• No results found

Förslag till beslut

Direktionen godkänner informationen.

Ärende

a) En Bättre Sits

I En Bättre Sits (EBS) pågår främst förberedande arbeten i syfte att ta fram en ny systemanalys med en ännu vassare beskrivning av Mälardalens viktigaste infrastrukturbehov.

För att Sörmland ska få genomslag i EBS-arbetet, och därefter i kommande Nationell plan som fastställs 2022, måste för länet strategiskt viktiga frågor processas i ett tidigt skede så att vi står rustade att hantera utmanande frågor, förhandlingar och avvägningar. En viktig del i detta arbete utgör framtagande av fakta- och argumentationsunderlag.

Regionförbundet Sörmland, Landstinget Sörmland och myndigheten har därför påbörjat ett samarbete för att förbereda och strukturera upp den länsinterna processen med syfte att nå målen enligt ovan.

Regionbildningen i Sörmland medför också att nya politiker som inte har kunskap om EBS-arbetets fokusområden kan komma att ingå i arbetet från och med 2019. För det fall behövs en strukturerad och organiserad process för dialog med nya politiker innehållande områden så som samsyn, kommunikation och kunskapsspridning för att kunna driva de sörmländska frågorna och att alla parter går åt samma håll.

Fredagen den 18 januari 2019 kommer ett brett politiskt uppstartsmöte att ske inför arbetet med Systemanalys 2020. Uppstartsmötet vänder sig till ledamöterna i EBS Lilla Gruppen, EBS Stora Gruppen samt de 60 politiker länen har utsett.

b) Ostlänken

Trafikverket släppte den 5 oktober ett positionspapper där de beskriver hur vidare arbete med nya stambanor ska bedrivas. Gällande hastighetsstandarden ska Ostlänken, och delen Göteborg-Borås, dimensioneras för 250 km/t. Övriga delar ska dimensioneras för 320 km/t. Gällande stationsorter så konstaterar man att orter som Sverigeförhandlingen har förhandlat fram och tecknat avtal om inte ska omprövas.

Den i dokumentet framtagna inriktningen ska tills vidare användas i fortsatt planering och projektering av de nya stambanorna. Eventuella framtida politiska beslut kan innebära att inriktningen behöver justeras.

c) Regional plan samt ansökan om statlig medfinansiering

Trafikverket Region Öst har bjudit in länets kommuner och myndigheten att söka statlig medfinansiering för investeringar i bland annat kollektivtrafikanläggningar på kommunalt vägnät som genomförs under 2020. Åtgärder läggs in i Regionförbundets digitala modul senast 31 januari 2019 för att sedan prioriteras på ett gemensamt möte mellan

myndigheten, Regionförbundet, Trafikverket och länets kommuner den 8 februari 2019.

Prioriterade åtgärder skickas sedan in till Trafikverket senast 1 mars 2019. Ansökningar om statlig medfinansiering för kollektivtrafikåtgärder hanteras genom myndigheten, som därefter skickar in ansökningarna till Trafikverket.

d) Pågående åtgärdsvalsstudier

För närvarande deltar myndigheten i tre åtgärdsvalsstudier, ÅVS Bristande tillgänglighet och trafiksäkerhet väg 230 (E20-Skogstorp cirkulationen-Alberga), ÅVS Västra Infarten Nyköping samt ÅVS Rekarne-Eskilstuna Östra. Myndigheten har valt att inte delta i ÅVS Bristande framkomlighet genom Flen, Variaövergången och ÅVS väg 250/56 Stråket Kolsva-Köping-Kungsör-Alberga, då myndigheten inte har någon direkt trafik i områdena som berörs. Vi bevakar dock fortsatt arbetet och är behjälpliga vid frågor från övriga intressenter.

Trafikverket har gjort bedömningen att ÅVS Förbättringsåtgärder för hållplatser på statligt vägnät kan uppnå sitt syfte genom en mindre utredning och därmed inte behöver

genomföras som en åtgärdsvalsstudie. Myndigheten har haft uppstartsmöte med ansvarig projektledare för utredningen, som ska vara färdig senast april 2019. Trafikverket planerar även en fördjupning av ÅVS Riksväg 55 Katrineholm – Uppsala för delsträckan

Björndammen – Strängnäs – Enköping med uppstart under hösten 2018.

ÅVS Rekarne-Eskilstuna östra handlar om spårinfrastrukturen och vi har tillsammans med Mälardalstrafik spelat in ett antal behov ur vårt perspektiv.

