• No results found

Allmän uppläggning av lokaliseringsarbetet

PLATSER LÄMPLIGA FÖR DJUPFÖRVAR

4.2 LOKALISERINGSFAKTORER OCH KRITERIER

4.3.1 Allmän uppläggning av lokaliseringsarbetet

Syftet med lokaliseringsarbctet är att ta fram allt det underlag som krävs för att kunna välja en plats och få tillstånd att påbörja detaljundersökningar. Vägledande är bland annat:

Nödvändigheten av att den plats som slutligen väljs ger mycket bra möjligheter för att uppfylla miljö- och säkerhetskraven.

Nödvändigheten av att från början söka öppen dialog, samverkan och intresse på de orter som kan bli aktuella.

Behovet av ett brett bakgrundsmaterial som bland annat kan användas för att sätta in en plats i sitt nationella, regionala och lokala sammanhang.

Behovet av att stegvis fokusera arbetet på områden och platser som kan uppfylla de krav som ställs m a p säkerhet, teknik, mark- och miljö samt samhällsaspekter.

- Uppfattningen (i t ex regeringsbeslut om såväl FoU-program 89 som FUD-pro-gram 92) att "en god offentlig insyn" är önskvärd.

Figur 4-2 ger en schematisk bild av huvudkomponenterna i lokaliseringsarbctet.

Dessa är

Översiktsstudier som skall ge den breda bakgrunden och de generella förutsätt-ningarna.

Förstudier som skall utreda förutsättningarna i potentiellt lämpliga och intresserade kommuner.

Platsundersökningar som skall ge platsspccifika data till säkerhetsanalyser och miljökonsekvensbeskrivningar för platser i områden som i förstudierna och mot bakgrund av översiktsstudicrna bedömts som intressanta.

Arbetet med översiktsstudicr, förstudier och platsundersökningar kan sägas innebära en kartläggning och beskrivning av lokaliseringsfaktorer i olika skalor. Figur 4-3 visar en schematisk illustration av den variation i skalan som används vid framtag-ningen av underlag för lokaliseringsarbetet. Ett mindre antal lokaliseringsfaktorer låter sig beskrivas i översiktsskala men de flesta kartlägges lämpligast i förstudier eller vid platsundersökningarna.

Resultaten kan användas för att göra bedömningar av de lokaliscringsfaktorer som angivits i avsnitt 4.2 och därmed av:

Hela landet

Underlag för förslag till plats och ansökan om detaljundersökningar

Systembeskrivning, anläggningsutformning Program för detaljundersökningar

Miljökonsekvensbeskrivning (MKB), inklusive platsspecifik säkerhetsanalys och Alternativutredningar

Figur 4-2. Huvudkomponenterna i lokaliseringsarbetet.

Vad som kan vara olämpliga, lämpliga eller speciellt intressanta områden i olika skalor.

Vad som särskilt måste beaktas och utredas vid fortsatta mer detaljerade studier.

En översikt av formella krav på tillstånd, kriterier för genomförande och förväntade resultat av översiktsstudier, förstudier och platsundersökningar ges i Tabell 4-5.

Figur 4-4 ger ytterligare en illustration av hur arbetet är planerat att bedrivas. A t o m H representerar exempel på kommuner där det finns intresse för förstudier. Innan dessa påbörjas förvissar sig SKB, bl a med hjälp av översiktsmaterialet, preliminärt om att det kan vara intressant att genomföra en förstudie, dvs det kan finnas bra förutsättningar för lokalisering av ett djupförvar. I exemplet illustrerar E ett fall där bedömningen är negativ och ingen förstudie påbörjas. I praktiken betyder det att efter SKBs initiala bedömning informeras kommunledningen och frågan avskrivs av såväl SKB som kommunen. I övriga fall i figuren genomförs förstudier med utredningar, utvärdering och komplettering. Efter genomförd förstudie och om såväl SKB som kommunen är positiva till en fortsättning så kan platsundersökningar komma att påbörjas. Dessa genomförs först i en inledande fas (se närmare beskriv-ning avsnitt 4.3.4) som kan bekräfta eller diskvalificera området som kandidatplats.

Minst två kompletta platsundersökningar planeras att genomföras innan allt material slutligt utvärderas och sammanställs för granskning i en ansökan om att få ge-nomföra detaljundersökningar av en plats.

En samlad redovisning görs av översiktsstudierna innan den första platsundersök-ningen påbörjas. Samtliga förstudier skall ha redovisats innan undersökningar på den andra kandidatplatsen påbörjas.

36

Tabell 4-5. Sammanfattning av krav för och resultat av översiktsstudier, förstudier, platsundersökningar och detaljundersökningar.

