• No results found

3a Hudvårdsmärken

In document Den perfekta hyn (Page 35-39)

Beskrivning: I bilden syns en kvinna. Hennes hud

kategoriseras som äldre, vit, frisk och jämn. Hon är klädd i en kavaj. Hennes hår är brunt och slätt. Hennes mun är halvöppen. Hon ser in i kameran. Fokus ligger på kvinnan, bakgrunden är suddig.

Tolkning: Clarins använder sig av en professionellt

filmad testimony, ett vittnesmål, där kvinnan talar om sina erfarenheter kring en produkt. Detta

tillvägagångssätt ger åskådaren en uppfattning av att det som sägs är genuint och ärligt, eftersom man uppfattar att produkten rekommenderas av en privatperson snarare än av producenten. Kvinnan introduceras som Blanche – från Frankrike, vilket jag uppfattar anspelar på tanken om franska kvinnor som naturligt vackra, och inte minst tanken att de åldras graciöst. Hennes styling är kvinnlig men sofistikerad, vilket ger intrycket av en respektabel kvinna. Varumärket använder modellen för att

associeras med professionalism och föreställningar om naturlig skönhet.

Beskrivning: I bilden syns en kvinna. Hennes hud

kategoriseras som ung, mörk, frisk och jämn. Hon har mörkt, kortklippt och krulligt hår. Hon ler stort. Hon ser rakt in i kameran. I utsträckta handflator håller hon upp nio stycken produkter mot sitt bröst. Inga klädesplagg syns. Bakgrunden är blå.

Tolkning: Enligt bildtexten är produkterna på bilden

veganska och ekologiskt paketerade, vilket tilltalar en yngre och mer medveten kundkrets. Clarins använder sig av emoji-ikoner och talspråk (till exempel ”no nasties”), vilket kan relateras till målgruppen och även bidra till att inlägget uppfattas som mer ”autentiskt” än styrt. Valet av modell bidrar till den ”genuina” känslan eftersom hon inte har ett typisk hudvårdsmodellutseende. Mångfald och inklusivitet är något som tilltalar den medvetna målgruppen.

Modellens position och omfamnande av produkterna bidrar också till den autentiska känslan, till skillnad från bildmanér som stilleben till exempel. Faktumet att modellen inte bär några kläder uppfattas som naturligt i sammanhanget. Clarins använder bilden för att tilltala en medveten målgrupp som värdesätter transparens och autenticitet.

Bild 2 Bild 1

Beskrivning: I bilden syns en kvinna. Hennes hud

kategoriseras som ung, mörk, frisk och jämn. Inga kläder syns. Hon har mörkbrunt krulligt hår. Hon lutar sin haka mot sin vänstra hand och håller upp en produkt intill ansiktet med sin högra hand. Hennes ansiktsuttryck är avslappnat, hon ler lite med blicken riktad mot produkten. Inga kläder syns. Fokus ligger vid kvinnan och produkten. I bakgrunden syns kakel.

Tolkning: Kvinnan har idealt utseende och når upp till Clarins ”Mission Perfection”. I

bildtexten anspelar Clarins på att har hon serumet att tacka för att ha uppnått detta. Hon håller upp produkten intill sin kind och ser på det med en blick som jag uppfattar som kärleksfull, samtidigt som hon ler. Jag tolkar hennes kroppsposition och ansiktsuttryck som både avslappnat och nöjt. Det vita kaklet i bakgrunden för tankarna till ett fräscht badrum. Kvinnan har använt produkten hon visar upp och är nöjd med resultatet. Hennes position, blick och omgivning ger mig intrycket att varumärket försöker spelar på känslan av harmoni och egentid.

Beskrivning: I bilden syns en kvinnas ansikte. Hennes hud

kategoriseras som ung, mörk, frisk och jämn. Hon har mörkt och krulligt hår. Hon ler stort. Hennes blick ser inte rakt in i kameran. Hennes finger rör vid produkt som ligger på hennes kind. Ansiktet är i fokus.

Tolkning: Jag uppfattar modellens utseende som ett idealt

exempel på naturlig skönhet. Modellen är feminin, men samtidigt är hon tillsynes helt naturlig; ögonbrynen, ögonfransarna, läpparna, håret och naglarna är några exempel. Hennes pose och blick bidrar till en känsla av autenticitet eftersom det ser ut som att bilden har tagits spontant, i ett vardagligt sammanhang. Appliceringen sker försiktigt och graciöst genom att använda ett finger, vilket bidrar till en porträttering av normativt passiv kvinnlighet. Hon verkar uppskatta appliceringen eftersom hon ler stor och ser glad ut. Clinique använder bilden för att associera sin produkt och sitt varumärke med naturlig skönhet samt genuinitet och glädje. Bilden ger associationer till hudvård som en hobby snarare än något medicinskt.


