• No results found

(7) PLATS- OCH KUNSKAPSKATEGORIER

OCH RESANDES HISTORISKA PLATSER

(7) PLATS- OCH KUNSKAPSKATEGORIER

I följande avsnitt görs en sammanställning över vilka källmaterial som i första hand lett fram till kulturarvssektorns kunskap om romers eller resandes platser, här kallade kunskapskategorier. Platserna har även de-lats in i olika pde-latskategorier beroende på geografiskt läge, karaktär och användning.26

PLATSKATEGORIER

Utifrån en sammanställning av uppgifter i vår undersökning kan vi idag säga att kulturarvssektorn känner till 107 platser med romsk historisk an-knytning. Dessa platser har analyserats utifrån sitt geografiska läge samt utifrån den befintliga informationen om platsernas historiska användning eller karaktär. Analysen har lett till att platserna har delats in i åtta katego-rier. Det angivna antalet för varje kategori ger en uppfattning om hur de fördelar sig över de 107 platserna.

ӹ Romsk lägerplats på landsbygden. Lägerplatser utan fast bebyggelse på landsbygden, ofta i närheten av byar eller mindre tätorter där ro-mer stannat under begränsade perioder, i många fall återkommande.

Källorna gör här ingen skillnad mellan de undergrupper som ingår i den statliga definitionen av den romska minoriteten. Antal: 38 platser.

ӹ Romsk lägerplats i stad. Lägerplatser utan fast bebyggelse i eller i ut kanten av en stad där romer stannat under begränsade perioder, i många fall återkommande. Källorna gör här ingen skillnad mellan de undergrupper som ingår i den statliga definitionen av den romska mi-noriteten. Antal: 35 platser.

ӹ Resandebosättning på landsbygden. En plats med permanent bebyg-gelse på landsbygden där källorna anger att de befolkats av resandefolk 26. Fullständig förteckning och kvantifiering av de enskilda platserna finns i tabellen på s. 169ff.

eller ”tattare” under kortare eller längre sammanhängande perioder.

Det rör sig om allt från enskilda gårdar till hela resandebyar där ett flertal familjer varit bosatta samtidigt. Antal: 19 platser.

ӹ Område i stadsmiljö med stor andel resande. En plats med perma-nent bebyggelse i stadsmiljö som enligt källorna befolkats av en hög andel resande eller ”tattare” under en längre sammanhängande period.

Antal: 3 platser.

ӹ Gravplats. Avdelning på begravningsplats som anvisats speciellt för romer. Antal: 3 platser.

ӹ Baracker iordningställda av kommunen. Ett markområde som en kommun iordningställt med enklare bostäder (baracker) för romer som en bostadspolitisk åtgärd, i regel under olika skeden från början av 1900-talet fram till 1970-talet. Det rör sig om allt från enstaka baracker till större ”barackbyar”. Antal: 4 platser.

ӹ Marknadsplats. En marknad som anordnats av romer eller där romer varit ett vanligt förekommande inslag. Antal: 5 platser.

KUNSKAPSKATEGORIER

Undersökningen har visat att det finns kunskap som kan betecknas som dold, vilket innebär att den inte gjorts tillgänglig för sektorn eller allmän-heten. Denna kunskap finns framförallt på landets länsmuseer. Utöver denna ”dolda kunskap” finns det totalt tio projekt där den offentliga kultur-arvssektorn är inblandad (i egenskap av genomförare eller bidragsgivare), vilka har till syfte att undersöka ett landskapsbaserat romskt kulturarv.

Genom en analys av själva orsaken till att det överhuvudtaget föreligger kunskap om dessa platser (oavsett om den är baserad på ”dold kunskap”

eller på riktade projekt), har vi identifierat en rad olika slags kunskap. Vi har delat upp denna kunskap i åtta olika kategorier. Flera av dessa kun-skapskategorier överlappar varandra i kulturarvssektorns arbete med en plats, men i uppställningen baseras placeringen (tillhörigheten till en

kun-skapskategori) på hur intervjupersonerna angett att de först fick kunskap om platsen.

ӹ Plats känd genom information från romer eller resande. Avser en plats där kunskapen om platsen förmedlats av en person som själv definierar sig som rom eller resande. Antal: 34 platser.

