• No results found

Överensstämmelse med de transportpolitiska målen

In document E65 Svedala - Börringe (Page 104-107)

7 Samlad bedömning

7.1.1. Överensstämmelse med de transportpolitiska målen

Det övergripande transportpolitiska målet är att säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgarna och näringslivet i hela landet.

Då transportförsörjningen ännu till dominerande del är beroende av fossila bränslen innebär

utbyggnaden av E65 att det övergripande målet om hållbar transportförsörjning inte påverkas positivt.

Tabell 19. Påverkan på de transportpolitiska målen. . = varken bidrar eller motverkar till att målet uppnås, = bidrar till att målet uppnås, = bidrar inte till att målet uppnås.

Aspekt

Noll-alternativ

år 2043

Vägplan-förslag Kommentar

Funktionsmålet Funktionsmålet uppnås både på den lokala och på den övergripande nivån. På den lokala nivån genom att nuvarande E65 kommer att få funktion av lokalväg med mindre trafikbelastning. Det lokala utbytet längs och tvärs vägen kommer att förenklas och blir säkrare.

Förbättringarna för gång- och cykeltrafiken kommer att bli påtagliga. Det kan leda till en ökad användning av kollektivtrafiken genom tryggare och säkrare väg till hållplats. På den övergripande nivån förbättras transportmöjligheterna på längre avstånd.

Hänsynsmålet Hänsynsmålet uppnås genom utbyggnaden av E65 som förbättrar säkerheten för boende och trafikanter på sträckan. Bullermiljön förbättras betydligt för kulturmiljön Börringe kloster. Dessutom undviks naturvärdesobjekt av klass 2 som har högt naturvärde med stor positiv betydelse för biologisk mångfald.

7.1.2. Nationella, regionala och lokala miljömål

Av de 16 nationella miljökvalitetsmålen har 12 bedömts relevanta. De nationella miljökvalitetsmålen är även regionalt och lokalt anpassade. Nedan redogörs för påverkan på de miljömål som bedöms vara relevanta för verksamheten nationellt, regionalt och lokalt.

Tabell 20. Påverkan på miljömål. = varken bidrar eller motverkar till att målet uppnås, = bidrar till att målet uppnås, = bidrar inte till att målet uppnås.

Miljökvalitetsmål

Noll-alternativ år 2043

Vägplan-förslag Kommentar Begränsad

klimatpåverkan

Varken vägutbyggnaden eller nollalternativet bedöms bidra till att målet uppfylls då trafiken bedöms öka i båda alternativen. En förändring av fordonsparken med ökning av andelen bilar med eldrift eller alternativ till fossila bränslen bidrar i viss mån till att trafikökningens negativa effekter minskar. Även byggnation av gång- och cykelbana bidrar till möjligheten att välja ett mer miljövänligt transportalternativ.

De transporter som krävs vid byggnationen ökar koldioxidutsläpp tillfälligt. Vid utformningen tas hänsyn till planer för järnväg till Sturup, vilket bidrar till möjligheterna att välja kollektivtrafik, detta gynnar miljömålet.

Frisk luft Ny E65 kommer att bidra till minskad köbildning och jämnare trafikflöden. Högre tillåtna hastigheter och ökad trafik ger dock högre utsläpp. Även i nollalternativet bedöms trafikmängden öka, således ökar utsläppen jämfört med nuläget. Varken vägutbyggnaden eller nollalternativet bedöms bidra till att målet uppfylls.

En förändring av fordonsparken med ökning av andelen bilar med eldrift eller förbättrad avgasrening bidrar i viss mån till att trafikökningens negativa effekter minskar.

Bara naturlig försurning

Kväveoxider från vägtrafikens utsläpp bidrar till försurning. Varken vägutbyggnaden eller nollalternativet bedöms bidra till att målet uppfylls då trafiken bedöms öka i båda alternativen. En förändring av

fordonsparken med ökning av andelen bilar med eldrift eller förbättrad avgasrening bidrar i viss mån till att trafikökningens negativa effekter minskar i båda alternativen.

Giftfri miljö Det finns risk för utsläpp av t.ex. olja vid byggskedet. Högre tillåtna hastigheter ger högre utsläpp. Den nya sträckningen av vägen leder inte till någon större förändring av total körsträcka i regionen. Därutöver innebär ny E65 en ökad trafiksäkerhet, vilket reducerar risken för olyckor. Vägdagvatten kommer omhändertas på ett bättre sätt. Detta bedöms bidra positivt till miljömålet.

106 Miljökvalitetsmål

Noll-alternativ år 2043

Vägplan-förslag Kommentar

Ingen övergödning Kväveoxider från vägtrafikens utsläpp bidrar till övergödning. Varken vägutbyggnaden eller nollalternativet bedöms bidra till att målet uppfylls eftersom trafiken bedöms öka i båda alternativen. En förändring av fordonsparken med ökning av andelen bilar med eldrift eller förbättrad avgasrening bidrar i viss mån till att trafikökningens negativa effekter minskar i båda alternativen.

Levande sjöar och vattendrag

Projektet innebär åtgärder i närheten av diken som leder till större skyddsvärda vattendrag anläggandet bedöms dock inte påverka vattendragens livsmiljöer negativt. Reducerad olycksrisk och bättre

dagvattenhantering innebär minskad risk för livsmiljöerna i de ytvatten som finns i omgivningen. Därför bedöms vägutbyggnaden varken motverka eller bidra till målet.

Grundvatten av bra kvalitet

Ombyggnad av väg bedöms inte påverka grundvatten i området, med undantag för grundvattnet i ravinen.

Ombyggnationen bedöms varken motverka eller bidra till målet.

Myllrande våtmarker

Det finns befintliga våtmarker i utredningsområdet och åtgärder har vidtagits för att undvika negativ påverkan på dessa.

Levande skogar Vägutbyggnaden bedöms motverka miljömålet något då skogsmark tas i anspråk. Värden går förlorade eller påverkas negativt. Skogspartier som i naturvärdesinventeringen klassats ha högre värden undviks dock i föreslagen vägdragning.

Ett rikt

odlingslandskap

Jordbruksmark kommer att tas i anspråk för vägutbyggnaden. Vid utformningen av föreslagen vägdragning har hänsyn tagits till de biotopskyddade objekten i odlingslandskapet som kommer att bevaras.

God bebyggd miljö Ombyggnad av vägen medverkar till bättre infrastruktur för transporter. Minskad köbildning vid högtrafik bidrar till minskade utsläpp av avgaser. Att vägen flyttas från nuvarande läge är tillika positivt för kulturmiljön då stora trafikflöden kommer att flyttas från de kultmiljöområde med högst värde. Under förutsättning av denna ombyggnation samt riktvärden för buller eftersträvas bedöms vägplanen vara förenlig med målet.

107 Miljökvalitetsmål

Noll-alternativ år 2043

Vägplan-förslag Kommentar Ett rikt växt- och

djurliv

Nollalternativet motverkar målet då vägen i dagsläget innebär en barriär i landskapet.

Vägutbyggnaden innebär en ny barriär i landskapet samtidigt som barriäreffekten av befintlig E65 minskar.

Landskapsbro, passage för små och medelstora däggdjur samt anläggande av grodbarriärer bidrar till miljömålet. Markintrång och viss avverkning av träd motverkar miljömålet. Men i sin helhet bedöms ombyggnaden bidra till miljömålet.

In document E65 Svedala - Börringe (Page 104-107)

Related documents