• No results found

Vår revisionsansats Översikt

Väsentlighet

Koncernens räckvidd

revisionens huvudfrågor

> Koncernens övergripande väsentlighet: 5,88 MGBP, som representerar 5 procent av det genomsnittliga resultatet före skatt för de föregående tre åren.

> PwC Malta och PwC UK är koncernens revisorer med ansvar för en överblick över planeringen, genomförandet och slutförandet av revisionen, och får stöd av ett antal andra revisonsteam i nätverket som ansvarar för en del av revisionen och som genomför rutiner i enlighet med instruktionerna som tillhandahålls av koncernens revisorer.

> Det arbete vi har utfört omfattade över 95 procent av bruttoresultatet och 91 procent av resultat före skatt.

> Bedömningar av nedskrivningar av goodwill med avseende på de kassagenererande enheterna (CGU) Betchoice och 32Red,

> Beaktande av skulder som uppkommer från bristande efterlevnad av lagar och regler, samt

> Redovisning av och upplysningar om skatter och avsättningar.

Revisionens inriktning och omfattning

Vi utformade vår revisions genom att fastställa väsentlighets nivå och bedöma risken för väsentliga felaktigheter i de finansiella rapporterna. Vi beaktade särskilt de områden där styrelsen gjort subjektiva bedömningar, till exempel viktiga redovisningsmässiga uppskattningar som har gjorts med utgångspunkt från antaganden och prognoser om framtida händelser, vilka till sin natur är osäkra.

Liksom vid alla revisioner har vi också beaktat risken för att ledningen åsidosätter den interna kontrollen, och bland annat övervägt om det finns belägg för systematiska avvikelser som givit upphov till risk för väsentliga felaktigheter till följd av oegentligheter.

Väsentlighet

Revisionens omfattning och inriktning påverkades av vår bedömning av väsentlighet. En revision utformas för att uppnå

en rimlig grad av säkerhet om huruvida koncernens finansiella rapporterna innehåller några väsentliga felaktigheter.

Felaktigheter kan uppstå till följd av oegentligheter eller misstag.

De betraktas som väsentliga om de enskilt eller tillsammans rimligen kan förväntas påverka de ekonomiska beslut som användarna fattar med grund i de finansiella rapporterna.

Baserat på professionellt omdöme fastställde vi vissa kvantitativa väsentlighetstal, däribland för den finansiella rapporteringen som helhet. Med hjälp av dessa och kvalitativa överväganden fastställde vi revisionens inriktning och omfattning och våra granskningsåtgärders karaktär, tidpunkt och omfattning, samt bedömde effekten av enskilda och sammantagna felaktigheter på de finansiella rapporterna som helhet:

Övergripande väsentlighet 5,8 MGBP för 2019 (7,5 MGBP för 2018).

Hur vi fastställde väsentligheten 5 procent av det genomsnittliga resultatet före skatt för de föregående tre åren (2018: 5 procent av resultatet före skatt exklusive vissa jämförelsestörande poster).

Anledning till det benchmark-mått som har tillämpats Till följd av volatiliteten i resultaten under året, främst som ett resultat av nya svenska regler och påverkan från inträdet på den amerikanska marknaden anser vi att användningen av ett genomsnittligt resultat före skatt under de föregående tre åren är den mest väsentliga basen för att fastställa väsentligheten. Vi har ändrat detta benchmark-mått till ett genomsnitt för tre år mot bakgrund av volatiliteten i resultaten som koncernen upplevde under 2019 och bestämde att lagstadgat resultat före skatt var mest lämpligt mot bakgrund av den obetydliga påverkan från de jämförelsestörande poster som tidigare hade exkluderats.

Vi fortsätter att använda resultat före skatt som benchmark eftersom det enligt vår uppfattning är det benchmark-mått mot vilket koncernens resultat vanligtvis mäts av andra, och är ett allmänt accepterat mått även om, enligt vad som har beskrivits ovan, vi mot bakgrund av volatiliteten i resultaten har använt ett genomsnitt för de föregående tre åren. Vi valde 5 procent som ligger inom spannet för godtagbara kvantitativa väsentlighetströsklar i revisionsstandarder.

Bokslut av kvalitetsskäl.

Hur vi skräddarsydde revisionens omfattning

Vi anpassade vår revision för att utföra en ändamålsenlig granskning i syfte att kunna uttala oss om de finansiella rapporterna som helhet, med hänsyn tagen till koncernens struktur, redovisningsprocesser och kontroller samt den bransch i vilken koncernen verkar.

