• No results found

Finansiella anläggningstillgångar

I kontogruppen redovisas värdepapper som förvärvats för långfristig placering samt långfristiga fordringar.

1310 Andelar i koncernföretag

Kontot debiteras för utgifter och andra andelar i koncernföretag. I anskaffningsvärdet ska förutom inköpspris räknas in utgifter som är direkt hänförliga till förvärvet.

1318 Ackumulerade nedskrivningar av andelar i koncernföretag

1320 Långfristiga fordringar hos koncernföretag

Kontot debiteras för redovisning av långfristiga fordringar hos koncernföretag. I

anskaffningsvärde ska förutom inköpspris räknas in utgifter som är direkt hänförliga till förvärvet.

1328 Ackumulerade nedskrivningar av långfristiga fordringar hos koncernföretag

34 1330 Andelar i intresseföretag, gemensamt styrda företag samt övriga företag som det

finns ett ägarintresse i

Kontot debiteras för utgifter för aktier och andra andelar i intresseföretag. Innan det kan avgöras om ett företag är ett intresseföretag måste det konstateras att det inte är ett dotterföretag (se konto 1310) eller ett gemensamt styrt företag (se nedan).

Ett innehav i ett intresseföretag kännetecknas av att det ägande företaget har ett

betydande inflytande över den driftsmässiga och finansiella styrningen samt att ägandet är en varaktig förbindelse med det ägda företaget. Ett innehav i ett intresseföretag kan därför definitionsmässigt endast vara långfristigt. Har ett företag, direkt eller indirekt, minst 20 procent av rösterna för samtliga andelar i en annan juridisk person, anses det föreligga ett betydande inflytande innehav av intresseföretag om inte motsatsen kan påvisas, t.ex. genom att innehavet inte är långsiktigt.

Med ett gemensamt styrt företag avses en juridisk person som två eller flera parter enligt ett avtal utövar ett gemensamt bestämmande inflytande över. Ett gemensamt

bestämmande inflytande föreligger när styrningen av det samägda företaget kräver samtycke från samtliga parter som utövar inflytande över företaget. Det krävs inte att inflytandet följer av ett andelsinnehav, utan det kan även följa av avtal.

Andelar i intresseföretag och gemensamt styrda företag ska enligt ÅRL redovisas på samma rad i balansräkningen. Det kan ändå finnas skäl att särredovisa på underkonton då lagen i vissa avseenden gör skillnad mellan de olika andelarna.

Med ägarintresse avses i ÅRL ett innehav av andelar i ett annat företag som är avsett att främja verksamheten i ägarföretaget genom att skapa en varaktig förbindelse med det andra företaget. Ett innehav av minst 20 procent av kapitalet i det andra företaget ska anses utgöra ett ägarintresse, om inte något annat framgår av omständigheterna. Som framgår ovan är detta ett led i definitionen av ett intresseföretag.

Det kan vara så att det finns ägarintresse i ett annat företag utan att det ägande företaget har ett betydande inflytande över den driftsmässiga och finansiella styrningen. I så fall är det inget intresseföretag utan istället ett övrigt företag som det finns ett ägarintresse i.

Andelar i denna kategori av företag ska enligt ÅRL särredovisas i balansräkningen.

Exempel på andelar som kan tänkas definieras som andelar i övriga företag som det finns ett ägarintresse i är andelar i taxicentraler eller åkericentraler.

I anskaffningsvärdet för andelar i intresseföretag, gemensamt styrda företag och övriga företag som det finns ett ägarintresse i ska förutom inköpspriset räknas in utgifter som är direkt hänförliga till förvärvet. Exempel på sådana utgifter är courtage.

1338 Ackumulerade nedskrivningar av andelar i intresseföretag, gemensamt styrda företag och övriga företag som det finns ett ägarintresse i.

35 1340 Långfristiga fordringar hos intresseföretag, gemensamt styrda företag samt övriga

företag som det finns ett ägarintresse i

Kontot debiteras för redovisning av långfristiga fordringar hos intresseföretag och gemensamt ägda företag samt övriga företag som det finns ett ägarintresse i.

I anskaffningsvärdet för långfristiga fordringar hos dessa intresseföretag ska förutom inköpspriset räknas in utgifter som är direkt hänförliga till förvärvet.

1348 Ackumulerade nedskrivningar av långfristiga fordringar hos intresseföretag, gemensamt styrda företag och övriga företag som det finns ett ägarintresse i

1350 Andelar och värdepapper i andra företag

Kontot debiteras för långfristiga värdepappersinnehav. Andelar och värdepapper som avser kortfristiga placeringar bokförs inom kontogrupp 18 Kortfristiga placeringar.

Observera att ideella placeringar ska särredovisas enligt kyrkoordningen.

1351 Andelar i noterade företag 1352 Andelar i noterade aktiefonder 1354 Obligationer

1357 Ideella placeringar, långfristiga

Ideella placeringar är värdepappersinnehav där församlingen avstår avkastning till förmån för internationell diakoni och mission. Ideella placeringar ska särredovisas enligt kyrkoordningen.