ӹ Plats känd genom information från privatperson. Avser en plats där kunskapen om platsen förmedlats av en person utanför kulturarvssek-torn och som inte själv räknar sig till den romska minoriteten. Antal:

22 platser.

ӹ Plats känd genom skriftligt arkivmaterial. Avser en plats som blivit känd genom uppgifter i t.ex. domböcker, tidningsartiklar, folkmin-nesuppteckningar, etnologiska frågelistor i ett arkiv. Antal: 20 platser.

ӹ Plats känd genom fotografiskt material. Avser en plats som är känd genom ett museums digitaliserade fotodatabas eller ordinarie bild-arkiv. Antal: 10 platser.

ӹ Plats känd genom historisk litteratur. Platsen är omtalad i lokalhis-torisk litteratur, ofta med anknytning till hembygdsföreningar. Antal:

7 platser.

ӹ Plats känd i folkminnet. Avser en plats där berättelser om platsen finns hos bredare grupp lokalt eller regionalt. Kunskap om platsen ingår därför ofta som en del av museernas ordinarie kunskapssprid-ning. Antal: 6 platser.

ӹ Plats känd genom egna barndomsminnen hos kulturavssektors­

anställd. Avser en plats som är känd på hos en enskild tjänsteman inom kulturarvssektorn, genom dennes egna minnen (från barndo-men). Antal: 4 platser.

ӹ Plats känd genom kulturarvssektorsinventering. Avser en plats som uppmärksammats genom en inventering eller annan undersökning av kulturmiljövården. Antal: 4 platser.

SAMMANFATTNING

I denna delstudie inom projektet Rörligare kulturarv? redovisas en under-sökning av vilken kunskap om romers och resandes historiska platser som finns inom den offentliga kulturarvssektorn i Sverige, här representerad av länsstyrelser och länsmuseer. Undersökningen genomfördes i intervju-form under hösten 2013 genom kontakt med samtliga enheter. Resultatet omfattar de platser som nämndes inom intervjuerna, men också de platser som identifierats av sektorn inom tidigare kunskapsprojekt.

Undersökningen visar att kulturarvssektorn fram till hösten 2013 besit-ter kunskap om totalt 107 platser med historisk anknytning till romer eller resande. När det gäller fördelningen mellan länsstyrelser och länsmuseer, visar undersökningen att sju länsstyrelser hade kunskap om en eller flera platser inom länet med anknytning till romer eller resande. Samma kun-skap fanns på 14 länsmuseer. Rapporten visar också att hela tio projekt med fokus på romers eller resandes platser har genomförts inom den of-fentliga kulturarvssektorn under det senaste decenniet. Sex av dessa har genomförts inom ramen för ett större projekt eller satsning, och fyra har varit knutna till länsstyrelsernas gemensamma projekt Kalejdoskop. I sju

av projekten har arbetet präglats av deltagande från romer och resande.

Ett viktigt motiv för dessa projekt har varit att skapa ett nytt källmaterial baserat på romer och resandes egna erfarenheter och minnen. Kunskaps-förmedlingen har i första hand skett genom utställningar, uppskyltning av platser, webbplatser samt samverkansaktiviteter mellan romer och icke-romer.

Källorna till kunskap har i allra störst utsträckning utgjorts av uppgif-ter från romer och resande. I ett fall har en arkeologisk utgrävning utförts i syfte att få ökad kunskap om en resandebosättning. Andra viktiga källor har varit information från privatpersoner, samt sektorns egna kunskaps-sammanställningar i form av inventeringar, skriftliga arkivalier och foto-grafiska avbildningar hos länsmuseerna. Det förekommer även att tjäns-temän refererar till egna minnen eller personligt erhållen kunskap genom exempelvis historisk litteratur.

Här följer en uppräkning av de platser som identifierats i undersök-ningen, det vill säga platser som KMV haft kunskap om och som kunnat knytas till romer eller resande. Tabellerna är uppdelade i färgkoder efter de sju platskategorierna. I tabellen anges län, namn på platsen eller orten och den källa som i förekommande fall lett fram till kulturmiljövårdens kun-skap, samt det eventuella projekt inom vilket platsen identifierats. Dess-utom anges namnet på den institution som besitter kunskapen. I några fall är en plats knuten till mer än en kunskapskälla. I de fallen är det den källa som står utskriven först som valts för den sammanvägda kvantifi-eringen. Eftersom verkligheten ofta är mer komplex har alternativa eller överlappande kunskapskällor skrivits ut i den mån de har framkommit i undersökningen.

