• No results found

American Society for Quality” (ASQ)

6.2 Fallstudie Finland

6.3.2 American Society for Quality” (ASQ)

ASQ är en global organisation med ursprung och säte i USA och med huvudkontor i Milwaukee, Wisconsin. ASQ bildades år 1946 av diverse studiegrupper som forskade om de tidiga kvalitetskoncepten. Idag är ASQ en global organisation med medlemmar i mer än 140 länder. ASQ har servicecenter i Mexiko, Kina och Indien, och har etablerat strategiska allianser med många organisationer för att främja ASQ-produkter och utbildning. ASQ marknadsför sig genom att säga att de verkar för människor med passion för kvalitet och som använder verktygen, sina idéer och expertis i syfte att få världen att fungera bättre.

Ledningen för ASQ menar att kvalitetsbegreppet har förändrats över tid. Den tidiga definitionen av kvalitet var produktorienterad. Kvalitet ansågs vara en fråga om förekomsten av defekter i produkter. Med tiden växte även en konsumtentinriktad definition av kvalitet fram. Enligt detta synsätt handlar kvalitet om konsumenternas uppfattning om och uppskattning av produkten. ASQ:s övergripande syn på kvalitet handlar i hög grad om att placera kundtillfredsställelse i centrum.76 En ännu bredare definition av kvalitet som har vunnit terräng betraktar kvalitet som en ledningsfråga.

Definitionerna tenderar att bli mer abstrakta.

76 Enligt en undersökning som de lät genomföra ser företagen inte servicen till kunder som en av de högst prioriterade frågorna – produktutveckling, IT och marknadsföring anses viktigare. Servicen till kunder ses inte alltid som en kvalitetsfråga enligt ASQ.

ASQ:s existensberättigande är – enligt ledningen för organisationen – ännu större idag jämfört med det sammanhang i vilken ASQ bildades. På 1980-talet låg fokus i stor utsträckning på kvalitetsutveckling inom tillverkningsindustrin. Mot bakgrund av den åldrande befolkningen är den växande välfärdssektorn i stort behov av kvalitetsutveckling.

En annan viktig kvalitetsfråga är samspelet mellan organisationer i dagens globaliserade och specialiserade ekonomi. Ledningen för ASQ hyser viss oro över att vissa västerländska länder lämnar allt till marknaden att sköta. Det tyder på en bristande insikt gällande betydelsen av ett planerat kvalitetsutvecklingsarbete för landets konkurrenskraft. Som exempel nämns att Kina har en tioårsplan och ett nationellt ministerium som ägnar sig åt kvalitetsutveckling.

Organisation

ASQ leds av en styrelse som består av ett femtontal direktörer och förvaltas av en verkställande direktör och dennes verkställande råd (1+4 personer) samt en förvaltningskommitté (sex personer). ASQ är geografiskt indelad i över 250 sektioner och funktionellt i 25 ämnesområden (”divisions”). Exempel på områden är revision, kemi- och processindustri, design och konstruktion, energi och miljö, sjukvård, mätkvalitet, Six sigma, Lean etc.

Finansiering

ASQ:s totala finansiering för år 2012 uppgick till 35,6 miljoner US dollar (budgeten för 2013 är sex procent större). Medlemsavgifterna svarar för 30 procent av intäkterna. En nästan lika stor andel – 29 procent – kommer från utbildningsrelaterade verksamheter.

Därefter följer intäkter från certifiering som svarar för 14 procent, publikationer för tio procent och konferenser för sex procent av intäkterna. De sista tio procenten utgörs av diverse poster som reklam, bidrag/sponsring, abonnemang etc.

Medlemskap

ASQ består totalt sett av ca 80 000 medlemmar. Både organisationer och enskilda personer kan vara medlemmar och det finns flera typer av medlemskap. När det gäller organisationer kan antingen hela företaget eller ett enskilt arbetsställe vara medlem. Det finns också särskilda medlemskap för skolor; ett medlemskap för en enskild skola och ett för samtliga skolor i ett distrikt.

Verksamheter

ASQ:s verksamheter består primärt av följande aktiviteter:

Certifiering: En ASQ-certifiering är ett formellt erkännande av ASQ att en person har visat en färdighet inom och förståelse för en specifik kunskap. Nästan 150 000 certifieringar har utfärdats till yrkesmän över hela världen. Det finns 16 olika certifieringar, bland annat i Lean och Six Sigma. De arbetar också med ISO-certifiering.

Utbildning: ASQ förhåller sig neutral till olika kvalitetsverktyg. Precis som många europeiska organisationer utgår från EFQM-modellen, använder ASQ Baldrige-kriterierna som en övergripande ram för att få företag att förbättra sina verksamheter.

Alla andra verktyg, såsom Lean och Six Sigma, är verktyg i verktygslådan. ASQ främjar därför inte ett enskilt kvalitetsverktyg framför andra utan erbjuder utbildning i flera olika verktyg. Ibland är Lean mer ändamålsenligt än Six Sigma, ibland är det

tvärtom. ASQ erbjuder utbildningar ute på arbetsplatserna (on-site training) till grupper om fem personer eller fler. På så sätt sparar företagen tid och utgifter för resor. ASQ håller också webbaserad utbildning. Exempel på kurser som ASQ tillhandahåller är utbildning i revision, COQ (cost of quality), FMEA (Failure mode and effect analysis).