Om församlingen vill särredovisa nedskrivningar används konto 1358.

1358 Ackumulerade nedskrivningar av andra andelar och värdepapper

Kontot krediteras för erforderlig nedskrivning respektive debiteras för återföring av nedskrivning med konto 8270 Nedskrivningar av andelar i och långfristiga fordringar hos andra företag respektive 8280 Återföring av nedskrivningar av andelar i och långfristiga fordringar hos andra företag som motkonto.

1360 Övriga finansiella instrument

Kontot debiteras för sådana finansiella instrument som redovisas i balansräkningen.

Exempel på tillgångar som kan redovisas här är värdepappersfonder,

aktieindexobligationer, optioner och terminskontrakt. Kortfristiga innehav i finansiella instrument redovisas på konto 1860.

36 Ideella placeringar ska särredovisas enligt kyrkoordningen, varför följande underkonto ska användas i de fall församlingen har övriga ideella placeringar. Övriga underkonto stödjer årsredovisningens specifikation av värdepapper.

1361 Räntebärande värdepapper 1362 Räntefonder

1363 Övriga långfristiga placeringar

1367 Övriga ideella placeringar, långfristiga

Ideella placeringar är värdepappersinnehav där församlingen avstår avkastning till förmån för internationell diakoni och mission. Ideella placeringar ska, enligt kyrkoordningen, särredovisas.

Om församlingen vill särredovisa nedskrivningar används konto 1368.

1368 Ackumulerade nedskrivningar av övriga finansiella instrument

Kontot krediteras för erforderlig nedskrivning respektive debiteras för återföring av nedskrivning med konto 8270 Nedskrivningar av andelar i och långfristiga fordringar hos andra företag respektive 8280 Återföring av nedskrivningar av andelar i och långfristiga fordringar hos andra företag som motkonto.

1370 Uppskjuten skattefordran

Kontot debiteras för beräknad uppskjuten skattefordran.

1380 Andra långfristiga fordringar

Kontot debiteras för redovisning av övriga fordringar med längre löptid än ett år, t.ex.

förutbetalda leasingavgifter och lämnade depositioner. Den del som ska amorteras under nästa räkenskapsår omförs i samband med bokslut till tillämpligt konto i kontogrupp 16.

1381 Långfristig fordran begravningsverksamheten

På kontot redovisas den fordran som avser begravningsverksamheten och som kommer att regleras senare än ett år från balansdagen

1389 Ackumulerade nedskrivningar av andra långfristiga fordringar

Kontot krediteras för erforderlig nedskrivning respektive debiteras för återföring av nedskrivning med konto 8270 Nedskrivningar av andelar i och långfristiga fordringar hos andra företag respektive 8280 Återföring av nedskrivningar av andelar i och långfristiga fordringar hos andra företag som motkonto.

37 14 Lager, produkter i arbete och pågående arbeten

I kontogruppen redovisas lager av handelsvaror i handelsföretag, material i tillverkande företag samt pågående arbeten i entreprenad- och tjänsteproducerande företag.

I en församling torde det inte, i normalfallet, vara aktuellt att använda kontogrupp 14 men det kan komma ifråga vid omfattade försäljnings- eller serveringsverksamhet. Det kan även förekomma växthusverksamhet där det kan bli aktuellt att använda kontogruppen. För vidare information om lagerredovisning, se BAS-kontoplanen.

1410 Lager

Kontot debiteras för lager av handelsvaror i handelsföretag, material i tillverkande företag samt pågående arbeten i entreprenad- och tjänsteproducerande företag.

15 Kundfordringar

I denna kontogrupp debiteras kunders fordringar som förfaller till betalning inom ett år.

1510 Kundfordringar

Kontot debiteras för redovisning av församlingens kundfordringar från den normala verksamheten.

Vid behov kan kontot delas in i följande underkonton.

1511 Ingående kundfordringar från tidigare ekonomisystem Kontot används vid byte av ekonomisystem.

1512 Kundfordringar KOB

Kontot debiteras för kundfordringar från KOB 1514 Hyresfordringar

Kontot debiteras för kundfordringar på hyresgäster 1515 Osäkra kundfordringar

Kontot debiteras för sådana kundfordringar som inte anses helt säkra och därför kräver speciell bevakning.

När en förlust befaras, utan att förlusten slutligen konstaterats, krediteras konto 1519 Nedskrivning av kundfordringar med konto 6352 Befarade förluster på kundfordringar som motkonto. Konstaterade förluster debiteras på konto 6351 Konstaterade förluster på kundfordringar med konto 1510 Kundfordringar eller detta konto som motkonto.

38 1516 Tvistiga kundfordringar

Kontot debiteras för kundfordringar som av en eller annan anledning tillbakavisas av kunden och som därför blivit föremål för inkasso eller annan rättslig process.

1518 Ej reskontraförda kundfordringar

Kontot används vid bokslut för kundfordringar som tillhör den gångna

räkenskapsperioden men som fakturerats och reskontraförts i en efterföljande period.