Utöver åtgärdsvalsstudier deltar myndigheten även i två funktionsutredningar, funktionsutredning väg Trafiksäkerhetsbrister i Hammarbykorset Eskilstuna och Funktionsutredning järnväg Katrineholm, samt i vägplan för södra infarten väg 53, Eskilstuna.

e) Risk för ändrade konstruktionsregler för tåglägen på Västra stambanan

Trafikverket har flaggat för ändrade regler för konstruktion av tåglägen på Västra

stambanan för Tågplan 2020. Det är rimligt att anta att förändringarna innehåller liknande begränsningar som för Södra stambanan där regelverket justerades för ett år sedan. Detta riskerar försvåra planeringen och tilldelningen av tåglägen för regionaltågen och

pendeltågen ytterligare och myndigheten är därför kritisk till en eventuell justering.

Trafikverket har i skrivande stund inte redovisat något konkret förslag till förändring och vi kan därmed inte redovisa konsekvenserna. Förändringarna finns inte heller redovisade i remissversionen av Järnvägsnätsbeskrivningen 2020.

Trafikverkets motiv till förändringar av konstruktionsreglerna har i huvudsak varit att förbättra punktligheten. I detta kan tolkas att fjärrtågens punktlighet ska förbättras på bekostnad av förutsättningarna för regional- och pendeltåg.

Eftersom flera kollektivtrafikansvariga i landet utrycker ett missnöje är det önskvärt att ett samlat agerande i frågan även kan organiseras, exempelvis via SKL och Svensk

kollektivtrafik. Svensk kollektivtrafik pekar på att så stora förändringar måste ha en tydlig

förankrar utformningen av regelverk, vilket inte anses ha skett vid förändringen på Södra stambanan.

f) Projekt Hållbart resande i Sörmland 2050

Som ett resultat av workshop med kommunerna sammanställs just nu ett antal övergripande målbilder. Dessa kommer att presenteras inom en snar framtid.

g) Överenskommelse om Gnestapendeln

Inför att regionbildningen genomförs i Sörmland finns skäl att Landstinget Sörmland och Gnesta kommun gemensamt dokumenterar de förhållanden som råder vid ingången av regionbildningen 1 januari 2019 vad avser nivå på utbud för Gnestapendeln och

taxesamverkan för resande med Gnestapendeln. Ett sådant arbete är initierat från Landstinget Sörmland.

h) Två analysuppdrag påbörjade med fokus på storregional trafik

Tillsammans med konsult pågår framtagandet av en nulägesbild för järnvägsstråken genom länet. Rapporten kommer att innehålla stråkvisa analyser av resandeutvecklingen och marknadsandelen samt arbetspendlingskartor och en kort beskrivning av

spårinfrastrukturen. Uppdraget förväntas bli klart innan årsskiftet.

Parallellt med detta startas också ett uppdrag med framtagandet av ett

simuleringsverktyg. Syftet är att analysera framtida resandebehov baserat på olika marknadsandelar och pendlingsprognoser och kan ses som en vidareutveckling av rapporten ” Behovsanalys för framtidens kollektivtrafik” från 2017. Uppdraget kommer att avslutas i början av 2019.

Underlaget från dessa rapporter samt målbilderna från projektet ”Hållbart resande i Sörmland 2050” ska sedan användas för framtagandet av en strategi för storregionalt resande.

i) Samtrafiken

Kommande ordinarie årsstämma i Samtrafiken är den 4 december 2018 och handlingarna till densamma har inkommit. Direktionen har tidigare avgett instruktion till

stämmombudet, Ann-Sofie Wågström.

j) Utredning om samordning av särskilda persontransporter N 2016:03 I början av sommaren mottog vi Utredningen om samordning av särskilda

persontransporter. Tanken är att lagen ska träda ikraft 1 januari 2020. Ett antal instanser har fått utredningen på remiss bland annat Landstinget Sörmland där SKTM har varit delaktig i beredningen. Sista dag för inlämning av remissvar var den 5 november.

k) Fria resor för ungdomar under sommaren

Vid föregående sammanträde i direktionen informerades om utfall och konsekvenser av de fria resorna vad avsåg sommaren 2018. Sedan direktionens föregående sammanträde har Näringsdepartementet bjudit in till uppföljning av reformen att ske den 21 november

2018 vid vilken myndigheten planerar att delta. För det fall fria resor för ungdomar under sommaren kommer att ske även sommaren 2019 finns behov att regionen överväger om tåg ska ingå i erbjudandet och att kommunerna överväger och eventuell beslutar om den aktuella målgruppen, och som reser i färdtjänsten, skall omfattas av de fria resorna. Svar kring fria resor i färdtjänsten önskas senast den 1 april 2019.

l) Nuläge upphandlingar och rättsprocesser

Inga upphandlingar pågår utöver de trafikupphandlingar som redogjorts för i § 11.

