• No results found

Övriga motioner

6 Motioner

6.2 Övriga motioner

Styrelsens förslag till beslut:

Motion 2. Motion angående rekrytering av nya medlemmar Motionen avslås med motiveringen:

 Medlemsavgiften är redan låg i förhållande till andra idrottsaktiviteter

 För medlemskap är klubbens ungdomsverksamhet och kvaliteten på träningar avgörande

 Klubben betalar redan alla avgifter för ungdomar och juniorer på tävlingar förutom O-ringen

 Bidrar till ökad administration

Motion 3. Motion för utökande av antal gästnätter i Östersund veckan före O-ringen i Jämtland

Motionen avslås med motiveringen:

 Den föreslagna verksamheten bör organiseras under O-ringen

 Vi har medlemmar i O-ringen organisationen som hanterar träningsorientering i Östersund i anslutning till O-ringen

 Vi behöver koncentrera oss på kärnverksamheten och förslaget ligger utanför det

Motion 4 Motion angående kartritning i tekniskt avancerad terräng Motionen avslås med motiveringen:

Frösö IFs styrelse för orienteringssektionen har enhälligt beslutat att inte avsätta nya medel för kartritning. Sektionen säger att all kartproduktion och revidering i Östersunds kommun sker i kartföreningen, som har bra ekonomi.

Punkterna 2,3,4 i projektplanen samt punkterna 1,2,3 i önskade beslut hanteras av kartföreningen på uppdrag av klubbarna, som är andelsägare.

Punkten 2 i önskade beslut anses sålunda inte nödvändig.

Motion 5. Motion angående arrangemangstyper och mängd Motionen bifalls

Motion 6 Motion angående kartor/revidering nyproduktion

Kartföreningen är en ideell ekonomisk förening ägd av orienteringsklubbarna i Östersunds kommun. Samtliga kartor i Östersunds kommun ägs av kartföreningen.

På uppdrag av klubbarna genomför kartföreningen revideringar och nyproduktion av kartor i Östersunds kommun.

Nyproduktion av kartor utanför Östersunds kommun samarbetar klubbarna med JHOF.

Molntjänster sköts idag i privat regi för träningskartor för ÖOK. Molntjänster skall hanteras av en oberoende, formell part framöver, kartföreningen.

Motionen avslås för övrigt med tilläggsyrkande.

Förslag till beslut:

Årsmötet ger styrelsen i uppdrag att skapa en långsiktig plan för kartproduktion och revideringar i samverkan med kartföreningen.

Avsättning av medel är sålunda inte nödvändig.

6.3 Mottagna motioner

Motion 1

Roger Ek 2021-02-22

Motion till årsmöte för Östersunds Orienteringsklubb

Stadgeändring avseende gästmedlemmar

Bakgrund:

Föreningen skiljer idag på fullvärdiga medlemmar och s k gästmedlemmar. De senare erbjuds möjlighet att träna med Östersunds OK men representerar ej ÖOK vid tävling. I nu föreliggande stadgar görs dock ingen skillnad vad avser valbarhet och rösträtt vid klubbens årsmöte.

Förslag:

Ändra valbarhet, rösträtt och förslagsrätt för s k gästmedlemmar så att dessa:

- Ej har rösträtt på årsmöte

- Ej är valbara till föreningens styrelse

- Ej har rätt att inkomma med motioner till föreningens årsmöte - Behåll gästmedlemmars rätt att komma med förslag samt yttra sig

Motionsställare: Roger Ek

Motion 2

Motion angående rekrytering av nya medlemmar

Bakgrund:

Det är bra med många medlemmar i en klubb. Det skapar en större gemenskap att vara stolt över, fler som tränar och tävlar ihop, spännande möten mellan människor med olika

bakgrund, med lika bakgrund och olika erfarenheter. Det ger oss också en större

kommunikationsyta till övriga människor som inte orienterar. Det blir även fler individer som kan ta olika roller för träning och tävling. För ungdomar är det än viktigare. Det krävs ett visst antal ungdomar för att det skall bli hållbart och riktigt kul att välja orientering framför andra idrotter.

Det finns ett osedvanligt stort antal deltagare på våra närtävlingar som är klubblösa eller springer för en klubb som inte är ansluten till soft.

Förslag:

Vi gör ett erbjudande till nya medlemmar enligt följande:

Gratis medlemskap första året och halverat för medlemskap år två

Vi erbjuder dem 30 kr rabatt vid varje närtävling som ÖOK eller FIF arrangerar 2021 Anmäler de sig också att vara funktionär vid O-ringen är det gratis vid närtävling som ÖOK eller FIF arrangerar 2021

Vi informerar dem om värdet med Folksam försäkringen för tävling och träning Vi bjuder in dem till en uppstartsträff med information etc.

