• No results found

Övervakning av biologiska effekter av metaller och organiska miljögifter

Geografisk och temporal täckning

När det gäller den geografiska och temporala täckningen i marin miljö pågår ut- vecklingen av indikatorerna och tillhörande vägledning för övervakning. Bedöm- ningen har i dagsläget gjorts utifrån om övervakningen inom delprogram och undersökningar uppfyller befintlig vägledning inom HELCOM respektive OSPAR. I sötvatten saknas idag löpande nationell effektövervakning. Det finns inte heller några krav på effektövervakning från direktiv. Däremot skulle effektbaserade me- toder t.ex. vara användbara för att identifiera påverkan av kemiska ämnen i ett tidigt skede eller för att identifiera särskilda förorenande ämnen där utsläppen är okända. Ett exempel på en sådan metod under utveckling är förekomsten av de- formationer hos och ändring av artsammansättning hos kiselalger i vattendrag vid exponering för metaller och bekämpningsmedel. Andra exempel på effektbaserade metoder som skulle kunna vara lämpliga att använda i dessa sammanhang finns bland annat beskrivna i en teknisk rapport som tagits fram inom vattenförvalt- ningsarbetet på EU-nivå (Wernersson et al 2014).

Trots att även limniska toppkonsumenter är exponerade för miljögifter saknas idag löpande övervakning av effekter på toppkonsumenter kopplade till limniska nä- ringskedjor inom den nationella miljöövervakningen, och kunskapen om halter av miljögifter är begränsad. Olika forskningsprojekt indikerar dock att limniska topp- konsumenter är påverkade av miljögifter även idag. Till exempel har påverkan på reproduktionsorgan påvisats för mink och utter (Roos et al, 2013; Persson, 2013). Även halter av miljögifter har visats vara höga i toppkonsumenter i limnisk miljö. Höga eller mycket höga halter har till exempel uppmätts för perflourerade ämnen i utter, mink, skarv och gråtrut (Roos et al, 2013b; Persson et al, 2013b; Nordén och Engwall, 2013).

59

Tabell 10. Vår bedömning av den geografiska och temporala täckningen, hos de delprogram och

undersökningar där effekterna av farliga ämnen mäts, i förhållande till den täckning som krävs ifrån olika kravställare och andra behov.

HMD=Havsmiljödirektivet Delpro- gram/ Under- sökning Geogra- fisk täck- ning Frekvens Bedömning Havsörn Samtliga havsörns- bestånd längs kus- ten

Årlig Övergripande: Omfattningen av befintlig övervakning bedöms vara tillräcklig. HMD/OSPAR/HELCOM: Säl Undersöks längs kus- ten i respek- tive utbred- ningsom- råde.

Årlig Övergripande: Omfattningen av befintlig övervakning bedöms vara tillräcklig.

Kustfisk – hälsa 1 station på västkusten, 3 på öst- kusten

Årlig Den geografiska täckningen är f.n. gles. Det har inte tillkommit nya krav på denna över- vakning. Om befintligt förslag till bedöm- ningsgrund för fiskhälsa förs in i HVMFS 2012:18 kan den geografiska täckningen behöva förbättras. Oavsett detta kan det finnas skäl att övervaka några mer påver- kade områden, vilket dock inte i första hand är ett nationellt ansvar.

Embryo- nala miss- bildningar hos vit- märla 31 stationer i Östersjön

Årlig Den geografiska täckningen har nyligen förbättrats, dock inte fullt ut. Om befintligt förslag till bedömningsgrund förs in i HVMFS 2012:18 kan flera stationer behövas

Biologisk effektöver- vakning av organiska tennför- eningar 14 stationer på västkus- ten, 16 på östkusten

Årlig Den geografiska täckningen har förbättrats betydligt, men övervakning saknas helt i Bottniska viken pga att befintliga metoder inte kan användas där.

60

Effektparametrar

I bilaga 1, Översyn av ämnen och effekter, görs en bedömning av övervakningsbe- hoven för respektive effekt. Föreskriftens och konventionernas krav har ställts mot befintlig övervakning och slutsatser har dragits för respektive effekt.

Tabell 11 nedan visar rekommendationer för de effektbaserade metoder som har föreslagits som indikatorer eller utvecklingsbara indikatorer eller ingår i havskon- ventionernas övervakningsprogram.

Samtliga effektparametrar som är föreskrivna, obligatoriska eller föreslagna core/common indikatorer inom havskonventionerna (utom PAH-metaboliter i galla) övervakas redan inom den nationella övervakningen i marin miljö.