Platsernas placering till specifika kategorier bör inte betraktas som fast. Kategoritillhörigheten har varit en bedömningsfråga och platsernas slutgiltiga tillhörighet kan komma att omprövas och ändras.

För att ge insyn i hur fördelningen skett görs här en definition av nyckel begreppen ”landsbygd” och ”stad” och en förklaring av hur de an-vänts.

Landsbygd: En plats som kan knytas till romer eller resandefolket på landsbygden förstår vi som en plats lokaliserad utanför tättbebyggt områ-de. Ofta har vi försökt ta fasta på hur platsen tett sig vid det skede då den varit aktuell som romsk / resande plats. Med andra ord förekommer det platser som tidigare varit placerade i ett landskap av landsbygdskaraktär men som idag snarare skulle räknas som tätort.

Stad: Romers eller resandefolkets platser i en stad har vi förstått som platser i eller i utkanten av tätbebyggt område. En sådan plats kan gränsa till landsbygd och har av den anledningen inte alltid en utpräglad stads-mässig karaktär, även om den ingår i ett urbant sammanhang.

NN-gård: Gårdsnamnet anonymiserat.

Län Platsnamn Ev. ytterligare

specifering Kunskapskälla Institution

Blekinge Kyrkhult Äng i närheten av

brandstationen Känd genom egna

barndoms-minnen hos anställd inom KMV Öster-götlands museum

Dalarna Mockfjärd Tomtremsa mellan handelsbanken och järnvägen

Känd genom fotografiskt material.

Mockfjärds hembygdsförenings samlingar

Dalarnas museum

Dalarna Skogsbo/

Rutbo Avesta Känd genom egna

barndomsmin-nen hos anställd inom KMV Dalarnas museum

Gävle-borg Stärte Nära skolan,

Österfärnebo Känd genom egna

barndomsmin-nen hos anställd inom KMV Dalarnas museum

Jämtland Bräcke Känd genom information från

romer eller resande. I projektet Romska spår – vägarna, platserna, berättelserna

Malmö museer

Jämtland Finnäs Nära dansbanan Känd genom information från romer eller resande. I projektet likt föregående

Malmö museer

Kalmar Svartebråne Pataholm Känd genom information från

privatperson Kalmar

läns-museum

Krono-berg Hamneda Söder om Horns

Södergård Känd genom tips från privatperson.

I projektet Romers samlingsplatser och minnesmärken i Kronobergs län

Krono-berg Hamneda Öster om

Hamneda gamla kyrkplats

Känd genom tips från privatperson.

I projektet likt föregående Läns-styrelsen i Kronobergs län

Krono-berg Kånna Norr om f.d.

Rat-tugglan och mellan Riksettan och ån Lagan

Känd genom tips från privatperson.

I projektet likt föregående Läns-styrelsen i Kronobergs län

Krono-berg Trekanten Anneborg. Sune

Svenssons tomt Känd genom tips från privatperson.

I projektet likt föregående Läns-styrelsen i Kronobergs län

Krono-berg Trekanten Anneborg. Söder om vägmötet, mel-lan Ronny Johans-sons trävilla och ekonomibyggnad, Kronoberg

Känd genom tips från privatperson.

I projektet likt föregående Läns-styrelsen i Kronobergs län

ROMSK LÄGERPLATS PÅ LANDSBYGDEN

Län Platsnamn Ev. ytterligare

specifering Kunskapskälla Institution

Krono-berg Markaryd Mellan nuvarande Kommunhuset och Sparbanken

Känd genom tips från privatperson.

I projektet likt föregående Läns-styrelsen i Kronobergs län

Krono-berg Markaryd Vid Sjötorpet som idag är camping-plats

Känd genom tips från privatperson.

I projektet likt föregående Läns-styrelsen i Kronobergs län

Krono-berg Strömsnäsbruk På ”Hildings tomt”

vid nuvarande Bokhållarevägen

Känd genom tips från privatperson.

