• No results found

Kommunens fastigheter väntar ett underskott om 2,3 miljoner kronor vilket främst beror på förlikning och juridiskt stöd samt en större vattenleverans än planerat. Projekt Turebergshuset prognostiserar en kostnad på 7 miljoner kronor avseende kommunens delkostnad kopplad till förstudien samt evakuering och flytt från Turebergshuset.

Sedan tertialrapport i april har prognosen försämrats med 10,9 miljoner kronor. Försämringen beror främst på kostnader kopplat till transiteringen till ny IT-miljö samt kostnader för evakuering och flytt från Turebergshuset.

Utfallet jämfört med periodbudget

Utfallet för perioden är lägre än periodbudget. Det beror bland annat på personalkostnader som inte fallit ut och kostnader för projekt och aktiviteter som påbörjas under hösten.

Prognosbedömning

Det finns fortfarande projekt och aktiviteter som ännu inte påbörjats och dessa kostnader kan ses som något osäkra.

Ekonomiavdelningen bedömer att viss höjd har tagits för kostnadsutvecklingen under hösten.

Bokslutet beräknas kunna bli något bättre än prognostiserat.

Utbildningsnämnden

Helårsprognos jämfört med årsbudget och föregående prognos

Utbildningsnämnden prognostiserar ett underskott om 9,9 miljoner kronor. Underskottet hänförs till volymutvecklingen.

20 miljoner kronor i underskott mot budget för fler elever inom alla åldrar inom grundskolan och fritidshemmen samt elever med större behov i särskolan.

14,7 miljoner kronor i underskott mot budget för fler elever inom gymnasieskolan än i budget.

24,8 miljoner kronor i överskott mot budget för färre barn i förskolan jämfört mot budget Prognosen är 18,9 miljoner kronor sämre än föregående prognos och avser volymutvecklingen inom grundskola och gymnasium.

Resultatenheterna för kommunala förskolor och grundskolor och Rudbeckskolan

prognostiserar ett underskott om 5,9 miljoner kronor vilket är 4,1 miljoner kronor sämre än föregående prognos. Rudbeckskolan lyfter ett underskott om 4,9 miljoner kronor. Skolan arbetar med en åtgärdsplan men visar i denna prognos att resultatenheten inte kommer kunna lämna en ekonomi i balans. Resultatenheten för kommunala förskolor och grundskolor redovisar ett underskott om 1 miljon kronor vilket är 0,8 miljoner kronor bättre än föregående rapportering.

Utfallet jämfört med periodbudget

Utfallet per augusti (exklusive resultatenheterna) redovisar en negativ avvikelse mot budget på 15,3 miljoner kronor. Underskottet beror främst på lägre barnomsorgsintäkter inom

fritidshemmen och högre kostnader för volymer inom främst grundskola och gymnasieskola.

Inom förskolan minskar volymerna under hösten vilket då kommer påverka resultatet positivt.

Statsbidragsintäkter är uppbokade enligt försiktighetsprincipen och kan komma att öka till bokslutet.

Prognosbedömning

Det finns en osäkerhet i bedömningen av volymer främst inom gymnasiet som är en ny verksamhet för utbildningsnämnden 2019. En försiktig prognos av intäkter för retroaktiv avgiftskontroll har gjort om 2 miljoner kronor, tidigare års utfall har legat kring 3 miljoner kronor.

Ekonomiavdelningen bedömer att bokslutet kan bli något bättre än prognosen framförallt inom resultatenheten för förskola och skola. Till och med september månad följer resultatenheten samma utveckling som föregående år då resultatenheten levererade ett överskott om 6 miljoner kronor.

Vård- och omsorgsnämnden

Helårsprognos jämfört med årsbudget och föregående prognos

Vård- och omsorgsnämnden inklusive Solom, prognostiserar ett överskott om 23,4 miljoner kronor. Prognosen är 22,5 miljoner kronor bättre än föregående prognos främst beroende på att volymerna utvecklats gynnsammare än tidigare bedömningar. I aktuell prognos bedöms också lokalrelaterade kostnader utfalla lägre än i föregående prognos. Arbetet med

tomställningen av äldreboendet Minerva kunde genomföras tidigare än antaget samtidigt som omställningen av Lenalundsgården bedöms kunna slutföras tidigare vilket har en positiv ekonomisk effekt. LSS-verksamheten beräknas gå med visst underskott då nämnden planerar få kostnadsökningar under sista tertialet avseende LOV för bostad med särskild service.

För produktionsuppdraget Solom prognostiseras ett underskott på 0,6 miljoner kronor, marginellt högre än föregående prognos. Underskottet avser avvecklingskostnader för verksamhet som ej flyttats över till AB SOLOM.

Utfallet jämfört med periodbudget

Utfallet per augusti redovisar en positiv avvikelse mot budget på 31,8 miljoner kronor.

