• No results found

För det av styrelsen för Mälardalstrafik i mars månad fastställda Inriktningsbeslutet pågår fortfarande beslutsprocessen i några län. För Sörmlands vidkommande är beslutsprocessen dock avslutad i och med att direktion och samtliga medlemmar har bekräftat inriktningsbeslutet.

Som följd av inriktningsbeslutet fokuserar Mälardalstrafik på framtagande av beslutsunderlag för genomförandebeslutet vilket planeras lyftas till Mälardalstrafiks styrelse i december 2018 samt genomförande av upphandlingar och andra projekt knutna till genomförandebeslutet.

Det genomförandebeslut som Mälardalstrafiks ägare antas fatta innehåller:

 En uppdatering av det befintliga samverkansavtalet mellan ägarna avseende trafikutbud, fordonsanskaffning och affärsplan för Etapp 2, genom ingåendet av ett tilläggsavtal.

 En överenskommelse om att Region Stockholm fattar beslut om allmän trafikplikt å övriga Ägares vägnar.

 En uppdatering av uppdragsavtalet mellan Ägarna och Mälardalstrafik, vilket reglerar Mälardalstrafiks uppdrag att genomföra trafiken.

 Uppdrag åt AB Transitio att anskaffa de ytterligare fordon som krävs för trafiken med Mälartåg i Etapp 2, vilka i nästa steg ska hyras ut till Mälardalstrafik. Som följd av överenskommelser i samband med regionbildningen i Sörmland kommer nya regionfullmäktige vara behörig beslutsinstans för framtida frågor om borgen vid anskaffande av tågfordon.

Det föreslagna genomförandebeslutet följer inriktningsbeslutet. De bilageförändringar som följer av detta genomförandebeslut ska gälla för den trafik som omfattas av Etapp 2; de berörda bilagorna i sina äldre lydelser ska alltjämt vara gällande för den trafik som omfattas av Etapp 1.

Tidsåtgången från genomförandebeslut till trafikstart är ca tre år. Det tidskritiska delarna är främst:

 Upphandling av avtal för Mälartåg kräver ca tre år, ett år för framtagande av

upphandlingsdokument, ett år för anbudsprocess och utvärdering och ett år för den nya operatörens förberedelse innan trafikstart;

 Beställning av ytterligare Mälartåg-fordon, där Transitio måste få bindande uppdrag inklusive borgensåtaganden från respektive region under första kvartalet 2019 för att de nya fordonen ska hinna levereras innan trafikstarten i december 2021 samt

 Utbyggd depåkapacitet, vilken måste vara på plats tills de tillkommande fordonen levereras och sätts i trafik.

Trafikutbud i Etapp 2 och status kompletterande trafikutredningar

Genomförandebeslutet föreslås följa inriktningsbeslutet även gällande utbudet, dock behöver för Sörmlands vidkommande ambitionsnivån för Sörmlandspilen förtydligas.

Enligt inriktningsförslaget skulle antalet dubbelturer öka från dagens 12 till 13, något som anses vara för mycket av Örebro län samtidigt som Sörmland tycker att det är en låg ambitionsnivå. En kompletterande utredning skissade på 16 dubbelturer, med några vändande turer i Vingåker alternativt Katrineholm för att möta länens olika behov. Inför samtal med grannlänen om

finansieringen av merkostnader behöver Sörmland lägga fram ett förslag till rimlig ambitionsnivå, även under beaktande av kostnaderna. Ovan föreslås landstinget arbeta vidare kring tillsammans med Sörmlandskommunerna i stråket.

Också upplägget längs UVEN stråket, d.v.s. tvärförbindelsen Sala-Västerås-Eskilstuna-Norr-/Linköping är fortfarande under diskussion och då främst mot bakgrund av att ER 1 fordon är förhållandevis dyra för trafiken på UVEN som generellt sett har en mer jämn och lägre maximala belastning än övriga linjer mot Stockholm. Mindre fordon, såsom Regina, skulle därför kunna bidra till att sänka kostnaderna för UVEN, samtidigt löser dessa dock inte behovet av sittplatskapaciteten på delsträckorna Eskilstuna-Västerås samt Katrineholm-Norrköping. En dialog med berörda ägare inom ramen för Mälardalstrafiks samarbete pågår och ett möte är planerat att äga rum den 22/11.