I projektet likt föregående Läns-styrelsen i Kronobergs län

Krono-berg Strömsnäsbruk ”Holmarna” norr om samhället, mel-lan gamla Riksettan och ån Lagan

Känd genom tips från privatperson.

I projektet likt föregående Läns-styrelsen i

Känd genom tips från privatperson.

I projektet likt föregående Läns-styrelsen i Kronobergs län

Krono-berg Markaryd På ömse sidor om Brogatan, mellan Kungsgatan och Drottninggatan, där en bensinsta-tion nu är belägen

Känd genom tips från privatperson.

I projektet likt föregående Läns-styrelsen i Kronobergs län

Krono-berg Ingelstad Östra Torsås. Känd genom tips från privatperson.

I projektet likt föregående Läns-styrelsen i Kronobergs län

Krono-berg Agunnaryd Öster om landsvä-gen vid Bråna backar, norr om samhället. Ljungby kommun

Känd genom tips från privatperson.

I projektet likt föregående Läns-styrelsen i Kronobergs län

Krono-berg Tjurkö Utmed gamla

landsvägen i Västragården

Känd genom tips från privatperson.

I projektet likt föregående Läns-styrelsen i Kronobergs län Skåne Borgeby Lomma kommun. Känd genom information från

romer eller resande. I projektet Romerna – vägarna – platserna

Malmö museer

Skåne Österslöv Kristianstads

kom-mun. Känd genom information från romer eller resande. I projektet likt föregående

Malmö museer

Skåne Mjönäs Kristianstads

kom-mun. Känd genom information från romer eller resande. I projektet likt föregående

Malmö museer

Skåne Bonnarp Klippans kommun Känd genom information från romer eller resande. I projektet likt föregående

Malmö museer

Län Platsnamn Ev. ytterligare

specifering Kunskapskälla Institution

Skåne Lomma Folkets park,

Lomma kommun Känd genom information från romer eller resande. I projektet likt föregående

Malmö museer

Skåne Kävlinge Kävlinge kommun Känd genom information från romer eller resande. I projektet likt föregående

Malmö museer

Skåne Veberöd Lunds kommun Känd genom information från romer eller resande. I projektet likt föregående

Malmö museer

Söder-manland Överselö Strängnäs kommun Känd genom fotografiskt material Söder-manlands museum

Väster-botten Ersmark Skellefteå k ommun Känd genom skriftligt arkivmaterial Skellefteå museum

Väster-botten Hjoggböle Skellefteå k ommun Känd genom historisk litteratur.

Lundmark, Elsa (red.) (1995). Hjogg-böle. Tingens och tidernas förändring.

Skellefteå: Artemis Skellefteå museum

Skellefteå museum

Väster-botten Sörböle Skellefteå kommun Känd genom historisk littera-tur. Sörböle. (2005) Skellefteå:

Studieförbundet Vuxenskolan

Skellefteå museum

Väster-botten NN-gård Mellan Norra Bastuträsk och

Väster-botten Talliden Skellefteå kommun Känd genom historisk litteratur.

Westerlund, Ernst (red.) (1972). Ett sekel i Skelleftebygden: fakta och tradition som samlats av deltagare i Vuxenskolans studiecirklar. Skel-lefteå: utg. Skellefteå museum

Skellefteå museum

Väster-norrland Boda by Ånge kommun Känd genom skriftligt arkivmaterial.

Folkminnen, frågelista ur nordiska museets arkiv, NM. 78. ”Tattare”

uppteckningsnr: EU35241

Väster-norrlands museum

Västman-land Barkarö Västerås kommun Känd genom fotografiskt material Västman-lands museum Öland Ankarsrum Västerviks

kom-mun Känd genom fotografiskt material Kalmar läns-museum Öland Vickleby Mörbylånga

kom-mun Känd genom fotografiskt material.

Bildnr: Vickleby8Mc Kalmar läns-museum Antal: 38 platser

Län Platsnamn Ev. ytterligare

specificering Kunskapskälla Institution

Dalarna Hanrövägen Vid ett idag bortbyggt torg, Hanrövägen.

