• No results found

Tabell 3: Bolag som ej tilldelat aktierelaterade ersättningar någon gång under perioden

4.4.7 ÖVERGRIPANDE BRANSCHANALYS

Fördelningen av tilldelningen av aktier och optioner har varierat en hel del mellan de olika branscherna. De branscher som tilldelade alla typer av ersättningar var Tillverkning & Industri samt branschen Övrigt. Totalt sett tilldelade företag inom branschen Tillverkning & Industri flest optioner och aktier (1 370,5 miljoner), detta är dock inte förvånande då det ingick flest företag i denna bransch. Samma bransch tilldelade dock även i genomsnitt flest optioner och aktier per företag (65,3 miljoner). Detta resultat stämmer även bra överens med de resultat KPMG fick i sin studie från 2010, där de kom fram till att industribranschens program hade störst omfattning.

Resultatet som fåtts fram i denna studie visar att branschen Tillverkning & Industri tilldelat flest antal optioner och aktier överlag under hela perioden. Den bransch som tilldelade minst antal optioner och aktier var Fastighetsverksamhet (2,1 miljoner), trots att branscherna Data, IT och Telekommunikation samt Partihandel utgjordes av färre företag. Fastighetsverksamhet var även den bransch som hade lägst antal tilldelade optioner och aktier i genomsnitt per företag (350 000 optioner/aktier). Detta kan bero på att företag inom branschen Tillverkning & Industri kan tänkas kräva stora personalresurser, vilket gör att antalet anställda som kan vara aktuella för aktierelaterade program är betydligt fler än de anställda inom fastighetsverksamhetsbranschen, som kan anses vara mindre personalintensiv.

91 Securitas AB. Securitas AB Årsredovisning 2002. 2002. s. 55

66 Tilldelningen inom majoriteten av branscherna bestod i början av perioden till stor del av personaloptioner och i slutet av perioden övervägande av aktier. Vissa branscher skilde sig dock från mängden. Inom branschen Tillverkning & Industri tilldelades i slutet av perioden flest köpoptioner och inom branscherna Fastighetsverksamhet och Partihandel gick det inte att utläsa vad som tilldelades mest i slutet eller i början av perioden. Inom branschen Data, IT &

Telekommunikation var det svårt att urskilja vad som tilldelades mest i början av perioden.

Det var inte möjligt att utläsa vad majoriteten av bolagen inom de olika branscherna tilldelade för slags optioner eller aktier, då ingen tydlig trend kunde urskiljas. Av de tre branscher som det dock gick att urskilja en trend inom (Tillverkning & Industri, Data, IT & Telekommunikation, samt Bank, Finans & Försäkring), gick det att utläsa att teckningsoptioner var det som flest bolag inom branschen Data, IT & Telekommunikation tilldelat. Det som flest bolag tilldelat i början av perioden inom de övriga två branscherna var personaloptioner. I slutet av perioden tilldelade majoriteten av företag inom alla branscher aktier. Det gick dock ej att urskilja någon trend inom branscherna Partihandel och Fastighetsverksamhet.

67

5 AVSLUTNING

I DETTA AVSNITT PRESENTERAS DE SLUTSER SOM KUNNAT GÖRAS, BASERAT PÅ EMPIRI OCH ANALYS, SAMT FÖRSLAG TILL FORTSATT FORSKNING

5.1 SLUTSATSER

Syftet med studien var att kartlägga huruvida användningen av aktierelaterade ersättningar bland de 60 börsnoterade bolagen inom Large Cap minskat under perioden 2001 till 2013.

Tilldelningen av aktierelaterade ersättningar sjönk kraftigt från 2001 till 2005 men ökade sedan från 2005 till 2012. Det syns därför att införandet av IFRS påverkade tilldelningen av aktierelaterade ersättningar negativt, men tilldelningen återhämtade sig sedan. Det går även att urskilja en tydlig trend på att optionsprogrammen, som var vanligare innan införandet, har ersatts mer och mer av olika former av aktieprogram.

Frågeställningarna har även de lyckats besvaras. De tydligaste trenderna bland de tilldelade optionerna och aktierna utgjordes av personaloptioner, köpoptioner och aktier.

Personaloptionerna minskade kraftigt medan antalet tilldelade köpoptioner ökade under slutet av perioden och en markant ökning av tilldelade aktier kunde urskiljas. Det som tilldelats mest sällan är konvertibler.