Utifrån detta, valde vi vilka enheter som ansågs väsentliga samt fastställde vilka revisionsinsatser som skulle utföras på dessa enheter. av den övergripande ansatsen i koncernrevisionen fastställde vi den typ av arbete som behövde utföras av revisorer för en enhet hos oss, eller andra revisorer för en enhet som arbetade i enlighet med våra instruktioner.

De delar som inkluderades inom omfattningen av vår revision fastställdes utifrån bidraget från revisorerna för respektive enhet till de viktigaste posterna i de finansiella rapporterna (i synnerhet intäkter samt resultat före skatt), samt överväganden avseende aggregeradsrisk inom koncernen.

I de fall arbete utförts av revisorer för en enhet för vissa delar av revisionen fastställde vi nivå av delaktighet som vi behövde i revisionsarbetet av dessa enheter för att kunna avgöra om tillräckliga och lämpliga revisionsbevis hade erhållits som grund för våra uttalanden om koncernens finansiella rapporter som helhet.

på vissa av dessa revisorers avstämningsmöten, samt granska och bedöma rapporterade frågor. Koncernens uppdragsteam granskade också utvalda arbetspapper från revisionen för vissa revisorer för en enhet.

Därutöver besökta seniora medlemmar i koncernteamet revisionsteamen med ansvar för en enhet i Frankrike och Gibraltar. Dessa besök omfattade möten med revisorerna med ansvar för vissa enheter.

Särskilt betydelsefulla områden

Särskilt betydelsefulla områden för revisionen är de områden som enligt vår professionella bedömning var de mest betydelsefulla för revisionen av de finansiella rapporterna för den aktuella perioden. Dessa områden och eventuella kommentarer vi lämnar om resultatet av våra rutiner hänförliga till dessa, behandlades inom ramen för revisionen av, och i vårt ställningstagande till, de finansiella rapporterna som helhet, men vi gör inga separata uttalanden om dessa områden. Detta är inte en komplett lista över alla risker som vi identifierade i vår revision.

Övrig information

Oberoende revisorns rapport från PricewaterhouseCoopers och

PricewaterhouseCoopers LLP till

aktieägarna i Kindred Group plc fortsättning

Särskilt betydelsefullt område Hur vår revision beaktade det särskilt betydelsefulla området Bedömningar av nedskrivningar av goodwill med

avseende på de kassagenererande enheterna (CGU) Betchoice och 32Red

Se sidan 43 (Revisionsutskottets rapport), not 2A (Sammanfattning av viktiga redovisningsprinciper), not 11 (Immateriella tillgångar).

Detta särskilt betydelsefulla område avser specifikt risken för en nedskrivning av goodwill hänförlig till förvärvet av Betchoice (som nu handlas som Unibet i Australien) och 32Red.

IAS 36 ”Nedskrivningar” kräver att goodwill och andra immateriella tillgångar med obegränsad nyttjandetid är föremål för en nedskrivningsprövning minst en gång om året, eller oftare när det finns bevis på att en händelse har inträffat som kan ge upphov till en nedskrivning. IAS 36 kräver också ett antal specifika upplysningar i fråga om bedömningen av nedskrivningen.

Koncernen har goodwill uppgående till 275,3 MGBP inklusive belopp hänförliga till förvärven av Betchoice (4,2 MGBP) och 32Red (100,8 GBP).

Vid genomförandet av det årliga nedskrivningstestet av goodwill per den 31 december 2019 fastslog ledningen att goodwill hänförlig till 32Red var helt återvinningsbar och att en nedskrivning om 2,0 MGBP krävdes med avseende på Betchoice.

Vid genomförandet av vår revision har vi haft fokus på detta område eftersom förberedelserna för dessa bedömningar omfattar en hög grad av uppskattning, i synnerhet i fråga om

kassaflödesprognosen. Vi har bildat oss en egen oberoende uppfattning om återvinningsvärdet i Betchoice och 32Red, baserat på vår bedömning av de antaganden som har använts i ledningens kassaflödesprognoser samt verkligt värde på deras verksamheter.

Vi bedömde lämpligheten i ledningens fastställande av de kassagenererande enheterna och drog slutsatsen att dessa var lämpliga.

Vi erhöll bedömningarna av den årliga nedskrivningen genomförda av och jämförde bokkfört värde för varje CGU (enligt definitionen i not 11) med återvinningsvärdet.

Med avseende på varje enskild bedömning av nedskrivning för goodwill var en viktig del i vårt arbete att beakta budgetarna och kassaflödesprognoserna upprättade av ledningen såsom det beskrivs nedan. Detta kompletterades av specifika processer för de väsentliga antaganden som användes.