Falun

Känd genom information från

privatperson. Dalarnas

museum

Halland Tattarkullen Centrala Varberg.

Plats-namnet lever kvar Känd i folkminnet Hallands kultur-historiska museum

Halland Sörse Varberg. På 1970-talet byggdes ett bostads-område på platsen

Känd i folkminnet Hallands kultur-historiska museum Kronoberg Ekebovägen/

Kungsmaden I vägkorsningen, Växjö. Känd genom fotografiskt

material

Stadsdel i Malmö Känd i folkminnet. omnämns både som lägerplats för ”zi-genare” och för ”tattare”

Malmö museer

Skåne Lunden Stadsdel i Malmö Känd genom skriftligt arkivmaterial. Intervjumate-rial till en stadsdelsstudie om Lunden på 1970-talet

Malmö museer

Stockholm Tantolunden Södermalm, Stockholm Känd i folkminnet. I projektet

Ett annat Stockholm Stiftelsen kultur-miljövård Stockholm Ekstubben Vid en idag öppen

grusplan nära vägen, Stockholm

Känd genom information från romer eller resande, i projek-tet 500 år – romsk närvaro i Stockholm

Stockholms stads-museum

Stockholm Flatenbadet Mellan Skarpnäcks fly-gfält och Flatenbadet, Stockholm

Känd genom information från romer eller resande, i projektet likt föregående

Stockholms stads-museum

Stockholm Nybohov Stockholm Känd genom information

från romer eller resande, i projektet likt föregående

Stockholms stads-museum Stockholm Flysta Mellan Vällingby och

Spånga, Stockholm Känd genom information från romer eller resande, i projektet likt föregående

Stockholms stads-museum

ROMSK LÄGERPLATS I STAD

Län Platsnamn Ev. ytterligare

specificering Kunskapskälla Institution

Stockholm Långa vägen Älvsjö, Stockholm Känd genom information från romer eller resande, i projektet likt föregående

Stockholms stads-museum

Västerbot-ten Gammlia På friluftsmuseets

område, Umeå Känd genom information från

privatperson

Västerbot-tens läns-museum.

Västernorr-land Härnösand Ångermanland Känd genom information från

privatperson

Västernorr-lands läns-museum

Västernorr-land Skönsmon Sundsvall Känd genom information från

romer eller resande. I projek-tet Romska spår – vägarna, platserna, berättelserna

Jämtlands länsmu-seum

Västernorr-land Hagabacken Sundsvall Känd genom information från

romer eller resande. Sundsvalls kommun

Västman-land Lektorshagen Linköping Känd genom skriftligt

arkivmaterial, tidningsartikel.

Omskriven i Elfström, Gunnar (2012) Skål, sa slussvaktare Lange och tömde slussen.

Linköping: Dibb förlag

Östergöt-lands läns-museum

Västman-land Skeda udde Lägerplats nära skolan,

Linköping Känd genom skriftligt arkivmaterial, tidningsartikel.

Omskriven i Elfström, Gunnar (2012) Skål, sa slussvaktare Lange och tömde slussen.

Linköping: Dibb förlag

Oregon Lägerplats på platsen för dagens kanslihus på universitetsområdet, Linköping

Känd genom skriftligt arkivmaterial, tidningsar-tikel. Omskriven i bok likt föregående

Östergöt-lands läns-museum

Västman-land Rydsskogen Intill dåvarande

skytte-centrum, Linköping Känd genom skriftligt arkivmaterial, tidningsar-tikel. Omskriven i bok likt föregående

Östergöt-lands läns-museum

Västman-land Stångbro Linköping Känd genom skriftligt

arkivmaterial, tidningsar-tikel. Omskriven i bok likt föregående

Linköping Känd genom information från privatperson. Omskriven i Ohlsén, Marie & Nilsson, Hans (2012) Malmslätt – rätt och slätt. Historien om ett samhälle. Linköping:

ängen Söder om vallgravarna i nuvarande Vasastaden, Göteborg

Känd genomskriftligt arkivma-terial. Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Göteborg

