• No results found

Allmänna valen och kommunal folkomröstning 14 september 2014

Dessa anvisningar är en lokalt anpassad handledning för röstmottagare i vallokal den 14 september 2014. De är ett komplement till Valmyndighetens ”Handledning Röstmottag-ning i vallokal”.

Ditt valdistrikt

Botkyrka kommun är 2014 indelat i 48 valdistrikt. Valdistrikten har sex röstmottagare.

På grund av den extra arbetsbördan med en kommunal folkomröstning planeras det dess-utom för att kunna skicka ut extra rösträknare till klockan 20.00. Av utsända tjänstgö-ringslistor framgår i vilket valdistrikt och i vilken vallokal du ska tjänstgöra och vilka som blir dina arbetskamrater.

Anmälan om förhinder

Du måste omedelbart anmäla till valnämndens kansli om du på grund av sjukdom eller annat förhinder inte kan ställa upp som röstmottagare. Kansliet måste vid varje återbud skaffa en ersättare då antalet röstmottagare alltid måste vara det som har fastställts i för-väg.

Valnämndens kansli

Valnämndens kansli kan under kontorstid nås på telefon 0853061627 (Agnetha Olofs-son) eller 0701816362( Oskar Jakobsson ).

Leverans av materiel, närvaro under lördagen 13 september

Ordföranden i varje valdistrikt kontaktar sina röstmottagare före lördagen den 13 sep-tember och bestämmer vilka som ska närvara vid mottagandet av valmaterielen (val-skärmar, valboxar, valsedlar, röstlängd mm) lördagen 13 september. Ordföranden medde-las separat om tidpunkt för leveransen.

Under ordförandens telefonkontakt diskuteras vilka önskemål som röstmottagarna har vad gäller tidpunkterna för tjänstgöringen under valdagen.

Ordföranden är även ansvarig för att i god tid före lördagen kontakta den person som ska öppna/stänga vallokalen och meddela vilka tider som gäller.

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 2[10]

Valnämnden

2014-04-28

Förberedelser under lördagen

Ordföranden kontrollerar att av- och pålarmningen fungerar, att stolar och bord finns till-gängliga och att lokalen i övrigt – t ex belysning – fungerar.

Valmaterielen kontrolleras så att inget saknas inför valdagens arbete. Om något saknas eller inte fungerar kontaktas valnämndens kansli omedelbart. Observera att det är följe-sedeln från Botkyrkas valnämnd som gäller, inte den som finns i Valmyndighetens hand-ledning.

Lokalen möbleras på lämpligt sätt. En av valskärmarna är avsedd för rörelsehindrade samt för övriga väljare som önskar sitta ned när de gör i ordning sina valkuvert. För att pennorna inte ska försvinna fästs de med ett snöre vid skärmen.

Det är viktigt att distrikten, när flera delar på en vallokal, tillsammans kommer fram till möblering, t ex placeringen av valsedelsställen. Dessa ska, där det går, placeras inne i lo-kalen, efter utdelningen av valkuvert och med olika ställ för de olika valdistrikten.

Ordföranden delar ut tjänstgöringslistan till valdistriktets röstmottagare.

Vallokalen ska vara avlarmad. Man får inte öppna andra angränsande dörrar eftersom de kan vara larmade. Varje felaktigt larm medför onödiga kostnader för kommunen.

Vallokalerna är bokade både lördagen och söndagen, varför levererat materiel kan förva-ras i vallokalen över natten.

OBS! Röstlängd, resultatbilagan och nycklar/nyckelkort samt eventuella larminstruktion-er måste ordföranden ta med sig hem övlarminstruktion-er natten och förvara på ett betryggande sätt.

Valdagen före 08.00

Samtliga röstmottagare samlas i vallokalen, eller enligt uppgjord tjänstgöringslista, senast klockan 07.30. Så snart alla är på plats (eller i enlighet med uppgjord tjänstgöringslista) lämnar ordförande besked via telefon till valnämndens kansli. Telefonnummer:

0853061627, 0701816362 eller 0701816363.

OBS. Om någon/några enligt tjänstgöringslistan inte behöver vara på plats kl 07.30 ska den/de först kontaktas per telefon så att ordförande vet att de kommer att kunna tjänst-göra under valdagen.

Samtliga valdistrikt ska senast 08.00 ha varit i kontakt med valnämndens kansli.

