• No results found

Östergötland

In document Skydd av natur med ersättningsmark (Page 64-107)

3.4 Länsvis redovisning av förvärvad reservatsmark

3.4.5 Östergötland

I Östergötlands län har Naturvårdsverket köpt mark inom 20 blivande natur- reservatsområden. 14 av Holmen och fem av Linköpings stift. Ett område med höga naturvärden på ersättningsmarken behåller Naturvårdsverket för reservats bildning, se figur och tabell nedan. Ett naturvårdsavtal tecknades med Holmen för ett mindre område med höga värden för insektslivet på ersättnings- markerna, se tabell 26. Holmen erhöll ersättningsmark i Norrköpings och Finspångs kommuner. Linköpings stift i Mjölby och Västerviks kommuner.

Tabell 25. Naturreservatsområden i Östergötlands län som skyddas i ESAB-projektet.

Område Namn Kommun Ursprung Arealer

Totalt (ha) Produktiv skogsmark (ha) Vatten (ha)

1 Klinta hällar Norrköping Holmen 27 25 0

2 Djupadalen Norrköping Holmen 21 20 0

3 Rövareberget Norrköping Holmen 45 29 14

4 Krankenbäcken Norrköping Holmen 16 12 1

5 Ämtefall Norrköping Holmen 28 26 1

6 Hjälmstorpe näs Finspång Holmen 43 41 2

7 Tjuttorp Finspång Holmen 67 37 18

8 Ormlångenskogen Finspång Holmen 79 55 23

9 Rödsjöskogen Finspång Holmen 42 36 1

10 Strussjöskogen Finspång Holmen 60 49 5

11 Ängenäs Finspång Holmen 144 131 0

12 Barrskog S Trangölen Norrköping Ersättningsmark i Sverige

22 22 0

13 Ågelsjön Norrköping Holmen 347 186 135

14 Dvardala Norrköping Holmen 73 55 0

15 Ämtgöl Åtvidaberg Holmen 71 67 0

16 Åtvidsnäs Åtvidaberg Linköpings stift 82 50 1

17 Åbobranterna Linköping Linköpings stift 37 37 0

18 Svalgölenbranten Linköping Linköpings stift 30 28 1

19 Pukehål Boxholm Linköpings stift 63 63 0

Figur 29. Kartöversikt Östergötland län. Läge för de områden som skyddas som naturreservat i ESAB-projektet. Läge för ESAB-mark i länet har markerats.

ÖSTERGÖTLAND OM ESAB-PROJEKTET

I Östergötland har 20 områden med sammanlagt nära 1 000 hektar skydds- värd produktiv skog ingått i bytesmarkspaketet. Tretton av områdena om ca 725 hektar produktiv skog finns i Kolmården och vidare västerut i norra Östergötland. Skogarna representerar framför allt traktens barrskogsklädda branter med aspinslag samt hällmarkstallskog. Återstående sju områden med ca 275 hektar produktiv skog finns i Åtvidabergs- och Sommenbygden. Sammantaget är de reservat som tillkommer genom bytesmarksaffären mycket fina representanter för flera viktiga naturtyper i både norra och södra Östergötlands skogar samt eklandskapet mellan Linköping och Åtvidaberg. Skogarna har bidragit till att ytterligare ca 0,2 procent produktiv skogsmark skyddats och att vi kommit ett litet steg vidare mot ambitionerna om skydd i miljömålet Levande skogar. Av områdena ingår ca 240 hektar land och 135 hektar vatten sedan tidigare i EUs nätverk Natura 2000.

Ett av Kolmårdsskogens mer välbekanta områden är Ågelsjön med omgivningar i Norrköpings kommun. Den dramatiska naturen har länge lockat besökare från när och fjärran, inte minst för de goda klättermöjlig- heterna. Kring Ågelsjön finns också ett nät av vandringsleder. Strax österut ligger Dvardala-området nära bebyggelsen vid Åby, även där finns höga friluftsvärden. Ämtefall är ett av få kvarvarande exempel på en nordvänd Kolmårdsbrant med bevarad gammelskog. Vid Ämtefall finns även en bäck- ravin och spår av skogens kulturhistoria vid ruinerna efter Älsebo såg. Klinta hällar ligger vid gränsen till Södermanland. Gammal tallskog täcker de hög- länta bergen och raggbocken har setts här vilket gör att insektsfaunan troligen är rik. Djupadalen och Krankenbäcken är exempel på områdets artrika sumpskogar.