Inga rättsprocesser pågår.

m) Status i försäkringsärendet vad avser Katrineholmsdepån

I det förra direktionssammanträdet informerades det om ett planerat möte mellan myndigheten och Länsförsäkringar Sörmland (LF) den 10 oktober 2018 samt att LF inför detta möte åter skulle utreda ärendet utifrån myndighetens senaste skrivelse. LF informerade kort inpå mötet att de inte hade hunnit utreda ärendet klart, varför mötet ställdes in. Den 12 oktober återkom LF med en skriftlig redogörelse över deras utredning.

LF bedömer fortsatt att grund för försäkringsersättning inte föreligger och de framhållna skälen för detta skiljer sig inte nämnvärt mot vad som framförts av dem sedan tidigare.

Myndigheten kommer nu att analysera LF:s skrivelse och utreda olika alternativ för ärendets fortsatta hantering.

n) Återrapportering GDPR

Myndighetens alla anställda har under hösten utfört den interna GDPR-utbildningen, och utbildningen ingår nu som en obligatorisk del i introduktionen av nyanställda.

Utöver rapporteringen i sammanträdet i oktober 2018 har myndigheten upptäckt en mindre avvikelse avseende kunders kontaktuppgifter i Alfa-appen. Avvikelsen bedömdes och hanterades omedelbart i enlighet med myndighetens rutiner och IT-leverantören kunde snabbt vidta åtgärder och eliminera problemet. Ytterligare åtgärder bedömdes inte nödvändiga.

Ett flertal personuppgiftsbiträdesavtal är nu upprättade och undertecknade och arbete fortsätter med att få återstående personuppgiftsbiträdesavtal på plats. Under hösten fortsätter också arbetet med framtagandet av en plan för gallring av personuppgifter samt säkerställande av information till trafikföretagens anställda om myndighetens

personuppgiftsbehandling.

o) Arbetet med PM3

För att utföra sitt dagliga arbete behöver myndigheten rutiner, checklistor, mallar och IT-stöd av olika slag. Det strukturerade arbetet, som sker i linje med Landstinget Sörmlands modell PM3, med att säkerställa att det stöd som finns också är det verksamheten behöver och att satsningar görs på de områden där det gör mest nytta kallas förvaltningsstyrning:

• Att synliggöra den totala kostnadsbilden så att suboptimering och felsatsningar undviks

• Att tydliggöra vilket stöd verksamheten konkret behöver så att fokus läggs på rätt områden

• Att samverka effektivt mellan verksamhet och IT i förvaltnings- och utvecklingsfrågor

• Att hantera verksamhetens information på ett säkert och strukturerat sätt

• Att säkerställa att verksamhetens information är lättillgänglig

• Att förebygga incidenter och effektivt åtgärda dem så att konsekvenserna minimeras

• Att möjliggöra förbättrade arbetssätt och innovativa lösningar

Myndighetens nuvarande verksamhet är, utifrån ett process- och verksamhetsperspektiv, numera indelad i ett nytt så kallat förvaltningsobjekt benämnt Personresor. Inom ramen för detta arbete finns en framtagen förvaltningsplan för 2019, vars syfte är att klargöra vad som ska göras i förvaltningsarbetet samt hur förvaltningen ska utföras och styras.

Kopplat till förvaltningsplanen finns även identifierade mål för förvaltningsperioden och resursberäkningar. Beslut om förvaltningsplanen fattas den 19 november och fastställs sedan av portföljstyrgruppen den 28 samma månad.

p) Arbetet med företagskonto och företagsförsäljning

Den 15 oktober började en företagsförsäljare på myndigheten med främsta uppgift att driva arbetet med företagsförsäljning och fungera som kontaktperson mot näringsliv och offentlig sektor för att öka andel resor i tjänsten som utförs med kollektivtrafik.

q) Arbetet med BRUS, BoB och APP

I BRUS, dvs vårt betal- och informationssystem, arbetas framförallt med funktion för bytesinformation vid större knutpunkter samt möjlighet att kunna modifiera/ta bort rutter som är inställda.

Gällande BoB-standarden har man sedan 9 juli kunnat validera Movingo biljetter optiskt via BoB standard på Sörmlandstrafikens bussar, något som vi är först i Sverige med att implementera. Det pågår även arbete med integration mellan Infospread (app leverantör) och Ridango (system leverantör) via BoB standard för att möjliggöra optisk validering av APP biljetter. I samband med det är syftet att även introducera grupp biljett.

r) Status i arbetet med att anskaffa kommunikationsradiosystem

Projektarbete startat och kravställningsarbetet påbörjat. SKTM kan avropa via Region Sörmland i januari 2019 från Kammarkollegiets ramavtal. Leverantörsträffar kommer att ske under vecka 46 och 47. Installationer kommer att ske stegvis och synkroniseras med trafikavtalsstart i Sörmland under perioden 2019 till 2021.

s) UITP Global Public Transport Summit Arrangeras i Stockholm 9-12 juni 2019.

F. Övriga frågor G. Avslutning

Ordföranden avslutar sammanträdet

Related documents