• No results found

Övriga kortfristiga skulder

I kontogruppen redovisas andra kortfristiga skulder än leverantörsskulder, interimsskulder, momsskulder, varuskatteskulder och skulder för personal, om några särskilda konton inte lagts upp i kontogrupperna 24–27.

2820 Kortfristiga skulder till anställda

Kontot krediteras för löneskulder och andra skulder till personal, som inte är betalda på balansdagen.

56 2830 Förmedlade kollekter m.m.

På kontot redovisas upptagna kollekter som ska vidareförmedlas till externa kollektmottagare. Kontot används även för övriga avräkningar för annans räkning.

Kontot krediteras med upptaget/insamlat belopp och debiteras när pengarna överförs till mottagaren genom avräkning i KOB (riks- och stiftskollekter) eller genom utbetalning.

Kollekter till församlingens egen verksamhet bokförs på konto 3230 Kollekter till egen verksamhet.

Kontot ska delas in i följande underkonton.

2831 Förmedlade rikskollekter 2832 Förmedlade stiftskollekter 2833 Förmedlade församlingskollekter

2834 Församlingskollekt till nationell organisation 2835 Insamling till nationell organisation

2839 Övriga förmedlade medel för annans räkning

2840 Kortfristiga låneskulder

Kontot krediteras för kortfristiga låneskulder till andra än kreditinstitut. Med kortfristig menas att skulden förfaller till betalning inom tolv månader.

Vid behov kan kontot delas in i följande underkonton.

2841 Kortfristig del av långfristiga skulder

Kontot krediteras för kortfristig del av långfristiga skulder som redovisas i kontogrupp 23. Observera dock att kortfristig del av långfristiga skulder till kreditinstitut redovisas på konto 2417.

2849 Övriga kortfristiga låneskulder

Kontot krediteras för övriga kortfristiga låneskulder till andra än banker och andra kreditinstitut, t.ex. till försäkringsföretag.

2850 Avräkning för skatter och avgifter (skattekonto)

Kontot kan användas av de församlingar som har ett negativt saldo på sitt skattekonto under året. Se konteringsinstruktionerna till konto 1630 Avräkning för skatter och avgifter (skattekonto).

57 2860 Kortfristiga skulder till koncernföretag

Kontot krediteras för kortfristiga skulder till moderbolag, dotterföretag och andra koncernföretag.

2870 Kortfristiga skulder till intresseföretag, gemensamt styrda företag och övriga företag som det finns ett ägarintresse i

Kontot krediteras för kortfristiga skulder till intresseföretag, gemensamt styrda företag och övriga företag som det finns ägarintresse i.

2880 Kortfristig skuld begravningsverksamheten

På kontot redovisas den skuld som avser begravningsverksamheten och som kommer att regleras inom ett år från balansdagen.

2890 Övriga kortfristiga skulder

Kontot krediteras för andra kortfristiga skulder, för vilka några särskilda konton inte lagts upp inom kontogruppen.

Vid behov kan följande underkonto användas.

2891 Övriga kortfristiga skulder 2892 Övriga kortfristiga skulder 2893 Övriga kortfristiga skulder 2894 Övriga kortfristiga skulder 2895 Övriga kortfristiga skulder 2896 Övriga kortfristiga skulder 2897 Övriga kortfristiga skulder 2898 Skuld till förvaltningsuppdrag

2899 Genomgångskonto vid försäljning av anläggningstillgång

Kontot kreditera när betalning erhålls för en anläggningstillgång. Kontot debiteras när anläggningstillgången avförs från anläggningsregistret

58 29 Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter

2900 Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter

Denna kontogrupp omfattar alla periodavgränsningskonton med kreditsaldo, s.k.

interimsskulder. Gruppen omfattar dels förutbetalda intäkter dels upplupna kostnader.

Kontona i kontogruppen används vid periodisering av inkomster respektive utgifter vid årsbokslut eller vid kortperiodiska resultatberäkningar.

Kontot kan delas in i:

2910 Upplupna löner

Kontot är ett interimskonto för periodisering av löneutgifter. Kontot krediteras vid räkenskapsperiodens slut för upplupna, ännu inte utbetalda löner, med kontot 7019 Upplupna löner som motkonto.

De löneskulder som redovisas på kontot avser inarbetade löner som ännu inte betalts ut på balansdagen.

2920 Upplupna semesterlöner

Kontot är ett interimskonto för periodisering av semesterlöner. Kontot krediteras för upplupna semesterlöner, med kontot 7090 Förändring av semesterlöneskuld som motkonto.

Observera att skuld för arbetsgivaravgifter ska beräknas på skuld för semesterlöner. Om procentsatsen för arbetsgivaravgifterna för det år, då semesterlöneskulden betalas, är känd, ska denna procentsats användas vid skuldreserveringen.