Vi enades om att kassaflödesanalyserna i nedskrivningsmodellerna skulle vara de senaste av ledningens godkända budgetar. Vi utvärderade bedömningarna i prognoserna och beaktade de tillgängliga bevisen för att fastställa huruvida prognoserna var rimliga och gick att stödja. Detta omfattade analysen av de kassagenererande enheternas historiska resultat inklusive faktiska resultat för 2019. Det omfattade en jämförelse av trenderna inom EBITDA-marginalen med andra delar av Kindred Group där vi bedömde att en sådan jämförelse var lämplig. Vi bedömde också rimligheten i tillväxtnivåer och kostnader mot bakgrund av marknadsmiljön.

Vi genomförde känslighetsanalyser på nivån för kassaflöden, riskjusterade diskonteringsräntor, tillväxtnivåer och marginalerna som användes vid bedömningar av nedskrivning.

Som en del av vårt arbete bedömde vi korrektheten i ledningens historiska förmåga att ta fram prognoser när vi beaktade de antaganden som användes i modellerna för nyttjandevärdet.

Betchoice

Med avseende på Betchoice har ledningen redovisat en nedskrivning om 2,0 MGBP för att minska den kassagenererande enhetens återvinningsvärde på 4,2 MGBP, baserat på ledningens nyttjandevärdesmodell. Efter nedskrivningen motsvarar det bokförda värdet återvinningsvärdet, och därmed skulle en nedgång i förhållande till budget eller en negativ utveckling i förhållande till ett väsentligt antagande som inte kompenserades av andra faktorer ge upphov till ytterligare nedskrivningar i framtida perioder, såsom det beskrivs i not 11.

Vid beaktande av bokfört värde för Betchoice efter nedskrivningen som bokfördes av ledningen drog vi slutsatsen att eventuella ytterligare nedskrivningar som kan bli aktuella med avseende på Betchoices goodwill-balans inte skulle vara av väsentlig betydelse.

Vi beaktade också, separat, återvinningsmöjligheterna för det bokförda värdet för övriga tillgångar i den kassagenererande enheten Betchoice, som omfattar immateriella och materiella tillgångar, och kom fram till att dessa går att stödja.

32Red

Med hjälp av våra värderingsexperter beaktade vi den riskjusterade diskonteringsräntan som användes vid bedömningen av nedskrivning av goodwill genom att jämföra den med koncernens kapitalkostnad och konkurrenternas diskonteringsräntor. Vi fastslog att tillämpningen av alternativa diskonteringsräntor, som vi ansåg inom ett rimligt spann, inte gav upphov till en nedskrivning.

När vi jämförde det bokförda värdet i denna CGU med nyttjandevärdet identifierade vi ingen väsentlig nedskrivning, men om den prognostiserade tillväxtnivån i EBITDA-marginalen inte uppnås eller blir orealistisk under kommande år kan det ge upphov till en nedskrivning såsom det beskrivs i not 11.

Vi bedömde lämpligheten i upplysningarna i enlighet med kraven i IAS 36 med avseende på goodwill för Betchoice och 32Red mot bakgrund av den nedskrivning som kan uppkomma i händelse av en rimlig möjlig förändring i antaganden och under förutsättning att dessa är rimliga. Se not 11 (Immateriella anläggningstillgångar).

Bokslut Se sidan 43 (Revisionsutskottets rapport), sidan 45

till 47 (Allmän rättslig miljö) och not 2B (Väsentliga uppskattningar och antaganden för

redovisningsändamål).

Det internationella legala ramverket samt ramverket för licenser för digitala spel är specifikt för varje territorium och i vissa territorier förbli ramverket osäkert. Reglerna är stadda i utveckling och denna föränderliga miljö gör efterlevnaden till ett alltmer komplext område med regler och förpliktelser gällande ansvarsfullt spelande och lagar mot penningtvätt som är specifika för varje territorium.

Mot bakgrund av potentialen för tvister och indragna licenser skulle risken för bristande efterlevnad av lagar gällande digitala spel och licensregler kunna ge upphov till betydande viten, böter, rättsliga krav eller uteslutande från marknaden. Det föreligger också anseenderisker och finansiella risker tillsammans med en risk avseende fortsatt drift (going concern) om framtida ändringar eller ändrade tolkningar av lagen innebär att verksamhet inte kommer att kunna fortsätta i vissa territorier.

omfattar efterlevnad av licensieringsregler för digitala spel samt förpliktelser i fråga om ansvarsfullt spelande och förebyggande av penningtvätt som täcker in kontroller av spelarregistrering, kunddepositioner och indragna licenser.