Västerut från Kolmården i Finspångs kommun ligger Hjälmstorpenäs, Ängenäs, Tjuttorp, Rödsjöskogen och Strussjöskogen. Ängenäs är ett för trakten stort skogsområde vid sjön Glans stränder. I lindskogen vid Tjuttorp finns en av länets rikaste förekomster av lunglav. Rödsjöskogen och Strussjöskogen bildar tillsammans med Stora Hjälmmossens naturreservat ett eget litet gammelskogslandskap av brand präglade hällmarksskogar i södra kanten av Hällestad bergslag.

Tabell 26. Naturvårdsavtal som tecknats i Östergötlands län. Antal Berört ESAB område

(se kap 3.2) Avtal med (huvudsaklig naturtyp) ArealerTotalt

(ha) Produktiv skogsmark (ha)

Vatten (ha)

Ämtgöl vid Höstbäck är ett förhållandevis stort äldre skogsområde med delvis näringsrik granskog och branta sluttningar. Intill Åtvidaberg ligger Åtvidsnäs gård med lövbackar, artrika betesmarker och ädellövskog med både bok och gamla ekar. Området ligger nära samhället och östgötaleden passerar här.

Sommenbygden i sydligaste Östergötland var på 1970 och 80-talet ett av de sista områden där den vitryggiga hackspetten häckade. En av dessa platser var Kälemålen i Norra Vi med sina lövrika utmarker som väl representerar bygdens historiskt sett lövrika odlingslandskap. Pukehål vid Malexander är ett kuperat gammelskogsområde som på sitt sätt också är typiskt för Sommebygden. Några kilometer österut ligger Svalgölenbranten och Åbo branterna som är typiska för Kinda- och Ulrikabygdens skogslandskap. Långsträckta östvända branter i dessa innehåller ofta höga naturvärden tack vare att skogen i sin otillgänglighet blivit kvar och det skuggiga läget gynnar många arter känsliga för uttorkning.

3.4.6 Södermanland

I Södermanlands län har Naturvårdsverket köpt mark inom sju blivande naturreservatsområden av Holmen, se figur och tabell nedan. Holmen erhöll ersättningsmark utanför länet.

SÖDERMANLAND OM ESAB-PROJEKTET

I Södermanlands län har sju områden varit med i ESAB-projektet, samtliga berör Holmens markinnehav. Dessa objekt har inneburit ett värdefullt bidrag till miljömålet Levande skogar med ca 535 hektar produktiv skogsmark.

Samtliga objekt ligger inom skogliga värdetrakter. Störst andel ligger inom värdetrakten Kolmårdens skogar, vilken är en utpräglad tallskogstrakt med naturvärden knutna främst till brandpräglade skogar. I det största objektet, Brännsjöarna, finns flera brandgynnade insektsarter, t ex sotsvart praktbagge och raggbock. Brännsjöarna kommer utgöra en kärna i ett av länets priorite- rade landskap för naturvårdsbränning.

ESAB bidrar även till att uppfylla miljömålet Myllrande våtmarker då ett av länets Myrskyddsplanobjekt ingår. Projektet innebär även att ytterligare två av länets oskyddade N2000-områden kommer få ett långsiktigt skydd.

Figur 30. Kartöversikt Södermanlands län. Läge för de områden som skyddas som naturreservat i ESAB-projektet.

Tabell 27. Naturreservatsområden i Södermanlands län som skyddas i ESAB-projektet.

