• No results found

Analys av åtgärder på internet

6. Analys av sociala medier

6.2. Analys av åtgärder på internet

I undersökningen fanns det en fråga där eleverna skulle skriva om de hade någon idé om vad man kan göra för att minska mobbning på internet. Det var inte många som besvarade denna fråga, vi tror att detta kan bero på att de inte hade upplevt någon mobbning på de olika sidorna. Vad som däremot framkom i vårt resultat var att eleverna hade som förslag att vuxna skulle ha bättre överblick om vad som sker på de olika sidorna. Här är ett bra exempel på vad eleverna anser att både skolan och allmänheten kan göra för att hantera den digitala mobbningen. Detta har också framkommit i en

40

undersökning som heter ”Koll på nätet” som är gjord av Friends. Där ville vart femte barn som deltog ha bättre vuxennärvaro på internet (Cox 2009). Vuxennärvaro syftar bland annat till att de vuxna finns på hemsidorna men även att de finns fysiskt närvarande när eleverna använder datorerna. Både Friends och BRIS betonar att det är viktigt att skaffa sig kunskap om sociala medier, Friends menar även att det finns något du kan göra redan imorgon, till exempel skaffa en Facebookprofil, be om en rundvandring i World of Warcraft (ett datorspel). Allt för att skaffa sig kunskapen om barns användning av sociala medier och på så sätt bli mer medvetna om att den digitala mobbningen finns. Detta betonar även Kowalski (2008) i sin bok ”Cyber bullying”, vuxna behöver en viss utbildning om digital mobbning och barns användning av sociala medier (Kowalski m.fl. 2008).

I undersökningen var det en elev som skrev att ”Man kan försöka uppmuntra barn och ungdomar att anmäla de som mobbar”. Detta är något som är viktigt, att barn faktiskt vågar ta steget att anmäla, vare sig det handlar om traditionell eller digital mobbning. För att barn ska våga anmäla menar Kowalski (2008) att det är viktigt att de görs medvetna om att det finns stödjande personal som barnen kan vända sig till, vilken mobbningsform det än handlar om. Och att dessa vuxna kan hjälpa dem med deras problem (a.a.).

41

7. Slutsats

Vår slutsats av arbetet är att alla elever som genomfört undersökning använder internet. Mer än hälften av eleverna hade anonyma konton, men det framkommer inte riktigt när och på vilket sätt de använder dessa konton. Av de som hade anonyma konton kunde man tyda att majoriteten kränkte andra via sociala medier. Överlag är det ingen som vet om det är samma person som blir mobbad i skolan även blir det efter skolan. Vår slutsats av detta är att de inte är medvetna om det på grund av de anonyma kontona. Olweus (1991) skriver att det oftast är samma person som blir utsatt i skolan som blir det på hemvägen och av den forskningen så anser vi att den mobbningen som sker i skolan kan uppmärksammas och i bästa fall åtgärdas, men den efter skoltid blir inte lika lätt att jobba med då ingen ser den (Olweus 1991).

En av våra teorier stämde inte överens med våra egna tankar och inte heller elevernas. Majoriteten svarade att kränkande behandling behövde ske vid upprepande tillfällen för att det ska ses som mobbning. Den mobbning som eleverna ansåg förekom mest via sociala medier var den via internet. Samtidigt var det många i undersökningen som inte sett någon annan bli kränkt via sociala medier. Det finns många olika sätta att kränka någon på internet, förutom kommentarer via bilder eller kommentarer angående någons utseende. Genom kommentarer via bilder kan det handla om att man lagt upp en bild på sin sida som någon sedan skriver elaka kommentarer om. Eller att någon lägger upp en bild på någon annan i syfte att kränka personen på bilden. Vi fick många skrivna svar om flera olika sätt hur man kan kränka någon. Vi fick även många skriftliga svar angående åtgärder mot mobbning via sociala medier. Blanda annat visade det sig att eleverna vill ha fler vuxna som infinner sig på de olika sidorna.

