• No results found

Förslag till beslut

Direktionen godkänner informationen.

Ärende

a) En Bättre Sits

Mötena har haft tydlig fokus på Nationella transportplan som publicerades i början på september. I skrivande stund förbereds ett sammanhållet yttrande från EBS gruppen. I grunden ska yttrandet bygga på behovslistan som spelades in till staten innan sommaren och hur väl behovslistan matchar förslagen enligt nationell plan.

b) Sverigeförhandlingen

Den 28 augusti meddelade Sverigeförhandlingen att man har för avsikt att lyfta Skavsta ur förhandlingarna så att osäkerheterna inte ska påverka möjligheten att skriva på övriga avtal i tid. Sverigeförhandlingen är nu i slutskedet av avtalsarbetet, förslag till ramavtal finns framtagna och är skickade till Landstinget.

Trafikverkets förslag till Nationell transportplan har inte föranlett några ändringar i avtalen.

Avtalen reglerar fortfarande en höghastighetsjärnväg som byggs för trafik upp till 320 km/h.

Detta innebär att avtalen kommer att bli ett beslutsunderlag för regeringen att ta ställning till i samband med beslut om Nationell transportplan.

c) Citybaneavtalet

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet har numera fått besked av Trafikverket om

återbetalning med anledning av slutlig indexreglering, vilken sammantaget blev 1 075 000 kr. Den återbetalda summan har sedan, i enlighet med gällande fördelningsmodell, i sin tur återbetalats till myndighetens medlemmar under andra hälften av augusti.

d) Regeringens budgetproposition

Regeringens budgetproposition presenterades den 20 september 2017, och är nu föremål för analys av myndigheten. Av propositionen framgår bland annat att regeringens mål är att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer innebärande exempelvis satsningar levande och giftfri stadsmiljö samt satsningar för att främja fossilfria resor och transporter.

e) Remiss - Ny målstyrning för transportpolitiken

f) Skavsta

Kollektivtrafikmyndigheterna i Stockholm, Sörmland och Östergötland fick i juni månad en skrivelse från Trafikverket avseende olika trafikeringsmöjligheter för Skavsta flygplats när Ostlänken är klar (via kort bibana, lång bibana eller ett vändspår). Efter samråd med berörda aktörer i länet betonade myndigheten i svaret att en station vid huvudbanan i Skavsta är ett krav och att en sådan, om möjligt, ska kombineras med en station på en kort bibana för att möjliggöra en effektiv trafikförsörjning med regionaltåg (ref till skiss EBS). Trafikverket har nu återkommit med en första skiss som visar att en gemensam station för tåg både på huvudbanan och kort bibana är möjlig utan en alltför lång förflyttning från

terminalbyggnaden. Trafikverket kommer nu att ta fram en kostnadskalkyl och beräkna restider för bibanan. Det samlade materialet ska sedan, tillsammans med en bedömning ur ett bredare samhällsplaneringsperspektiv, ligga till grund för val av alternativ.

g) Pågående åtgärdsvalstudier

Myndigheten har under perioden medverkat i den åtgärdsvalsstudie som pågår kring den östra infarten i Nyköping. Detta är nuläget den enda pågående åtgärdsvalsstudie i Sörmland.

h) Inrapportering av uppgifter till finansdepartementet

Direktionen för Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet informerade sig senast i frågan om inrapportering av uppgifter till Finansdepartementet vid sammanträde den 29 september 2016. Med hänsyn tagen bland annat till syftet med kostnadsutjämningssystemet och den pågående frågan om bildande av region föreslogs då att myndigheten i dialog med

medlemskollektivet skulle avstå med ny inrapportering till Finansdepartementet avseende uppgifter baserat på årsbokslut 2015.

