• No results found

Övergripande mål: Attraktiv och effektiv organisation

Verksamheterna i Sollentuna kommun utvecklas ständigt för att höja kvaliteten på kommunens service och tjänster. I en tid av utveckling och utmaningar behöver vi en aktiv, ansvarsfull ekonomisk politik och smarta, effektiva lösningar i alla

verksamheter. Att vara en attraktiv arbetsgivare som kontinuerligt utvecklar medarbetare och ledare är avgörande för att kunna leverera den service som invånarna efterfrågar.

Nämndmål

Det finns 11 nämndmål som ska bidra till en attraktiv och effektiv organisation. I nuläget prognostiseras sju nämndmål att uppnås och fyra nämndmål prognostiseras att uppnås delvis.

De nämndmål som prognostiseras att uppnås gäller bland annat en effektivare resursanvändning, en enklare vardag för medarbetare och chefer, en förbättrad social arbetsmiljö och en mer attraktiv arbetsgivare. Flertalet av de indikatorer som har ett utfall per augusti redovisas nedan samt i kvalitetsstyrningen - God fysisk och social arbetsmiljö.

För de nämndmål som prognostiseras att delvis uppnås pågår ett förbättringsarbete.

Gällande nämndmålet om förbättrade processer för att söka extern finansiering har det under året i hög utsträckning både sökts och beviljats statliga bidrag, men det finns vissa verksamhetsområden där mer stöd behövs för att förbättra processerna. Ett arbete med att undersöka andra former för samverkan med det lokala näringslivet pågår. Ytterligare utvecklingsområde avser sponsring, som är ett nytt område där centrala interna riktlinjer måste tas fram.

För nämndmålet effektivare processer pågår en kontinuerlig verksamhetsutveckling för en hög kvalitet, men det kvarstår ett arbete för att uppnå förväntade målvärden i enlighet med lagkrav. Nämndmålet om en effektiv organisation prognostiseras att uppnås delvis under året. Detta beror främst på en lägre andel medarbetare med pedagogisk examen inom förskola, skola, fritidshem och gymnasieskola. Anledningen till försämringen är främst att det råder brist på rätt utbildad personal. Något som ses som en sannolik fortsatt utveckling.

För nämndmål som ska bidra till att medarbetare och chefer utvecklas, känner delaktighet och engagemang, pågår ett arbete. Utifrån resultatet i medarbetarenkäten ska

handlingsplaner tas fram med konkreta aktiviteter för att öka medarbetarnas delaktighet och engagemang.

Kommunövergripande indikatorer

För de indikatorerna gällande kommunens finansiella mål kan utläsas att soliditeten ligger på 69 procent och prognosen vid årets slut är en soliditet på mellan 65-68 procent, varvid målet beräknas bli uppfyllt samt att målvärdet för upplåning för egen räkning beräknas bli uppfyllt, då upplåningen prognostiseras till 600 miljoner kronor. Gällande prognostiserat resultat, procent av skatteintäkter, exklusive reavinster 2019 indikeras ett utfall på 0,4 procent av skattenettot och kommunens resultatmål uppnås ej. Resultatutvecklingen kommer att följas noga under hösten.

För de indikatorer som även följs upp i kvalitetstyrningen – God fysisk och social

arbetsmiljö, har resultatet för sjukfrånvaro ökat i jämförelse med samma period föregående

Indikatorer Utfall

Årets HME-värde är 80,9, vilket är en ökning i jämförelse med undersökningen som genomfördes 2017 som var ett resultat på 80,5.

Denna indikator följs även upp i kvalitetsstyrningen - God fysisk och social arbetsmiljö.

JÄMIX (Nyckeltalsinstitutets

jämställdhetsindex). 124 110 113 120

Kommentar

Resultatet 2019 visar att Sollentuna kommun har ett förbättrat resultat med 3 enheter i jämförelse med föregående år, men ligger lägre än medianvärdet av deltagande kommuner, 122 poäng.

Denna indikator följs även upp i kvalitetsstyrningen - God fysisk och social arbetsmiljö.

Sjukfrånvaro, %. 5,5% 5,5% 6% högst

6%

Kommentar

Indikatorn baseras på all sjukfrånvaro, det vill säga både kort- och långtidsfrånvaro.

För den totala sjukfrånvaron, period jan-juli, kan noteras en ökning i jämförelse med tertial 2 2018, 5,4 procent samt med helåret 2018, men ligger i nivå med årets övre gräns på 6 procent.

Denna indikator följs även upp i kvalitetsstyrningen - God fysisk och social arbetsmiljö.

