• No results found

SIQ:s bidrag till företags, myndigheters och organisationers kvalitetsutveckling

I föregående avsnitt gavs en bild av den nytta som deltagarna ansett att de haft genom att delta på SIQ:s aktiviteter. I detta avsnitt riktas intresset mot det bidrag till organisationernas kvalitetsutveckling som kan ha uppkommit på grund av SIQ:s verksamhet. Detta sker genom att deltagarna har fått göra en bedömning av verksamhetens bidrag i deras egen organisations kvalitetsutveckling (företag, myndighet, kommunal verksamhet, etc.). Bidraget till organisationernas kvalitetsutveckling kan vara mer eller mindre djupgående. Deltagarna har därför fått bedöma bidraget i fyra steg, där varje nytt steg innebär en ökande påverkan på kvalitetsutvecklingsarbetet (se Figur 4.4). I det första steget bedömer deltagarna således om SIQ har bidragit till att organisationen fått en ökad medvetenhet och kunskap om möjligheterna med ett fördjupat kvalitetsutvecklingsarbetet för att på det sista och fjärde steget bedöma om SIQ har bidragit till att organisationen genomfört ett konkret kvalitetsutvecklingsarbete.

66 Respondenten har angivit en viss utbildning, men detta har utelämnats så att respondenten kan förbli anonym.

Figur 4.4 En modell över SIQ:s stegvis ökande bidrag till organisationernas kvalitetsutvecklingsarbete.

Deltagarna bedömer överlag att SIQ i alla de fyra stegen i relativt stor utstäckning har bidragit till organisationernas kvalitetsutvecklingsarbetete, även om bidraget minskar något ju högre upp man kommer på ”stegen”. Nästan 70 procent av deltagarna bedömer att SIQ har bidragit till att deras organisation i ganska stor eller stor utsträckning har fått en ökad medvetenhet och kunskap om kvalitetsutveckling. Denna andel minskar (till 56 %), när man bedömer om SIQ:s bidragit till en ökad prioritering av arbetet med kvalitetsutveckling. En lika stor andel bedömer att SIQ har bidragit till konkreta planer hos den egna organisationen att fördjupa kvalitetsutvecklingsarbetet. Endast ett par procentenheter lägre eller drygt hälften (54 %) av deltagarna bedömer att SIQ i ganska stor eller stor utsträckning även har bidragit till att deras organisationer har genomfört ett konkret kvalitetsutvecklingsarbete.

Figur 4.5 Fördelning (i %) av deltagarnas bedömning av SIQ:s bidrag till organisationernas kvalitetsutvecklingsarbete: I vilken utsträckning har SIQ:s verksamheter bidragit till att Din organisation har…

Anm. Antal respondenter: 762

Källa: Sweco:s enkät till deltagarna

7%

10%

9%

12%

26%

34%

35%

34%

46%

40%

39%

36%

21%

16%

17%

18%

0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100%

…fått en ökad medvetenhet och kunskap om möjligheterna med ett fördjupat

kvalitetsutvecklingsarbete?

…ökat prioriteringen av kvalitetsutvecklingsarbetet?

…konkreta planer på att fördjupa kvalitetsutvecklingsarbetet?

…genomfört ett konkret kvalitetsutvecklingsarbete?

I mycket liten utsträckning I ganska liten utsträckning I ganska stor utsträckning I mycket stor utsträckning

4.4 Slutsatser

Amerikanska och svenska undersökningar visar att det finns ett samband mellan framgångsrikt kvalitetsarbete och lönsamhet; företag som har mottagit en kvalitetsutmärkelse har till viss del fått en ökad lönsamhet. Det går däremot inte att visa på orsakssamband67 på grund av att studierna inte har genomförts med en strikt kontrafaktisk metod, som möjliggör mätning av effekter. En förklaring till att ett ”utmärkelseföretag” har en högre lönsamhet och tillväxt skulle t.ex. kunna vara att dessa företag generellt sett är högpresterande i olika avseenden. Detta skulle kunna innebära att det är dessa faktorer som skapar den högre lönsamheten och inte själva kvalitetsutvecklingsarbetet, för vilket man har fått utmärkelsen. Det behövs således mer forskning för att klargöra den effekt som kvalitetsutvecklingsarbete kan ha på ett företags utveckling i olika avseenden, t.ex. tillväxt och vinst.

Deltagarna på SIQ:s verksamheter har en positiv värdering av de aktiviteter som genomförs i form av seminarier och nätverksträffar, konferenser och studieresor, rådgivning och utbildning, utmärkelser samt forskning och utvecklingsprojekt. Omkring 80 procent av deltagarna upplever, enligt enkäten, att de i mycket hög eller ganska hög utsträckning har haft en sammantagen nytta av de aktiviteter som man har deltagit i. Det finns dock vissa nyansskillnader mellan aktiviteterna i bedömningen av nyttan. Omkring hälften av dem som har deltagit i aktiviteterna rådgivning eller utbildning respektive utmärkelser anser att dessa har gett mycket stor nytta. Däremot anser endast omkring en fjärdedel av deltagarna i övriga aktiviteter att dessa ger mycket stor nytta.

SIQ:s verksamhet ger också enligt deltagarna bidrag till kvalitetsutvecklingsarbetet i olika avseenden i deras egen organisation. Deltagarna har fått bedöma bidraget i fyra steg, där varje nytt steg innebär en ökande påverkan på kvalitetsutvecklingsarbetet. Nästan 70 procent av deltagarna bedömer att SIQ har bidragit till att deras organisation i ganska stor eller stor utsträckning har fått en ökad medevetenhet och kunskap om kvalitetsutveckling.

Denna andel minskar (till 56 %), när man bedömer om SIQ:s bidragit till en ökad prioritering av arbetet med kvalitetsutveckling. En ungefär lika stor andel bedömer att SIQ samma utsträckning har bidragit till konkreta planer hos organisationen att fördjupa kvalitetsutvecklingsarbetet respektive att genomföra ett konkret kvalitetsutvecklingsarbete Det finns inga resultatmål mot vilka SIQ:s verksamhet kan mätas mot. Den bedömning som deltagarna har gjort pekar dock enligt Sweco på att verksamheten i hög grad har givit nytta för deltagarna samtidigt som organisationernas kvalitetsutvecklingsarbete överlag har påverkats i relativt väsentlig grad.

67 Detta är också den slutsats som dras i Bergman och Klefsjö, op.cit. s. 64

5 Behov av kvalitetsutvecklingsinsatser och SIQ:s roll

För att få vägledning om vad som bör vara SIQ:s framtida roll och uppgifter är det av betydelse att ta reda på; dels vad organisationer anser att de behöver för att kunna utveckla sin kvalitet, dels organisationernas uppfattning om vad SIQ framför allt bör bidra med.

Detta kapitel inleds med en beskrivning av vad offentliga och privata organisationer bedömer som viktiga insatsområden för att man ska kunna bedriva ett effektivt kvalitetsarbete. Därefter kommer ett avsnitt som ger en bild av organisationers uppfattning om inom vilka områden som SIQ bör vara verksam.

5.1 Viktiga faktorer i organisationers