• No results found

Förslag till beslut

Direktionen godkänner informationen.

Ärende

a) En Bättre Sits

Den 3 maj 2018 är det kickoff för det fortsatta arbetet för gemensamma inspel till kommande ny systemanalys och hur det fortsatta arbetet planeras. Antagligen blir olika temagrupper tillsatta med syftet att utreda Stockholm-Mälardalsregionens behov av infrastruktur samt lägga fram dessa argument i god tid inför nästkommande nationell plan.

b) Mälartinget och Persontrafikmässan

Mälartinget arrangeras den 17-18 maj 2018 i Uppsala och Persontrafikmässan arrangeras den 22-24 oktober på Stockholmsmässan.

c) Nationell plan inklusive Ostlänken och Sverigeförhandlingen

Fastställelsen av nationell plan kommer antagligen att ske i början/mitten på maj.

d) Regional plan samt ansökan om statlig medfinansiering

Ansökningsperioden för ansökningar om statlig medfinansiering, för investeringar i bl.a.

kollektivtrafikanläggningar på kommunalt vägnät år 2019, pågår till och med 11 juni 2018.

Åtgärder som ansöks om ska skickas in till Regionförbundet senast den 23 april 2018, vilket i år görs via ett nytt digitalt verktyg. Därefter hålls ett gemensamt prioriteringsmöte den 17 maj där myndigheten, Regionförbundet Sörmland, kommuner och Trafikverket deltar. När kollektivtrafikåtgärder från myndigheten och kommuner prioriteras ansvarar myndigheten för att skicka in dessa till Trafikverket. Till 2019 avser myndigheten att ansöka om medfinansiering för realtidsinformation på strategiskt viktiga hållplatser i länet.

e) Miljö- och klimatråd för Sörmlands län

Under ledning av Länsstyrelsen i Sörmland inrättades under 2015 ett Miljö- och klimatråd i Sörmlands län. Deltagande verksamheter i rådet är Länsstyrelsen i Södermanlands län, länets kommuner, Landstinget Sörmland, Energikontoret, LRF Region Sörmland,

Regionförbundet Sörmland, Skogsstyrelsen, Östsvenska Handelskammaren och Sörmlands

kommun ska arbeta med kollektivtrafiken för att långsiktigt kunna uppnå de uppsatta målen och skapa ett mer hållbart, tillgängligt och trafiksäkert transportsystem.

Kollektivtrafikplanen är ute på remiss till och med 29 juni och ett remissvar med våra synpunkter tas fram innan dess. Utifrån att svarsperioden inte överensstämmer med tidpunkterna för direktionens sammanträden föreslås att remissvaret sänds in efter samråd med presidiet.

g) Remiss utställningsversion av Flens kommuns översiktsplan

Myndigheten mottog den 26 mars Flens kommuns förslag till översiktsplan.

Översiktsplanen är utställd fram till och med den 25 maj 2018, vilket även är det datum eventuella synpunkter ska ha inkommit till kommunen. Det är kommunens

samhällsbyggnadsförvaltning som har tagit fram ett förslag till översiktsplan för Flens kommun som ska ange inriktningen för den långsiktiga utvecklingen av den fysiska miljön i kommunen. I översiktsplanen talar kommunen om hur man vill att stad och land ska utvecklas, var det ska byggas, var det behövs nya vägar och cykelbanor samt vilka områden som ska sparas för rekreation. Våren 2017 var översiktsplanen på samråd hos medborgare och myndigheter och myndigheten inkom då med ett remissvar.

Synpunkterna från samrådet har nu inarbetats i utställningsversionen. I myndighetens remissvar framgår att vi ser positivt på att flertalet av myndighetens tidigare synpunkter inarbetats i utställningsversionen men att vi fortsatt önskar en tydligare koppling mot Sörmlands regionala trafikförsörjningsprogram och en tydligare problematisering av de målkonflikter som kan föreligga exempelvis mellan trafiksäkerhet och kollektivtrafik.

h) Samverkan Region Svealand

Sedan tiden för direktionens senaste sammanträde har ett antal av tjänstemännen i det geografiska området Dalarna, Gävleborg, Sörmland, Uppsala, Västmanland och Örebro träffats om framtida samverkansområden.

i) Hållbart resande i Sörmland

Landstinget Sörmland, Regionförbundet Sörmland och myndigheten har startat projektet

”Hållbart resande i Sörmland 2050”. Projektet ska ta fram en målbild med kopplade strategier för hållbart resande i Sörmland 2050. Målbilderna ska ge stöd för framtida beslut och stärka Region Sörmland som samtalspart gentemot nationella och andra regionala aktörer. Ett mål är att alla kommuner ska stå bakom regionens målbilder.