Område Namn Kommun Ursprung Arealer

Totalt

(ha) Produktiv skogsmark (ha) Vatten (ha)

1 Tegelbrukshagen Gnesta Holmen 31 22 7

2 Karren Nyköping Holmen 15 13 2

3 Grevinnans Trosa Holmen 179 157 0

4 Båtsvik Trosa Holmen 24 22 0

5 Skogsbyås Nyköping Holmen 61 56 0

6 Åboravinen Nyköping Holmen 74 59 8

7 Brännsjöarna Nyköping Holmen 250 220 1

3.4.7 Stockholm

I Stockholms län har Naturvårdsverket köpt mark inom tolv blivande natur- reservats områden. Nio av Holmen och fyra av Uppsala stift, se figur och tabell nedan. Holmen erhöll ersättningsmark i Norrtälje kommun, Uppsala stift i Östhammars kommun.

STOCKHOLM OM ESAB-PROJEKTET

I Stockholms län har mark inom tolv blivande naturreservatsområden förvärvats inom ramen för markbytesprojektet – ESAB. Nio områden i affär med Holmen skog och övriga med Uppsala stift. Elva områden ligger i Norrtälje kommun och ett område, Rösaring, i Upplands-Bro kommun. Genom dessa byten har nästan 700 hektar skogsmark med höga naturvärden förvärvats vilket i värde mässigt motsvarar nivån av de senaste fyra årens utbetalda ersättningar i samband med reservatsärenden i länet (avser 2015). Reservaten ligger alla inom skogliga värde- trakter och skyddet bidrar till att uppfylla flera av miljömålen, i huvudsak Levande skogar, Myllrande våtmarker samt Ett rikt växt- och djurliv. De förvärvade markerna utgör ett viktigt steg i arbetet med att nå målet levande skogar. Skogs - områdena utgörs till största delen av barrskogsmiljöer med inslag av lövträd och ädellövträd. I flera områden är det inslag av kalk i moränen. Kalkbarr skogar med trädkontinuitet är en prioriterad skogstyp viktig att värna och uppmärksamma i bevarandesammanhang då där finns förutsättningar för kalkgynnad flora och fauna. Då topografin är förhållande vis flack för huvudelen av områdena finns i flera av dem även olika våtmarks miljöer, såväl trädklädda som mer eller mindre öppna, bland annat ett mindre rikkärr. Rösaringsåsens skogsmiljöer är likaså betingad av topgrafi och geologi. Här är det dock åsbarrskog med främst tall på den mäktiga Uppsalaåsen som utgör värdena. På Rösaring finns även intressanta fornlämningar med gravrösen, en stenlabyrint och en processionsväg. Åsen har även ett högt naturgeografiskt värde och på de långsamt sluttande sidorna finns tydliga strandvallar och strandterasser. Rösaringsåsen är en av de nordligaste lokalerna för den ovanliga trumgräshoppan.

Tabell 28. Naturreservatsområden i Stockholms län som skyddas i ESAB-projektet.

Område Namn Kommun Ursprung Arealer

Totalt (ha) Produktiv skogsmark (ha) Vatten (ha)

1 Svartsjön Häverö Norrtälje Holmen 6 4 0

2a Ersmossen Norrtälje Holmen 17 13 0

2b Ersmossen Norrtälje Uppsala stift 41 36 0

3 Kolarmoraån Norrtälje Holmen 211 181 16

4 Stor-Gränsjön Edsbro Norrtälje Holmen 21 20 0

5 Liss-Mårdsjöskogen Edsbro Norrtälje Holmen 43 28 12

6 Svarvarmosskogen Edsbro Norrtälje Holmen 30 22 3

7 Mjölnarkärrskogen Edsbro Norrtälje Holmen 24 24 0

8 Hållviksjön Edsbro Norrtälje Holmen 31 28 1

9 Hållvik Edsbro Norrtälje Holmen 307 225 28

10 Långholmen-Käringö, Vätö Norrtälje Uppsala stift 35 33 1

11 Tuttboda Norrtälje Uppsala stift 50 45 0

12 Rösaringsåsen Upplands-bro Uppsala stift 37 35 0

Summa 854 693 62

Figur 31. Kartöversikt Stockholms län. Läge för de områden som skyddas som naturreservat i ESAB-projektet. Läge för ESAB-mark i länet har markerats.