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet gör fortsatt samma bedömning vad gäller eventuell inrapportering till departementet avseende uppgifter baserat på årsbokslut 2016. En inrapportering kan dock på begäran av medlem fortsatt aktualiseras hos

Finansdepartementet.

i) Transportstyrelsen

En av Transportstyrelsen uppgifter är att utöva tillsyn av lagen om kollektivtrafik och har fått ett utökat uppdrag att även utöva tillsyn enligt EU:s kollektivtrafikförordning artikel 7.1. I denna framgår att varje behörig myndighet en gång om året ska publicera en samlad rapport om den allmänna trafikplikten inom sitt behörighetsområde, om de utvalda kollektivtrafikföretagen samt om ersättningar och ensamrätt som dessa

kollektivtrafikföretag beviljats som kompensation. Rapporten ska skilja mellan busstrafik och spårbunden trafik, den ska möjliggöra kontroll och utvärdering av kollektivtrafiknätets effektivitet, kvalitet och finansiering samt, i förekommande fall, ge information om

eventuella beviljade ensamrätters art och omfattning. Transportstyrelsen har meddelat att

de under våren 2018 planerar påbörja tillsyn över att samtliga behöriga myndigheter har publicerat rapporten avseende 2016 års uppgifter senast den 31 december 2017.

Transportstyrelsen har även tidigare meddelat att de avser granska Sörmlands regionala trafikförsörjningsprogram.

j) Samordnad lagstiftning särskild och allmän kollektivtrafik

Regeringen har den 13 oktober 2016 beslutat om en utredning om regleringen av särskilda persontransporter. Utredningen ska identifiera problem och föreslå lösningar för en effektivare samordning, vilket kan innebära förändringar i dagens lagar för färdtjänst, riksfärdtjänst, sjukresor och skolskjuts.

Det finns numera en tillsatt utredare och utredningen är igång sedan våren 2017. Uppdraget ska redovisas senast den 30 november 2017, men en senareläggning av denna tidpunkt är trolig. SKL har sedan länge drivit frågan om att se över lagstiftningarna och under 2014 gjorde SKL en studie av vilka effekter en samlad lagstiftning skulle få på kollektivtrafikens effektivitet, ekonomi och resmöjligheter. Studien visar att en gemensam lagstiftning, kombinerat med att den regionala kollektivtrafikmyndigheten får ansvar för all regional kollektivtrafik, skulle stärka förutsättningarna för samordning av de olika trafikformerna k) Revidering av myndighetens förbundsordning

Direktionen för Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet informerade sig i frågan om revidering av myndighetens förbundsordning vid sitt senast sammanträde den 12 maj 2017, och då bland annat utifrån frågan om Sörmland som länsregion samt de diskussioner som förts med medlemmar under vårens samråd. Sedan sammanträde har samtliga kommuner och

Regionförbundet Sörmland tillstyrkt Landstinget Sörmlands ansökan om regionbildning samt att den kommande regionen även ska bli länets regionala kollektivtrafikmyndighet.

Mot denna bakgrund finns skäl att ytterligare undersöka angelägenheten av revidering av myndighetens förbundsordning och myndigheten återkommer med aktuell status och förslag till fortsatt väg framåt vid nästkommande sammanträde den 22 november 2017, och efter att ha förhört sig om medlemmarnas inställning i frågan vid ägarråd den 6 oktober 2017.

l) Nuläget i upphandlingar och rättsprocesser

Utöver de trafikupphandlingar, och till dem hörande rättsprocesser, som beskrivs i § 15 ovan pågår följande upphandlingar respektive rättsprocesser.

System Sweden AB och OpenSolution Nordic AB. I målet med OpenSolution avgjorde förvaltningsrätten till myndighetens fördel den 21 september 2017. I målet med Modul-System har myndigheten yttrat sig om Modul-Modul-Systems begäran vid två tillfällen, varav den senaste lämnades till förvaltningsrätten den 18 augusti 2017. Myndigheten har sedan dess informerats om att även Ridango AS kommer att få yttra sig innan förvaltningsrätten avgör målet.

Kontrollverksamhet

I upphandling av kontrollverksamhet för den allmänna kollektivtrafiken, med start 2018, tilldelades leverantören Commuter Sercurity Group AB uppdraget i beslut annonserat den 31 augusti 2017. Då beslutet inte begärdes överprövat kunde avtal tecknas den 13

september 2017. Det nya avtalet omfattar mer än dubbelt så många kontrolltimmar än det innevarande avtalet.