Fram till dess ska också kostnadskalkylerna för UVEN förfinas.

Affärsmodell och Movingo i Etapp 2 med Enkelbiljetter på Mälartåg

En följd av att Mälartåg handlas upp med bruttoavtal är att trafikoperatören inte längre tar fram biljettsortiment och prissätter egna biljetter. Mälardalstrafik ska ta fram samt tillgängliggöra ett komplett biljettsortiment med både Movingo enkel- och periodbiljetter i försäljningssystem. Det är ett omfattande arbete där bland annat hänsyn måste tas till effekter på intäkter. Här ingår även beslut om priser vilket fattas vid senare tillfälle.

Fordonsbehov Etapp 2

För genomförande av Mälartåg Etapp 2 krävs nyanskaffning av ytterligare Mälartåg-fordon. De ytterligare fordonen krävs dels för att fler avgångar körs med dubbla tåg-fordon på grund av en ökad efterfrågan (så kallad mult), dels för att kunna införa ytterligare avgångar framförallt på sträckan Stockholm – Uppsala samt för att (eventuellt) ersätta ett antal mindre fordon av typen Regina och X12 på UVEN.

Ytterligare fordon medför även krav på ökad verkstadskapacitet. Förberedelser finns att expandera den befintliga verkstaden i Eskilstuna. Parallellt studerar Mälardalstrafik också andra möjligheter till

förstärkning av verkstadskapaciteten. Ett långsiktigt ställningstagande behövs också om hur Region Uppsalas åtta likadana fordon, som initialt ska underhållas i Eskilstuna-depån, ska underhållas.

Sammantaget föreslås direktionen här godkänna ovan information.

§ 10 Synpunkter på ”Tågutvecklingsplan Östergötland 2040. Förslag till inriktning för Östergötlands tågtrafik”

Bilaga: Förslag till svar på samråd om Tågutvecklingsplan Östergötland 2040

Förslag till beslut

Direktionen avger yttrande på Tågutvecklingsplan Östergötland 2040 i enlighet med bifogat förslag.

Ärende

Region Östergötland har tagit fram en tågutvecklingsplan 2040 som de nu sänt på remiss och önskar synpunkter på.

Syftet med utredningen har varit att ta fram ett samlat strategiskt dokument för hur Regionen kan agera och planera strategiskt för att tillgodose resbehovet med tågtrafik inom, till och från

Östergötland. Utredningen utgår från de styrande dokument som finns och dess uppgift är att visa vägen mot måluppfyllnad. Fokus för uppdraget har varit Östgötapendelns sträckning och dess kommande behov av kapacitet. Men även övriga trafiksystem som berör Östergötland har beaktats.

I utredningen rekommenderas följande åtgärder med direkt bäring på Sörmland:

 Två regionaltåg i timmen under högtrafik mellan Norrköping och Katrineholm (UVEN) respektive mellan Östergötland och Stockholm på Ostlänken med uppehåll vid bland annat Nyköping och Skavsta,

 Två snabba förbindelser, RegionExpress, mellan Linköping-Norrköping och Stockholm med prissättning inriktad för daglig arbets- och studiependling samt

 Två förslag (”vägval”) för att tillföra ytterligare sittplatskapacitet i pendeltågssystemet:

Antingen genom insatståg i pendeltågssystemet eller förlängning av regionaltåg från Ostlänken alt. UVEN till Linköping och Mjölby.

Större delen av utredningen avser visserligen Östergötlands pendeltågssystem, men även framtida trafiken norrut, mot Sörmland och Stockholm, berörs. Av naturliga skäl har vi vid genomgången av utredningen fokuserat på förslagen som har betydelse för Sörmland.

Under framtagandet av rapporten har det funnits en dialog mellan Region Östergötland och Sörmlands kollektivtrafikmyndighet, på så sätt har de sörmländska behoven kunnat spelas in.

Vi instämmer generellt i förslagen gällande den storregionala trafiken och välkomnar att Region Östergötland avser att höja ambitionsnivån även för regionaltågen på delsträckan

Nyköping/Skavsta-Östergötland. Fullständigt svar, som för övrigt är förankrat med kollektivtrafikhandläggarnätverket, återfinns i bilagan.

Direktionens föreslås här avge förslag till svar på Tågutvecklingsplan Östergötland 2040 i enlighet med bifogat yttrande.

Related documents