Göteborgs stads-museum

Län Platsnamn Ev. ytterligare

specificering Kunskapskälla Institution

Västra

Götaland Skojarebacken Sluttningen för nu-varande

Götaland Getesbergsäng Väster om Liseberg nu-varande Universeum,

Kvillebäcks-vägen Göteborg Känd genom fotografiskt

material Kamerareportage

Götaland Nya varvet Göteborg Känd genom fotografiskt material. Kamerareportage

oljeraffinaderi I närheten av Skarvik och Oljevägen,

Utanskogs-gatan Vid f.d. gata vid Utan-skog i Kyrkbyn/Bräcke,

Götaland Ramberget Vid bergets sydvästra

fot, Göteborg Känd genom skriftligt arkivmaterial. Landsarkivet i

Götaland Backaplan Göteborg Känd genom skriftligt

arkivmaterial. Landsarkivet

stationshus, Göteborg Känd genom skriftligt arkivmaterial. Landsarkivet

Götaland Kruthusgatan Nära Göteborgs

sta-tionshus, Göteborg Känd genom fotografiskt material. SVT reportage vid Kruthusgatan, rörliga bilder

Göteborgs stads-museum Västra

Götaland Levgrens äng Vid en f.d. äng på platsen för nya Ullevi, Göteborg

Län Platsnamn Ev. ytterligare

specificering Kunskapskälla Institution

Jämtland Oviken Bergs kommun Känd i folkminnet Länsstyrelsen

Jämtlands län Värmland Östmark

socken Torsby

kommun Känd genom lokalhistorisk

litteratur. Känd i folkminnet Värmlands museum

Väster-botten NN-gård Ett tidigare ved upplag inom präst-bordets mark, Skellefteå kommun

Känd genom information från

privatperson Skellefteå museum

Väster-botten Svallet Umeå kommun Känd genom information från romer eller resande. Känd i folkminnet litteratur. Finns även avbildad i fotografiskt material i

k ommun Känd genom inventering av KMV. Under 1970-talet registre-rades platsen som fornlämning.

Känd i folkminnet. Arkeologiskt utgrävd i projektet Snarsmon

kommun Känd genom information från romer eller resande. Känd i folkminnet. Inventerad i projektet Den skandinaviska resandekartan

Bohusläns museum

Skåne Abbekås Skurups

kommun Känd genom information från romer eller resande. I projektet Romerna – vägarna – platserna

Malmö museer

Skåne Mörkavad I en ravin nära

Forsakar Känd genom information från romer eller resande. I projektet likt föregående

Malmö museer

Skåne Ramsåsa Tomelilla

kommun Känd genom information från romer eller resande. I projektet likt föregående

Malmö museer

Skåne Lyngsjö Kristianstads

kommun Känd genom information från romer eller resande. I projektet likt föregående

Malmö museer

Skåne

Skättiljs-ljunga Kristianstads

kommun Känd genom information från romer eller resande. I projektet likt föregående

Malmö museer

Skåne Nyegrop Kristianstads

kommun Känd genom information från romer eller resande. I projektet likt föregående

Malmö museer

Skåne Gladsax Kristianstads

kommun Känd genom information från romer eller resande. I projektet likt föregående

Malmö museer

RESANDEBOSÄTTNING PÅ LANDSBYGDEN

Län Platsnamn Ev. ytterligare

specificering Kunskapskälla Institution

Skåne Ödemark Gård mellan

Tomelilla och Ystad

Känd genom information från romer eller resande. I projektet likt föregående

Malmö museer

Skåne Brösarp Nära

järnvägs-stationen Känd genom information från romer eller resande. I projektet likt föregående

Malmö museer

Skåne Bälinge Tomelilla

kommun Känd genom information från romer eller resande. I projektet likt föregående

Malmö museer

Skåne Vinslöv Hässleholms

kommun Känd genom information från romer eller resande. I projektet likt föregående

Malmö museer

Örebro

Krämar-staden Finnerödja Känd genom inventering av KMV. Gjordes under 1980-talet då platsen reg. som forn-lämning. Känd i folkminnet.

Undersökt i projektet Krämarsta-den

Örebro länsmuseum

Antal: 19 platser

Län Platsnamn Ev. ytterligare

s pecificering Kunskapskälla Institution

Jönköping

Tattar-kvarteren I området kring Östra

torget, Jönköping Känd i folkminnet Jönköpings

torget, Jönköping Känd i folkminnet Jönköpings