• No results found

Vilka spelobjekt spelar du på?

Aktiebolaget Svenska Spel

Citat 5: Den amerikanske författaren Damon Runyons citat

3. Vilka spelobjekt spelar du på?

En av de två småspelarna på slumpspel satsar på många olika spelobjekt medan den andre helt håller sig till de välkända spelformerna Lotto, Trisslotter, Bingolotto, Måltips och Harry Boy.

En av de fem småspelarna på idrott väljer de traditionella kupongspelen Stryktips, Lången och Europatips medan en annan väljer att spela på fotboll, ishockey och hästar. En av de tre övriga spelar främst på fotboll, hockey och poker med låga penninginsatser men understundom även på andra idrotter, när spelaren har fått tillgång till någon form av ”inside information”. De två återstående småspelarna på idrottsspel koncentrerar lejonparten av sitt spelande på de publika lagidrotterna ishockey respektive fotboll.

Avdetresmåspelarna på hästspel,såskriver två att despelar påbådeVinnare,Tvilling, Raket, V75, V65 och V64 samt även andra former där de tror att det finns pengar att göra, med andra ord de flestaspelformer därhästar medverkar.Den tredjehästspelarenhar däremot fullständigt specialiserat sig på spelformen Dagens Dubbel.

Fyra av de nio storspelarna på idrott uppger att de spelar på ”det mesta”, ”allt som har värde”, ”alla sammanhang, bara det finns värde”, ”i stort sett alla objekt, som det finns något värde i och framföralltidesporter där jag ärpåläst.” Med begreppet ”värde” avsesdespelobjektdär spelaren anser sig uppnå långsiktig vinst, oftast genom att besitta ett kunskapsmässigt övertag gentemot oddssättaren. En av de övriga idrottsspelarna svarar väldigt detaljerat att han spelar 90 procent på tennis,8procent på fotboll och 2procent på övrig idrott.Bland de övriga svaren kan nämnas att en av spelarna har koncentrerat sig helt till tennis, medan en annan spelar på ”allt som sticker ut men asian handicap på fotboll är den största delen”. Av de två återstående storspelarna på idrott svarar en ”mest multiplar” medan den andre har avstått från att svara.

Tvåav defempokerspelarnaägnarsigheltåtpokerformenNoLimitTexas Hold’em cashgame på Internet.Två av deövriga kombinerar denhär pokerformenmedbådeTexasLimitHold’em turneringar, idrottsspel, Omaha Poker samt privata vad med andra gamblers inom den privata umgängeskretsen. Den återstående spelaren har nästanheltspecialiserat sitt spelande till poker men bedriver också en del ”sidebets” på kontoret, exempelvis pingis och först till lyktstolpen.

- 45 -

4a) Har ditt spelmönster förändrats sedan du började spela? Spelar du nu oftare eller mer sällan än tidigare?

Ingen av de två småspelarna på slumpspel anser att de nämnvärt har förändrat frekvensen av sitt ursprungliga spelande.

Tre av småspelarna på idrottsspel uppger att de nu spelar mer frekvent än vad de gjorde när de börjadespela ochen av dessa anger uppfattningen ”insikt om möjligheter att dryga ut kassan”, som motiv för sitt förändrade spelmönster. En av de övriga spelar oftare på idrottsspel under internationellaidrottsmästerskap,vilket dåsker på en tidsmässig bekostnadav pokerspelandet. Den återståendespelaren anger istället att hannuspelar ”något mer sällan”, än vad han gjorde under initieringsfasen.

En av småspelarna på hästspel skriver att han nu spelar oftare än tidigare. En av de två övriga spelar nuförtiden mer sällan äntidigaremedan den tredjeanger enförändradspelfrekvens utan att tala om riktningen av förändringen.