3.4.8 Värmland

I Värmland har Naturvårdsverket köpt mark av Bergvik och Karlstads stift inom 35 blivande naturreservatsområden, se figur och tabell nedan. Två områden med höga naturvärden på ersättningsmarken behåller Naturvårds- verket för reservatsbildning liksom den mark inom det befintliga natur- reservatet Stora Vilången i Kristinehamns kommun som fördes över till ESAB. Naturvårds avtal tecknades med Bergvik för sammanlagt tolv mindre skogsområden med höga naturvärden på ersättningsmarkerna, se tabell 30. I Värmland erhöll Bergvik ersättningsmark i Kristinehamns och Storfors kommuner, Karlstads stift i Storfors kommun.

Figur 32. Kartöversikt Värmlands län. Läge för de områden som skyddas som naturreservat i ESAB-projektet. Läge för ESAB-mark i länet har markerats.

Tabell 29. Naturreservatsområden i Värmlands län som skyddas i ESAB-projektet.

Område Namn Kommun Ursprung Arealer

Totalt

(ha) Produktiv skogsmark (ha)

Vatten (ha)

1 Päggonätto Torsby Bergvik 269 142 0

2 Höljan Torsby Bergvik 111 75 4

3 Märramyren Torsby Bergvik 784 342 6

4 Västersjön Torsby Bergvik 1 372 531 65

5 Havsvalladalen Torsby Bergvik 1 577 1 341 42

6 Havsjöområdet Torsby Bergvik 1 157 886 6

7 Havån Torsby Bergvik 96 66 1

8 Harfjället Torsby Bergvik 589 464 0

9 Trugåsen Torsby Bergvik 56 53 0

10a Långlikan Torsby Bergvik 69 61 4

10b Långlikan Torsby Karlstads stift 55 36 3

11 Persby-Gillersberg Torsby Bergvik 160 122 0

12 Rattsjöhallen Torsby Bergvik 657 582 6

13 Tvärlikan Torsby Bergvik 36 30 3

14a Likan Torsby Bergvik 112 93 7

14b Likan Torsby Karlstads stift 26 23 0

15 Kölarna Torsby Bergvik 1 301 737 30

16 Fämtan Torsby Bergvik 231 180 13

17 Gräsbäcken Torsby Bergvik 20 19 0

18 Råda Stormosse Hagfors Bergvik 336 59 6

19 Munkmossarna Filipstad Bergvik 560 195 27

20 Stenbäcken Filipstad Bergvik 28 28 0

21a Nordmarksmyrarna Filipstad Bergvik 92 68 1

21b Nordmarksmyrarna Filipstad Karlstads stift 35 9 0

22 Svartån Filipstad,

Hagfors Bergvik 501 356 26

23 Styggvrån Karlstad Bergvik 29 29 0

24 Tjärnberget Forshaga Bergvik 46 36 0

25 Torsberget Forshaga Bergvik 103 99 1

26 Forsnor Forshaga Bergvik 8 6 0

27 Billan Eda Bergvik 22 22 0

28 Byamossarna Arvika Bergvik 291 148 6

29 Älgån Arvika Bergvik 36 32 2

30 Tegsnäset Årjäng Bergvik 12 10 0

31 Kackerudsmossen Säffle Bergvik 90 37 0

32 Stormossen Finndalen Filipstad Bergvik 423 100 1

33 Lungälvsmyrarna Storfors,

Filipstad Bergvik 641 171 28

34 Stor-Älgsjön

Domänreservat Kristinehamn, Storfors Ersättningsmark i Sverige 271 86 153

35 Gockoöarna Kristinehamn Ersättningsmark

i Sverige 64 35 0

36 Visnums Stormosse Kristinehamn Karlstads stift 44 2 0

Tabell 30. Naturvårdsavtal som tecknats i Värmlands län. Antal Berört ESAB område

(se kap 3.2) Avtal med (huvudsaklig naturtyp)

Arealer

Totalt (ha) Produktiv skogsmark (ha)

Vatten (ha)

12 ESAB område nr 11 och 12 Bergvik

(skog och våtmark) 125 122 0

VÄRMLAND OM ESAB-PROJEKTET

För Värmlands del så har ESAB inneburit ett markant tillskott av areal skyddad natur. I bytesaffären förvärvades 35 objekt med en sammanlagd areal på drygt 12 000 hektar.

