• No results found

( 1) ÖVERSIKT ÖVER SEKTORSPROJEKT MED FOKUS PÅ ROMERS OCH RESANDES PLATSER

OCH RESANDES HISTORISKA PLATSER

( 1) ÖVERSIKT ÖVER SEKTORSPROJEKT MED FOKUS PÅ ROMERS OCH RESANDES PLATSER

Under det senaste decenniet har kulturarvssektorn genomfört tio projekt där man i någon utsträckning undersökt romers eller resandes platser.6 Här närmast följer en kort presentation av dessa projekt i syfte att ge en introducerande bild. Varje projekt kommer att beskrivas och behandlas närmare i senare avsnitt.

ӹ Romerna, vägarna, platserna. Malmö museer. Genomfördes år 2002 inom ramen för samverkansprojektet Agenda kulturarv. Romerna, vä-garna, platserna var ett delprojekt i museets större romska samarbets-projekt som kan betraktas som det första i sitt slag i Sverige. Dokumen-tationen gjordes av romer och resande själva genom besök på platser och vägar i Skåne där romer bott, haft läger eller färdats. Platserna presenterades sedan som en del i utställningen ”Romer och resande – bortom romantik och plåga” vars syfte var att belysa dessa gruppers bortglömda kulturarv och att motverka fördomar och diskriminering av romer i samhället i stort (Hansen & Johnson 2012).

ӹ Snarsmon. Bohusläns museum tillsammans med Resande Romers Riksförening. Genomfördes 2003–2008 i nära samarbete med resande och med utgångspunkt i resandebyn Snarsmon i norra Bohuslän. Pro-jektet innehöll arkeologiska utgrävningar, utställningar och tillgänglig-görandet av platsen som besöksmål. Delar av fynden från Snarsmon visas idag i Bohusläns museums basutställning ”Möt resandefolket!”

som är Sveriges första permanenta utställning om resandefolket. Hela utställningen arbetades fram i samarbete med representanter från Kul-turgruppen för resandefolket. Projektet riktade fokus specifikt mot re-6. Sektorsprojektet Romska röster, Upplandsmuseet, har inte analyserats då detta tidsmässigt inte inbegreps i delstudien.

sandefolkets kulturarv och utgick inte från den statliga definitionen av minoritetsgruppen romer.

ӹ Romska spår – vägar, platser, berättelser. Romska kulturarv i det mo-derna samhället. Jämtlands läns museum. Genomfördes 2005–2006 inom ramen för satsningen Det moderna samhällets kulturarv. Fokus var att undersöka platser och kontaktytor i samarbete med romer, för att tydliggöra livsvillkor för romer och den romska kulturen i det mo-derna samhället samt att belysa frågor om representativitet i kultur-vårdsarbete. Projektet avslutades aldrig, men 2014 finns fortfarande planer på att bearbeta och sprida det insamlade materialet.7

ӹ 500 år – romsk närvaro i Stockholm. Stadsmuseet i Stockholm i sam-arbete med Romskt kulturcentrum i Stockholm. Genomfördes år 2009 med syftet att tillsammans med romer genomföra en inventering av de avtryck som den romska minoriteten lämnat i stockholmska institutio-ners arkiv och samlingar. En rundresa i Stockholmsområdet till tidiga-re platser för romer och tidiga-resande genomfördes även. På dessa sätt ville man inkludera romska berättelser i historieskrivningen om Stockholm.

ӹ Romers samlingsplatser och minnesmärken i Kronobergs län. Läns-styrelsen Kronobergs län. Genomfördes 2010 inom ramen för Kalej-doskop. Projektet identifierade 16 romska platser inom det geografiskt avgränsade området kring Markaryd och Ljungby i Kronobergs län med hjälp av informanter från lokalbefolkningen. Syftet var att do-kumentera och lyfta fram samlings- och boplatser i länet som haft betydelse för romer och berätteser knutna till dessa (Jönsson 2010).

7. Ola Hanneryd som var involverad i Jamtlis projekt i mitten av 2000-talet arbetar sedan 2014 som museichef för Härjedalens Fjällmuseum, till hälften ägt av Jamtli. Fjällmuseet har under denna period sökt medel till en fortsättning av pro-jektet Romska spår inom ramen för museets generella verksamhetstema Stereoskop – bilder av oss och dem, för redigering och tillgängliggörande av det insamlade materialet. Inför 2015 finns även planer på att arbeta vidare med frågan om romers och resandes kulturhistoria på ett lokalt plan och deras närvaro i Härjedalen.