Våra frågeställningar var:

Om det finns mobbning på skolan, fortsätter denna mobbning efter skoltid? I stora drag kan man i vår undersökning tyda att de flesta som deltog inte visste ifall det var samma person som blev utsatt för mobbning efter skoltiden. De flesta

42

eleverna hade inte ens sett skolkamrater bli illa behandlade via sociala medier. Vi har inte i heller hittat någon litteratur eller undersökning som behandlar denna fråga. Detta är något som vi tycker är märkligt eftersom att vi anser att det skulle vara viktigt att få reda på om mobbning som sker i skolan fortsätter när eleven kommer hem. Bara för att den traditionella mobbningen förebyggs innebär inte detta att eleven slutar att bli mobbad eller kränkt. Mobbningen kan lätt övergå till att ske via sociala medier eftersom att internet och mobiltelefoni gör oss mer anträffbara.

Hur ser mobbningen ut utanför skolan i samband med sociala medier?

I litteraturgenomgången under olika forum ger vi exempel på hur barn kan använda sig av olika sajter. På dessa sajter finns det många olika sätt man kan använda sig av för att kommunicera med andra. Till exempel skriva medelanden till någon öppet på deras sida som alla kan se, eller skicka privata medelanden. Tyvärr så medför alla dessa sätt att möjligheten att utsätta eller utsättas för mobbning ökar. Förutom de olika sajterna kan man utifrån vår enkätundersökning med eleverna rent generellt tyda att mobbning via de sociala medierna oftast sker anonymt. Till skillnad från den traditionella mobbningen som sker i skolan, där det inte går att mobba/kränka någon anonymt.

Vad innebär det att mobbningens synlighet har förändrats?

Anonymiteten som nämns ovan är inte bara något som kommit fram ur vår undersökning utan även något som det skrivs mycket om i litteraturen. Det är något som gör att mobbningen ser annorlunda ut men även att det innebär att synligheten har förändrats. Barn kan kränka någon utan att offret vet vem det är som kränker den. Om du kränker någon via internet eller mobil så behöver du inte se personen du kränker, vilket gör det lättare att kränka någon annan. De internetsidor man är registrerad på kan man logga ut ifrån, men du är fortfarande kontaktbar när som helst på dygnet.

Hur kan skolor hantera den digitala mobbningen?

Det finns många sätt som skolan kan hantera den digitala mobbningen på den största aspekten som både framkom av BRIS, Friends och litteratur är att pedagoger och lärare ska sätta sig in i fenomenet. Ha en öppen diskussion mellan pedagogerna samt

43

med eleverna. En annan aspekt som kom fram genom litteraturen var att det är viktigt att uppmuntra anmälning av digital mobbning. Eleverna måste göras uppmärksamma på att de finns personal som kan ge stöd och hjälpa dem med sina problem. Givetvis är detta viktigt även i den traditionella mobbningen, men anmäls inte den digitala så tror vi inte att det kommer fram att denna mobbning existerar och där med görs inte pedagoger medvetna om denna typ av mobbning.

Vårt syfte med arbetet var att få en förståelse för hur mobbning utspelar sig i dagens samhälle i samband med användningen av sociala medier och om den mobbning som finns i skolan fortsätter efter skoltiden på sådana forum. Vi har genom enkät undersökningarna och litteratur nått upp till vårt syfte. Människors uppmärksamhet på vad denna mobbning innebär och vad vi kan göra åt den, anser vi ökar om man läser detta arbete. Eftersom man via detta arbete får en inblick i både vad forskare säger och vad elever tycker och tänker. Man får tips och idéer på vad som kan göras för att förebygga den digitala mobbningen. Vi har förklarat att barn/elever kan bli illa behandlade i det nya samhället vi levet i, alltså både online och offline.

44

8. Förändringar av skolans verksamhet och

Related documents