Bild 3

Beskrivning: I bilden syns en kvinna. Hennes hud

kategoriseras som ung, ljus, frisk och jämn. Hon är sminkad runt ögonen. Hon har färgglatt uppsatt hår. Hon poserar med putig mun och ser rakt in i kameran. Hon visar upp en produkt med ena handen som täcker hennes ena öga. Fokus ligger vid hennes ansikte.

Tolkning: Min tolkning är att @ardentreverie är en influerare

som har tagit ett självporträtt med produkten (troligtvis mot betalning), vilket innebär att Clinique har valt att associeras med henne. Det är oklart om hennes hud egentligen är jämn och frisk, eftersom hon uppenbarligen även har annat smink på sig. Oavsett om man reflekterar över detta kommer åskådaren att relatera produkten och märket till den tillsynes jämna och friska hyn som syns.

Beskrivning: I bilden syns en kvinna. Hennes hud

kategoriseras som ung, mörk, frisk och jämn. Hon har svart krulligt hår. Hon har färgglada kläder. Hon är sminkad. Hon ler stort. Hon tittar inte in i kameran. I ena handen håller hon upp en produkt utan lock, och med andra handen rör hon vid den med sitt pekfinger. Bakom henne hänger en grå gardin. Ljuset i bilden är mörkt.

Tolkning: Kvinnan på bilden rör i burken med ansiktsrengöring utan att använda den.

Hon befinner sig inte i ett sammanhang där produkten används heller, utan står framför en gardin och poserar. Hennes styling vittnar också om detta. Min tolkning är att Clinique vill associeras med kvinnan snarare än visa funktionen av produkten. Det mörka ljuset i samband med den skrynkliga gardinen bidrar till en typ av snapshot- estetik. Detta bidrar dock inte till en känsla av autenticitet eftersom andra aspekter i bilder talar emot detta.

Beskrivning: I bilden syns en kvinna. Hennes hud

kategoriseras som äldre, ljus, jämn och frisk. Hon har brunt uppsatt hår. Hon har lite smink på sig. Hon ler stort och ser rakt in i kameran. Hon har på sig en vit, långärmad tröja. Fokus är på kvinnan. I den blurrade bakgrunden ser man att hon befinner sig inomhus i ett rum med stora fönster och natur utanför.

Bild 5

Bild 6

Tolkning: Minimala ålderstecken men registreras ändå som en äldre kvinna i

jämförelse med alla andra ansikten som åskådaren ser. Sminkad och påklädd i en tröja som täcker en stor del hud, till skillnad från bilder på yngre kvinnor.

Kombinationen av uppsatt hår, vit tröja och ljus miljö ger ett klinisk intryck. Genom att använda kliniska anspelningar associerar Dermalogica sin produkt och sitt varumärke till vetenskapliga metoder.

Beskrivning: I bilden syns en kvinna. Hennes hud

kategoriseras som ung, ljus, jämn och frisk. Hon har blont utsläppt hår. Hon har på sig en långärmad tröja och en kjol, båda ljuslila. Hon ler och ser bort från kameran. Hennes ena hand håller upp en borste mot hennes haka. Hennes andra hand lutar vid ett bord med produkter på. I förgrunden syns personen och produkterna. I bakgrunden syns en butiksmiljö.

Tolkning: Kvinnan på bilden är en känd skådespelerska. Min tolkning är att

Dermalogica använder henne som modell för att associeras med hennes yttre såväl som hennes image. Hennes styling och positionering är traditionellt feminin. Hennes kläder framhäver hennes smala kropp, och hennes position är passiv.

Uppmärksamheten förs till hennes utseende, men inte specifikt hyn, trots att det är hudvårdsprodukterna på bordet som ska säljas.

Beskrivning: I bild syns två kvinnor. Bådas hud

kategoriseras som ung, ljus, jämn och frisk. En kvinna har mörkt hår, den andra har ljust. Båda har långt, utsläppt och vågigt hår. Båda

kvinnor ler stort. Den ena kvinnan riktar blicken in i kameran och den andra riktar blicken mot en förpackning de håller i gemensamt. De sitter på golvet. Fokus ligger vid personerna och förpackningen. I bakgrunden finns två handfat.

Tolkning: Kvinnorna i bilden sitter på ett badrumsgolv och håller i en förpackning med

hudvårdsrelaterade produkter. De ser ut att vara lyckliga och sitter nära varandra, som om de har en nära relation. Hudvård, som ofta används i privata badrum, framställs som en gemensam hobby som kan delas med andra.

Bild 8

In document Den perfekta hyn (Page 35-39)

Related documents