• No results found

5. ANALYS

5.6 S AMMANFATTNING AV ANALYS

Tabell 5.3 nedan illustrerar de traditionella samt miljömässiga kriterierna som behandlats i arbetets teoretiska referensram när det kommer till val och bedömning av nya leverantörer.

Därtill inkluderas även ett anal kriterier som framkommit i den genomförda intervjustudien.

Punkterna i tabellerna i kapitel 5.6 representerar hur företagen förhåller sig till de olika kriterierna. En fylld punkt innebär att företaget prioriterar kriteriet samt lägger mycket fokus på detta vid bedömning av nya, potentiella leverantörer. En tom punkt syftar till att företaget helt eller delvis tar hänsyn till kriteriet, men att kriteriet i fråga inte är prioriterat.

I tabell 5.3 nedan kan det utläsas att samtliga företag som deltagit i arbetet lägger störst fokus på de traditionella kriterierna vid bedömning och val och nya leverantörer. Vad det gäller just kvalitet, leveransförmåga och pris tar samtliga företag helt eller delvis hänsyn till dessa kriterier. Detta kan tydligt kopplas till den teori och forskning som behandlats i arbetets teoretiska referensram.

När det kommer till de miljömässiga kriterierna är det endast ett fåtal kriterier som helt eller delvis används av de deltagande företagen. Tabell 5.3 påvisar att ISO 14001-certifiering är det gröna kriteriet som används mest frekvent i studien. Utöver detta är det en stor spridning angående de gröna kriterierna och hur företagen implementerar dessa.

Ytterligare kriterier som framkommit under de genomförda intervjuerna har inkluderats i analysen främst för att kunna visa på ytterligare kriterier som inte ordagrant nämns i arbetets teoretiska referensram. Dessa kriterier kommer däremot inte att analyseras djupgående eller beläggas med någon större vikt under arbetets avslutande diskussion och slutsats.

Leverantörsval

Furhoffs CEJN Mio Kinnarps

Kriterier som behandlats i teoretisk referensram Traditionella kriterier:

Hantering av kemikalier och skadligt material Grad av ren energianvändning

Tabell 5.3 Analysmodell – Leverantörsval

Nedan illustrerar tabell 5.4 traditionella och miljömässiga kriterier som frekvent används vid utvärdering och uppföljning av befintliga leverantörer. Även ytterligare kriterier som

framkommit under empiriinsamlingen inkluderas i tabell 5.4. En fylld punkt i tabellen innebär att kriteriet i fråga beläggs med stor vikt vid leverantörsutvärdering medan en tom punkt innebär att företaget helt eller delvis tar hänsyn till kriteriet, men att kriteriet i fråga inte är prioriterat.

Inledningsvis illustrerar tabell 5.4 nedan att företagen tar hänsyn till färre kriterier vid

uppföljning och utvärdering av befintliga leverantörer jämfört med bedömning och val av nya leverantörer. Detta fenomen är däremot ingenting som lyfts fram eller behandlats i den

litteratur och forskning som sammanställts i arbetets teoretiska referensram. Detta kan således vara en tillfällighet och alltför få företag har intervjuats för att göra en rättvis bedömning av detta.

Att färre kriterier tas hänsyn till vid uppföljning och utvärdering av befintliga leverantörer jämfört med bedömning och val av nya leverantörer verkar också vara fallet när det kommer till de miljömässiga kriterierna. Även om det är rimligt att påstå att det finns en

förbättringspotential vad det gäller gröna kriterier vid bedömning och val av nya leverantörer, så finns det än mer att önska när det kommer till de kontinuerliga utvärderingarna av

leverantörer. Det kan här vara så att den komplexiteten som finns då gröna kriterier ska inkluderas vid leverantörsutvärderingar påverkar genomförandet. Detta då Lee et al. (2009) samt Gitinavard et al. (2018) beskriver det gröna utvärderingsarbetet som en komplex process.

De ytterligare kriterierna som framkommit under arbetets intervjustudie kommer inte att beläggas med någon större vikt under arbetets diskussions- och slutsatskapitel. Syftet med att inkludera dessa kriterier var snarare att visa på komplexiteten som finns tack vare mängden kriterier som kan tänkas användas vid uppföljning och utvärdering av befintliga leverantörer.

Leverantörsutvärdering Furhoffs CEJN Mio Kinnarps

Kriterier som behandlats i teoretisk referensram Traditionella kriterier:

Kvalitet

Leveransförmåga Kostnad

Flexibiletet Service

Finansiell position Miljömässiga kriterier:

ISO 14001

Utsläpp av koldioxidekvivalenter Återvinningsgrad

Hantering av kemikalier och skadligt material Grad av ren energianvändning

Ytterligare kriterier som framkommit under intervjustudien

Teknisk komplexitet Dokumentation Betalningsvillkor

Kostnader och kostnadsreduktion

Tabell 5.4 Analysmodell – Leverantörsutvärdering

Baserat på de mätetal som de deltagande företagen uttrycker sig använda för att utvärdera inköpsarbete hamnar samtliga företag på den andra nivån i tabell 5.5. Då Furhoffs och Kinnarps däremot även inkluderar leveransprecision vid utvärdering av inköpsarbetet kan dessa företag delvis anses hamna på den tredje nivån i tabell 5.5. Värt att notera är dock att inga mätetal i van Weele’s modell, som presenteras i tabell 3.3, kan kopplas till några som helst miljömässiga aspekter, utan det tenderar att handla om ett tydligt kostnadsfokus.

Tabell 5.6 nedan illustrerar huruvida företagen tar sitt interna miljömässiga ansvar sett till ett antal miljöaspekter. Syftet med tabell 5.6 är att lyfta de skillnader som finns mellan de deltagande företagens interna miljömässiga hänsynstagande kontra användandet av gröna kriterier vid val samt utvärdering av leverantörer. Tabell 5.6 visar på att samtliga företag helt eller delvis tar hänsyn till fler kriterier och i tillägg till detta ägnar ett större fokus på det interna miljöarbetet. Baserat på företagens interna miljömässiga hänsynstagande verkar de olika företagen ha kompetens samt tydliga strategier för hur det interna miljöarbetet ska se ut samt vad som ska uppnås. Detta gör att det känns rimligt att efterfråga ett lika omfattade miljömässigt hänsynstagande och ansvar när det kommer till val och utvärdering av

leverantörer. En sådan förändring hade kunnat resultera i en miljövänligare försörjningskedja, snarare än endast ett miljövänligare företag.

Internt miljömässigt hänsynstagande Furhoffs CEJN Mio Kinnarps

Har företaget en upprättad miljöpolicy? Ja Nej Nej Ja

Hänsynstagande till följande miljöaspekter:

ISO 14001

Utsläpp av koldioxidekvivalenter Återvinningsgrad

Hantering av kemikalier och skadligt material Grad av ren energianvändning

Tabell 5.6 Analysmodell – Internt miljömässigt hänsynstagande