Placera ut skyltar etc. så att väljarna lätt hittar till vallokalen. Fr o m detta val ska även en s k strandfana med texten VALLOKAL placeras ut framför lokalen. Den behållare som ska fyllas med vatten ska sättas på plats även om det inte blåser. Strandfanan kan annars

”få fötter”.

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 3[10]

Valnämnden

2014-04-28

Slutliga förberedelser vidtas med möblering m m för att kunna ta emot väljarna

Valdagen kl 08.00

Röstmottagarna ska vara beredda att fr.o.m. kl 08.00 kunna ta emot den förste väljaren.

Röstningen pågår sedan hela dagen utan avbrott till kl 20.00.

OBS! När röstmottagningen börjar ska ordföranden visa den förste väljaren och övriga närvarande att valboxen är tom.

Antal röstmottagare och tjänstgöringslistor

Under hela valförrättningen, dvs. från kl 08.00 till kl. 20.00 måste enligt lag minst 3 röstmottagare alltid vara närvarande inne i vallokalen, däribland ordföranden eller vice ordföranden. Valnämnden rekommenderar att valdistrikten alltid har minst 4 röstmotta-gare på plats. Från 07.30 till 08.30 ska alla röstmottaröstmotta-gare vara på plats (om inte ordföran-den beslutat annat enligt tjänstgöringslistan). Från kl. 20.00 ska samtliga röstmottagare i valdistriktet tjänstgöra.

All förtidsröstning vid ett tillfälle

Det bör observeras att en väljare bara kan förtidsrösta en gång. Om man har lämnat in förtidsröster vid flera tillfällen kan det vid sammanräkningen inte avgöras vilken som ska räknas och allt underkänns.

Eftersom Botkyrka har en kommunal folkomröstning samtidigt med de allmänna valen måste alltså även röstsedeln för den kommunala folkomröstningen lämnas samtidigt med valsedlarna för de allmänna valen. Motsvarande gäller även för en del andra kom-muner. Ångerrösta kan man bara göra i sin vallokal på valdagen. Röstmottagarna ska alltid kolla om väljaren även lämnar röstsedeln för den kommunala folkomröstningen.

Valsedlar

Valnämnden har för valen under 2014 åtagit sig att distribuera inte bara partivalsedlarna (utan personnamn) utan även namnvalsedlarna till förtidsröstnings- och vallokaler. De lämnas in av partierna i förväg till kommunens valkansli.

Röstmottagarna ska alltså inte bara placera ut partivalsedlarna utan även namnvalsedlarna i valsedelsställ.

Valsedelsställen ska lutas. Se till att ”mellanläggen” lutar uppåt.

Valsedlarna ska placeras i samma ordning i valsedelsställen i samtliga lokaler och det gäl-ler då både parti- och namnvalsedlarna. Att det är den ordningen i samtliga valsedelsställ är röstmottagarnas ansvar i respektive lokal. Namnvalsedlarna placeras ut i de första stäl-len. Valsedlarna för riksdagsvalet placeras med början i övre vänstra facket och sedan nedåt i följande bokstavsordning:

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 4[10]

Valnämnden

2014-04-28

Arbetarepartiet-Socialdemokraterna, (tom lucka) Centerpartiet, Folkpartiet liberalerna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet de gröna, Moderata Samlingspartiet, Sverigedemokrater-na (tom lucka) och Vänsterpartiet. Längst ned, med en lucka före placeras de blanka val-sedlarna.

Valsedlarna för kommunvalet placeras i mittenfacket med följande ordning:

Arbetarepartiet-Socialdemokraterna, Botkyrkapartiet, Centerpartiet, Folkpartiet liberaler-na, Kristdemokraterliberaler-na, Miljöpartiet de gröliberaler-na, Moderata Samlingspartiet, Sverigedemo-kraterna, Tullingepartiet och Vänsterpartiet. Längst ned, med en lucka före placeras de blanka valsedlarna.

Valsedlarna för landstingsvalet placeras i samma ordning som riksdagsvalsedlarna i det högra facket och med blanka valsedlar längst ned.

De tomma luckorna för valsedlarna för riksdags- och landstingsvalen beror på att dessa rader upptas av Botkyrkapartiet respektive Tullingepartiet för kommunvalet. Med dessa luckor kan valsedlarna för ett parti finnas rakt över valsedelsstället på samma rad.

Det finns en affisch som ska sättas upp ovanför ställen för att visa ordningen.

