• No results found

Övriga externa tjänster

I kontogruppen redovisas utgifter för externa tjänster som inte avser den direkta

verksamheten. Dessa tjänster kan köpas från andra företag eller från enskilda personer som inte är anställda hos församlingen. Tjänster som redovisas i kontogruppen kan vara av varierande slag: Mätningskostnader, ritnings- och kopieringskostnader, utgifter för

redovisning och databehandling, konsultarvoden för speciella utredningar, serviceersättningar till branschorganisationer, advokat- och rättegångskostnader m.m.

Följande utgifter för främmande tjänster redovisas inte i kontogruppen:

• tjänster som avser personalrekrytering (konto 7691)

• reparationer och underhåll (kontona 5070, 5170, kontogrupp 55 och konton i kontogrupp 56)

• frakter och transporter (kontogrupp 57)

• tjänster som avser reklam (kontogrupp 59).

6530 Redovisningstjänster

Kontot debiteras för utgifter för bokföringshjälp från t.ex. redovisningskonsult. Utgifter för revision redovisas på konto 6420 Revisionsarvoden.

6540 IT-tjänster

Kontot debiteras för utgifter för externt utförd automatisk databehandling (ser-vicebyråtjänster), hyra av programvara osv. Kontot debiteras även för terminalhyra.

Hyresutgifter (leasing) för datautrustning bokförs på konto 5250 Hyra av datorer.

Utgifter för dataprogram bokförs på konto 5420 Dataprogram (program – framförallt standardprogram – med nyttjanderätt) eller på konto 1250 Datorer (program med äganderätt).

6550 Konsultarvoden

Kontot debiteras för arvoden till konsulter för rådgivning och utredningar avseende tekniska, administrativa, skatterättsliga eller ekonomiska frågor m.m.

Utgifter för reklamundersökningar debiteras på konto 5990 Övriga kostnader för reklam, PR och information. Konsultarvoden som avser personalrekrytering redovisas på konto 7691 Personalrekrytering, arvoden för juridisk hjälp på konto 6580 Advokat- och rättegångskostnader, arvoden för redovisningstjänster på konto 6530

Redovisningstjänster och arvoden för revision på konto 6420 Revisionsarvoden.

89 6570 Bankkostnader

Kontot debiteras för sådana avgifter och provisioner till banker som avser tjänster i samband med betalningsförmedling, valutatransaktioner, depositionsavgifter för servicebox m.m.

Aviavgifter i samband med amortering och omsättning av lån kan behandlas som ränta och debiteras då konto 8420 Räntekostnader för kortfristiga skulder.

6580 Advokat- och rättegångskostnader

Kontot debiteras för advokat- och rättegångskostnader.

6590 Övriga externa tjänster

Kontot debiteras för utgifter för övriga externa tjänster för vilka några särskilda konton inte lagts upp inom kontogruppen.

Vid behov följande underkonto användas 6595 Kremationskostnader, ej clearing 6596 Särskild gravplats

På kontot redovisas kostnader för särskilda gravplats som betalas till innehavare av en enskild gravplats eller av en allmän gravplats som innehas av någon som inte är huvudman.

6597 Arkivkostnader, Landsarkivet m.fl.

66 Clearingkostnader

I kontogruppen redovisas utgifter för inomkyrklig och statlig clearing.

Det inomkyrkliga clearingsystemet omfattar dop, konfirmation, vigsel- och begravningsgudstjänst. Clearingsystemet är obligatoriskt och taxorna fastställs av kyrkostyrelsen.

6610 Inomkyrklig clearingkostnad

På kontot redovisas utgifter för inomkyrklig clearing, dvs. dop, konfirmation, vigsel- och begravningsgudstjänst, i de fall de olika typerna av clearing inte redovisas var för sig.

Kontot kan delas upp i följande underkonton.

