• No results found

Hur agerar du om ditt spelande resulterat i förlust under en viss tidsperiod?

Aktiebolaget Svenska Spel

Citat 5: Den amerikanske författaren Damon Runyons citat

7. Hur agerar du om ditt spelande resulterat i förlust under en viss tidsperiod?

En av spelarna på slumpspel tar en tids uppehåll medan den andre skriver att han ”fortsätter som förut eftersom det inte är frågan om så stora summor”.

Två av småspelarna på idrottsspel tar båda en paus från idrottsspel till dess att inspirationen återkommer igen, varav den förste eventuellt övergår tillfälligt till poker under spelavbrottet från idrottsspel. Den andre av dessa fastställer att ”det kommer alltid downperioder. Det vet man så det är bara att bita ihop. Oftast så skiter jag i allt spelande i någon dag för att inte bli förbannad. Om man blir förbannad är det lätt att försöka att vinna tillbaka det man förlorade och det brukar bara betyda att det blir ännu dyrare.” De övriga tre småspelarna på idrottsspel låter ej förlusten påverka deras spelbeteende. En av dessa har motiverat sitt ställningstagande. ”Jag agerar inget annorlunda alls. Vinster och förluster kommer ofta i vågor, så man vänjer sig med tiden att uthärda svackorna då erfarenheten lärt en att rätt vad det är, är det dags för en vinstperiod.” En av de övriga anger att ”jag är väl medveten om att alla spelare går med förlust under vissa perioder, så jag fortsätter som vanligt, bara inte bankrullen tar slut. Jag har än så länge inte drabbats av att bankrullen tagit slut, så jag vet inte riktigt vad jag skulle göra om det hände.”

En av hästspelarna slutar helt att spela och de övriga två övergår till ett mer sparsamt spelsätt. Denförsteav dessa anger atthan ”spelar för allt mindre pengar per spelomgång. För det mesta kommer pengarna tillbaka bara man väntar, man får höja oddsen i stället.” Den andre berättar att han ”spelar kanske lite mer sparsamt, men det finns andra faktorer, som är viktigare. Till exempel årstid, antalet besök på travbanor samt min övriga ekonomiska situation.”

- 52 -

En av denio storspelarnapå idrottsspel skriver att han isolerar sig och sannolikt blirdeppigare men anger inte om den uppkomna förlusten påverkar spelsättet. Två av de övriga fortsätter att spela på samma sätt som när de var vinstrika. En av dessa har dock tidigare försökt att ta igen förlusterna genomatt höjainsatserna menhar nuändrat sin spelstrategi.Tre av de kvarvarande förändrar alla sina spelsätt, varav en övergår till att enbart spela flatinsats. En annan spelar på något färre antal objekt samt minskar en aning på insatserna medan den tredje av dessa sänker insatserna eller åker på semester till Thailand i tre veckor. De tre återstående storspelarna på idrottsspel har ett inbördes liknande sätt att behandla sina förlustperioder och jag har därför medtagit dem alla i form av de tre närmast nedanstående citaten.

”Jagharenstrategisomjagtror påochomdet är enenstaka förlust så kör jag vidare påsamma strategi. Skulle förlorandet bli en trend så skulle jag få se över min strategi.”

”Jag analyserar mina resultat och bokföring en tid tillbaka när svackan började, för att se om jag gjort något annorlunda i mitt spel. Dessutom drar man ju ned på både spel och insatser under den tiden, som svackan varar. Det är ju inte något som varar för evigt tack och lov.” ”Strategin är densamma och möjligen skulle jag sänka insatsen om perioden blev mycket lång, det vill säga så lång att jag riskerar en större del av min spelkassa. Då kan det vara på plats att tillsammans med någon utvärdera min strategi.”

Dessa tre följer, enligt mig, ungefär samma beslutsprocess, som förekommer i grundläggande läroböcker om organisationsteori. Det vill säga att problemet definieras och därefter tas olika handlingsalternativ fram. Ett av dessa handlingsalternativ väljs och genomförs, därefter sker en utvärdering av resultatet och slutligen en eventuell återkoppling till punkt ett igen.