Avvikelsen beror till största delen på att volymerna utvecklats gynnsammare än budgeterat samtidigt som även de fastighetsrelaterade kostnaderna utfallit lägre än budgeterat. I redovisat utfall per augusti är endast en mindre del av avvecklingskostnaderna för Lenalundsgården och Gröndalsvägen bokfört. Nämnden bedöms också få kostnadsökningar inom LOV för bostad med särskild service under tertial 4.

Prognosbedömning

I aktuell prognos ligger en sammantagen bedömning kring hur volymerna förväntas utvecklas under resterande del av året. En osäkerhetsfaktor är att behoven kopplat till det ökade antalet personer med demens i populationen kan öka mer än beräknat.

Merparten av individerna med insatsen personlig assistans hanteras idag av försäkringskassan samtidigt som kommunen står för delar av kostnaden. Det innebär att kommunen inte styr inflödet av nya individer inom insatsen och därmed inte har förutsättningar för full kostnadskontroll.

Ekonomiavdelningen bedömer att prognosen är något osäker. Om inte beslut tas om att höja ersättningen till AB SOLOM avseende LSS verksamheten retroaktivt kommer prognosen förbättras med ca 6 miljoner kronor.

Socialnämnden

Helårsprognos jämfört med årsbudget och föregående prognos

Socialnämnden prognostiserar ett underskott om 12 miljoner kronor. Den negativa avvikelsen

Underskotten kompenseras till viss del av överskott inom verksamhetsområde vuxna med missbruksproblem, där ett aktivt arbete med hemmaplanslösningar pågår och på så vis har färre kostsamma externa placeringar behövts. Vidare kompenseras underskottet av vakanta tjänster och frånvaro som inte täckts av vikarier.

Prognosen är 7,8 miljoner kronor sämre än föregående prognos vilket främst beror på lägre intäkter för etableringsersättning inom flyktingverksamheten.

Utfallet jämfört med periodbudget

Utfallet per augusti redovisar en negativ avvikelse mot budget på 11,3 miljoner kronor.

Underskottet beror främst på att återsökta medel från Migrationsverket bokats upp på

resultatet enligt försiktighetsprincipen. De faktiska utbetalningarna från Migrationsverket, som kommer senare under året, brukar vara högre.

Prognosbedömning

Den stora risken/osäkerheten i socialnämndens prognos ligger på flyktingmottagandet.

Ekonomiavdelningen bedömer att socialnämndens osäkerhet avseende Migrationsverkets utbetalningar är befogad och avdelningen gör därför ingen annan bedömning.

Kultur- och fritidsnämnden

Helårsprognos jämfört med årsbudget och föregående prognos

Kultur- och fritidsnämnden prognostiserar ett underskott på 0,5 miljoner kronor. Underskottet avser övertagna fritidsgårdar från utbildningsnämnden. Nämnden har tidigare annonserat att övertagen budget för drift av fritidsgårdarna är för låg då planerade synergieffekter inte kunnat realiseras. Lägre personalkostnader inom kontor och biblioteksverksamhet motverkar

underskottet något.

Prognosen är marginellt bättre än föregående prognos.

Utfallet jämfört med periodbudget

Utfallet per augusti redovisar en negativ avvikelse mot budget på 1,2 miljoner kronor.

Avvikelsen beror till viss del på intäkter som inte periodiserats för perioden.

Engångskostnader för skadegörelse, bevakning och larmuttryckningar påverkar också resultatet negativt.

Prognosbedömning

Prognosen bedöms som säker.

Ekonomiavdelningen bedömer att förutsättningar finns för nämnden att prognosticera en ekonomi i balans.

Miljö- och byggnadsnämnden

Helårsprognos jämfört med årsbudget och föregående prognos

Miljö- och byggnadsnämnden prognostiserar ett underskott om 0,5 miljoner kronor mot budget och föregående period. Sedan föregående prognos antas en del av de tidigare inkomna bygglovsansökningarna gällande större byggprojekt att avstanna. Beslutet att avbryta

bygglovsansökan, och i vissa fall även byggandet, får som följd att tidigare intäktsprognos reviderats.

Utfallet jämfört med periodbudget

Utfallet per augusti redovisar en negativ avvikelse mot budget på 1,8 miljoner kronor.

Underskottet förklaras av lägre bygglovsintäkter

Prognosbedömning

Bygglovsintäkterna är något osäkra då konjunkturen visar på en tillbakagång till en mer normal nivå.

Ekonomiavdelningen bedömer att det finns en osäkerhet i prognosen. Nämnden fokuserar mycket på intäktssidan för bygglov och kommenterar inte hur enheten arbetar med att anpassa kostnader för personal/konsultinsatser med ett lägre tryck inom bygglov.

Samhällsbyggnadsnämnden

Helårsprognos jämfört med årsbudget och föregående prognos

Samhällsbyggnadsnämnden prognostiserar ett överskott om 0,6 miljoner kronor mot budget och föregående prognos. Den förbättrade prognosen avser ökade intäkter för plantaxa via bygglov som varit högre än vanligt.