Formella krav på tillstånd Kriterier för gcnomfcrj"de

Genomförs för hela landet

Utredningar och samman-ställningar i nationell skala

ca 10 MSEK

Bakgrundsmaterial, natio-nella och regionala översik-ter

Vid bedömning av om för-studie är lämplig.

Bakgrundsunderlag vid val av kandidatplatser och vid prövning av förslag till plats för detaljundersökning

FÖRSTUDIER

Inga

Initial preliminär bedömning utifrån be-fintligt material tyder på au det kan fin-nas områden med bra förutsättningar.

Kommunen ej avvisande

Utredningar och sammanställningar i regional, kommunal och lokal skala.

Samverkan och information.

1-tOMSEK/studie 1 2 år

Kommun- (och delvis region) specifik genomgång av säkerhelsinriktade teknis-ka mark- och miljörelalerade samt sam-hälleliga förutsättningar

Identifiering av områden med polentielll goda förutsättningar. Underlag för SKBs och kommunens ställningstaganden till platsundersökning

PLATSUNDERSÖKNING

Tillstånd av markägare Potentiellt bra förutsättningar enl förstudie. Behov av fältdata (borrhålsmätningar) för säkrare bedömning. Kommunen ej av-visande

Områdesspecifika data och ut-redningar

Platsspecifik MKB, inkl säker-hetsanalys, preliminär platsspe-cifik layout

Underlag för val av plats för detaljundersökning och för lill-ståndsansökan

DETALJUNDERSÖKNING

Tillstånd enl bl a NRL Tillstånd enl NRL innebärande bl a att kommunen är positiv

Bygge av tunnel och/eller schakt. Detaljerade undersök-ningar av berget på förvarsdjup.

Uppdaterad säkerhetsanalys och miljökonsekvensbeskrivning.

Fortsatt samverkan och informa-tion

ca 500 MSEK 4-5 år

Detaljerade data om planerad förvarsplats nere i berget. MKB inkl säkerhetsanalys

Underlag för beslut om bygge av djupförvaret

ÖVERSIKTSSTUDIER FÖRSTUDIER PLATSUNDERSÖKNINGAR

Hela landet Region Kommun Område Plats

1 000 x 1 000 kn? 100 x 100 km 1 0 x 1 0 km2 1 x 1 km2

SVERIOE

{•••••

o Borrhål

Figur 4~3. Schematisk hild över kartskalan för översiktsstudier, förstudier och platsundersökningar. I varje steg ändras skalan (och därmed detaljrikedomen) cirka en storleksordning i varje dimension. De "kommuner" som lagts in i Sverigebilden är fiktiva.

Forstudier

Platsundersökningar

UTREDNINGAR I UTVÄRDERING I KOMPLETTERINGAR

lil

UTREDNINGAR UTVÄRDERING I KOMPLETTERINGAR UTREDNWGAR UTVAROERMG

Inledande Platsundersökning

\BL

UTREDNINGAR I UTVÄRDERING I KOMPLETTERINGAR

UTREDNINGAR I UTVÄRDERING I KOMPLETTERINGAR

UTREDNINGAR I UTVÄRDERING I KOMPLETTERINGAR

UTREDNINGAR I UTVÄRDERING I KOMPLETTERINGAR

Kandidatplats A Inledande

Platsundersökning Komplett Platsundersökning

Kandidatplats B Inledande

Platsundersökning Komplett Platsundersökning

översiktss*udier

Figur 4-4. Exempel på hur arbetet med att ta fram underlag för lokaliseringen kan komma att bedrivas. A t o m H representerar kommuner där frågan omförstudie aktualiseras. I två kommuner påbörjas platsundersökningar (B och G) varav en fullföljs och en avbryts. En annan platsundersökning påbörjas och fullföljs då i en tredje kommun (D) innan allt underlag sammanställs inför prövning avförslag till plats för detaljundersökning.

4.3.2 Oversiktsstudier

I översiktsstudierna sammanställs ett omfattande bakgrundsmaterial om geologiska, tekniska, miljömässiga och samhälleliga förhållanden. Bland annat omfattar de

Allmän anläggningsbeskrivning och generellt underlag för kommande miljö-konsekvensbeskrivningar. /4-3, 4-4/

Allmän utredning av transportsystem som innefattar omlastning i hamn och transport på väg eller järnväg. 14-51

- Sammanställningar av geografiskt bunden information i nationell och/eller re-gional skala om berggrund, topografi, naturskyddsområden, mincralfyndigheter, större regionala sprickzoner, jordskalvsfrekvenser m m.