Vad betyder detta ekonomiskt för den potentiella medlemmen – se exempel nedan

Vad kostar detta – nästan ingenting eller går det plus Både ÖOK och FIF betalar redan maxbeloppet till soft

Vi får lite mindre intäkter på på närtävlingarna men klubbarna har fin kassa Blir de funktionär vid O-ringen kommer de hjälpa till att tjäna pengar till klubben

Hur gör vi detta

Vi marknadsför detta koncept vid varje närtävling som ÖOK eller FIF arrangerar. Ser framför mig en person med tröja där det står: ”Bli ny medlem och spring gratis – även gratis

medlemskap”

Det gäller att fånga de potentiella medlemmarna i ”kön” i närtävlingarna. Få dem att fatta beslut där och då. Skriva upp sig på listan med mailadress, telefon etc och om de bara vill bli medlem eller även fatta beslut om att hjälpa till på O-ringen. Inget krångel – betala mindre, spring och var försäkrad.

Jag tycker att ÖOK och FIF samarbetar om detta då det då blir större värde för den potentiella medlemmen och enklare admin

Önskade beslut:

ÖOK beslutar om detta koncept med förbehåll att FIF gör likaledes

ÖOK tillsätter en projektledare som arbetar fram detaljerna i konceptet tillsammans med FIF, gör marknadsföring, arrangerar ansvarig rekryterare vid närtävlingarna.

ÖOK tar hänsyn i budgeten för år ett att det blir en liten påverkan på intäkterna från närtävlingarna

Lars Strinnholm

Exempel:

En barnfamilj som består utav 2 vuxna och två barn/ungdomar. De kommer springa 5 närtävlingar.

Kostnad per vuxen 50kr och för ungdom/barn 30 kr. Det ger 160 kr per tävling och eventuell brickhyra tillkommer.

För 5 tävlingar blir det 800 kronor för familjen. Skall de dessutom bli medlem kostar det 400kr. Totalt blir det således 1200 kronor och då springer de oförsäkrade.

Motion 3

Motion för utökandet av antal gästnätter i Östersund veckan före O-ringen i Jämtland

Bakgrund:

Orientering rörelsen i Östersund erhåller varje år ett signifikant monetärt bidrag från

Östersunds kommun. Sista tre åren är det ca 250 000 per år. Men detta är något vi inte bara ska ta för givet.

Vi måste generera ett ordentligt och synligt värde tillbaka både till medborgarna men även de olika tjänstemännen måste se värdet och känna sig som vinnare med de bidrag som de argumenterar för.

Kartor i närområdet inom kommunen är ett viktigt resultat. Hittaut:s värde är bekräftat av många medborgare, av många tjänstemän och även många politiker. Det är bra men vi kan göra mera.

Förslag:

Vi samarbetar med VD:n för Destination Östersund (som önskar fler gästnätter). Vi samarbetar med Sundsvalls OK och vi samarbetar med Frösö IF.

Vi övertygar Sundsvalls OK att lägga en tvådagars tävling i Sundsvall helgen före O-ringen (jag har talat med Jan Nordin om detta och han var klart intresserad). Vi använder Hittaut som dragplåster till varför O-ringen deltagarna först åker till Sundsvall och sedan stannar några dagar i Östersund och tar ett antal av de 300 kontroller vi har ute (vi ska undvika arbete under juli månad då vi sysslar med O-ringen). Vi låter Destination Östersund sköta marknadsföring via O-ringen tidningen, digitala stortavlor etc. Både konceptet med

Sundsvallstävlingen och fasta banor i Östersund kommer nog generera massor med gästnätter.

Önskat beslut:

Östersunds OK teamar upp med Frösö IF som sedan för diskussioner med Destination Östersund och Sundsvalls OK.

Hälsningar Lars Strinnholm

Motion 4

Motion angående kartritning i tekniskt avancerad terräng

De flesta känner till ordspråket ”utan bredd ingen elit och utan elit ingen bredd”. Vi har på senare lyckats ganska bra med att skapa en större intresse och bredd för orientering i Jämtland. Viktigt för detta är givetvis alla närkartor vi har, alla närtävlingar som vi arrangerar

samt de sista årens framgång med Hittaut. Samtidigt törs jag påstå att många inte blir en mycket bättre orienterare genom att springa ytterligare en närtävling i Östersunds närhet.

För att lyckas med att närma sig eliten, oavsett om det är ungdomar eller vuxna, så krävs utmanande orienterings terräng, och kanske även löptekniskt krävande terräng. Våra

ungdomar och även vuxna finner att de har stora utmaningar att placera sig bra i främmande terräng. Detta trots en god fysisk förmåga och efter ha ofta ha vunnit på hemmaplan.