Kommande upphandlingar i höst

Under hösten kommer, utöver de kommande trafikupphandlingar som beskrivs i § 15 ovan, upphandling av NKI-mätningar (NöjdKundhetsIndex) att startas upp.

m) Ny lag efter PUL

Den 25 maj 2018 ersätts personuppgiftslagen (PUL) av en ny dataskyddsförordning. Många av reglerna i dataskyddsförordningen motsvarar de regler som gäller idag enligt PUL, men innehåller även vissa nyheter. Exempelvis försvinner undantaget för ostrukturerat material;

som löpande text i ordbehandlingssystem, löpande text på internet och korrespondens per e-post. Dessutom ändras nuvarande krav på samtycke. Vidare ska företag/myndigheter som behandlar personuppgifter föra ett register över den personuppgiftsbehandling som har utförts. Om företaget/myndigheten inte följer dataskyddsförordningen kan det bli skyldigt att betala en sanktionsavgift.

Arbetet med att uppdatera system och register för att försäkra sig om att de nya reglerna tillämpas när förordningen börjar gälla bedöms bli omfattande och tidskrävande, varför myndigheten har för avsikt att i möjligaste mån hitta lämpliga samarbetsområden med sina medlemmar. Mot denna bakgrund träffades representanter från myndigheten, länets kommuner och landstinget den 2 juni 2017 i Malmköping för att diskutera just hur sådana samarbeten och samordningsvinster kan ske. Under mötet konstaterades exempelvis att myndigheten och landstinget, givet att verksamheternas förutsättningar har vissa likheter i detta avseende, ska undersöka ett närmare samarbete.

n) Status Katrineholmsdepån

Första halvåret har gått och alla bygghandlingar och tillstånd som krävs för att återbygga depån är klara. Arbetet fortsätter enligt budgeterad plan samt satt tidsplan. Nästa steg i arbetet är att färdigställa innerväggar och montering av fönster. Byggnationen förväntas

vara klar för inflyttning i slutet av november eller början december. Mer information samt bilder finns i bilaga. Parallellt driver myndigheten även ett försäkringsärende avseende ersättning för den uppkomna skadan på Katrineholmsdepån, där en skriftlig begäran om omprövning av försäkringsbolagets tidigare beslut getts in den 29 september 2017.

o) Sommarkortet

I lanseringen av årets Sommarkort har Sörmlandstrafiken för första gången använt sig av sociala medier i marknadsföringen. Kampanjen ”Jakten på Sommarkortet” har bedrivits på Facebook via sponsrade inlägg i målgruppens flöde. Kampanjen har också kompletterats med traditionell annonsering i lokal media och via våra egna kanaler på bussarna. Totalt såldes 2 995 Sommarkort, vilket är en marginell minskning i jämförelse med förra årets 3 100. Resandet med Sommarkortet ökade dock enligt gjorda valideringar med två procent jämfört med föregående år. Till skillnad från förra året inkluderades inte resor i Västmanland i produkten den här gången. Å andra sidan omfattade i år kortet en större målgrupp

(studenter t.o.m. 25 år). I och med den nya målgruppen har kortets namn reviderats från Sommarlovskort till Sommarkort.

ANTAL PÅSTIGANDE MED SOMMARKORT/KOMMUN

Eskilstuna 72 150

Som informerat vid direktionens sammanträde i mars har myndigheten numera i maj genomfört en mätning avseende HME. Resultatet visar på en förbättring av HME gentemot såväl tidigare mätning i december 2016 (74) som för 2015 (75) och uppgår till 76.

Undersökningen visar även att drygt 90 procent av medarbetarena rekomenderar myndigheten som arbetsgivare.

q) Mälartinget

r) Persontrafikmässan

Save the date - Persontrafikmässan 2018 arrangeras på Stockholmsmässan den 22-24 oktober 2018.

F. Övriga frågor G. Avslutning

Ordföranden avslutar sammanträdet

Related documents