2930 Upplupna pensionskostnader

Kontor krediteras för upplupna pensionskostnader, med konto 7410 Pensionsförsäkringspremier som motkonto.

2940 Upplupna lagstadgade sociala och andra avgifter

Kontot krediteras för upplupna sociala avgifter avseende dels arbetsgivaravgifter, dels löneskatt som beräknas på upplupna löner, semesterlöner och andra ersättningar, dvs.

sådana upplupna kostnader som redovisas som skuld på kontona 2910 Upplupna löner, 2920 Upplupna semesterlöner och 2930 Upplupna pensionskostnader. Se vidare instruktioner till konto 7510.

Vid behov kan kontot delas upp i följande underkonton.

59 2941 Beräknade upplupna lagstadgade sociala avgifter

Kontot krediteras för beräknade upplupna arbetsgivaravgifter på upplupna löner och semesterlöneskuld vid bokslut. Kontot krediteras med beräknat belopp, med konto 7519 Arbetsgivaravgifter för semester- och löneskuld som motkonto.

2942 Beräknad upplupen särskild löneskatt på försäkringsersättningar m.m.

Kontot krediteras för beräknad upplupen löneskatt för avtalspensioner, ersättning vid omställning med mera. Kontot krediteras för beräknat belopp, med konto 7530 Särskild löneskatt som motkonto.

2943 Beräknad upplupen särskild löneskatt på pensionskostnader

Kontot krediteras för beräknad upplupen särskild löneskatt på pensionskostnader.

Kontot krediteras för beräknat belopp, med konto 7530 Särskild löneskatt som motkonto.

Uppgifter för beräkning av denna löneskatt ska lämnas i den årliga inkomstdeklarationen.

2950 Upplupna avtalade sociala avgifter

Kontot är interimskonto för periodisering av bl.a. avgifter till FORA och KPA Liv.

Kontot krediteras för upplupna ännu inte betalda avgifter, med konto 7570 Premier för arbetsmarknadsförsäkringar som motkonto.

2960 Upplupna räntekostnader

Kontot är interimskonto för periodisering av räntekostnader. Upplupna, ännu inte betalda räntekostnader krediteras kontot, med tillämpligt konto i kontogrupp 84 som motkonto.

2970 Förutbetalda intäkter

Kontot är interimskonto för periodisering av inkomster. Kontot krediteras för förutbetalda inkomster med tillämpligt konto i kontoklass 3 som motkonto.

Vid behov kan kontot delas upp i följande underkonto:

2975 Villkorade bidrag

Kontot krediteras för värdet av ännu ej använda bidrag och offentliga bidrag för enheter som tillämpar K3.

Se även KRED 2017:3 Bidrag och gåvor enligt K3.

60 2980 Upplupna avtalskostnader

Kontot är interimskonto för periodisering av utgifter som grundar sig på avtal såsom licensavgifter, royalties o.d. Kontot krediteras vid räkenskapsperiodens slut för upplupna, ännu inte betalda kostnader, med motsvarande kostnadskonto, t.ex. 6910 Licensavgifter och royalties.

2990 Övriga upplupna kostnader och förutbetalda intäkter

Kontot är interimskonto för periodisering av andra upplupna utgifter och förutbetalda inkomster för vilka några särskilda konton inte lagts upp inom kontogruppen. På kontot kan t.ex. upplupna avgifter för kompletterande pensionsförsäkringar och andra

kollektiva avgifter redovisas. På detta konto kan även skulder för erhållna varor och tjänster, för vilka faktura inte kommit församlingen tillhanda vid bokslutstidpunkten redovisas. Se även instruktioner till konto 2448 Ej reskontraförda leverantörsskulder.

Vid behov kan kontot delas upp i underkonto.

2999 OBS-konto

Kontot debiteras eller krediteras när underlag till en affärshändelse saknas eller är bristfällig eller det av annat skäl inte går att fastställa affärshändelsens natur så att det vid löpande bokföring inte går att avgöra hur affärshändelsen ska konteras.

Användningen av OBS-kontot får dock inte ske på ett sätt som står i strid med

bokföringslagens krav på löpande bokföring. Genom registrering av en affärshändelse på OBS-kontot är normalt inte kravet på systematisk bokföring uppfyllt. Poster som bokförs på OBS-kontot ska därför så fort som möjligt utredas och omföras till rätt kontot. Vid årsavslut ska saldot på OBS-kontot alltid vara noll.

3 Rörelsens inkomster/intäkter

I kontoklass 3 redovisas rörelsens inkomster som löpande eller i månadsrapporter, kortperiodiska bokslut och årsbokslut periodiseras till intäkter.

Related documents