Framtagande av målbilderna är det första steget. Steget därefter är att ta fram strategier för hållbart resande med fokus på storregional resande. Målbilderna ska vara relevanta och användbara för arbete inom Region Sörmland. Dessa ska överensstämma med Sörmlandsstrategin och andra strategiska dokument som har koppling till planering av infrastruktur och kollektivtrafik på lång sikt. Målgrupp för målbilderna är politiker och tjänstemän i Region Sörmland och syftet att de ska ge stöd för framtida beslut och i dialog om större strategiska och långsiktiga infrastruktursatsningar. Målbilderna ska vara

förankrade i de tre regionala organisationerna och hos länets kommuner, både på politisk nivå och på tjänstemannanivå.

j) Pågående åtgärdsvalsstudier med mera

För närvarande pågår fyra åtgärdsvalsstudier i Sörmland där myndigheten deltar i ÅVS Väg 230 Västerleden- Skogstorp- Alberga samt ÅVS Västra Infarten Nyköping. Myndigheten har, valt att inte delta i ÅVS Bristande framkomlighet genom Flen och ÅVS väg 250/56, Kolsva-Köping-Kungsör-Alberga, då myndigheten inte har någon direkt trafik i områdena som berörs. Vi bevakar dock fortsatt arbetet och är behjälpliga vid frågor från övriga intressenter.

Enligt remissbehandlat förslag till Länstransportplan 2018-2029 förslås även ett genomförande av ÅVS kring Förbättringsåtgärder hållplatser på statligt vägnät startas under 2018. Myndigheten kommer även delta i en ÅVS kring kapaciteten på

Svealandsbanan med start under hösten 2018.

k) Utredningen om samordning av särskilda persontransporter N 2016:03

Utredningen innebär en översyn av regelverket för särskilda persontransporter som innefattar färdtjänst, riksfärdtjänst, sjukresor och skolskjutsar. Särskild utredare är Anita Johansson. Som följd av att ett tilläggsdirektiv getts har utredningstiden förlängts och uppdraget ska nu redovisas senast den 30 juni 2018.

l) Nuläget i upphandlingar och rättsprocess

undersökningar - Myndigheten har genomfört en upphandling av tjänsten NKI-undersökningar (Nöjd kundhetsindex). I tjänsten ingår att undersöka Sörmlandstrafikens resenärers och allmänhetens uppfattning om den allmänna kollektivtrafiken i länet.

Undersökningarna ligger också till grund för trafikavtalsuppföljning med de trafikföretag som utför den allmänna kollektivtrafiken i länet. Avtalets första undersökning planeras ske i höst och avtalet är avsett att sträcka sig över tre år med möjlighet för myndigheten att förlänga det med ytterligare ett år. Leverantör av tjänsten är företaget Markör.

Realtidsskyltar - Myndigheten har som tidigare informerats om inlett arbetet med en upphandling av realtidsskyltar för den allmänna kollektivtrafiken i länet med avsikten att publicera förfrågningsunderlaget under inledningen av maj 2018. I slutet av året är planen att utrusta större byteshållplatser och terminaler med nya realtidskyltar med

realtidsvisning enligt samma koncept som infördes vid Strängnäs nya Resecentrum i slutet av 2017.

Myndigheten är för närvarande inte part i någon rättsprocess.

m) Status i försäkringsärendet vad avser Katrineholmsdepån

n) Status från översyn av elev- och skolkortshanteringen

Vid direktionens sammanträde i november 2017 informerades om att en översyn

initierats i syfte att se över och förbättra skolkortshanteringen. Utredningens mål har varit att besvara följande frågeställningar;

- Vilka rutiner ska gälla vid kommande skolstart?

- Vilka förbättringar/förändringar behöver vi internt göra för att effektivisera för skolkortshandläggarna och underlätta skolstarten?

- Vilka förbättringar kan göras i nuvarande system?

Arbetet har genomförts i samarbete med skolkortshandläggare i kommunerna genom processkartläggning och enkätundersökning. Resultatet visar att skolkortshandläggarna önskar att befintliga rutiner för hantering av skolkort ska gälla även framgent.