Ovanstående partier får valsedlar tryckta gratis av Valmyndigheten på grund av att de fick mer än 1 procent av rösterna i något av de två senaste allmänna valen. Inga andra partier än de som finns i respektive församling kom upp till 1 % av rösterna. De levereras alltså av Valnämnden och placeras ut av röstmottagarna. Observera att ni får olika antal av de olika partiernas valsedlar. Lägg inte fram lika många valsedlar av de partier som ni endast får ett mindre antal av.

Valsedlar som levereras direkt till lokalen av övriga partier placeras i bokstavsordning uppifrån i nästa valsedelsställ. Efter ställen med namnvalsedlarna placeras partivalsedlar-na på samma sätt. Det blir då det tredje valsedelsstället. Det fjärde stället används bara om något av övriga partier har både parti- och namnvalsedlar. Det troliga är att de bara har namnvalsedlar.

Kontrollera då och då att ingen har blandat valsedlarna eller skapat annan oordning. Det åligger ett tydligt ansvar för röstmottagarna att ordningen i valsedelsställen upprätthålls.

De företrädare för de politiska partierna som vill komma in och kontrollera ordningen anmäler det till den röstmottagare som sköter utdelningen av valkuvert. Om det är något som behöver justeras ska det påpekas och röstmottagaren se till att justeringen görs.

Det är röstmottagarnas ansvar även att fylla på om något partis valsedlar håller på att ta slut. Ha högarna med de valsedlar som ännu inte lagts i valsedelsställen så att bara ni själva kan komma åt dem. Om det verkar som om valsedlarna för något av partierna inte kommer att räcka ska Valkansliet kontaktas så att fler kan levereras.

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 5[10]

Valnämnden

2014-04-28

Röstsedlarna för folkomröstningen

Utöver valsedlar för de tre valen ska det finnas röstsedlar för den kommunala folkom-röstningen om en eventuell delning av Botkyrka kommun. Det finns JA-sedlar, NEJ-sedlar och blanka röstNEJ-sedlar. Dessa ska placeras i ett särskilt ställ efter de andra ställen.

Röstsedlarna sätts i två fack mitt i stället med JA längst till vänster, NEJ i mitten och blanka till höger. Att placera ut dem i två fack var är lämpligt eftersom det kommer att gå åt ganska många då det endast finns tre alternativ.

Även här finns det en affisch att sätta upp ovanför stället.

Totalt levereras alltså fem valsedelsställ till varje valdistrikt.

Röstlängden (se ”Röstmottagning i vallokal”)

Angiven röst i vallokalen markeras med diagonalt streck. Förtidsröst markeras med bok-staven P (preliminär röst). Identitetskontrollen markeras i avsedd ruta.

Kulspetspenna ska användas för avprickning i röstlängden. Avprickning får EJ ske med blyerts.

Röstlängden är en allmän handling även under valförrättningen. Det kan därför före-komma önskemål om att ta del av vad som står i den. Röstmottagare bör svara på frågor om uppgifter i röstlängden men får inte lämna den ifrån sig annat än under helt betryg-gande former.

OBS. När väljare förbereder sin röst bakom valskärmen får ingen annan vistas bakom skärmen. Om väljaren på grund av funktionshinder eller liknande är i behov av assistans är det röstmottagarna som ska hjälpa till. Röstmottagarna har enligt lag tystnadsplikt.

För väljare som har kommit till fel vallokal kan man med hjälp av kartorna med valdi-striktsindelningen i kommunen kontrollera till vilken vallokal väljaren ska. För väljare från annan kommun finns Medborgarkontoren i Alby och Tumba öppna under valdagen för förtidsröstning.

Röstlängden är upprättad i personnummerordning men kan ha tillskrivna namn sist i längden. Om Valnämnden har skrivit till namn meddelas det till det aktuella valdistriktet.

För väljare utan röstkort som inte kan återfinnas i röstlängden kan man ta reda på välja-rens personnummer på identitetskort och ringa till valnämndens kansli. Kansliet har till-gång till alla röstlängder i landet och kan med hjälp av personnumret ta fram var perso-nen finns upptagen i röstlängden. För personer med skyddad identitet måste dock Val-nämnden skicka frågan vidare till Länsstyrelsen.

Språksvårigheter

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 6[10]

Valnämnden

2014-04-28

För väljare som inte talar eller förstår svenska kan man i första hand ta reda på om det finns någon i vallokalen som kan hjälpa till med tolkning. I andra hand kan man försöka lösa situationen med hjälp av Valmyndighetens informationsmaterial på ett antal olika språk.