Sex av de nio storspelarna på idrott skriver att de nu spelar oftare än vad de gjorde i början av sitt spelande och två av dessa anger professionellt heltidsspel såsom orsak, av vilken en tänker mer på spel så fort han har pengar. En av de övriga idrottsspelarna skriver att han ”spelar mer och oftare med tiden, men det senaste halvåret har jag haft råd att slå av på takten”. Av de tre återstående, så spelar en lika ofta som tidigare, en annan svarar ”det är väl en blandning av de båda frågealternativen a) och b)” medan den återstående har valt att inte alls besvara frågan.

Tre av pokerspelarna uppger att de nu spelar mer frekvent än vad de gjorde i initieringsfasen, varav två uttrycker specifikt ”betydligt oftare” respektive ”mycket oftare”. Av de övriga två pokerspelarna,så har en inte förändrat sinspelfrekvens alls medan den andre nuförtidenspelar mer sällan än tidigare.

Totalt sett så uppger tretton av de sammanlagt tjugofyra spelarna, alltså mer än hälften, att de nu spelar oftare än vad de gjorde i initieringsfasen. Fem spelare anger att de har bibehållit sin ursprungliga spelfrekvens medan tre skriver att de nuförtiden spelar mer sällan än vad de gjort tidigare.Treav deinkomnasvarenanger inte omden svarande respondentens spelfrekvens har förändrats i någon riktning.

- 46 -

4b) Har ditt spelmönster förändrats sedan du började spela? Spelar du nu med lägre eller högre belopp per speltillfälle?

Ingen av de två småspelarna på slumpspel uppger att de nämnvärt har förändrat spelbeloppens genomsnittliga storlek per speltillfälle.

Två av småspelarna på idrottsspel satsar nu högre belopp per speltillfälle än vad de gjorde när de började spela. En uppger att de uppkomna vinsterna är betydligt större nu än tidigare men det behöver ju inte betyda att också spelsummorna har ökat, även om det är mycket sannolikt. En annan spelare varierar sina insatsers storlek efter lagens dagsformer och satsar i och med det inte så stora belopp på att trender ska vända. Den återstående idrottsspelaren har bibehållit ungefär samma beloppsstorlek per speltillfälle sedan spelstarten.

Två av småspelarna på hästspel satsar nu ett lägre belopp per speltillfälle medan den tredje har ökat sina satsade spelsummor sedan initieringsfasen.

Sex av deniostorspelarnapåidrottsspelharökat spelbeloppens storlek per speltillfälle.Två av dessa har emellertid inte ökat spelbeloppens procentuella andel av deras respektive spelkassor mendenominellaspelbeloppenharändåökat.Enspelkassaärenavspelarenavsatt egen kassa, vilken ofta brukar benämnas bankrulle, som är frånskiljd från spelarens privata likvida medel. En annan spelare svarar att insatserna varierar och ytterligare en annan skriver att ”det är väl en blandning av både svarsalternativ a) och b)” medan den ende kvarstående storspelaren på idrottsspel väljer att passa på frågan.

Samtliga fem pokerspelare satsar nu ett högre penningbelopp per speltillfälle än vad de gjorde under initieringsfasen,vilket despecifiktuttrycker såsom”något högre”,”lite högre”,”högre”, ”betydligt högre” och ”mycket högre” belopp.

Sammanlagt sett, så uppger femton av de sammanlagt tjugofyra spelarna, alltså näst intill två tredjedelar av respondentgruppen, att de nu spelar för ett högre belopp per speltillfälle än vad de gjorde när de började spela. Tre av spelarna skriver att de har bibehållit storleken på sina ursprungliga spelbelopp medan två anger att de nuförtiden har minskat spelbeloppens storlek. Två av spelarna varierar nivåerna av sina satsade spelbelopp och de återstående två har valt att inte alls besvara frågan.

- 47 -

4c) Har ditt spelmönster förändrats sedan du började spela? Spelar du nu med annan del av din disponibla inkomst?