Utredningar, analyser och prognoser av bl a istidspåverkan på berggrunden och seismotektoniska förhållanden för olika delar av Sveriges berggrund.

Översiktsstudierna utgör bakgrundsfakta till de kommun- eller platsspecifika utred-ningar som behöver göras. Med hjälp av översiktsstudierna kommer man att kunna sätta in aktuella platser i sitt nationella och regionala sammanhang. Information införs och lagras i SKBs GIS-system, som nu utgör en av Sveriges största samlade databaser av denna typ. Översiktsstudierna kommer också att ge en bild av olika områden i landet som, av olika skäl, är mindre lämpliga för lokalisering av djupför-var. Däremot kan de inte ge någon specifik vägledning i arbetet med att finna lämpliga platser. Fördetta krävs studier i mer detaljerad skala och en dialog med bl a lokalt och regionalt berörda politiker och befolkning.

Översiktsstudierna kompletterade med mera regionala och lokala översikter ger SKB internt underlag i ett tidigt skede vid bedömningar av om kommuner är lämpliga för förstudier.

SKB planerar att göra en samlad redovisning av översiktsstudierna till 1995. En översikt och exemplifiering av det material som nu finns inom översiktsstudierna ges i Bilaga A.

4.3.3 Förstudier

I en förstudie utreds möjligheterna till en djupförvarslokalisering inom en kommun.

Studierna baseras huvudsakligen på befintligt material. Följande frågor behandlas:

• Vilka är de allmänna förutsättningarna för lokalisering av ett djupförvar till kommunen?

• Inom vilka delar av kommunen kan det finnas lämpliga platser för ett djupförvar med hänsyn till geovetenskapliga och samhälleliga förhållanden?

• Hur kan djupförvaret utformas med hänsyn till lokala förhållanden?

• Hur kan transporterna ordnas?

• Vilka är de viktiga miljö- och säkerhetsfrågorna?

• Vilka kan konsekvenserna bli (positiva och negativa) för miljö, ekonomi, turism och annat näringsliv inom kommunen och regionen?

Det behövs inga formella tillstånd för att genomföra en förstudie. Uppläggningen i praktiken är dock sådan att förstudierna sker i samverkan mellan SKB och aktuell

40

kommun. En förstudie förutsätter därmed att kommunen inte är avvisande till att studien görs.

En förstudie skall ge ett brett faktaunderlag för såväl kommunen som SKB. Båda parter kan sedan var för sig ta ställning till om man är intresserad av att en platsundersökning genomför^. Samma faktaunderlag blir tillgängligt för alla intres-serade som därmed får möjlighet att framföra synpunkter långt innan några beslut behöver tas om lokaliseringen av djupförvaret.

SKB avser att göra förstudier i kommuner som är intresserade av sådana studier och där SKB bedömer att det finns förutsättningar att de säkerhetsmässiga kraven på berggrunden kan uppfyllas i någon del av kommunen. Möjligheterna i kommuner som redan har kärnteknisk verksamhet bör också belysas.

Förstudier av specifika kommuner, tillsammans med översiktsstudier av hela landet, bedöms kunna ge det underlag och den alternativbredd som krävs för att identifiera lämpliga platser för platsundersökningar. SKB bedömer att en rimlig omfattning kan vara mellan 5-10 förstudier av kommuner i olika delar av landet.

Omfattningen av förstudier kan komma att variera avsevärt mellan olika kommuner beroende på tillgängliga data och lokala förutsättningar. Tillgången på data skiljer sig främst när det gäller den geologiska kunskapsnivån. Eventuell erfarenhet av kärnteknisk verksamhet kan påverka omfattning och inriktning av de socioekono-miska utredningarna samt informationsinsatserna.

Oavsett kunskapsläget vid förstudiens inledning görs en förstudie i huvudsak på befintligt material. Det kan dock finnas specifika frågor som måste belysas med fältstudier vilka kan inkludera viss geologisk kartläggning. Djupa borrhål som går ner till eller kan påverka de ostörda förhållandena på förvarsdjup ingår emellertid inte i en förstudie utan hör till en platsundersökning.

Omfattningen av utredningarna rörande samhälleliga frågor styrs till stor del av kommunens önskemål. Speciellt gäller detta de socioekonomiska utredningarna.

Två förstudier pågår för närvarande i Storuman respektive Mala kommun. En fyllig bild av såväl uppläggning som preliminära resultat av en förstudie ges av en sammanfattande lägesrapport över förstudien i Storuman. /4-6/. En förteckning över de rapporter som framtagits i förstudien i Storuman finns i Bilaga B.