• No results found

AFFÄRSPLAN OCH KOMPETENSANALYS

Det krävs en kombination av konkurrenskraftiga produkter, en bra affärsplan och kompetens för att ha goda förutsättningar att nå handelsmarknaden. D4Actives projektgrupp har parallellt med utvecklandet av systemet utformat två användbara Business Model Canvas (bilaga 3 och bilaga 4). Den första skapades vid ett tidigt skede för att få en tydlig överblick av projektets resurser och situation. Den slutliga modellen skapades när projektgruppen hade vidgat sina kunskaper om både marknaden och produkterna. Projektet har begränsats av den tillgängliga kompentensen och av den anledningen var det väsentligt för projektgruppen att inse sina egna begränsningar och vilka delar som kräver extern kompetens. Genom att skapa en SWOT-analys med fokus på produktutvecklarna (se bilaga 8) kunde det visualiseras vilka delar av projektet som begränsas och därefter hitta lösningar.

6.1 Marknad

Marknaden för diabetesprodukter är stor då det bara i Sverige beräknas finnas cirka 400.000 personer som lever med sjukdomen, varav 60.000 med diabetes typ 1.28 Varje år ökar sjukdomen kraftigt och därför ökar också marknaden för diabetesprodukter. Enligt en artikel29

som gjorts 2013 av aktiespararna om AstraZeneca så förväntades den totala diabetesmarknaden gå upp till hela 60 miljarder svenska kronor under 2018 som är ett tydligt tecken på den växande marknaden för diabetesvård.

Flera medicintekniska hjälpmedel ingår i det svenska högkostnadsskyddet, däribland diabetesprodukter som tillhör kategorin förbrukningsartiklar. Den statliga myndigheten, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, beslutar om pris och subventioner efter att ha fått in ansökningar från olika företag. Diabetesprodukter inom förmånerna för svenska invånare står för ungefär hälften av den totala omsättningen för svenska statens kostnader för hjälpmedel inom medicinteknik.30

28 Bohuslänningen, Stärk forskning om diabetes, https://www.bohuslaningen.se/åsikt/debatt-och-insändare/stärk-forskning-om-diabetes-1.2079817. Hämtad: 2019-11-25.

29 Aktiespararna, AstraZeneca: Sn ittillväxt diabetesmarknad 8 % 2012 -2018 –

VD,https://www.aktiespararna.se/nyheter/astrazeneca-snittillvaxt-diabetesmarknad-8-2012-2018-vd. Hämtad:

2019-10-11.

30 Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, Medicinteknik på TLV,

https://ssdf.nu/sites/all/files/media/documents/aktuellt/2020/tlv_bilder_tekniktraff_jan_2020/tlv.bilder.pdf.

Hämtad: 2020-04-29.

36 Företagen som idag tillverkar

diabetesprodukter säljer till största del till svenska landsting och

kommuner som i sin tur distribuerar ut till privatpersoner. Det är väldigt sällan företagen säljer direkt till privatpersoner. Marknaden växer även i fattiga länder där personer inte har råd med dyra livsavgörande diabetesprodukter. Detta leder till att

läkemedelsbolagen behöver anpassa sig till de förutsättningarna som finns på den framväxande marknaden, genom att bland annat anpassa priserna på sina produkter.31

6.2 Kunder

D4Active har utformats med fokus på aktiva personer som lever med diabetes typ 1, som är systemets slutkunder. Undersökningarna (se avsnitt 3.2 Vetenskaplig metod) tyder på att fysisk aktivitet försvåras av sjukdomen och marknadens befintliga produkter är inte tillräckligt anpassade efter användarens behov för att kunna användas under fysisk aktivitet. D4Active syftar till att förbättra möjligheterna till att leva ett hälsosamt och aktivt liv för dessa utsatta personer. Trots att systemet riktar sig till aktiva typ 1 diabetiker hindrar det inte personer med typ 2 eller icke-aktiva att använda det.

6.3 Distribution

Som ovan nämnt sker distribuering av diabetesprodukter i Sverige via landsting och regioner, för att svenska samhället subventionerar vårdprodukter för att höja samhällets välmående.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) utför hälsoekonomiska bedömningar inför upphandlingar som granskar produkterna och dess kvalitet, nytta och pris.32 Det är därför avgörande att D4Active är attraktiva genom kostnadseffektiva och högkvalitativa produkter.

Om produkterna upphandlas kan diabetesmottagningar därefter rekommendera dessa till

31 SvD Näringsliv, Diabetes ökar dramatiskt – bolagen flockas, https://www.svd.se/diabetes--lakemedelsbranschens-nya-guldgruva. Hämtad: 2019-11-10.