ӹ Krämarstaden – plats och berättelse. Länsstyrelsen i Örebro län till-sammans med Örebro läns museum. Genomfördes under 2010–2012 inom ramen för Kalejdoskop. Krämarstaden är namnet på en plats i närheten av Finnerödja där det fanns en resandebosättning under början av 1900-talet. Projektets syfte var att dokumentera och förmedla de olika berättelser som finns om platsen och på det sättet ge legitimitet åt olika tolkningar och erfarenheter. En viktig målsättning var även att synliggöra resandefolkets månghundraåriga historia och kultur som närmast är okänd av majoritetsbefolkningen. Arkeologiska utgräv-ningar likt dem i Snarsmon planerades för att få mer kunskap om plat-sen (Sannerstedt 2011). Under 2013 och 2014 har utgrävningar av Krä-marstaden genomförts som ett samarbete mellan Örebro läns museum, länsstyrelsen, Finnerödja hembygdsförening och Resandegruppen.

ӹ Romer i Västernorrland – en förstudie. Samarbetsprojekt mellan Sundsvall, Örnsköldsvik och Sollefteå kommuner. Genomfördes un-der 2012–2013 inom ramen för Kalejdoskop. Projektet gjorde en sam-tidsdokumentation tillsammans med romer där en del av projektet handlade om att knyta berättelser till olika platser i länet. Syftet var att identifiera romskt kulturarv i länet samt att inspirera de som jobbar med kulturarv att även inkludera den romska kulturen i sitt arbete.

ӹ Ett annat Stockholm. Stiftelsen Kulturmiljövård i samarbete med Mång kulturellt centrum i Botkyrka och Riksantikvarieämbetet. Ge-nomfördes under 2012–2013 inom ramen för Kalejdoskop. Projektet fokuserar på åtta olika platser i Stockholm som varit förbisedda eller homogent framställda i den traditionella historieskrivningen. Syftet var att ifrågasätta den rådande bilden av det moderna samhällets fram-växt som en framgångshistoria och bidra till en mer heterogen histo-rieskrivning. En av de platser som lyftes fram var Tantolunden, en park på Södermalm som tidigare använts som mötes- och boplats av romer.

ӹ Den skandinaviska resandekartan. Bohusläns museum / Västarvet i Sverige och Østfoldmuseene – Halden historiske Samlinger i Norge i

samarbete med bl.a. Kulturgruppen för resandefolket, Landsorganisa-tionen Romanifolket och Taternes landsforening. Genomfördes mellan 2010 och 2013. Projektet startade som en följd av Bohusläns museums tidigare arbete med resandeboplatsen Snarsmon. I projektet har platser med anknytning till resandefolket i de svensk-norska gränstrakterna i Bohuslän, Dalsland och Östfold lokaliserats, inventerats och doku-menterats. Syftet har varit att synliggöra resandefolkets del i histo-rien, genom att utgå från platser i det svenska kulturlandskapet med anknytning till gruppen. Kunskapen om platserna har presenterats i form av en digital karta på hemsidan www.resandekartan.se. Ett nät-verk av intresserade resande och icke resande personer har utvecklats.

Projektet fokuserar specifikt på gruppen resande. Under hösten 2013 påbörjades arbetet med att utvidga kartan till Värmlands och Örebro län samt Hedmark fylke i Norge.

ӹ Rom san – är du rom? Göteborgs stadsmuseum. Genomfördes 2012–

2013. Projektets syfte var att genom kompetensutbildning, föreläsning-ar och en utställning, ”Vi är romer – möt människorna bakom myten”, förändra de konventionella och stereotypa bilder som finns av romer och att åstadkomma attitydförändringar hos majoritetsbefolkningen gentemot minoritetsgruppen. Arbetet skedde i nära samarbete med romer som involverades i planering och genomförande. En del av ut-ställningen presenterade romska platser i Göteborgsområdet genom text och bild. Utbildningsdelen av projektet har nått över 15 000 perso-ner och utställningen har besökts av cirka 130 000 persoperso-ner. ”Vi är ro-mer” tilldelades 2014 utmärkelsen Årets utställning av Riksförbundet Sveriges museer och Svenska ICOM som även utnämnde Göteborgs stadsmuseum till Årets museum 2014, en utmärkelse som till stor del motiverades av museets samarbete med den romska minoritetsgrup-pen.

(2) KUNSKAPSLÄGET PÅ LÄNSSTYRELSER