• No results found

Projektgruppens krav på de olika enheterna med tillhörande komponenter uppfylls för prototypen. D4Active har nått ett resultat som tydligt kan demonstrera funktionerna hos ett samlat diabetessystem. Samtliga utvalda komponenter har kunnat sättas samman och kommunicerar helt trådlöst via Bluetooth BLE.

5.1 Produktresultat

5.1.1 D4Applikation

D4Active-applikationens grund är byggd för Android-telefoner och är utvecklad i datorprogrammet JAVA. Utvecklingen har följt medicintekniska standarder som kvalitetssäkrats av Cubist IT AB. Den mest grundläggande funktionen är den trådlösa kommunikationen till systemets sensor och pump, som är fullt fungerande. Projektgruppens högst prioriterande funktioner (finnes under rubriken 4.2.1 Funktioner) är utvecklade och fungerar väl. De mest grundläggande funktionerna är lättillgängliga i applikationen och det tillåter användaren att kunna analysera sina värden noggrant eller snabbt, utan några knapptryck. Till och med när telefonen är i låst läge. Applikationen lagrar sensordata i en lokal databas i telefonen. I bilaga 13 är bilder på applikationens utseende och mest användbara sidor.

Startsidan innehåller:

o Insulinindikator som ändras beroende på sensorns utslag. Siffrorna visar det exakta värden för insulinnivåerna och färgen på ringen ändras beroende på vilken zon värdet ligger inom. Dessa zoner kan användaren själv ändra efter behag under inställningar.

Pilen indikerar om värdet är på väg uppåt eller nedåt.

o Droppen visar det den aktiva insulin-nivån i programmet, som doseras ut i kroppen.

Användaren kan ställa in programmet och insulindoseringen under droppen i navigationsbaren.

o Huset i nagivationsbaren är startsidans hemknapp, grafen är för grafsidan där användaren kan analysera sina värden i olika intervall, droppen leder användaren till pumpsidan där användaren kan anpassa program efter aktivitet och insulinnivåer och kugghjulet är individuella inställningar för användaren såsom kvoter och individuell information.

o På alla sidor är det lättillgängligt att nå menyn högst upp i högra hörnet.

o Grafen visar blodsockernivåerna (y-axeln) och tiden (x-axeln).

Pumpsidan innehåller:

o Den lilla indikationen högst upp till vänster följer med från startsidan och visar aktuellt insulinvärde.

o Hjulet snurras för att ändra doseringsmängd. Därefter klickar användaren i mitten för att konfirmera vald dos. Då kommer ett säkerhetsmeddelande upp där användaren bekräftar förändringen.

o Den rekommenderade dosen ändras beroende på aktuella värden och individuella kvoter.

o För att undvika dödliga doser finns det en maxdos.

Inställningsmenyn innehåller:

o Inställning för individuella indikationsnivåer av glukosvärden.

o Parningsfunktion till sensor och pump.

32 5.1.2 D4Pump

Pumpen utformades med en delning för att behålla och maximera användningen av de komponenter som har längre hållbarhet. Pumpkomponenterna kan delas in i olika kategorier – hygienkomponenter och återanvändbara komponenter. Valet av låsningsmekanism uppfyller kravet att låsningen ska ta liten plats samt vara enkel och smidig att använda. Projektgruppen printade en prototypmodell som är storleksmässigt korrekt med den framtida tilltänkta produkten samt en 10 gånger större prototyp för att tydligt kunna demonstrera pumpens funktion (se bilaga 11). Den stora prototypens delning är en enklare version av en bajonettfattning utan vridningsmoment. Projektgruppens egendesignade insulinpump och sammansättning uppfyller kraven om att dosera korrekta mängder insulin. I prototyppumpen är det framförallt motorn som skiljer sig i prototypstadiet till den marknadsfärdiga. I dagsläget har vi själva designat monteringsdelar och modifierat inköpta komponenter för sammansättning (se bilaga 12). Kvarvarande arbete för pumpen är främst optimering. Se insulinpumpens resultat i bilaga 14.

Innehållet och delningen har vi valt att endast exponera för examinatorer och stipendiejuryn för att designskydd och eventuellt patent ska sökas. Skulle vi publicera det offentligt kan det förhindra ett beviljande eftersom nyhetsvärdet skadas.

5.1.3 D4Sensor

För att tydligt demonstrera D4Actives system valde projektgruppen att använda sig av en sensor innehållande en accelerometer. Den ger snabbt och enkelt tydliga indikationer och visar förändringar i

fiktiva insulinnivåer, är lätt att hantera och efterliknar utseendemässigt en glukosmätare. Projektgruppen köpte in MbientLab Sensor MetaMotion R med uppladdnings-bart batteri och som ger kontinuerlig övervakning och information i realtid via Bluetooth.

5.2 Expertuttalande

Applikationsutvecklingen har utförts av medicintekniskt erfarna mjukvaruutvecklare på Cubist IT AB och nedan följer ett utlåtande av ansvariga Oliver Trepte:

Bilder hämtade från MbientLabs hemsida

”Projekt D4Active har som mål att bygga en lösning för diabetiker, där data från en glukossensor återkopplas till doseringen av insulin. Projektet har drivits på ett sådant sätt att det ska kunna leda till en CE-märkning enligt medicintekniska regulativet, MDR. En CE-märkning enligt MDR kräver att projektet kvalitetssäkras enligt strikta regler. Bland annat gäller det planering, specifikation, granskning, riskhantering, användbarhet, testning och validering.

Projektet befinner sig just nu i en förstudiefas. Under denna fas har en förankring mot MDR gjorts och en planering för hur utvecklingsfasen kommer att kunna genomföras.”

Anonym diabetiker

”Jag tror starkt på D4Active och hoppas att produkterna finns på marknaden inom en snar framtid!”

Anonym diabetiker

”Snyggt! Grymt att ni gjort den här produkten. Jag tror verkligen att den har potential att gå hem hos många diabetiker. Fin överblick i presentationsfilmen och lättförståeligt, speciellt för de som redan innan har grundförståelse över hur diabetes fungerar.”

Anonym diabetiker

”Superspännande projekt!”

Anonym diabetiker

”Bra utveckling! Systemet saknas verkligen på marknaden idag. Hoppas D4Active blir tillgänglig för oss i framtiden.”

Cecilia Borg, Venture Cup

”Tack för välgrundad och intressant läsning. Jag tycker det är en jätteintressant produkt ni har under utveckling och som kan ha mycket stor potential. Det är ju hisnande läsning att så många människor världen över är drabbade eller komma drabbar av diabetes. Mycket bra sammanställning och beskrivning. Jag uppskattar er koppling till Agenda 2030 och de globala målen. Känns mycket relevant. Lycka till!”

Ola Nilsson, Venture Cup

34

”Tycker detta är en lysande idé som jag verkligen hoppas an utvecklas till hjälp för personer med sjukdomen. Har själv diabetes och har flera runt omkring mig som lider av både typ 1 och typ 2. Det finns en styrka i teamet genom bredden av kompetens och det brinnande intresset för idén och projektet. Det ser ut som ni gjort er hemläxa grundligt genom att prata med både patienter och anhöriga vilket ger projektet god trovärdighet och en grund för att lyckas med genomförande.”

Related documents