Skolkortshandläggarna framför framförallt tre önskemål; att underlag förfakturering skickas månadsvis, utbildningsinsatser utformade efter lokala behov samt en justering av organisationshierarkin i systemet. De två förstnämnda önskemålen tillgodoses

omgående och det tredje är upp för diskussion med leverantören av systemet. Översynen avslutas med det.

o) Sörmlandstrafiken på sociala medier

Tidsplanen för att lansera Sörmlandstrafiken på Facebook har blivit förskjuten några veckor då bemanningen på Servicecenter behövde säkerställas innan lanseringen kunde träda i kraft. Nytt lanseringsdatum är 7 maj och interna utbildningar kommer att genomföras kort inpå. Det är i huvudsak en specifik medarbetare som kommer att besvara kundservicefrågor mellan öppettiderna 8-16, med en servicenivå om att kommentarerna ska besvaras inom 60 minuter. Facebook-kanalen kommer dock att bevakas dygnet runt och servicenivåer kommer att analyseras framöver. Servicecenter säkerställer att en handfull medarbetare kan rotera på arbetsuppgiften vid eventuella vakanser.

p) Om appen Serviceresor Sörmland

Den tidigare appen där kunderna hanterade serviceresor, den så kallade Alfa-appen, upphörde i samband med en uppdatering den 6 december 2017. Den nya appen, som funktionsmässigt till stora delar bygger på den gamla, marknadsförs under namnet Serviceresor Sörmland. I samband med att Serviceresor Sörmland lanserades byggdes också, som komplement till appen, en ny webbplats för att boka sina resor:

serviceresor.sormlandstrafiken.se

Målsättning med appen - Med start under maj kommer en större marknadsföringsinsats att göras för att öka användningen av Serviceresor Sörmland i syfte att förenkla för kunder att boka sina färdtjänstresor. Målet är en ökning på 100 procent av aktiva användare till maj nästa år. Övergripande budskap i kampanjen kommer vara att:

• Serviceresor är en viktig rättighet för att vardagen ska kunna fungera för de med funktionsvariationer – att de på egna villkor ska kunna vara självständiga och en del av samhället.

• Serviceresor Sörmlands app/webbtjänst är ett tryggt och säkert sätt att boka serviceresor som förenklar vardagen.

q) Arbetet med företagskonto och företagsförsäljning

Under perioden januari-mars har 181 biljetter sålts via betalfunktionen Företagskonto där arbetsgivare kan ansluta sig och enkelt administrera betalningen av tjänsteresor för sina anställda. Total har åtta arbetsgivare anslutit sig till tjänsten och ytterligare ett par har lämnat in intresseanmälan. Strängnäs kommun är den största avtalspart där man tecknat ett centralt avtal för hela kommunen. Kommunikationskampanj för tjänsten kommer att ske under våren, bland annat genom annonsering i Sörmlandsmedias länsövergripande miljöbilaga.

r) Buss-o-gram-kampanj – vana resenärer bjuder in vänner till bussresor

Myndigheten genomför just nu en kampanj tillsammans med Eskilstuna och Nyköpings kommun som innebär att vana bussresenärer får bjuda in vänner till fria bussresor.

Kampanjen heter ”Buss-o-gram”. Alla som har en periodbiljett på sitt gröna resekort från Sörmlandstrafiken har möjlighet att delta i kampanjen. Personen får då chansen att ge en bilberoende person i sin närhet en trevlig ögonöppnare om bussens fördelar. Detta genom att skicka ett buss-o-gram innehållande ett resekort laddat med två fria resor (48 kronors reskassa). Kampanjen genomfördes första gången under hösten i Eskilstuna.

Den gången kom det in ungefär 100 svar från resenärer som ville skicka buss-o-gram. Den här gången utvidgas kampanjen till att gälla i hela Sörmland. Förutom själva lådan med det förladdade resekortet innehåller buss-o-grammet också en personlig hälsning från avsändaren med en motivering till varför mottagaren ska börja åka mer buss. Kampanjen finansieras med projektpengar från Europeiska regionala utvecklingsfonden.

s) Sörmland ansluter sig till BoB-standarden

Myndigheten har initierat utvecklingen av BoB-standarden i Sörmlandstrafikens app.

Leverantörerna Ridango och Infospread har nu en initial dialog om hur integrationen ska implementeras. I första läget gäller det endast enkelbiljetter för zon och län. Integrationen kommer att möjliggöra maskinell validering av mobila biljetter på bussarna. Planen är idag att funktionen ska införas så snart som möjligt efter att Systemtjänsterna för Movingo är klara.

t) Status i arbetet med att anskaffa Kommunikationsradiosystem

Vid direktionens senaste sammanträde den 1 mars godkändes inriktningen innebärande att anskaffa kommunikationsradiosystemet RAKEL. Systemet kommer att avropas så snart Sörmlandstrafiken ingår i Region Sörmland, då det är en förutsättning för att kunna nyttja Landstinget Sörmlands nuvarande avtal. Plan för införande av ny kommunikationsradio och utrangering av sådan är under övervägande och arbete kring detta kommer intensifieras efter sommaren 2018.

G. Övriga frågor H. Avslutning

Ordföranden avslutar sammanträdet.

Related documents