• No results found

3b Hudvårdsanvändare

In document Den perfekta hyn (Page 39-45)

Beskrivning: I bilden syns en kvinna.

Hennes hud kategoriseras som ung, ljus, jämn och frisk. Hon har mörkt, långt och slätt hår. Hon håller upp en produkt. Hon har ett halsband. Inga kläder syns. Hon ler. Hennes blick ser inte in i kameran. I

bakgrunden syns strand, träd och hus.

Tolkning: Kvinnan befinner sig på en strand

i Kalifornien, vilket för tankarna till surfing, semester och avslappning. Detta är en livsstil som går hand i hand med att produkten är vegansk och växtbaserad. Hon har tagit ett självporträtt där hon visar upp sin ideala hy och visar upp produkten som om den är anledningen. Användaren verkar vara en influerare som har fått produkten av Clarins för att visa den för sina tusentals följare. Kvinnan följer trenderna i Clarins bildspråk genom att visa upp en frisk och jämn hy (se Figur 6 och Figur 8 i Bilaga 2a).

Beskrivning: I bilden syns en kvinna. Hennes hud

kategoriseras som ung, ljus, ojämn, sjuk. Hon har mörkt, kort och slätt hår. Hon är iklädd ett vitt linne, med accessoarer som ringar och halsband. Med ena handen applicerar hon produkt på underläppen. I bakgrunden syns ett rum.

Tolkning: Användaren delar ett självporträtt där hon

uppmärksammar sitt ansikte genom bildtexten ”NO MAKEUP”. Hennes hud är både ojämn och har finnar, men hon sminkar inte över det. Även om fokus ligger på hennes ansikte och icke-ideala hud så påtalar hon inte sina ojämnheter eller finnar, vilket jag uppfattar som ett visst statement. Jag menar att hon bidrar till att normalisera sin hudstatus genom att inte lägga fokus vid det i sin bildtext eller sina hashtags.

Bild 10 Clarins 19 900 följare Bild 11 Clarins 1245 följare

Beskrivning: I bilden syns en kvinna. Hennes hud

kategoriseras som ung, mörk, ojämn och frisk. Hon har svart, slätt, uppsatt hår. Hon har på sig en vit tröja. Hon ser in i kameran. Bilden är tagen utomhus. I bakgrunden syns gräs och träd.

Tolkning: Kvinnan har lagt upp en selfie med syftet att

visa hur hennes hy ser ut. Parkmiljön i bakgrunden indikerar att bilden är tagen i ett vardagligt

sammanhang, utan vidare planering. På bilden hamnar fokus på ärren i kvinnans hy. Hon har inte använt smink, filter eller redigering för att justera sitt utseende. Enligt bildtexten vill hon visa sina följare att hennes hy har förbättrats, och hon tipsar även om dessa produkter. Min tolkning är att kvinnan även syftar acceptera sin hy och normalisera de icke-ideala aspekterna av den.

Beskrivning: I bilden syns en kvinna. Hennes hud

kategoriseras som ung, ljus, jämn och frisk. Hon har mörk, långt och slätt hår. Hon har på sig ett svart linne. Med sin ena hand rör hon vid sitt ansikte. Hennes blick möter kameran.

Tolkning: Användaren har lagt upp ett självporträtt där

fokus ligger på hennes ansikte. Hon drar uppmärksamhet till sin ideala hy genom att skriva ”fresh face” i bildtexten, och därmed påpeka att hon inte har smink, utan visar upp sin naturliga hud på bilden. Jag tolkar detta som att hudvårdsanvändaren lade upp denna bild för att visa för sina följare att hennes hy är nära idealet. I bildtexten påpekar hon även att Instagram komprimerat bilden och försämrat bildkvalitén. Jag tolkar denna

kommentaren som ett sätt för henne att betona bildens autenticitet inför sina följare – hon vill inte att de ska tro att hon har lagt upp en bild som är sämre kvalité. Hon vill att de ska veta att hon inte har några imperfektioner att dölja.

Beskrivning: I bilden syns en kvinna. Hennes hud

kategoriseras som ung, ljus, jämn och frisk. Hon har långt, blont utsläppt hår. Hennes hand rör vid hennes ansikte. Hon ler och ser in i kameran.