Av dessa 35 är 15 objekt under 100 hektar och tio objekt minst 500 hektar eller större. En handfull av de stora kommer tillhöra de största natur- reservaten med strikt skydd som länet har. Av de 35 objekten ligger 24 helt eller delvis inom värdetrakter och 21 objekt är del av eller i sin helhet Natura 2000-områden. Slutligen ingår elva objekt helt eller delvis i länets Myrskyddsplan och nio objekt berör värdefulla vatten.

Tittar man sen på den geografiska fördelningen i länet så återfinns ca 70 procent av den inbytta arealen i den nordligaste delen, vilket överens- stämmer väl med Värmlands läns strategi för formellt skydd av skog då vi även har den största koncentrationen av värdetrakter i dessa delar.

Som helhet innebär detta, för Värmlands del, att avsevärda arealer av hög- höjdsgranskogar, brandpåverkade tallskogar på magra moränmarker samt skogsholmar i större skogs- och myrmosaiker i och med bytesaffären säker- ställts och skyddas långsiktigt. Samtliga dessa naturtyper innehåller en mängd sällsynta och rödlistade arter som nu givits betydligt bättre förutsättningar för långsiktig överlevnad i länet. Bland dessa arter kan nämnas raggbock, lavskrika och långt broktagel.

3.4.9 Örebro

I Örebro län har Naturvårdsverket köpt mark inom elva blivande naturreservats- områden av Bergvik och Karlstads stift, se figur och tabell nedan. Två områden med höga naturvärden på ersättningsmarken behåller Naturvårds verket för reservatsbildning. Bergvik erhöll ersättningsmark i Nora kommun, Karlstads stift i Storfors kommun i Värmland.

ÖREBRO OM ESAB-PROJEKTET

Ersättningsmark genom ESAB möjliggjorde och påskyndade skyddet av några av de bästa barrnaturskogarna och skogsmyrmosaikerna i norra länet på Bergviks marker. Områdena hade under flera år väntat på genomförande. Alla ligger inom värdetrakter för boreala barrskogar.

För Örebro län motsvarade skyddet minst sex års arbete med reservats- bildning utan ESAB. Genom uppgörelsen löstes åtta områden varav Nittälven är det största och för Örebro län högst prioriterade området.

Endast en mindre del i ett av de nya reservaten tillhörde sedan tidigare Natura 2000. All övrig areal är sedan 2015 föreslagen som nya Natura 2000-områden.

ESAB-uppgörelsen innebar ett viktigt tillskott till miljömålet Levande skogar för Örebro län som nu har 2,49 procent av den produktiva skogsmarks- arealen skyddad som naturreservat.

Figur 33. Kartöversikt Örebro län. Läge för de områden som skyddas som naturreservat i ESAB-projektet. Läge för ESAB-mark i länet har markerats.

Tabell 31. Naturreservatsområden i Örebro län som skyddas i ESAB-projektet.

Område Namn Kommun Ursprung Arealer

Totalt

(ha) Produktiv skogsmark (ha)

Vatten (ha)

1 Svinhöjden Hällefors Bergvik 98 90 1

2 Nedre Sävälven

(Hänglandsberget) Hällefors Bergvik 420 333 3

3 Mettjärn Hällefors Bergvik 345 233 82

4 Nittälven Hällefors,

Ljusnarsberg Bergvik 1 865 1 112 99

5 Meshattbäcken Nora Ersättningsmark

i Sverige 65 40 23

6 Öst Meshattbäcken Nora Ersättningsmark

i Sverige 13 13 0

7 Sundsjömarken Hällefors Bergvik 410 245 107

8 Skärjenöarna Nora,

Hällefors Bergvik 10 9 1

9 Flymossen Karlskoga,

Hällefors Karlstads stift 13 9 0

10 Örvartjärn Karlskoga Karlstads stift 36 36 0

11 Trösälven-Silverhyttan Karlskoga Karlstads stift 22 10 10

3.4.10 Västmanland

I Västmanlands län har Naturvårdsverket köpt mark inom fyra blivande natur- reservatsområden av Bergvik och Västerås stift, se figur och tabell nedan. Den ersättningsmark (ESAB 15) som Bergvik erhöll i Sala kommun berördes av den stora skogsbranden augusti 2014. De brandskadade delarna av ersättningsmarken blev därefter föremål för markbyte inom ESAB-projektet under 2015 inför bildandet av Hälleskogsbrännans naturreservat. Bergvik erhöll då ersättnings- mark utanför länet.