Båda småspelarna på slumpspel satsar fortfarande samma delar av sina disponibla inkomster. Fyra av de fem småspelarna på idrottsspel anger också att de fortfarande spelar med ungefär samma andelar av sina disponibla inkomster. Den återstående spelaren skriver att han spelar oftare nu och att vinsterna är betydligt större än tidigare, vilket borde innebära att de satsade spelbeloppen nu motsvarar en högre andel av spelarens disponibla inkomst, trots att det inte uttrycksiklara ordalag.Tvåavsmåspelarna påhästspel uppger att defortfarande spelar med samma andelar av sina disponibla inkomster medan den tredje har minskat sin spelandel.

Enavstorspelarnapåidrottsspelharökatspelbeloppensandelavsindisponiblainkomst medan en annan inte noterat någon skillnad. Två av spelarna håller isär sina inkomster och spelkassor medantvåandraspelaresaknar andrainkomster, vilket medför att fråganblir felformuleradför samtliga dessa fyra respondenter. En av dessa skriver ”min disponibla inkomst är ju det som jag vinner, men jag har ett spelkapital som jag aldrig använder mer än fem procent av”. De tre återstående idrottsspelarna väljer att passa på denna fråga. En av de fem pokerspelarna skriver att ”spelet skapar min disponibla inkomst, då det är min enda inkomst” och de övriga fyra har samtligaenseparatspelkassa,somär avskildfrån derasövriga privata tillgångar,vilket medför att frågan blir felformulerad också för dessa spelare.

Totalt sett, så uppger nio av de sammanlagt tjugofyra respondenterna, att de fortfarande spelar för samma andelar av sina respektive disponibla inkomster medan två spelare anger att de har ökat och en annan minskat, denna andel. Frågan är, vilket tidigare nämnts, felformulerad för nio spelare medan tre har valt att inte svara. Totalt sett så uppger alltså endast två av spelarna, att de nu spelar för en större andel av sina respektive disponibla inkomster, än vad de gjorde när de började spela. Detta svar överensstämmer emellertid inte med respondenternas svar på de två föregående frågorna, där tretton spelare uppgav att de nu spelar oftare än vad de gjorde i initieringsfasen och femton spelare angav att de har ökat sitt satsade belopp per speltillfälle. Detta gäller trots att merparten av de nio, för vilka den senaste frågan blev felformulerad, hör till dem som både ökat sin spelfrekvens och sina satsade spelbelopp. Det är inte sannolikt att så många av respondenterna har ökat sina disponibla inkomster. Det är i stället troligtvis så att många successivt har ökat sitt spelande och därigenom nuförtiden spelar med en större andel av sin disponibla inkomst, trots att de inte själva har uppmärksammat det.

- 48 -

5a) Vilken är din största vinst på en dag?

De två småspelarna på slumpspel uppger att deras högsta vinster, på en enda enskild speldag, är 10 000 kronor respektive 32 000 kronor.

De fem småspelarna på idrottsspel skriver att deras största vinstbelopp lyder på 1 271 kronor, ”runt 50 dollar”,det villsägacirka321 kronor, ”runt 1 500 kronor”, ”cirka 3 000 kronor”samt 11398 kronor.Spelarnas övriga kommentarerlyder enligt följande. ”Jag spelar bara singlar på sportspel,sådärhar detbarablivitnågrahundralappar per dag.Ipoker såär nogstörstavinsten totalt på en dag runt 50 dollar.” ”Största vinsten på en enskild kupong är omkring 1 500 kr när insatsenärborträknad.Detviktigaärinteattvinnamycket påvarjeenskildkupong.Detviktiga är att vinna ofta.Om man vinner ett idiotiskt vadtill 700 gånger är det nästan uteslutande tur.”

De tre hästspelarna har, på en enskild speldag, som mest vunnit 1 800 kronor, 30 000 kronor samt ungefär 114 000 kronor.

De fem storspelarna på idrottsspel uppger att deras högsta enskilda vinster är 5 000 kronor, ”cirka 40 000 kronor”, 44 000 kronor, 70 000 kronor, ”93 000 kronor på en insats av endast 930 kronor”, 150 000 kronor, 180 000 kronor, 190 000 kronor samt slutligen 60 000 Euro, det vill säga 568 200 kronor.