Utfallet jämfört med periodbudget

Utfallet per augusti redovisar en positiv avvikelse på 1,1 miljoner kronor. Förutom högre intäkter för plantaxan redovisas även lägre kostnader för köp av personal. Köp- och

säljmodellen mot KS är något skev för perioden och kommer att justeras upp och följa budget mot slutet av året.

Prognosbedömning

Inga kända risker föreligger för närvarande.

Ekonomiavdelningen bedömer att det för närvarande finns osäkerheter med köp- och säljmodellen för att per augusti kunna göra en säker prognosbedömning.

Natur- och tekniknämnden

Helårsprognos jämfört med årsbudget och föregående prognos

Natur- och tekniknämnden prognostiserar ett överskott om 6,2 miljoner kronor mot budget och föregående prognos.

Det förbättrade resultatet beror på lägre kapitalkostnader för fastigheter då kostnaden för detta flyttats över till kommunstyrelsen. I prognosen beräknas lägre intäkter för parkeringsavgifter på grund av att parkeringsplanen inte blivit implementerad. Högre kostnader för snöröjning under vårvintern samt ökade kostnader för gatubelysning påverkar prognosen negativt.

Utfallet jämfört med periodbudget

Utfallet per augusti redovisar en positiv avvikelse på 10,9 miljoner kronor. Förutom lägre kapitalkostnader redovisas även kostnader för drift och underhåll av gator och parker lägre än budget för perioden. Verksamheten för drift och underhåll är säsongsbunden och beräknas öka under senare delen av året. Köp- och säljmodellen mot KS är något skev för perioden och kommer att justeras upp och följa budget mot slutet av året.

Klimatnämnden

Helårsprognos jämfört med årsbudget och föregående prognos

Klimatnämnden prognostiserar ett överskott om 0,2 miljoner kronor vilket är 0,5 miljoner kronor bättre än föregående prognos. Den förbättrade prognosen beror på lägre

personalkostnader på grund av vakanser samt att vattenplanens tidplan förskjutits framåt i tiden. Underskottet avseende arvoden kvarstår

Utfallet jämfört med periodbudget

Utfallet per augusti redovisar en positiv avvikelse mot budget på 1,2 miljoner kronor vilket beror på att det kommunövergripande strategiska hållbarhetsarbetet kommer att komma igång under senare delen av året. Köp- och säljmodellen mot KS är något skev för perioden och kommer att justeras upp och följa budget mot slutet av året.

Prognosbedömning

Prognosen bedöms som rimlig i detta läge. Eventuellt kan nästa prognos skrivas ned ytterligare något.

Ekonomiavdelningen bedömer att det för närvarande finns osäkerheter med köp- och säljmodellen för att per augusti kunna göra en säker prognosbedömning.

Kompetens- och arbetsmarknadsnämnden

Helårsprognos jämfört med årsbudget och föregående prognos

Kompetens- och arbetsmarknadsnämnden prognostiserar en nettokostnadsförbrukning i linje med budget vilket är samma som föregående prognos. Nämnden prognostiserar ett mindre underskott på 0,1 miljon kronor på grund av fel beräknade kostnader för

sammanträdesarvoden. Avdelningen prognostiserar ett överskott på 0,1 miljon kronor på grund av lägre hyreskostnad mot budget. Arbetsmarknadsenheten prognostiserar högre kostnader inom insatser via coachföretag men också högre intäkter inom park och

naturvården. Kommunal vuxenutbildning prognostiserar högre kostnader samt högre intäkter på grund av den nya ersättningsmodellen inom SFI (Svenska för invandrare).

Utfallet jämfört med periodbudget

Utfallet för augusti redovisar en positiv avvikelse på 1,7 miljoner kronor. Avvikelsen beror på kostnader för sommarjobb som belastar resultatet under september månad.

Prognosbedömning

Beräkningsmodellen avseende ersättning för SFI har förändrats, vilket medför vissa svårigheter att bedöma dessa kostnader.

Ekonomiavdelningen bedömer att prognosen är säker då nämnden kommer att skärpa antagningen till gymnasial vuxenutbildning om kostnaden för SFI överstiger budget.

Överförmyndarnämnden

Helårsprognos jämfört med årsbudget och föregående prognos

Överförmyndarnämnden i Norrort prognostiserar nettokostnader enligt budget för helåret vilket är samma som föregående prognos.

Utfallet jämfört med periodbudget

Utfallet per augusti redovisar en positiv avvikelse mot budget på 0,8 miljoner kronor.

Avvikelsen beror främst på kostnader för digitaliseringsprojekt som till största delen kommer belasta verksamheten i höst.

Prognosbedömning

Prognosen för helåret 2019 bedöms att uppfylla prognossäkerheten mot bokslut på +/- 0,5 procent.

Ekonomiavdelningen bedömer prognosen som säker.

Kommungemensamt

Related documents