Personalomsättning, extern %. 15,9% 14,8% 14,9% högst

16%

Kommentar

Indikatorn mäter den externa rörligheten, det vill säga andel medarbetare som avslutat sin anställning i kommunen för extern arbetsgivare under de tolv senaste månaderna.

Den totala personalomsättningen, per juli, ligger lägre än årets övre gräns på 16 procent och lägre än tertial 2 2018, 16,3 procent.

Denna indikator följs även upp i kvalitetsstyrningen - God fysisk och social arbetsmiljö.

Soliditet, %. 71,5 % 69 % 69 % minst

60 % Kommentar

Soliditeten anger hur stor andel av tillgångarna som är finansierade med eget kapital. Kommunens soliditet ska inte understiga 60 procent exklusive pensionsförpliktelser redovisade som ansvarsförbindelser.

Soliditeten ligger på 69 procent i delårsrapporten. Prognosen vid årets slut är en soliditet på mellan 65-68 procent, varvid målet beräknas bli uppfyllt.

Årets resultat, % av skatteintäkter (exkl

reavinster). 3,2 % 2,1 % 0,4 % 1,4 %

Kommentar

Kommunens resultatmål ska långsiktigt i driftbudgeten, exklusive realisationsvinster, uppgå till 2,5 procent av intäkter från skatter, utjämningssystem och generella statliga bidrag samt fastighetsavgift. För budgetåret 2019 är resultatmålet satt något lägre till 1,4 procent (54 mkr). Prognosen för 2019 indikerar ett utfall på 0,4 procent (13 mkr). Målet är därmed inte uppfyllt.

Upplåning för egen räkning, mdkr. 0,2 0,2 0,6 max

2 mdkr Kommentar

Kommunens upplåning för egen räkning ska inte överstiga 2 miljarder kronor. Detta för att inte räntekostnaderna ska ta för stor andel av verksamheternas driftbudget samt att soliditetskravet ska uppfyllas. Målet 2019 beräknas bli uppfyllt då upplåningen prognostiseras till 600 miljoner kronor.

Prognossäkerhet, %. 1,2 % -0,3 % - 0,5 % Kommentar

Indikatorn för prognossäkerheten mäts med utgångspunkt i delårsrapporten. Uppföljning av prognossäkerheten görs i samband med bokslutet. Utfallet är avvikelsen mellan prognosen i delårsrapporten och årsredovisningen.

Nämnderna arbetar med prognossäkerheten vid varje rapporteringstillfälle, där kända avvikelser från budget rapporteras.

2.6 Internkontroll och riskhantering

Sollentuna kommun ska ha en väl fungerande internkontroll. Enligt kommunallagen ska nämnderna se till att den interna kontrollen är tillräcklig och att verksamheten bedrivs på ett i övrigt tillfredsställande sätt. Syftet med den interna kontrollen är att säkra en effektiv

förvaltning och att undvika att det begås allvarliga fel. Uppföljning av riskhanteringen inom ramen för internkontroll är integrerad i den ordinarie uppföljningsprocessen där

lägesrapportering sker tertialvis.

I Sollentuna kommuns nämnders internkontrollplaner har det identifierats totalt 45 risker, med planerade kontrollaktiviteter. Vid uppföljning av dessa kontroller per augusti kan utläsas att för samtliga risker utom fem har planerade kontroller genomförts. De ännu inte genomförda kontrollaktiviteter är inplanerade under hösten.

Vid kontroll av riskerna framkom det att åtta mindre avvikelser noterats. I samtliga fall pågår aktiviteter för att åtgärda riskerna och dessa aktiviteter kommer att pågå kontinuerligt under hösten. Riskerna rör främst bristande rutiner kring fakturahantering, handläggning vid utbetalning av kultur- och aktivitetsstöd samt rutiner kring inköp, avgifter och ansökan om medel.

Vid två av kontrollerna framkom större avvikelser. Den ena risken var gällande

övervägande/omprövning enlig SoL, där en utbildningsinsats för medarbetarna kommer att påbörjas under hösten, som ska effektivisera dokumentationen och bidra till att

övervägande/omprövning sker i rätt tid. Ytterligare stickprov kommer att genomföras under hösten och redovisas i samband med verksamhetsberättelsen.

Den andra risken var gällande hantering av personuppgifter enligt GDPR, där stickkontrollen visade att det finns brister i rutinen för avtalsskrivning med personbiträdesavtal. Under hösten kommer arbetet att intensifieras med information till chefer och systemförvaltare. Uppföljning av Personbiträdesavtalen kommer även inkluderas som en naturlig del av

systemförvaltningsmodellen. Därutöver kommer en extra uppföljning av arbetet med personbiträdesavtalen genomföras.

3 Driftredovisning

Related documents