Pokerspelarna anger sina maximala vinstbelopp per speldag till 6 000 kr, ”cirka 1 100 dollar”, alltså 7 117 kronor, ”cirka 25 000 kronor”, 86 000 kronor samt ”lite drygt 74 000 dollar”, det vill säga 479 000 kronor.

Småspelarna anger i allmänhet sina vinster och förluster i kronor eller så utelämnar de valutan helt medan storspelarna anger sina spelresultat i de internationella valutorna Euro och Dollar eller i SEK, för att markera att det är just valutan svenska kronor, som avses. I bland efterföljs beloppet med bokstaven ”k” för att markera ett tusen enheter av respektive valuta. Detta tyder på att småspelarna huvudsakligen spelar på inhemska spelformer medan storspelarna i första hand väljer andra utländska alternativ.

- 49 -

5b) Vilken är din största förlust på en dag?

Småspelarna på slumpspel anger att deras största förluster, på en enskild speldag, är av storleken 100 kronor respektive 500 kronor.

Småspelarna på idrottsspel skriver att deras största förluster lyder på ”cirka 300 kronor”, ”förlusterna ligger på ungefär samma nivå som vinsterna” alltså 321 kronor enligt svaret på föregående fråga, ”kanske 400 kronor”, 660 kronor och ”runt 2 000 kronor”. En av de tre småspelarna på hästspel anger 1 000 kronor, medan de övriga två har valt att inte svara.

Storspelarna på idrottsspel uppger att deras största enskilda förluster uppgår till 7 000 kronor, ”cirka 20 000 kronor”, 24 000 kronor, 25 000 kronor, 30 000 kronor, 33 000 kronor, ”exakt 50 000 kronor”, ”runt 50 000 kronor” och ”24 000 Euro”, det vill säga 227 280 kronor.

Pokerspelarna anger att deras största förluster per speldag lyder på ”cirka 600 dollar”, med andra ord 3 882 kronor, 4 000 kr, ”runt 2 000 dollar gissar jag”, det vill säga 12 940 kronor, ”cirka 20 000 kronor” samt 43 000 kronor.

Medelvinstenochmedianvinstenför samtliga tjugofyrarespondenter uppgår till 89500 kronor respektive31000kronor.Motsvarandesiffrorkanocksåframtasfördeingåendedelgrupperna. Deframräknadebeloppen för delgruppen småspelare på slumpspel blir 21000 kronor för båda måttenheternamedansmåspelarnapåidrottsspeluppvisar medeltalav storlekarna 3500kronor och 1 500 kronor. Hästspelarnas analoga belopp uppgår till 48 600 kronor och 30 000 kronor. Storspelarna på idrottsspel redovisar summor, som uppgår till storlekarna 149 000 kronor och 93 000 kronor medan pokerspelarna slutligen uppvisar en medelvinst på 121 000 kronor och en medianvinst av 25 000 kronor.

Medelförlusten och medianförlusten för samtliga respondenter blir 25 232 kronor respektive 10 000 kronor. Motsvarande siffror för de olika delgrupperna blir för småspelare på slumpspel 300 kronor för båda måttenheterna och för delgruppen småspelare på idrottsspel 736 kronor respektive 400 kronor. Hästspelarna har 1 000 kronor i både medelförlust och medianförlust, storspelarna på idrottsspel 51 800 kronor respektive 30 000 kronor och pokerspelarnas belopp blir slutligen 16 764 kronor respektive 12 940 kronor. Sammantaget för alla respondenterna, så bör nämnas att spelarnas maximala vinster och förluster, i lika stor utsträckning föregås av olika uttryck såsom ”ungefär”, ”runt”, ”cirka” och ”kanske”, vilket indikerar att spelarna har memorerat förlusterna lika noggrant som vinsterna.

- 50 -

6. Tror du a) att det finns några personliga egenskaper, som utmärker framgångsrika