detta också tydligt framgår i de avtal som skrivs mellan Väla Gris och fastighetsägarna av Väla 4:11.

Arealbehovet för spridning av gödseln uppgår enligt anmälan till 156 ha.

Företaget har ingen egen spridningsareal. Avsättning för gödseln har säkrats genom fleråriga avtal med Anton Melander och Götesjö Djur & Jord.

Kemikalie- och avfallshantering

Ingen användning och förvaring av kemikalier kommer ske i verksamheten förutom diskmedel som hanteras i små (1-liters) förpackningar och förvaras i plastbackar. Farligt avfall uppstår inte i verksamheten.

Kadaver av döda djur kommer hämtas av Svensk Lantbrukstjänst för trans-port och destruktion på godkänd anläggning. Kadaver lagras tillfälligt på platta täckt av presenning eller på platta med tak och grind som förhindrar att vilda djur kan koma i kontakt med kadavren.

Samråd

Fastighetsägare med bostäder inom 500 m från den planerade verksamheten har informerats om planerna av verksamhetsutövaren. Samtliga fastighets-ägare med bostäder inom 500 meter har fått en kopia på förslag till beslut och möjlighet att inkomma med yttrande till miljö och byggnämnden. Då det rör sig om utökning om befintlig verksamheten som berör ett fåtal

fastighets-Justering sign. Utdragsbestyrkande Beslutsexpediering

ägare har Miljö- och byggnämnden inte kungjort ansökan i någon tidning.

Inga synpunkter har inkommit på förslag tillbeslut.

Bedömning

Fastigheten Väla 4:11 ligger i utpräglad jordbruksbygd. Placeringen bedöms som god med hänsyn till lukt, flugor och annan påverkan direkt kopplad till stallbyggnaden och lagringen av gödsel från denna.

Miljö och byggnämnden bedömer att verksamheten kan bedrivas på platsen enligt ansökan under förutsättning att verksamhetsutövaren iakttar vissa sär-skilda försiktighetsmått.

Ärendets handläggning

Ärendet har beretts av miljö- och hälsoskyddsinspektör Andreas Gustavsson.

Beslutsunderlag

Karta över lokalisering och närboende Beslutsexpediering

Verksamhetsutövaren

Kopia till (inkl. mottagningsbevis)

Christina Larsson och Tommy Gunnarsson Stefan & Anna Wilhelmsson

Andreas Johnsson & Sofia Cederholm Ulrike Bendfeldt & Rene Steltzer Urban & Noomi Asker

_____

Justering sign. Utdragsbestyrkande Beslutsexpediering

§ 155 Dnr 2013MBN1168

In document Ajournering 150, kl 14:30-14:40 (Page 26-31)

Related documents