• No results found

Aktörer involverade i organisatoriska köp

1 PROBLEMOMRÅDE

5.1 E N PRESENTATION AV T ELIA AB

5.1.2 Aktörer involverade i organisatoriska köp

Engström berättar att aktörerna som medverkar vid köp av personal är ledaren på Telia i Luleå samt den produktionsansvarige – alltså hon själv. Nejdsäter berättar att det är ledningen och den verkställande direktören, som har bestämt att externa företag ska tas in. Det finns ingen speciell grupp som enbart arbetar med denna typ av inköp, säger båda respondenterna. Nejd-säter tillägger att de olika mötesplatserna bestämmer själva hur de vill ha det.

Buying center:

Den person som inleder köpförslaget är den som är bemannings- och produktionsansvarig. I det här fallet är det Engström själv. Nejdsäter säger att personerna som inleder köpförslaget är ledningen alltså enhetsledaren och de fem processledarna. Personerna som ytterst använder den inköpta tjänsten är Telias kunder, hävdar båda respondenterna. De säger också att ledarna

Kapitel 5 Empiri



köper in personalen för att använda dessa i kundtjänst och till att besvara kundfrågor så även dessa personer kan anses använda tjänsten. Kunderna kan däremot inte påverka vår inköps-process av personal, utan det är ledaren som påverkar den till ett hundra procent. Användarna är våra kunder och de är inte inblandade i köpprocessen över huvudtaget, säger Engström.

Nejdsäter säger däremot att om Telia märkte att den inhyrda personalen inte klarar av jobbet, och får kundklagomål gör att kunden på så sätt kan påverka köpet. Då får uthyraren veta att personen inte klarar av arbetet. Hon säger att aktörerna som märker ett behov är enhetsledaren och processledaren. Engström säger att det är utifrån förväntad arbetsmängd som Telia anlitar personal. Den sociala kompetensen är viktigast när ett arbete sker med kunder och Manpower har bra verktyg för att se vem som passar för den typen av verksamhet som Telia driver, vilket gör att Manpower bestämmer tjänstens karaktärsdrag, berättar Engström. Slutliga specifik-ationer på individen har Manpower full mandat att själv välja. Telia talar om för Manpower att de vill ha x antal människor för den här verksamheten och förlitar sig på att Manpower har bra verktyg för att ta fram rätt individer för uppgiften. De som introducerar den inhyrda perso-nalen är lärarna som utbildar dem, säger båda respondenterna. Sedan tar de befintliga med-arbetarna hand om den personal som kommer från utbildningen och ska börja arbeta hos Telia, säger båda respondenterna.

Personerna som påverkar inköpet på ett direkt sätt är en ledningsgrupp, där besluten fattas rent generellt. Tidsbrist gör att det också kan bli någon individ i ledningsgruppen, säger Engström.

Nejdsäter säger att enhetsledaren direkt kan påverka köpet. Indirekt påverkar Telias personal.

Om indikationer från dessa visar att Manpower inte är så bra måste signaler ges till leveran-tören om att ett visst beteende finns bland den inhyrda, säger Engström. Nejdsäter anser att det kan vara folk både i och utanför kundtjänsten som kan påverka indirekt. Sedan ligger avtalet som grund och påverkar, likaså är behovet indirekt påverkande.

Aktörerna som har kontroll över flödet av information är ledningsgruppen, vilka kan påverka köpet i allra högsta grad, säger Engström. Nejdsäter säger att enhetsledaren påverkar informa-tionen.

Det formella ansvaret och befogenheten att göra avtal med leverantören har enhetsledaren, alltså chefen på Telia i Luleå, säger båda respondenterna. Nejdsäter hävdar att enhetschefen har denna befogenhet. Däremot har alla i ledningsgruppen samt en administratör befogenheter att kontakta leverantören, men endast enhetsledaren har befogenhet att ingå förhandlingar om köpavtal, säger Engström. Nejdsäter säger att enhetsledaren och bemannings- och produk-tionsansvarige är de personer som har befogenheten att ingå förhandlingar. Allt pappersarbete sköts av en administratör, och ledningsgruppen utför själva ordern, säger Engström.

Personerna i ledningsgruppen är de som väljer ut leverantör, säger båda respondenterna.

Buying Team:

Personerna som är ansvarig för samtliga aktiviteter av inhyrd personal är ledningsgruppen och den produktionsansvarige, men framförallt är det enhetsledaren. Aktiviteterna som utförs är att göra en överenskommelse med bemanningsföretaget, det vill säga att göra ett avtal. Alla i ledningsgruppen samt en administratör har befogenhet att kontakta leverantören. Vi sam-arbetar med varandra i ledningsgruppen och gör sedan en överenskommelse med bemann-ingsföretaget i fråga, samarbete sker även med fackföreningarna som representerar personalen, säger både Nejdsäter och Engström.

Kapitel 5 Empiri



Enhetsledaren har befogenhet att ingå förhandlingar om köpavtal, säger Engström. Nejdsäter säger att enhetsledaren och bemannings- och produktionsledaren är de personer som har befogenheten att ingå förhandlingar. Personerna i ledningsgruppen är de som väljer leve-rantören, och de får sin information via ett centralt övergripande avtal, säger båda respon-denterna. Enligt Engström fanns inget annat företag att hämta referenser från eftersom Telia i princip var Manpowers första kund när de startade upp i Luleå, vilket också Nejdsäter hävdar.

Nejdsäter kan inte se någon speciell grupp med teknisk kunskap som behövs för inköpet av personal. Den enda grupp som Engström tror kan besitta teknisk kunskap är personerna som sköter utbildningen, eftersom de koordinerar tid och finns till hands. I Telia finns det inga per-soner som arbetar med att få in expertis bland aktörerna, vilket beror enligt Engström på att inhyrning av personal är en så pass liten del av arbetsuppgifterna.

Inte heller anser respondenterna att någon person samlar in information från externa källor.

Engström vill slutligen tillägga att fackföreningarna kan räknas som en aktör som medverkar i inköpsprocessen för tillfällig personal. Nejdsäter kan inte se att någon aktör i inköpsprocessen är förbisedd.

Kapitel 5 Empiri