VÄSTMANLAND OM ESAB-PROJEKTET

I Västmanlands län har fem markbytesaffärer i fyra olika reservatsobjekt genom- förts. Genom uppgörelser med Bergvik och Svenska kyrkans prästlönetillgångar har sammantaget drygt 2 500 hektar, varav knappt 2000 hektar produktiv skogsmark, säkrats långsiktigt. Markerna utgörs i första hand av värdefulla skogsmiljöer men även stor arealer värdefulla våtmarker har tryggats genom överenskommelserna som därmed lett till ett stort kliv framåt i det regionala arbetet med miljömålen Levande skogar och Myllrande våtmarker.

Efter den stora skogsbrand som härjade i Västmanland 2014 aviserade ett flertal markägare att de var beredda att släppa större arealer naturvårds- intressant brandskadad skog förutsatt att de erbjöds utbytesmarker. Tillgängliga ESAB-marker bidrog i stor utsträckning till att möjliggöra bildandet av natur- reservatet Hälleskogsbrännan som med sin storlek, drygt 6 400 hektar, och sina unika brandpräglade miljöer saknar motsvarighet, åtminstone nationellt.

ESAB-markerna utanför Hälleskogsbrännan utgjordes av områdena som varit aktuella för reservatsbildning under en längre tid men där markersättnings- frågan inte kunnat lösas utan bytesmark. Samtliga tre områden domineras av gamla gran- och barrblandskogar som bitvis är lövrika. De två större områdena,

Figur 34. Kartöversikt Västmanlands län. Läge för de områden som skyddas som naturreservat i ESAB-projektet. Läge för ESAB-mark i länet har markerats.

Tabell 32. Naturreservatsområden i Västmanlands län som skyddas i ESAB-projektet.

Område Namn Kommun Ursprung Arealer

Totalt (ha) Produktiv skogsmark (ha) Vatten (ha)

1a Hälleskogsbrännan Surahammar, Sala Bergvik 1 779 1 391 10

1b Hälleskogsbrännan Sala Västerås stift 380 240 0

2 Tärna Sala Västerås stift 23 23 0

3 Ulvsbomuren Surahammar Bergvik 287 200 16

Naddenäset och Ulvsbomuren som båda ligger inom Ramnäs värdetrakt, är exceptionellt artrika och hyser vardera mer än 60 naturvärdes intressanta mossor, lavar, svampar och kärlväxter där ca hälften också är upptagna på rödlistan. Områdenas artrikedom speglar på ett bra sätt kvalitén på de skogar som omfattades av markbytet i Västmanland där samtliga områden som inkluderades i markbytespaketet måste anses vara riktiga toppobjekt.

I Västmanland finns ytterligare områden med motsvarande kvalitéer där markåtkomsten ännu inte lösts varför Länsstyrelsen gärna skulle se att ytter- ligare ersättningsmarker tillgängliggjordes för skydd av fler värdefulla skogar, våtmarker och vattendrag.

3.4.11 Uppsala

I Uppsala län har Naturvårdsverket köpt mark inom 16 blivande natur- reservatsområden av Bergvik, Uppsala stift samt Uppsala akademiförvaltning, se figur och tabell nedan. För en mindre del av den ersättningsmark som överfördes till Naturvårdsverket pågick arbete med markbyte inom Sveaskogs dåvarande uppdrag att vara behjälpliga med ersättningsmark (den så kallade Sveaskogs överenskommelsen). Den affären slutfördes inom ESAB-projektet då Ersätt nings mark i Sverige AB överlåtit de aktuella markerna till Natur- vårds verket. Bergvik skog erhöll ersättningsmark utanför länet, Uppsala stift och akademi förvaltningen erhöll ersättningsmark i Östhammars kommun.