Tre av defem pokerspelarna sätter såstor tillförsikt tillatt spelandet inbringar långsiktig vinst, att de inte låter sina spelsätt påverkas av en förlust under en viss tidsperiod. Detta uttrycker de som att jag ”gnetar på för att få variansen att vända på sig” eller jag ”kör på som vanligt även omspelandet är högstsporadiskt nuförtiden”samt att en periods förlust ”påverkar inte alls, jag vet att jag kanslåmotspelarna på denivåer jag spelar påoch om jagförlorar enperiodså beror det bara på fullt naturlig varians.” En av de övriga två pokerspelarna skriver att han mår dåligt av förluster och på grund av detta spelar sämre. Han tar därför i bland pauser för att få tillbaka både spelsuget och det lyckosamma spelet. Den ende återstående pokerspelaren anger att han ”inte reagerar direkt på vilketdera men har hårt åsatta regler för hur stor bankrulle jag ska ha för vissa spelnivåer. Om jag överstiger eller understiger kraven på grund av stora vinster eller stora förluster så går jag upp eller ned i nivå.”

- 53 -

8a) Hur definierar du begreppet spelberoende?

De två utövarna av slumpspel anser att en spelberoende inte kan sluta spela respektive måste spela för att må bra. En av småspelarna på idrottsspel anser att en spelberoende är beroende av den spänning, som spelandet medför. Två av de övriga småspelarna på idrott bedömer att en spelberoende i princip spelar varje dag eller till varje pris måste få spela på något, oavsett vad det är för typ av idrott medan den återstående anser att spelberoende innebär att ”man måste spela på skit man inte vet något om bara för att spela, utan någon som helst information”.

Hästspelarna anser att definitionen av spelberoende innebär att den drabbade har begär till sitt spelande eller att spelaren satsar pengar denne inte har råd att förlora samt att en spelberoende får abstinensbesvär vid en kortare eller en längre tids uppehåll från spelandet.

Enav storspelarnapåidrottsspelmenar att enspelberoendeoupphörligen,eller minst dagligen, tänker på spel och känner sig tvungen att spela när pengar finns lätt tillgängliga.Dendrabbade spelarinteför attdetär roligt eller för att vinna pengar,utanär besatt av spelet för spelets egen skulloch blir därför rastlösav att inte få spela,vilketgör att spelet går ut över det sociala livet. En av spelarna finner inte någon skillnad mellan innebörden av begreppen spelberoende och spelmissbruk utan menar att båda begreppen innebär att någon förlorar både tid och vänner på grund av sitt spelande samt att familjen och andra närstående blir lidande. En annan spelare erkänner att han betraktar sig själv såsom spelberoende men anser dock inte att detta medför några större problem. Han skriver att ett spelberoende innebär ”att man på något sätt har spel som en viktig del i ens liv och som man prioriterar högt. Jag är spelberoende precis som jag är nikotinberoende, jag behöver både spel och nikotin för att må bra, men jag skulle självklart kunna sluta helt med snuset och spelandet om jag var tvungen av någon anledning, typ hälsa eller jobb.” En av de övriga spelarna tar också lätt på begreppet och anser att en spelberoende är den vars fritid begränsas av spelandet medan den resterande väljer att inte besvara frågan.

Några av pokerspelarna definierar spelberoende såsom att spelaren inte med egen viljestyrka kan sluta spela eller när spelaren anser att denne tjänar alltför bra på spelandet för att kunna undvara denna inkomst. En annan pokerspelare bedömer att ”spelberoende är nog de flesta spelare till viss gräns. Jag är beroende av att tjäna pengar. Det är i stort sett enda anledningen till att jag spelar. Känner inget som helst sug för att spela bara för spelets skull och får ingen som helst stimulans vid gambling.” Den återstående pokerspelaren väljer att passa på frågan.

- 54 -

8b) Hur definierar du begreppet spelmissbruk?

Båda spelarna på slumpspel anser att ett spelmissbruk innebär att spela över sina tillgångar eller med andra ord, att spelaren satsar högre belopp än denne har råd att förlora.

Två av fem småspelare på idrottsspel anser att en spelmissbrukare spelar med pengar denne inte har själv, exempelvis lånar eller knycker pengar från närstående, när den drabbade spelat bort alla sina egna tillgångar. En spelare menar att ”när man spelar på skit man inte vet något om med lånade pengar. Om man börjar låna pengar för att spela ihop det man förlorat, då är man ute på djupt vatten.” En annan tycker att ”både spelberoende och spelmissbruk innebär att man inte kan sluta spela. Men jag anser inte att man måste vara spelmissbrukare, bara för att man är spelberoende. Jag tror att många proffs är spelberoende men spelandet är ju inte ett missbruk om spelaren går plus. Missbruk blir det först när spelaren lånar pengar för att kunna spela. Spelaren klarar helt enkelt inte av att hantera sin ekonomi på grund av spelandet.”