Frizoner vid förtidsröstnings- och vallokaler

I själva vallokalen får ingen valpropaganda förekomma av något slag. Partinålar och lik-nande som inte är att betrakta som använda i propagandasyfte kan accepteras. I eventuella förrum till vallokalen får inte heller någon politisk propaganda förekomma.

Det ska finnas en ”frizon” vid varje lokal så att väljare kan ta sig in och ut utan att behöva utsättas för politisk propaganda om väljaren så önskar. Redan 2006 beslutade valnämnden om ett avstånd på cirka 15 meter från vallokal eller förtidsröstningslokal för informat-ionsbord, affischer och liknande. Traditionell utdelning av valsedlar kan naturligtvis ske vid ingången till vallokal.

På grund av den affischering som skedde på staketen runt skolgårdarna vid valet 2010 har Valnämnden för valen 2014 vidgat sitt tidigare beslut. Skolgårdar och förskolegårdar ska vara fredade från politisk propaganda. Detta inkluderar staketen. För övriga platser gäller den tidigare 15-metersregeln.

Förtidsröster

Under valdagens förmiddag får valdistrikten en leverans av förtidsröster sorterade i röst-längdsordning. En andra, mindre, leverans kommer under eftermiddagen.

Förtidsrösterna måste förhandsgranskas. Anvisningar om hur detta går till finns i ”Hand-ledning Röstmottagning i vallokal”. Lämpligen flyttar man de granskade successivt till locket på omslaget och placerar fönsterkuvert som inte kan godkännas ”på höjden”.

Avprickningen med P i röstlängden kan bara ske när det inte finns någon som håller på och lämnar sin röst. Om inte alla förtidsröster har hunnit prickas av under dagen måste det avslutas efter kl 20.00 innan förtidsrösterna kan läggas i urnan.

Om det bland förtidsrösterna finns fönsterkuvert, som tillhör annat valdistrikt eller annars inte återfinns i röstlängden, ska kuvertet läggas oöppnat i ett omslag. Kontakta även val-nämndens kansli, så att omslaget om möjligt kan hämtas och felet rättas till redan under valdagen.

OBS! Förtidsröster får absolut inte läggas i valboxen förrän efter 20.00 då röstningen i vallokalen är avslutad.

Brevröster, utlandsröster

Valkansliet behåller brevröster och utlandsröster och hanterar dessa under onsdagsräk-ningen 17 september.

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 7[10]

Valnämnden

2014-04-28

Valdagen kl 20.00

Röstningen avslutas kl 20.00 och alla som befinner sig i vallokalen eller på väg dit vid denna tidpunkt har rätt av avlägga sin röst. Sedan röstningen avslutats nedläggs valkuver-ten från de i förväg kontrollerade och korrekta förtidsrösterna i valboxen.

Röstsammanräkning

När röstningen avslutats och förtidsrösterna lagts i valboxen vidtar röstsammanräkning-en, som genomförs utan avbrott. Sammanräkningen är offentlig varför vallokalen ej får låsas. Röstsammanräkningen gäller bara antal röster per parti. Kryssen för de olika per-sonnamnen räknas senare av Länsstyrelsen.

Enligt Valnämndens planer ska det komma en särskild rösträknare till alla valdistrikt klockan 20.00 för att delta i arbetet med röstsammanräkningen.

De uppgifter som ingår i röstsammanräkningen är antalet avprickningar i röstlängden, an-tal valkuvert och anan-tal röster på respektive parti. Om anan-talen inte stämmer vid jämförel-serna mellan dessa ska man bara räkna om en gång. Om det fortfarande är fel ska man skriva in en trolig förklaring i protokollet.

Först räknas rösterna till Riksdagen, därefter till Kommunfullmäktige och sist till Landstingsfullmäktige. Rösterna i den kommunala folkomröstningen får inte räknas förrän alla de tre valen är färdigräknade.

Rapportering av valresultatet

Valdistrikten ska rapportera resultaten till det telefonnummer som finns angivet på resul-tatbilagorna. Rapporteringen sker omedelbart efter det att sammanräkningen för respek-tive val är klart.

Rapportering av folkomröstningen

Rapporteringen av folkomröstningen ska ske till Botkyrkas valkansli på telefonnummer: . Resultaten kommer löpande att läggas ut på kommunens hemsida.