UPPSALA OM ESAB-PROJEKTET

I Uppsala län har markbyten gjorts med Bergvik, Uppsala Akademi förvaltning och Uppsala stift. Detta har medfört att fyra nya naturreservat har bildats och ytterligare12 kommer att bildas under de kommande åren. Samtliga områden ligger i utpekade värdetrakter enligt länets skogsstrategi. De ingående objekten spänner över ett stort antal av de naturtyper som finns i länet. Skyddet kommer därmed att bidra till att nå miljömålen Levande skogar, Myllrande våtmarker, Levande sjöar och vattendrag, Hav i balans samt levande kust och skärgård samt Ett rikt växt- och djurliv.

I Norduppland skyddas åtta områden som naturreservat. Norduppland karakteriseras av landhöjning och kalkrika jordar. Detta innebär att havs- strandängar, landhöjningsskogar, rikkärr, kalkbarrskogar med värdefull svampflora, kransalgsjöar och gölar med gölgrodor skyddas för framtiden.

I denna del av länet skyddas till exempel det blivande naturreservatet Gård- skärskusten som sträcker sig längs en ca 3 mil lång kuststräcka, och som förutom de terrestra och limniska värden som nämns ovan också har marina värden. I anslutning till nedre Dalälven skyddas det stora extremrikkärret Tångsåmurarna med länets största population av den sällsynta orkidén gulyxne (ca 10 000 exemplar).

Florarna, som är länets största naturreservat sett till landarealen, är en mosaik av myrar, sjöar, sumpskogar och fastmarksskogar. I reservatet har tidigare funnits en yttre zon där skogsbruk varit tillåtet på fastmark. Genom markbytet utökas den helt skyddade arealen med ca 1 800 hektar och reservatet kommer därmed att bestå av ett ca 5 300 hektar stort område värdefullt för såväl friluftsliv som biologisk mångfald.

Två relativt stora områden med värdefulla miljöer för vitryggig hackspett och andra arter beroende av lövskog och lövved skyddas. Båda dessa områden ligger inom vitryggstrakter utpekade i åtgärdsprogrammet för bevarande av vitryggig hackspett.

I mellersta delen av länet skyddas fyra områden med asprika barrskogar, sumpskogar och de för biologisk mångfald så värdefulla glupmiljöerna. Glupar är sänkor i marken som är vattenfyllda på våren men ofta helt torr- lagda på sommaren. Detta gör att gran trängs undan till förmån för ädel- lövträd och hassel och artrikedomen kring gluparna är i regel väldigt hög.

Tabell 33. Naturreservatsområden i Uppsala län som skyddas i ESAB-projektet.

Område Namn Kommun Ursprung Arealer

Totalt

(ha) Produktiv skogsmark (ha)

Vatten (ha)

1 Häcksören Älvkarleby Bergvik 44 36 1

2 Komossen Älvkarleby Bergvik 91 55 0

3 Mararna Älvkarleby Bergvik 94 53 0

4 Gårdskärskusten Tierp,

Älvkarleby Bergvik 1 350 742 338

5 Tångsåmurarna Älvkarleby Bergvik 166 67 29

6 Brändäng Tierp Bergvik 15 15 0

7 Strönningsvik Tierp Bergvik 41 18 8

8 Göksnåre Tierp Bergvik 23 21 0

9 Saxmarken Tierp Övriga 142 51 67

10a Florarna Östhammar,

Tierp Bergvik 1 538 1 188 20

10b Florarna Östhammar,

Tierp Uppsala stift 292 256 0

11 Halmdal Heby Bergvik 139 138 1

12 Kerstinbomyran Heby Bergvik 32 32 0

12 Kerstinbomyran Heby Gustavianska

Stiftelsen vid Uppsala Akademi

108 108 0

13 Hocksboglupen Uppsala Gustavianska Stiftelsen vid

In document Skydd av natur med ersättningsmark (Page 64-107)

Related documents