Vi läser, där det är relevant, extern rådgivning som koncernen har sökt i fråga om legala och regulatoriska frågor. Vi efterfrågade också från ledningen och erhöll bekräftelsebrev från koncernens externa juridiska rådgivare om eventuella kända fall av väsentliga brott mot den regulatoriska efterlevnaden eller licenskraven som man behövde lämna upplysningar om eller nödvändiga periodiseringar eller avsättningar som behöver redovisas. Samtidigt som vi är medvetna om att det finns tillfällen där detta blir ett område för bedömningar fann vi att koncernen hade en lämplig bas för att övervaka och lämna upplysningar om dessa frågor i de finansiella rapporterna samt att de lämnade upplysningarna i de finansiella rapporterna var tillräckliga.

Redovisning och upplysning om skatter och avsättningar

Se sidan 43 (Revisionsutskottets rapport) och not 2B (Väsentliga uppskattningar och antaganden för redovisningsändamål).

Koncernen bedriver verksamhet över gränserna lyder under regler gällande bolagsskatt, indirekta skatter samt skatter på vadslagning och spel i ett antal jurisdiktioner. Vi fokuserade på detta område eftersom skattemiljön är komplex och kan förändras snabbt och skulle kunna leda till en väsentlig exponering mot skulder.

Vi diskuterade med ledningen och deras skatteexperter hur koncernen hanterar och kontrollerar varje enskilt företag i de olika territorierna och jurisdiktionerna där koncernen bedriver verksamhet och hur de lokala skatteförpliktelserna fastställs.

Vi erhöll också, och läste, relevant skattekorrespondens med respektive skattemyndigheter, tillsammans med eventuell extern skatterådgivning erhållen av koncernen för att bidra till att stödja dem i deras skatteposition.

Med input från våra skatteexperter i de olika väsentliga jurisdiktioner där koncernen bedriver verksamhet, inklusive Storbritannien och Malta, utvärderade vi väsentliga bedömningar med avseende på intagna skattepositioner. Vi erhöll bevis för att stödja avsättningarna och anser att dessa väl återspeglar ledningens bästa uppskattningar.

Vi fann att den övergripande positionen som har antagits i de finansiella rapporterna och tillhörande upplysningar med avseende på bolagsskatt, indirekta skatter och skatter på vadslagning och spel är lämplig.

Annan information utöver den i de finansiella rapporterna Rapportering om annan information av PwC Malta och PwC UK Det är styrelsen som ansvarar för annan information. Den andra informationen omfattar avsnittet Strategisk rapport på sidan 1 till 34, Bolagsstyrningsrapporten på sidan 35 till 58 (inklusive Förvaltningsberättelsen på sidan 57 till 58), samt Övrig information avseende årsstämman och Definitioner (men omfattar inte de finansiella rapporterna och vår revisors rapport hänförlig till dessa).

Vårt uttalande avseende de finansiella rapporterna omfattar inte den andra information, inklusive förvaltningsberättelsen.

I samband med vår revision av de finansiella rapporterna är vårt ansvar att läsa den andra informationen och när vi gör det överväga om den andra informationen skiljer sig väsentligt från de finansiella rapporterna eller den information vi har inhämtat vid revisionen eller som på annat sätt verkar innehålla väsentliga felaktigheter. Om vi identifierar en uppenbar väsentlig inkonsekvens eller väsentliga felaktigheter måste vi vidta åtgärder för att dra slutsatser om huruvida det föreligger väsentliga

felaktigheter i de finansiella rapporterna eller väsentliga felaktigheter i den övriga informationen. Om vi, baserat på det arbete som har utförts, drar slutsatsen att den andra informationen innehåller en väsentlig felaktighet, är vi skyldiga att rapportera detta. Vi har inget att rapportera i det avseendet.

Ytterligare rapportering om övrig information av PwC Malta Med avseende på Förvaltningsberättelsen övervägde vi också huruvida denna omfattar de upplysningar som krävs enligt artikel 177 i Maltese Companies Act (kap. 386).

Baserat på det arbete vi har utfört är, enligt vår uppfattning

> den information som lämnas i Förvaltningsberättelsen för det räkenskapsår för vilket de finansiella rapporterna är upprättade i enlighet med de finansiella rapporterna, och

> förvaltningsberättelsen upprättad i enlighet med Maltese Companies Act (kap. 386).

Övrig information

Därutöver, mot bakgrund av vår kunskap för och förståelse av koncernen och dess miljö som har erhållits under revisionens gång åligger det oss att rapportera om vi har identifierat väsentliga felaktigheter i Förvaltningsberättelsen. Vi har inget att rapportera i det avseendet.