Uppgifter på omslagen

I samband med röstsammanräkningen kommer en stor mängd omslag att behövas. För att arbetet på kvällen ska kunna kortas bör ordföranden under dagen räkna ut hur många som kan behövas och se till att huvudena på alla är ifyllda. Det är avgörande för att inläm-ningen till valkansliet ska fungera att respektive val och respektive parti får sina särskilda omslag, liksom övriga material som ska ligga i separata omslag. Följ anvisningarna i Valmyndighetens handledning.

Försegling av omslag

Försegling av omslag sker genom att man drar bort den vita plastremsan på omslagets kortsida och därefter klistrar igen omslaget. Omslaget skrivs på av två röstmottagare -

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 8[10]

Valnämnden

2014-04-28

ordföranden och en röstmottagare - vilka ska vara samma personer som sköter leveransen till valnämndens kansli i kommunalhuset.

Kassarna med olika färg

Glöm inte att fylla i Innehåll röd kasse och att fylla i och skriva under protokollet. Se till att fördelningen av innehållet kommer i rätt kasse – gul, vit, blå, röd och så den ”rosa”

för folkomröstningen. OBS – Röda kassen ska inte förslutas

Iordningsställande av lokalen

Sedan röstsammanräkningen avslutats och omslagen förseglats ska lokalen grovstädas.

Bord och stolar placeras ut som de stod på lördagen. Hänvisningsskyltar plockas ned.

Röstkort från förtidsrösterna och röstkort som väljarna har lämnat läggs i den sopsäck som har levererats till vallokalen. Den tas med vid inlämningen på söndag kväll. Övrig överbliven materiel, kontorsmateriel m m läggs ned i valboxen. Ställ skärmar, strandfana och valbox tillsammans så att de lätt kan hämtas måndag morgon.

Stäng fönster, släck lyset, lås lokalen eller kontakta den lokalansvarige som ska hjälpa till med låsning och larmning.

Leverans till valnämndens kansli

Två personer - ordförande och en röstmottagare till - levererar valmaterialet till valkans-liet i Kommunalhuset plan 2. Där får man en lapp med könummer och har under eventu-ell väntetid möjlighet att äta en smörgås.

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 9[10]

Valnämnden

2014-04-28

Val-krets VD Namn Vallokal Rum Riksdag KF Skillnad

Södra 1 Tullinge C/ N Lanthem Falkbergsskolan Entré Aula 1656 1746 90 2 Östra Tullingeberg Förskolan Karlavagnen Avd Sputnik 1200 1286 86 3 Tullinge Parkhem Parkhemsskolan elevmatsalen 1343 1426 83 4 G:a Tullingeberg Tullingebergsskolan elevmatsalen 1256 1320 64 5 Tullinge gård Parkhemskolan elevmatsalen 774 805 31 6 Banslätt/Römossen Banslättskolan elevmatsalen 1395 1440 45 7 Tullinge skog Banslättskolan elevmatsalen 1041 1078 37

8 Riksten Rikstens skola Höjden 908 1004 96

9 Tullinge södra Lanthem Rikstens skola Branten 1106 1156 50 10 Tullinge villastad norra Trädgårdsstadsskolan entrén/matsal 976 1031 55 11 Tullinge villastad södra Trädgårdsstadsskolan entrén/matsal 693 753 60

13 Segersjö Björkhaga skola elevmatsalen 1164 1294 130

14 Tumba C Medborgarkontoret Medborgarkontoret 1302 1424 122

15 Broängen Broängsskolan elevmatsalen 1119 1186 67

16 Kassmyra Kassmyraskolan elevmatsalen 1166 1206 40

17 Skäcklinge Kassmyraskolan elevmatsalen 1793 1928 135

18 Storvreten V Öppna förskolan Öppna förskolan 1223 1571 348 19 Storvreten S Storvretshallen Bordtennisrummet 1472 1803 331 20 Storvreten Ö Storvretshallen Bordtennisrummet 1119 1390 271 21 Vretarna/Tumba Bruk Tunaskolan elevmatsalen 1550 1641 91

22 Tuna Tunaskolan elevmatsalen 1258 1476 218

23 Nackdala/Solhöjden mm Tumba gymnasium elevmatsalen 1071 1137 66 24 Tumba Park Kulturen Tumba gymnasium elevmatsalen 877 947 70

26 Uttran Broängsskolan elevmatsalen 1136 1180 44

27 Vårsta C/ Bremora Malmsjöskolan elevmatsalen 1180 1241 61 28 Grödinge Landsbygd Malmsjöskolan elevmatsalen 1443 1486 43 29 Vårsta/Malmtorp Malmsjöskolan elevmatsalen 648 679 31