Av de 60 studerade bolagen är det endast åtta bolag som aldrig använt aktierelaterade ersättningar under perioden. Totalt har cirka hälften av bolagen använt sig av aktierelaterade ersättningar vardera år. Bolag som använder sig av denna form av ersättning kan dock variera mellan åren och det behöver därför inte vara samma bolag varje år som använder sig av denna form av ersättning. Antalet företag som tilldelade aktierelaterade ersättningar minskade en aning innan införandet av IFRS 2005. Antal bolag som tilldelat personaloptioner minskade under åren, medan antalet bolag som tilldelat olika typer av aktier ökat.

68 Alla typer av optionsprogram, samt aktieprogram har startats under perioden. Totalt startades 151 aktieprogram, totalt sett under perioden, och det var därmed denna typ av program som startades mest, följt av personaloptionsprogram, där 73 program startades under perioden.

Tilldelningen, antal bolag som tilldelat samt antal bolag som startat nya program med personaloptioner har minskat under perioden. Det motsatta gäller för aktier. Tilldelningen av köpoptionerna ökade i slutet av perioden, samtidigt som antalet företag som tilldelat och startat nya program med köpoptioner minskat. Detta innebär att vardera bolag som tilldelat köpoptioner i genomsnitt tilldelat fler optioner i slutet av perioden. Antalet företag som startat resterande typer av program har varit relativt jämn under perioden.

Totalt sett tilldelade företag inom branschen Tillverkning & Industri flest optioner och aktier i genomsnitt per företag och i denna bransch ingick även flest företag. Den bransch som tilldelade minst antal optioner och aktier i genomsnitt per företag var Fastighetsverksamhet. Inom branschen Tillverkning & Industri var köpoptioner det som tilldelats mest, totalt sett under perioden. Inom Partihandel och Data, IT & Telekommunikation var teckningsoptioner det som förekom mest, totalt sett under perioden. Aktieprogram var det som tilldelades mest totalt sett under perioden inom branschen Bank, Finans & Försäkring och inom övriga branscher var syntetiska optioner det som det tilldelats flest av, totalt sett under perioden. Under andra halvan av perioden tilldelade de flesta företag inom alla branscher aktier, med undantag för branscherna Partihandel, samt Fastighetsverksamhet.

Det har alltså konstaterats att användningen av aktierelaterade ersättningar ej har minskat från 2001 till 2013. Detta då det tydligt går att urskilja att varken tilldelning av aktierelaterade ersättningar, antal företag som använder aktierelaterade ersättningar eller företag som startat nya program med aktierelaterade ersättningar har minskat. Dock har en förändring skett då personaloptioner utgjorde den främsta formen av aktierelaterad ersättning till anställda innan 2005, för att det sedan istället skulle bli aktier som utgjorde den främsta formen av ersättning.

69 5.2 FÖRSLAG TILL FORTSATT FORSKNING

Det skulle kunna vara intressant att genomföra en mer kvalitativ studie med exempelvis intervjuer. Detta för att kunna få en mer detaljerad insyn i exempelvis de företag som genomgått en förändring när det kommer till de olika typer av aktierelaterade ersättningar som de använt sig utav. Genom en sådan studie skulle det då tydligare kunna framgå varför företagen genomgått vissa förändringar och motiveringen till dessa. På samma sätt skulle de företag som inte genomgått någon större förändring kunna studeras för att på samma sätt kunna förstå varför de valt att inte gå från exempelvis utdelning av personaloptioner till aktier, utan istället valt att fortsätta tilldela personaloptioner och starta nya personaloptionsprogram.

En jämförelsestudie mellan de företag som genomgått någon form av förändring under perioden, samt de företag som inte genomgått någon förändring under perioden skulle även kunna vara intressant att genomföra. Detta för att ge förståelse kring vilka de avgörande faktorerna som kretsar kring dessa beslut var.

Det skulle även vara intressant att studera hur stor del av de aktierelaterade ersättningarna som går till högt uppsatta respektive övrig personal och om fördelningen mellan dessa skiljer sig åt mellan olika branscher. Dessutom vore det intressant att även studera orsaken till varför fördelningen ser ut som den gör och därmed ge en djupare förståelse om olika företagsstrukturer.

I

Related documents