Detrehästspelarnadefinierar spelmissbruk såsom”spelöver sinatillgångar”och”när spelaren gör av med mer pengar än vad denne har råd med på spel” samt ”spel på precis allting oavsett om man är uppdaterad eller ej”.

Två av storspelarna på idrottsspel anser att spelmissbruk är när de ekonomiska förlusterna blir större än vad personen har råd att förlora, det vill säga då den drabbade, trots negativa följder, fortsätter att spela. En annan spelare pekar på faktorer som att en spelmissbrukare tar lån samt attspelandet går ut över flickvännen,familjenoch vänner elleratt spelaren finansierar sitt eget spelande genom att begå brott. Andra faktorer, som nämns är att en spelmissbrukare påverkas både psykiskt och fysiskt av att inte få spela, att spelaren fokuserar enbart på sitt spelande och om det saknas pengar att spela för,så ser denne ändå tillatt få tag på medelför att kunna spela samt att en spelmissbrukare behöver kicken och blir rastlös av att inte få utöva sitt spelande. Enannan spelare skriver att spelmissbruk är ”en sjukdom, som kan likställas med alkoholism. Exakt samma på alla punkter utom att spelmissbruket inte är kemiskt beroende utan psykiskt. Eftersom det är psykiskt, så går det att bota precis som sexmissbruk. En spelmissbrukare som inte har spelat på fem år är ju inte längre någon spelmissbrukare eftersom han eller hon inte missbrukar spel. Däremot så kan en människa, som varit spelmissbrukare nog aldrig komma ifrån riskzonen att hamna där igen.” Den enda återstående storspelaren på idrottsspel har valt att passa på frågan.

- 55 -

En av pokerspelarna anser att det räknas såsom missbruk först när spelandet skadar spelaren själv eller personer i dennes närhet. En av de övriga pokerspelarna tycker att det bör betraktas såsom spelmissbruk om den drabbade inte själv kan kontrollera sitt spelande men också om någon kontinuerligt spelar bort en ansenlig del av sin inkomst utan att njuta av det. En annan spelare anser tvärtemot, att en spelmissbrukare får någon slags stimulans av att förlora pengar eller i viss mån vinna i bland och därför inte slutar att spela även om oddsen är ofördelaktiga. Den kvarstående pokerspelaren avstår från att svara med anledning av att det redan finns olika vedertagna definitioner av begreppen spelberoende och spelmissbruk.

Finländaren Jorma Vouksenmaa, som skrivit Spelhandboken varifrån flera spelcitat är tagna, menar att en total likgiltighet inför oddsen ingår i symptomen för ett spelberoende.

Min egen definition av begreppet spelmissbruk är följande. Ett, för den spelande personens ekonomi, högt och långsiktigt förlustbringande spel utan hänsynstagande till oddsen. Jag har vid flera tillfällen själv tagit lotter enbart för att verka trevlig, trots att jag känt till att oddsen inte varit fördelaktiga. Dock endast för obetydliga belopp, vilket gör att jag inte betraktar det såsom någon form av spelmissbruk. Jag har även spelat för relativt höga penningbelopp, men då långsiktigt ekonomiskt vinstgivande, vilket enligt mig innebär att detta beteende inte heller kan betraktas som någon form av spelmissbruk. Jag har heller aldrig känt något tvångsbehov för att spela, vilket enligt mig är det grundläggande symptomet för begreppet spelberoende.

På sidan 38 i delkapitlet om spelproblem presenteras företaget Spelinstitutets tio kännetecken, varav minst fem ska vara uppfyllda för att en människa ska anses lida av spelberoende. Sju av dessa symptom nämns även i empirin, vilket tyder på att spelarnas syn på problemet är ganska likartadmed den allmänna definitionen.De tresymptomen,som saknasiuppsatsens empiri är, attanledningentillattspela kan vara attundvika att tänka påandra problem,att spelaren döljer vidden av sitt spelande för omvärlden samt att den drabbade tror att den uppkomna finansiella krisen, som uppstått på grund av spelandet, ska lösas av utomstående.

”Tvärtom!”