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 10[10]

Valnämnden

2014-04-28

Norra 31 Albydalen V/ småhus S Kvarnhagsskolan elevmatsalen 1402 1688 286 32 Albydalen C/Rotemannen Medborgarkontoret Medborgarkontoret 1247 1664 417 33 Alby småhus Ö/Albygård Förskolan Måsen Paviljongen 1002 1138 136 34 Albyberget V Grindtorpsskolan elevmatsalen 865 1203 338 35 Albyberget Ö/Albygård Grindtorpsskolan elevmatsalen 1191 1609 418 36 Albydalen östra Kvarnhagsskolan elevmatsalen 1427 1872 445 41 Fittja småhusområde Fittjaskolan elevmatsalen 1004 1093 89 42 Fittja Krögarvägen Tallidsskolan elevmatsalen 1073 1423 350 43 Fittja Forvägen Medborgarkontoret Medborgarkontoret 1123 1578 455 44 Fittja Värdshusvägen Fittjaskolan elevmatsalen 1048 1356 308 51 Slagsta N Brunnaskolan elevmatsalen 901 939 38

52 Slagsta S Brunnaskolan elevmatsalen 952 1009 57

53 Hallunda/Brunna St Botvids gymnasium entréhallen 1086 1342 256

54 Hallunda C Borgskolan elevmatsalen 1072 1283 211

55 Hallunda /Norsborg låghus Borgskolan elevmatsalen 1163 1282 119 56 Norsborg småhusområde Tornet äldreboende Matsalen 1072 1101 29 57 Norsborg Ö Tornet äldreboende Matsalen 1206 1435 229

58 Norsborg C Kärsbyskolan Skåphallen 1470 1909 439

59 Norsborg V Kärsbyskolan Skåphallen 1134 1486 352

60 Eriksberg Ö Hammerstaskolan elevmatsalen 1308 1579 271 61 Eriksberg V/G:a Norsbor Hammerstaskolan elevmatsalen 1462 1522 60 TOTAL 56077 64145 8068

BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 14[20]

Valnämnden

2014-04-28

§ 27

Brev med information till partierna

Beslut

Valnämnden fastställer informationsbrev till de politiska partierna inför val-dagen den 14 september 2014 enligt bilaga.

Utskick av röstsedlar för folkomröstningen sänds ut av kommunen till alla hushåll.

Sammanfattning

Botkyrka valnämnd informerar de politiska partierna om praktiska och andra frågor inför varje val. Föreliggande förslag till brev är information in-för valen och folkomröstningen den 14 september 2014.

Ordföranden informerar om att diskussioner kommer att föras om informat-ionsinsatser m.m. inför folkomröstningen med gruppledarna för partierna i kommunfullmäktige. Vidare föreslår ordföranden att röstsedlar för folkom-röstningen skickas ut till alla hushåll med kommunen som avsändare.

TJÄNSTESKRIVELSE 1[11]

Valnämnden

2014-04-28

Kommunledningsförvaltningen

Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Besök Munkhättevägen 45, Tumba · Kontaktcenter 08-530 610 00 Direkt 08 530 613 84 Sms·0708 86 54 37· E-post hakan.hultgren@botkyrka.se

Org.nr 212000-2882 · Bankgiro 624-1061 · Fax 08-530 616 66 · Webb www.botkyrka.se

Referens Mottagare

Information inför val till Riksdag, Landstings- Kommunfull-mäktige samt kommunal folkomröstning 14 september 2014 Botkyrka valnämnd informerar de politiska partierna om praktiska och andra frågor inför varje val. Detta är information inför valen och folkomröstningen den 14 september 2014.

Observera att informationen är avsedd att spridas brett inom respektive parti så att alla berörda blir informerade.

Valdag, röstberättigade

Valen och folkomröstningen äger rum söndagen den 14 september 2014 mel-lan klockan 8.00 och 20.00.

Röstberättigade till Riksdagen är svenska medborgare som senast på valda-gen fyller 18 år och som någon gång bott i Botkyrka.

Röstberättigade till Kommun- och Landstingsfullmäktige och till den kom-munala folkomröstningen är svenska medborgare som senast på valdagen

Röstberättigade till Kommun- och Landstingsfullmäktige och till den kom-munala folkomröstningen är svenska medborgare som senast på valdagen

Related documents