Intäkten krediteras tillämpligt konto i kontoklass 3. Posterna omförs efter bokslut.

1519 Nedskrivning av kundfordringar

Kontot krediteras när en kundförlust befaras utan att förlusten slutligen har konstaterats.

Motkonto är konto 6352 Befarade förluster på kundfordringar.

16 Övriga kortfristiga fordringar

I kontogruppen redovisas andra kortfristiga fordringar än kundfordringar. Med kortfristiga fordringar avses sådana fordringar som förfaller till betalning inom ett år.

1610 Kortfristiga fordringar hos anställda

Kontot debiteras för kortfristiga fordringar hos anställda, såsom reseförskott, övriga förskott, tillfälliga lån m.m. För långfristiga fordringar och långfristig del av fordringar hos anställda används konto 1380 Andra långfristiga fordringar.

1630 Avräkning för skatter och avgifter (skattekonto)

På kontot redovisas transaktioner avseende församlingens skattekonto hos Skatteverket.

Vid upprättande och inlämnande av skattedeklarationen avslutas kontona för skatter, avgifter och moms mot detta konto, som krediteras. Kontot debiteras vid betalning enligt skattedeklarationen.

Vid avstämning mot kontoutdraget för skattekontot från Skatteverket noteras eventuell tillgodoräknad intäktsränta. Räntan debiteras detta konto med konto 8314 Skattefria ränteintäkter som motkonto. Eventuell påförd kostnadsränta krediteras detta konto med konto 8423 Räntekostnader för skatter och avgifter som motkonto.

I samband med bokslut görs inga omföringar till detta konto. Om saldot på balansdagen är negativt ska saldot omföras till konto 2850 Avräkning för skatter och avgifter

(skattekonto).

39 1640 Skattefordringar

På kontot redovisas inkomstskattefordran hos staten som uppstår på grund av att inbetald preliminärskatt överstiger den slutliga skatten.

Kontot debiteras vid bokslut med det belopp med vilket den slutliga skatten beräknas understiga den preliminära skatten. Kontot krediteras när återbetalning av skatten sker.

Ränta på överskjutande skatt krediteras konto 8314 Skattefria ränteintäkter.

Se även instruktionerna till kontogrupp 25.

1650 Momsfordran

Såväl utgående som ingående moms bokförs i kontogrupp 26. Detta konto används endast vid bokslut, om församlingen då har en momsfordran. Se vidare instruktionerna till kontogrupp 26.

1670 Kortfristig fordran begravningsverksamheten

På kontot redovisas den fordran som avser begravningsverksamheten och som kommer att regleras ett år från balansdagen.

1680 Andra kortfristiga fordringar

På kontot redovisas andra kortfristiga fordringar som inte redovisats på särskilda konton inom kontogruppen.

Vid behov kan kontot delas in i följande underkonton.

1681 Utlägg för kunder

Kontot debiteras för utlägg som görs i samband med uppdrag för kunds räkning.

1682 Kortfristiga fordringar hos intresseföretag, gemensamt styrda företag och övriga företag som det finns ett ägarintresse i.

Kontot debiteras för kortfristiga fordringar.

1684 Kortfristiga fordringar hos leverantörer

Kontot debiteras för fordringar hos leverantörer, t.ex. förskott och fordringar på grund av avtalsförhållanden (t.ex. returnerade varor). Observera att förskott avseende

anläggningstillgångar redovisas på kontona 1180 Pågående nyanläggningar och förskott för byggnader och mark samt 1280 Pågående nyanläggningar och förskott för maskiner och inventarier.

40 1685 Kortfristiga fordringar på nationella nivån

Kontot debiteras för kortfristiga fordringar på Svenska kyrkan, nationell nivå, t.ex.

beslutade men ej erhållna bidrag.

1686 Kortfristiga fordringar på stiftet

Kontot debiteras för kortfristiga fordringar på stiftet, t.ex. beslutade men ej erhållna bidrag.

1687 Kortfristig del av långfristiga fordringar

Kontot debiteras för den del av långfristiga fordringar som förfaller till betalning inom ett år och som redovisas i kontogrupp 13.

1688 Kortfristiga fordringar avseende förvaltningsuppdrag

Kontot debiteras för kortfristiga avräkningsfordringar på exempelvis stiftelser som förvaltas av församlingen. En sådan fordran kan uppstå om utbetalning sker från församlingens bankkonto i stället för från stiftelsens eget vid utdelning eller liknande.

1689 Övriga kortfristiga fordringar

Kontot debiteras för övriga kortfristiga fordringar, t.ex. tillfälliga depositioner och värde av kapitalförsäkring som faller ut inom tolv månader, för vilka speciella underkonton inte lagts upp under huvudkontot samt kortfristiga fordringar som uppgår till obetydliga belopp.

1690 Nedskrivning av kortfristiga fordringar (ofördelade)

På kontot redovisas alla befarade förluster för fordringar som redovisats i kontogrupp 16 och som inte särredovisats som nedskrivning under respektive konto. Motkonto är konto 6380 Förluster på övriga kortfristiga fordringar.

Related documents