Tolkning: Kvinnan lägger upp bilden med syftet att

dela med sig av sin ”highly requested nighttime

skincare routine” till sina följare. Både hon och hennes

Bild 13 Clinique 694 följare Bild 14 Bild 12 Clarins 1345 följare

följare anser att hon har idealhy. Hon inspirerar andra till att använda samma

hudvårdsrutin som hon gör, och ger dem hopp att åstadkomma samma åtråvärda hy.

Beskrivning: I bilden syns en kvinna. Hennes hud

kategoriseras som ung, ljus, jämn och frisk. Hon har ett stilla ansiktsuttryck. Hon har svart lockigt hår som är utsläppt.

Tolkning: Kvinnans posering är traditionellt passiv; hennes

ansiktsuttryck är stilla och hon böjer huvudet åt ena sidan för att få fram den mest attraktiva vinkeln. Hennes långa hår och örhängen bidrar ytterligare till stereotypa föreställningar om kvinnligt utseende. I bildtexten handlar om rynkor, vilket riktar fokus mot kvinnans hy och dess ungdomliga yta.

Beskrivning: I bilden syns en kvinna. Hennes hud

kategoriseras som ung, ljus, jämn och frisk. Hon har långt, blött och lockigt svart hår.

Tolkning: Användaren har tusentals följare, vilket ger henne

en viss makt att influera andra. Hon skriver ”fresh out the shower” i sin bildtext, vilket indikerar att bilden visar hennes naturliga hy. Hon tipsar även sina följare om

hudvårdsprodukterna hon använder. Jag tolkar att bilden anspelar på naturlig skönhet som åtråvärt, vilket kanske även influerar kvinnans följare till att köpa de produkter hon tipsar om för att komma närmare idealet.

Beskrivning: I bilden syns en kvinna. Hennes hud

kategoriseras som ung, ljus, jämn och frisk. Hon har långt rakt svart hår. Hennes ena hand rör vid hennes ansikte. Hon ser in i kameran. Hon har tatueringar. Ansiktet är i fokus.

Tolkning: Kvinnans posering är typiskt passiv. Handen som

rör vid halsen bidrar till denna stereotypa föreställning. Fokus ligger vid det naturliga ansiktet. Bildtexten ”so

thankful for healthy skin” antyder att hennes hy är naturligt hälsosam, snarare än att hon har behövt kämpa för att åstadkomma jämn och frisk hy. Syftet med bilden var att föra fokus till hyn och uppmärksamma dess utseende.

Bild 15 Clinique 2773 följare Bild 16 Dermalogica 950 följare Bild 17 Dermalogica 107 000 följare

Beskrivning: I bilden syns en kvinna. Hennes hud

kategoriseras som ung, mörk, jämn och frisk. Hennes blick ser in i kameran. Hennes ansiktsuttryck är avslappnat och stilla. Fokus ligger vid ansiktet. I bakgrunden syns kakel.

Tolkning: Kvinnan i bilden visar resultatet av hennes

hudvårdsrutin. I bildtexten påpekar hon att hennes hy är ”glowing and flawless” utan smink, och tipsar även om produkter hon använder. Detta tolkar jag som att kvinnan menar att hon

åstadkommer naturlig skönhet genom att använda hudvård.

Bild 18 Dermalogica 640 följare

Bilaga 4: Designdokumentation

Designers: Kelly Bedmyr och Amanda Lindquist Handledare: Daniel Gaffner

Designprojektet Turn the Trend är en antikampanj som består av fotografi, film och copywriting. Kampanjen syftar att synliggöra och problematisera den aktuella hudvårdstrenden och den tid, energi och budget som unga kvinnor spenderar på sitt utseende. Målgruppen är unga kvinnor och avsändaren är Monki. Monki är en

klädbutik, men under hemsidans sektion Monki Thinks samlas deras feministiska kampanjer om ämnen som kroppspositivitet, mens och mental ohälsa. Här passar

Turn the Trend in. Genom ett överdrivet bildmanér och uppseendeväckande

bildtexter ska kampanjen skapa en känsla obehag över konsumtion och besatthet av hudvård och hud. Materialet är samlat på en kampanjhemsida enligt Monkis format. Nedan visas fotografierna och en miniatyrversion av hemsidan. För att se filmen och hemsidan i sin helhet se följande länk: https://readymag.com/u11239628/u/.

In document Den perfekta hyn (Page 39-45)

Related documents