• No results found

5. Utveckling av förbättringsförslag

5.2 Vertikal skarv mellan element

5.2.3 Alternativ för intervjuer

Återstående alternativ från den första värderingen redovisas i Tabell 10.

Tabell 10. Alternativ för intervjuer, vertikala skarvar.

Förslag Ny beteckning

1. Tandad ytterskiva A. Tandad ytterskiva 2. Gummilist i vinkel B. Gummilist i vinkel

3. Ingjutningslist i fogband C. Ingjutningslist i dragspelsform Fastskjutet fogband

(lagts till efter den första komplette-rande intervjun)

C2. Fastskjutet fogband

Nedan presenteras de åsikter som framkommit under intervjuerna i löpande text. En sam-manställning av resultatet kategoriserat enligt kravspecifikationen i kap 3.6 visas i bilaga 3.

61

Tandad ytterskiva(A)

Figur 34. Illustration av tandad ytterskiva i två steg.

Fyra respondenter tar upp extra kostnader för tandningen. De nämner bland annat minskad upprepningseffekt i projekteringen vilket medför fler ritningar samt extra formbyggnad vid tillverkningen som anledningar till detta. En person nämner att det dock inte är någon stor kostnad sett till ett helt projekt om t.ex. minskade garantiarbeten kan väga upp detta. Av de respondenter som kommenterat tillverkningen är det ingen som ser några större hinder för gjutningen. Två personer frågar hur tandningen ska lösas vid mer komplicerade geometrier och hörn.

Enligt konstruktör bör tanden vara minst 45-50 mm tjock för att rymma armeringsjärn och minsta täckskikt av betong. Detta innebär en lokal förtjockning av ytterskivan. Denna bör enligt konstruktör vara minst 200 mm för armeringens förankring. Två respondenter nämner köldbryggan som uppstår i och med förtjockningen av betongen. Fyra personer nämner risken för att slå sönder den yttre tanden vid montage. Flera personer tar upp att montageordningen påverkas av tandningen och att noggrannare planering av montaget krävs. Vad gäller ytterskivans regnskyddande förmåga är resultaten varierande. Fyra personer tror att någon form av svällband eller fogband krävs för att hindra slagregn för att nå isole-ringen. Denna kan i sådana fall monteras före lyftet, men en förmonterad list löper risk att gå sönder vid montaget. Tre personer tror att tandningen hindrar inträngning av vatten.

Övriga aspekter som tas upp är huruvida tandningen fungerar tillsammans med rillor (för-sänkta linjer) i fasaden samt att arkitekten kan ha synpunkter på fogens placering i väggen.

62

Gummilist i vinkel (B)

Figur 35. Illustration av ingjutna gummilister i vinkel.

Hela sex av nio personer tycker att principen för att hindra vatteninträngning är väldigt bra men är tveksamma om den praktiska genomförbarheten. Nästan alla respondenter tar upp problematiken med tillverkning av element med ingjutet gods längs sidorna. Eftersom ele-mentet tillverkas liggande medför detta att listen i sådana fall behöver sticka ut ur formen. Att gjuta in en list är svårt och att få till rätt vinkel och detaljeringsgrad som krävs för att denna lösning ska fungera är närmast omöjligt med hänsyn till rådande toleranser. En person tar upp risken med att listen smutsas ned med betong under tillverkning.

Förslag på alternativ tillverkning är t.ex. ingjutning av spår och limning av gummilist, att använda en tvådelad form eller att trä i eller trycka fast listen i efterhand. För att underlätta ingjutning föreslår en av respondenterna en list i två olika material där delen som gjuts in i elementet är hårdare medan den utstickande delen är mer flexibel för att underlätta montage. Lösningen beskrivs som montagevänlig av flera intervjupersoner, bland annat för att den tillåter montagetolerans. Två personer belyser fördelen med att slippa trä i en list på byggar-betsplatsen (jämför måsvinge).

Övriga synpunkter är risken för skador på listerna vid transport och montage och risk för att de blir nedsmutsade av betong vid tillverkningen.

För att säkra den fukttekniska funktionen påpekar en respondent att avledning av vatten från ytterskivans insida måste säkras, t.ex. i varje elementskarv. Det dränerade utrymmet kan anslutas till uteluften genom t.ex. TDV-rör eller dräneringsöppningar.

63

Ingjutningslist i dragspelsform, alt. Fastskjuten list (C)

Figur 36. Illustration av ingjuten (t.v.) eller fastskjuten (t.h.) dragspelslist.

Majoriteten av respondenterna tror att denna lösning hindrar inträngande vatten på ett effek-tivt sätt. Samma problematik som föregående med att gjuta in en list i längsgående riktning tas upp. Därför föreslår en av respondenterna en alternativ lösning med en fastskjuten list (illustration till höger ovan). En person påpekar att listen endast flexar i en riktning, vilket kan göra att listen komprimeras hela vägen om det finns något som trycker ihop den på ett ställe, se Figur 37.

Flera personer tar upp svårigheten vid montaget eftersom att det krävs att elementet sänks ned rakt uppifrån och/eller rakt från sidan för att listen ska träffa spåret utan att skada listen. Därmed krävs montage med högre noggrannhet och precision än för rådande toleranser. Flera personer ser en risk att listen skadas vid lyft eller transport.

Fördelen i jämförelse med måsvingen är att man slipper montage i efterhand. En person tar upp kostnadsaspekten och menar att lösningen blir dyr på grund av den idag ej existe-rande produkten (listen), ursparningen som ska formas samt noggrannheten vid lyftet. För att säkra den fukttekniska funktionen påpekar en respondent att dränering av vatten från ytterskivans insida måste säkras.

64

Fastskjutet fogband (efter intervju) (C2)

Figur 38. Illustration av fastskjutet fogband, två olika utföranden.

Fördelen med denna lösning, som framhålls av nästan alla intervjupersoner, är att denna lös-ning är enkel och därför troligen billigast av alternativen för den vertikala skarven. Särskilt billigt kan man komma undan om en existerande produkt kan användas. De flesta respon-denterna är positiva till denna lösning och tror att den håller tillräckligt tätt under byggskedet, förutsatt att den fästs ordentligt. I motsats till föregående, så framhåller en person att denna list kan flexa i flera riktningar och därför har bättre förutsättning att täta skarven. Den kräver inget extra arbete vid vare sig projektering eller tillverkning.

Två personer föreslår att utreda om bottningslisten kan ersättas av P-listen, vilket skulle medföra en besparing i arbete och kostnad. Svårigheter med detta, som belyses av andra re-spondenter, är att säkerställa rätt rundning för att fogens form ska bli rätt samt svårigheter i ansvarsfördelning för fogens funktion.

Flera personer diskuterar vad som kan vara lämpligt val av material för listen. Viktiga egenskaper som tas upp är temperaturoberoende, tålighet mot påfrestningar samt rätt flexibi-litet och storlek för att skarven ska bli tät. Fästläppen måste vara av sådant material att spiken inte går igenom vid montage, medan fogmassan inte får fästa mot listen. Detta kan kräva en list i två material, med ett styvare material för fästläppen. Tre personer framhåller risken att skada en förmonterad list vid transport och montage.

En person diskuterar listens placering i skarven och att den kanske bör placeras längre in i ytterskivan (figur till höger) eftersom det då är lättare att ansluta TDV-rören till luftspalten. Detta kan dock riskera att luftspalten blir för liten om bottningslisten monteras djupt. En annan person undrar hur det ska se ut i den horisontella skarven mellan elementen och var TDV-rör ska anslutas.

65

Related documents