32 Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, Medicinteknikuppdraget,

https://www.tlv.se/medicinteknik/medicinteknikuppdraget.html. Hämtad: 2020-04-15.

Bild från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket som illustrerar svenska samhällets kostnader för diabetesprodukter.

diabetiker. Genom den processen kommer D4Active endast distribueras via svenska godkända diabetesmottagningar. Det medför en hög standard och som tryggar diabetikernas besluts-fattning kring valda produkter.

D4Actives strategi går ut på att först nå svenska marknaden genom att följa svenska regulationer och kriterier för att kvalificera sig till upphandlingar. När den svenska marknaden är nådd sprids vetskapen om systemet och underlättar möjligheten att växa globalt. D4Active kommer utveckla och producera attraktiva produkter medan underleverantörer likt svenska landsting levererar till och utbildar slutanvändaren. D4Active planerar att tillhandahålla tydliga manualer, rekommendationer och användningsvideos på en egen hemsida.

6.4 Konkurrenter

Den medicintekniska marknaden är tuff med många starka konkurrenter. Som tidigare nämnt har majoriteten av företagen produkter som fokuserar på en separat enhet för diabetesvård. Det är ovanligt med helhetssystem och slanglösa pumpar. Framförallt finns inte kombinationen av de önskade egenskaperna i ett integrerat system. D4Active har samlat information om sina nuvarande största konkurrenter i bilaga 15.

6.5 Samarbeten

Under utvecklandet av helhetsystemet tar projektgruppen inspiration och hjälp av verksamheter och personer som besitter djupare expertis inom olika områden av projektet. Dessa samarbets-partners presenteras nedan.

6.5.1 Hälsoteknikcentrum Halland

En verksamhet som är placerad på Högskolan i Halmstads campusområde i centrala Halmstad.

Här utvecklas innovationer och idéer tillsammans med näringslivet och offentliga verksamheter. Framförallt ligger fokus på hälsoteknik och samverkan. Deras vision grundar sig i att stärka banden till näringslivet och att vara en central mötesplats för innovativa möten.

Projektgruppen har vänt sig till Hälsoteknikcentrum Halland33 för att hitta relevanta intressenter för projektet. Det är aktuellt att veta vilka företag som samarbetar med Hälsoteknikcentrum

33 Hälsoteknikcentrum Halland, https://halsoteknikcentrum.hh.se. Hämtad: 2019-10-12.

38

Halland likaväl som att skapa kontakt med personer som specialiserar sig på utvecklandet av hälsoprodukter inom digitalisering, anpassning och ergonomi.

6.5.2 Högskolan i Halmstad

Examensarbetet D4Active förverkligas i samband med en kurs som bedrivs av Högskolan i Halmstad under ledning av Leif Nordin, studierektor för Utvecklingsingenjörsprogrammet, och Hans-Erik Eldemark, handledare för D4Active’s utvecklare. Projektet utvecklas av två

utvecklingsingenjörsstudenter i Högskolan i Halmstads lokaler.34

6.5.3 Cubist IT AB

Ett Stockholmsbeläget konsultföretag som utvecklar intelligenta lösningar för morgondagens hälsovårdsprodukter. De är experter på utvecklingen av mjukvarusystem och har djup förståelse för dagens hälsovård och dess utmaningar. De ämnar sig till att skapa vårdresurser som är mer effektiva. Produktutvecklarna har köpt deras tjänst för att utveckla applikationens kommunikationssystem. 35

6.6 Intressenter

o Kärnintressenter: Individer med beslutande och/eller drivande roller inom projektet.

Grupperingen innehåller: Projektgruppen och fokusgruppen.

o Primära intressenter: Individer och grupper som i hög grad påverkas av projektet.

Innehållande: Användare, konceptgrundare, handledare, konkurrenter och finansiärer.

o Sekundära intressenter: Individer och grupper med ett förhållandevis lägre intresse för projektet. Grupperingen innefattar: underleverantörer, landsting, regioner,

försäkringsbolag och oidentifierade intressenter.

Projektet har involverar flera olika intressenter, både i nutid och i framtiden. För mer information kring hanteringen av intressenter och kategorisering se Mendelows matris i bilaga 16.

34 Högskolan i Halmstad, www.hh.se. Hämtad: 2019-10-12.

35 Cubist IT AB, https://www.cubist.eu. Hämtad: 2019-10-12.

Related documents