Två saker behövs för att på sikt förflytta oss närmare eliten. Vi måste resa ut och träna och tävla i olika terränger. Vi måste också se till att vi kan träna i terräng som är utmanande orienteringstekniskt här hemma. Utvecklingen sker ganska snabbt om vi tränar i sådan terräng i tävlings- eller över tävlingsfart. Men för detta måste vi rita kartor i

orienteringsteknisk svår terräng som inte ligger för långt borta.

Orienteringsteknisk svår terräng finns inte i vårt närområde. Om vi sträckor oss lite så kanske vi kan räkna Frösöberget dit. Kartan i Häggenås är också bra men vi behöver fler kartor. Nu är det så lyckligt att bara vi kommer öster och sydost om Brunflo så finns det ett stråk som är bra. Många områden har tidigare haft kartor men de är inte uppdaterade efter 70-80 talet.

Nya kartritningsprojekt

Vi vill starta 2-3 nya kartritningsprojet i orienterings teknisk svår terräng. Eftersom både Frösö IF och Östersunds OK kommer nyttja dessa områden ser jag det naturligt att båda dessa klubbar finansierar och äger dessa kartor. Jag anser också att det är viktigt för hela vårt distrikt att vi får dessa nya kartor varför även JHOF bör kunna motivera att de är med och finansierar kartritningen. Om ett område finns inom Östersunds Kommun torde även Kartföreningen kunna delfinansiera projektet.

Projektplan

1. Östersunds OK och Frösö IF avsätter 70 000 kronor vardera i budgeten för 2021 2. Kartområden identifieras och överenskommelse med markägare, jaktlag och ev

Länsstyrelse

3. Specifika kartprojekt med separata budgets presenteras för ÖOK och FIF för godkännande. Även JHOF och ev Kartföreningen kontaktas för medfinansiering.

4. Kartritare kontrakteras och kartritning startas Önskade beslut vid årsmötet

1. Beslut om att årsmötet godkänner Projektplanen enligt ovan 2. Beslut om att avsätta 70 000 i budgeten för 2021

3. Beslut om lämplig Projektledare

Lars Strinnholm

Motion 5

Roger Ek 2021-02-22

Motion till årsmöte för Östersunds Orienteringsklubb

Arrangemangstyper och mängd

Bakgrund:

Årligen genomför Östersunds OK mängder av OL-arrangemang. Merparten av dessa genomförs i välkända och stigtäta närområden samt i parkmiljö. (Park-O, Skogsfemman, dag- och nattserien för att nämna några).

Under de senaste åren har endast ett litet fåtal av våra arrangemang genomförts som skogsorientering i utmanande och OL-teknisk terräng på nytt och bra kartmaterial.

Vidare så finns ett stort utbud av stadsnära motions-OL i Östersund. (Frösö 5D, Hitta ut samt övriga klubbars skogs-femman-arrangemang)

Tävlingar, träningstävlingar och arrangemang kräver funktionärer och engagemang från föreningen. För att inte bränna ut våra ledare, funktionärer och banläggare så behövs en översyn av vad vi arrangerar både med avseende på mängd och kvalité.

Förslag:

1. Uppdra åt styrelsen och arrangemangskommittén att göra en översyn av klubbens samtliga arrangemang.

2. Uppdra åt styrelsen och arrangemangskommittén att göra en årsplan för vad föreningen ska arrangera framgent.

3. Uppdra åt styrelsen och arrangemangskommittén att göra en plan för hur vi som förening ska kunna genomföra fler och bättre skogs-orienteringsarrangemang samt eventuellt då även reducera, förändra antalet motionsorienteringar.

4. Uppdra åt styrelsen och arrangemangskommittén att fr o m 2023 arrangera minst en nationell tävling årligen

Motionsställare: Roger Ek

Motion 6

Roger Ek 2021-02-22

Motion till årsmöte för Östersunds Orienteringsklubb

Kartor – revidering, nyproduktion

Bakgrund:

I dagsläget så har vi brist på uppdaterade och bra kartor för både träning och arrangemang.

Detta är avgörande för all typ av verksamhet som klubben bedriver.

Vidare så finns inte de senaste versionerna av kartor vi förfogar över tillgängliga på ett enkelt och smidigt sätt för klubbens ledare / tränare / banläggare.

Förslag:

- Uppdra åt styrelsen att klargöra ÖOK:s förhållande till Kartföreningen. Få en

genomlysning av hur KF:s plan ser ut för kommande år samt undersöka vilka av våra kartor som eventuellt ej ägs av KF.

- Uppdra åt styrelsen, arrangemangskommittén, TT-kommittén samt kartföreningen att skapa en plan för kartframställning och revidering under de kommande åren med avseende på arrangemang och träning

- Uppdra åt kartföreningen att snarast göra alla aktuella kartor tillgängliga i molnlagring för att förenkla för banläggare till träning och tävling.

- I budget avsätta 50 000 kr årligen under en fyraårsperiod för att revidera, digitalisera och producera kartor för träning och tävling.

Motionsställare: Roger Ek

Related documents