Ansvar för de finansiella rapporterna och revisionen Företagsledningens och styrelsen ansvar för de finansiella rapporterna

Det är företagsledningen som har ansvaret att upprätta finansiella rapporter som ger en rättvisande bild i enlighet med IFRS såsom de har antagits av EU och kraven i Maltese Companies Act (kap. 386) och för sådan intern kontroll som företagsledningen bedömer är nödvändig för att upprätta finansiella rapporterna utan väsentliga felaktigheter, vare sig dessa beror på oegentligheter eller misstag.

Vid upprättandet av de finansiella rapporterna är företagsledningen ansvarig för att bedöma koncernens förmåga att fortsätta verksamheten och lämna upplysningar, i tillämpliga fall, om frågor som rör koncernens fortsatta drift samt utgå från antagandet om fortsatt drift såvida inte företagsledningen antingen avser att likvidera koncernen eller upphöra med verksamheten, eller inte har något realistiskt alternativ till att göra detta.

De som har ansvar för företagets styrning har ansvaret för tillsynen av koncernens process för finansiell rapportering.

Revisorns ansvar för revisionen av de finansiella rapporterna Våra mål är att uppnå en rimlig grad av säkerhet om huruvida de finansiella rapporterna som helhet inte innehåller några väsentliga felaktigheter, vare sig dessa beror på oegentligheter eller misstag, och att lämna en revisors rapport som innehåller vårt uttalande. Rimlig säkerhet är en hög grad av säkerhet, men är ingen garanti för att en revision som utförs enligt ISA alltid kommer att upptäcka en väsentlig felaktighet när en sådan finns.

Felaktigheter kan uppstå på grund av oegentligheter eller misstag och anses vara väsentliga om de enskilt eller tillsammans rimligen kan förväntas påverka de ekonomiska beslut som användare fattar med grund i dessa finansiella rapporter.

Som del av en revision enligt ISA använder vi professionellt omdöme och har en professionellt skeptisk inställning under hela revisionen. Dessutom:

> Identifierar och bedömer vi riskerna för väsentliga felaktigheter i de finansiella rapporterna, vare sig dessa beror på oegentligheter eller misstag, utformar och utför vi granskningsåtgärder bland annat utifrån dessa risker och inhämtar revisionsbevis som är tillräckliga och ändamålsenliga för att utgöra en grund för våra uttalanden. Risken för att inte upptäcka en väsentlig felaktighet till följd av oegentligheter är högre än för en väsentlig felaktighet som beror på misstag, eftersom oegentligheter kan innefatta agerande i maskopi, förfalskning, avsiktliga utelämnanden, felaktig information eller åsidosättande av intern kontroll.

> Skaffar vi oss en förståelse av den del av koncernens interna kontroll som har betydelse för vår revision för att utforma granskningsåtgärder som är lämpliga med hänsyn till

omständigheterna, men inte för att uttala oss om effektiviteten i den interna kontrollen.

> Utvärderar vi lämpligheten i de redovisningsprinciper som används och rimligheten i företagsledningens uppskattningar i redovisningen och tillhörande upplysningar.

> Drar vi en slutsats om det riktiga i företagsledningens användning av antagandet om fortsatt drift och, baserat på de inhämtade revisionsbevisen, om huruvida det finns en väsentlig osäkerhetsfaktor avseende händelser eller förhållanden som kan leda till betydande tvivel om koncernens förmåga att fortsätta verksamheten. Om vi drar slutsatsen att det finns en väsentlig osäkerhetsfaktor måste vi i revisors rapport fästa uppmärksamheten på de relevanta upplysningarna i koncernredovisningen, eller, om dessa upplysningar är otillräckliga, modifiera uttalandet. Våra slutsatser baseras på de revisionsbevis som inhämtades fram till datumet för revisors rapport. Dock kan framtida händelser eller förhållanden göra att koncernen inte längre kan fortsätta verksamheten. Dock kan framtida händelser eller förhållanden göra att koncernen inte längre kan fortsätta verksamheten.

Exempelvis är inte villkoren för Storbritanniens utträde ur EU tydliga, och det är svårt att utvärdera den potentiella påverkan på koncernens handel, kunder, leverantörer och ekonomin i stort.

> Utvärderar vi den övergripande presentationen, strukturen och innehållet i de finansiella rapporterna, däribland upplysningarna, och om de finansiella rapporterna återger de underliggande transaktionerna och händelserna på ett sätt som ger en rättvisande bild.

> Inhämtar vi tillräckliga och ändamålsenliga revisionsbevis avseende den finansiella informationen för enheterna eller

> Inhämtar vi tillräckliga och ändamålsenliga revisionsbevis avseende den finansiella informationen för enheterna eller

Related documents