6611 Clearingkostnad, dop

6612 Clearingkostnad, konfirmationsundervisning

90 6613 Clearingkostnad, konfirmationsläger

6614 Clearingkostnad, vigselgudstjänst 6615 Clearingkostnad, begravningsgudstjänst 68 Inhyrd personal, F-skattsedel

I kontogruppen redovisas församlingens utgifter för inhyrd personal från personaluthyrningsföretag och liknande, s.k. outsourcing.

6840 Inhyrd kontors- och ekonomipersonal

Kontot debiteras för utgifter för inhyrd kontors- och ekonomipersonal, exempelvis receptionister, växeltelefonister, lönekontorister, kamrerare och redovisningsekonomer.

Observera att utgifter för redovisningstjänster bokförs på konto 6530 Redovisningstjänster.

6850 Inhyrd IT-personal

Kontot debiteras för utgifter för inhyrd IT-personal, exempelvis programmerare, systemerare, tekniker, systemingenjörer och utbildare.

Observera att utgifter för IT-tjänster bokförs på konto 6540 IT-tjänster.

6890 Övrig inhyrd personal

Kontot debiteras för utgifter för inhyrd personal för vilka något särskilt konto inte lagts upp inom kontogruppen.

Vid behov kan följande underkonto användas

6891 Ersättning facklig förtroendeman anställd av annan huvudman 69 Övriga externa kostnader

I kontogruppen redovisas övriga externa utgifter av olika slag, som inte kan placeras i kontogrupperna 50–68. Hit hör licens-, kontroll-, provnings- och stämpelavgifter, kostnader för tidningar, tidskrifter och facklitteratur m.m.

6910 Licensavgifter och royalties

Kontot debiteras för utgifter för licensavgifter och royalties som betalas för användning av ett annat företags tillgångar, exempelvis varumärken, patent, programvaror,

musikrättigheter, masterinspelningar och filmer.

91 6920 Köpta researrangemang

Kontot debiteras för utgifter för olika typer av paketresor som församlingen erbjuder deltagare i församlingens verksamhet. Med paketresor avses researrangemang där ett reseföretag producerar och säljer ett färdigt arrangemang av typen charterresa, dvs. ett paket där transport, logi, aktiviteter och eventuell förtäring ingår. Det kan t.ex. röra sig om utfärdspaket för diakoniverksamheten eller skidresor för ungdomsverksamheten.

6940 Kontroll-, provnings- och stämpelavgifter

Kontot debiteras för avgifter till kontroll- respektive provningsanstalter för utförda kontroller och prov, som enligt lag föreskrivs. Även stämpelavgifter debiteras detta konto.

Observera att vissa kontroll- och provningsavgifter samt utgift för lagfart vid köp av fastighet utgör en direkt anskaffningskostnad och ska räknas in i anskaffningsvärdet för byggnaden och debiteras på lämpligt konto i kontogrupp 11.

6950 Tillsynsavgifter myndigheter

Kontot debiteras för miljöavgifter och liknande avgifter som församlingen betalar till myndigheter eller motsvarande gällande kontroll och tillsyn över församlingens tillämpning av fastställda regler, t.ex. hantering av miljöfarligt avfall.

6960 Entréavgifter

På kontot redovisas utgifter för olika entréavgifter för t.ex. studiebesök, bio och teater.

6970 Tidningar, tidskrifter och facklitteratur

Kontot debiteras för utgifter för prenumerationer och inköp av tidningar, tidskrifter, CD-information och facklitteratur.

6980 Föreningsavgifter

Kontot debiteras för medlemsavgifter till branschorganisationer och andra intresseorganisationer, t.ex. Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

6990 Övriga externa kostnader

Kontot debiteras för diverse övriga externa utgifter för vilka några särskilda konton inte lagts upp i kontogruppen.

92 Vid behov kan kontot delas in i följande underkonton.

6992 Lämnade bidrag och gåvor till enskilda

Kontot debiteras för bidrag och gåvor till enskilda (privatpersoner) t.ex. bidrag från diakoniverksamheten.