ASQ har också internationell kursverksamhet.

Konferenser och event: Det finns många olika konferenser och event, däribland ett om Six Sigma och Lean.

Nätverkande: ASQ inrymmer olika typer av nätverk på lokal, regional och global nivå.

Kunskapscenter (ASQ’s Knowledge Center): Tillgång till olika kvalitetsverktyg och kvalitetsresurser via webben.

Publikationer: ASQ ger ut sex tidningar och tidskrifter, varav ”Quality Progress” är den främsta.

Utmärkelser: Genom ett avtal med NIST hjälper ASQ till att utveckla kriterier för tilldelningen av utmärkelsen ”Baldrige Performance Excellence Program”.

De flesta sektioner och ”lokalavdelningar” erbjuder möten, nyhetsbrev, online-information, utbildningar, seminarier, konferenser och certifiering. Medlemmarna kan engagera sig genom att bli volontärer. Det ger dem möjlighet att inte bara stödja kvalitet, men också förbättra sina ledaregenskaper.

Olika fora och divisioner drivs på frivillig basis. De är en plats att vända sig till, när man har en fråga eller behöver en viss typ av konferens, kurs, bok eller papper. Medlemmar kan engagera sig i samarbete, evenemang och nätverk, och inspireras av att prova nya och innovativa sätt att förbättra sig själva, sitt samhälle och sin värld.

Har ASQ andra konkurrenter i USA inom enskilda verksamheter, t.ex. företag som erbjuder utbildning. Däremot finns ingen konkurrent som har ett lika heltäckande erbjudande som ASQ.

Mätning av resultatet/effekterna av verksamheten

Det finns ingen utomstående aktör som utvärderar resultat och effekter av ASQ:s verksamhet. Det åligger organisationens styrelse att utvärdera organisationens prestationer.

Styrelsen bestämmer exempelvis vilka indikatorer som organisationens verksamheter ska mätas mot. Ytterst är det ASQ:s kunder som utvärderar organisationens verksamhet.

6.4 Slutsatser

I många länder finns det en organisation som har till uppgift att främja kvalitetsutveckling i näringslivet och i offentliga verksamheter. Organisationen är många gånger ensam om att främja kvalitetsutvecklingsarbete i hela näringslivet och i offentlig verksamhet. Det finns givetvis andra betydelsefulla organisationer som på olika sätt arbetar för att främja kvalitet, men det handlar framför allt om organisationer som har en specifik branschinriktning eller om företag som är specialiserade på utbildningsverksamhet inom ett särskilt kvalitetsverktyg (t.ex. Lean). Att främja nationell konkurrenskraft utifrån en bred ansats på kvalitetsutveckling i hela näringslivet och offentliga sektorn förefaller därför i viss utsträckning ha en monopolliknande karaktär.

Ett kännetecken som dessa organisationer uppvisar är att de ofta är medlemmar i en internationell paraplyorganisation, såsom EFQM. Medlemskap i en paraplyorganisation

innebär också att organisationen ansluter sig till ett övergripande synsätt på kvalitetsutveckling. Vissa organisationer tillämpar en egen övergripande modell. I USA handlar det om Baldrige-modellen, i Europa om EFQM-modellen, i Sverige om SIQ-modellen, i Japan om TQM (Total Quality Management) och i Brasilien om MEG-modellen. Det är fråga om övergripande synsätt på kvalitetsutveckling som inte utesluter tillämpning av kvalitetsutvecklingsverktyg som Lean och Six Sigma.

Organisationerna bedriver likartade aktiviteter, såsom utbildning, certifiering, nätverk och mötesplatser samt kvalitetsverktyg online etc. De har vanligtvis en eller ett par utmärkelser som de delar ut till företag och organisationer mot bakgrund av kriterier som följer av det övergripande synsättet på kvalitetsutveckling.

Det statliga åtagandet i organisationerna varierar mellan länder och över tid. Precis som i Sverige har staten i många länder varit en (av flera) initiativtagare till att bilda organisationen med syftet att stärka nationens konkurrenskraft. Det statliga åtagandet har dock minskat i flera länder. Sedan något år tillbaka får Excellence Finland inga medel från staten. I USA har staten fortfarande hand om utdelningen av Baldrige-utmärkelsen, men på grund av det prekära statsfinansiella läget, finansieras detta av näringslivet.

Ett minskat finansiellt åtagande från statsmakterna innebär att organisationernas marknadsberoende ökar. Excellence Finland och ASQ i USA har en större andel av intäkterna från marknadsinriktade aktiviteter jämfört med SIQ. Det betyder att organisationerna i högre utsträckning kan konkurrera med andra aktörer på marknaden, som exempelvis bedriver utbildning i specifika kvalitetsutvecklingsverktyg.

7 Swecos slutsatser och rekommendationer