Lysosomal stabilitet, som indikerar generell miljögiftspåverkan, och mikrokärntest, som svarar på exponering för genotoxiska substanser är de två effektbaserade me- toder där vi idag saknar övervakning och som vi bedömer ligger närmast att inklu- deras som obligatoriska övervakningsparametrar. Om dessa metoder skulle inklud- eras i framtida övervakningsprogram behöver pilotprojekt initieras på ett par plat- ser.

Tabell 11. Effektparametrar – översikt över befintlig övervakning och behovsanalys

Prioritet hänvisar till prioriteringen enligt tabell 6: Funktionella och föreslagna övervakningspara- metrar för att bedöma effekter av farliga ämnen.

(K) = Programområde Kust och hav

Parameter Mäts redan i Analys Rekommendation

Skaltjocklek hos ägg från havsörn och sillgrissla Säl och havsörn (K), Miljögifter i biota (K)

Prioritet I. Behåll befintlig övervakning

Produktivitet hos havsörn

Säl och havsörn (K) Prioritet I. Behåll befintlig övervakning

Dräktighetsfre- kvens hos säl (gråsäl, knubbsäl, vikaresäl)

Säl och havsörn (K) Prioritet I. Behåll befintlig övervakning

Hälsostatus hos fisk

Kustfisk hälsa (K) Prioritet II. Behåll befintlig övervakning. Överväg att utöka antalet provtagningsplatser i regional eller nationell regi. Befintligt förslag till bedömningsgrund behöver, ev. efter justering, få en formell status (HaV:s an- svar).

61 framgång tång-

lake /Embryonala missbildningar hos tånglake

Tånglake bedöms som en nära hotad art, SLU aqua anser inte att uttaget är ett hot mot beståndet men möjlighet- en att lägga till en annan art om övervakningen ska utökas (beror på kommande budget) så att tånglaken på sikt kanske kan ersättas bör utredas.

Vitellogeninin- duktion

Kustfisk hälsa (K) Prioritet III. Behåll befintlig övervakning.

Embryonala missbildningar hos vitmärla Embryonal- utveckling hos vitmärla (K)

Prioritet II. Behåll befintlig övervakning. Ev. utökning om indikatorn förs in i havsmiljöförordningen. Befintligt förslag till bedöm- ningsgrund behöver, ev. efter justering, få en formell status (HaV:s ansvar).

Imposex (snäckor) Biologisk effekt-

övervakning av organiska tennför- eningar (K)

Prioritet I. Behåll befintlig övervakning. Befintligt förslag till bedöm- ningsgrund behöver, ev. efter justering, få en formell status (HaV:s ansvar).

Överväg att försöka utveckla en metod för att utvärdera effekter av organiska tennför- eningar som kan användas i Bottniska viken och i sötvatten.

Lysosomal stabili- tet Mäts ej Prioritet II. Indikatorn anges som utvecklings- bar i HVMFS 2012:18, men svenska underlags- data och bedöm- ningsgrund saknas.

Genomför ett pilotprojekt för att undersöka möjligheter att etablera parametern som indikator.

Mikrokärntest Mäts ej Prioritet II? Ingen löpande övervakning påbörjas i avvaktan på beslut från HELCOM.

62

Överväg pilotprojekt/utredning.

PAH-metaboliter i galla

Mäts ej. Prioritet I? Ingen övervakning påbörjas i avvaktan på beslut från HELCOM. Ett pilotprojekt kan göras i anslutning till befintlig övervakning.

EROD (cyp1a) Kustfisk hälsa (K) Prioritet III. Behåll befintlig övervakning.

Fisksjukdomar Mäts ej Prioritet II? Bedömningen görs av HaV.

Makroskopiska leverneoplasmer

Kustfisk hälsa (K) Prioritet II? Behåll befintlig övervakning i avvaktan på beslut från HELCOM.

Leverhistopato- logi

Kustfisk hälsa (K) Prioritet II? Behåll befintlig övervakning.i avvaktan på beslut från HELCOM.

ALA-D Kustfisk hälsa (K) Prioritet IV. Behåll befintlig övervakning.

Metallotionin i blåmussla

Mäts ej Prioritet IV. Ingen övervakning påbörjas.

Acetylkolineste- rasaktivitet

Mäts ej Prioritet III. Ingen övervakning påbörjas.

Sediment bioas- says Mäts ej Prioritet IV. Avser ej mätning i miljön.

Ingen övervakning påbörjas.

Sediment porvat- ten bioassay Mäts ej Prioritet IV. Avser ej mätning i miljön.

Ingen övervakning påbörjas.

Vatten bioassay Mäts ej Prioritet IV. Avser ej mätning i miljön.

Ingen övervakning påbörjas.