6993 Lämnade bidrag och gåvor till organisationer

Kontot debiteras för bidrag och gåvor till organisationer (juridiska personer) t.ex.

föreningar och klubbar, stipendiefonder, stiftelser med välgörande ändamål och dylikt.

6996 Samarrangemang

Kontot debiteras för utgifter från t.ex. Sensus eller något annat studieförbund i samband med anordnade av konserter.

6997 Artister, föredragshållare m.fl. med F-skattsedel

Kontot debiteras för utgifter för artister, föredragshållare etc. som innehar F-skattsedel.

Utgifter för artister och föredragshållare som saknar F-skattsedel bokförs på konto 7110 Ersättning artister respektive 7120 Ersättning övriga uppdragstagare.

6999 Ingående moms, blandad verksamhet

Kontot används av församlingar med, från momssynpunkt, blandad verksamhet.

När den faktiska fördelningen mellan den skattepliktiga och den skattefria omsättningen är känd används kontot för korrigering av den ingående momsen.

7 Utgifter/kostnader för personal, avskrivningar m.m.

I kontogrupperna 70–76 i denna kontoklass redovisas samtliga utgifter för personal. Med personal avses dels olika kategorier anställda, dels uppdragstagare som enligt

sociallagstiftningen likställs med anställda. I kontoklassen bokförs även utgifter som avser tidigare anställda som pensionerats.

Utgifter för inhyrd personal redovisas i kontogrupp 68 Inhyrd personal, utgifter för övriga externa tjänster redovisas i kontogrupp 65 och artister och föredragshållare som innehar F-skattsedel på konto 6997 Artister, föredragshållare m.fl. med F-F-skattsedel.

Kontogrupperna 77–79 används för redovisning av nedskrivningar och återföringar av nedskrivningar, avskrivningar enligt plan och övriga rörelsekostnader.

70 Löner

I kontogruppen redovisas löner för all anställd personal.

7010 Löner

Kontot debiteras för bruttolöner till anställda då lönerna inte behöver delas upp mer detaljerat. Detaljerade uppgifter om lön fördelat på olika lönearter finns i lönesystemet.

93 Vid behov av att särredovisa lön för arbetad respektive ej arbetad tid används konto 7080 Löner för ej arbetad tid.

7011 Lön

Kontot debiteras för redovisning av bruttolöner till anställda med månadslön då fulla sociala avgifter utgår.

7012 Timlön

Kontot debiteras för redovisning av bruttolöner till anställda med timlön då fulla sociala avgifter utgår.

7017 Avgångsvederlag

Kontot debiteras för särredovisning av utbetalningar av avgångsvederlag, t.ex. vid nedläggningar och omstruktureringar av verksamheter.

7018 Bruttolöneavdrag

Kontot krediteras då församlingen gör bruttolöneavdrag och önskar särredovisa dessa.

Den egentliga bruttolönen debiteras det ordinarie kontot för lön, bruttolöneavdraget krediteras detta konto, innehållen preliminär skatt krediteras konto 2710 Personalskatt och utbetald nettolön krediteras tillämpligt likvidkonto.

7019 Upplupna löner

Kontot debiteras i månadsrapporter, periodbokslut och årsbokslut/årsredovisning för att redovisa inarbetade men ej utbetalda löner, med konto 2910 Upplupna löner som motkonto. Observera att reservering för arbetsgivaravgifter debiteras konto 7519 Arbetsgivaravgifter för semester- och löneskuld, med konto 2941 Beräknade upplupna arbetsgivaravgifter som motkonto.

7080 Löner för ej arbetad tid

Kontot används endast om löner för ej arbetad tid särredovisas.

7090 Förändring av semesterlöneskuld

Kontot används för redovisning årets förändring av semesterlöneskuld.

Related documents