• No results found

Analys av genomförande

In document Kvalitetsredovisning Årskurs 7-9 (Page 16-19)

LGR 11

• Skolan mål är att varje elev: respekterar andra människors egenvärde, tar avstånd från att människor utsätts för förtryck och kränkande behandling, samt medverkar till att hjälpa andra människor

17 VEP 2012

• Andelen elever som känner sig trygga ska öka jämfört med 2011 års resultat.

• Varje förskola och skola arbetar aktivt med att utveckla barns och elevers förståelse och respekt för människors olikheter med fokus på jämställdhet

• Varje förskola och skola arbetar aktivt med att främja likabehandling och förebygga kränkande behandling

• Varje förskola och skola arbetar systematiskt och långsiktigt för inkludering Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Varje skola har en plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen utgör grunden för det systematiska och långsiktiga arbetet. I planen beskrivs hur arbetet med att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling samt hur rutinerna för det åtgärdande arbetet sker.

En kartläggning av elevers upplevelser av trygghet och eventuell förekomst av kränkande behandling genomförs varje år på alla skolor. I elevenkäten för åk 7 som genomförs av Elevhälsan kan utläsas att 93 % av pojkarna och 94 % av flickorna trivs bra eller mycket bra i skolan. 5 % av pojkarna och 4 % av flickorna anser sig ha blivit retade, utstötta eller på annat sätt blivit illa behandlade av andra elever i skolan.

Kartläggningen utgör ett viktigt underlag för det främjande och förebyggande arbetet som beskrivs i skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Några skolor har särskilt arbetet med genus och jämställdhet genom olika projekt.

Tydligare insikter om utbildningens betydelse och förståelse för skillnader mellan könen. Elevråden har varit delaktiga i arbetet med Likabehandlingsplanerna vilket har gjort att rutiner har varit tydligare och mer kända för samtliga berörda. I Likabehandlingsarbetet har nätet varit ett särskilt fokusområde på några skolor.

Elevvårdsteamet följer upp arbetslagens arbete med eleverna kontinuerligt.

Skillnaderna mellan flickor och pojkars resultat har särskilt analyseras för att rätt åtgärder ska kunna vidtas. Resurser omfördelas för att stödja eleverna. Elever med funktionshinder har en anpassad studiemiljö.

Bedömning av måluppfyllelse Måluppfyllelsen är god

4.5.2 Inflytande

LGR 11

• Skolans mål är att varje elev successivt utövar ett allt större inflytande över sin utbildning och det inre arbetet i skolan

VEP 2012

• Barn och elever utvecklar demokratisk kompetens genom att de i olika sammanhang får möjlighet att komma till tals och lyssna på andra.

• Barn och elever har inflytande över undervisningen, sitt eget lärande och över sådant som har betydelse för dem i förskolan och skolan.

Uppdraget att förbereda eleverna för att leva och verka i samhället möjliggörs genom olika forum där de får komma till tals, lyssna på andra, argumentera och diskutera för att utveckla sin demokratiska kompetens.

18 Elevernas inflytande stärks genom den individuella utvecklingsplanen i vilken de får möjlighet till inflytande över sitt eget lärande. Elevernas inflytande och delaktighet stärks genom de pedagogiska planeringarna och den formativa bedömningen. På utvecklingssamtalen får eleverna planera för sitt eget lärande

Ett pilotprojekt för elevrådsutbildning startade ht 2011 för årskurs 7-9-skolorna i samarbete med Kulturskolan och Fritidsförvaltningen. Projektet ska pågå under tre år. I projektet deltog Bergsskolan, Björkskataskolan och Råneskolan under lå 11/12.

Syftet är att ge eleverna verktyg för sitt inflytande så att de kan vara med och påverka i frågor som rör dem samt ge rektorer och lärare kunskaper om ett demokratiskt förhållningssätt och omsätta det i verksamheten.

Pilotutbildning har varit en bra hjälp för att komma igång med elevråden. Samverkan mellan skolorna har ökat genom elevrådsutbildningen.

Bedömning av måluppfyllelse Måluppfyllelsen är god

4.5.3 Kunskaper

LGR 11

• Skolan ska ansvara för att varje elev kan: använda och ta del av många olika uttrycksformer såsom språk, bild, musik, drama och dans, använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande

VEP 2012

• Barn och elever utvecklar sina entreprenöriella förmågor genom att estetiska lärprocesser och IKT används

Entreprenöriellt lärande

LGR 11 och de nya kursplanerna genomsyras av ett entreprenöriellt förhållningssätt vilket har påverkat skolornas sätt att arbeta. Genom att samverka

ämnesövergripande, ge eleverna inflytande, använda sig av IKT (informations- och kommunikationsteknik) och estetiska lärprocesserna skapas förutsättningar för att utveckla eleverna entreprenöriella förmågor. Eleverna får större förutsättningar för att nå goda resultat och en högre måluppfyllelse.

IKT – informations- och kommunikationsteknik

Inom IT-området har en utveckling av den digitala miljön skett på flera av Luleå kommuns skolor genom PIM-utbildningen, införandet av edWise och satsningen på 1:1 vilket innebär en dator/elev.

Det råder dock olika förutsättningar på skolorna beträffande tillgång och användning av digitala verktyg. Fyra av våra tio 7-9- skolor genomför 1:1-satsningen, d v s en dator/elev antingen med hjälp av MAC-datorer eller PC.

De skolor som valt MAC-datorer har också satsat på en utbildning – TÄNK OM för rektor och lärspridare – som ger inspiration och visioner över hur lärandeprocesserna kan utvecklas samt en utbildning via Grafit education

19 för samtliga lärare på skolan som hjälper lärare att förändra sin

undervisning och utveckla lärandet för eleverna

Den skola som valt PC efterlyser utbildning för pedagoger och rektor.

Sex skolor – Hertsön, Örnäset, Björkskataskolan, Råneå, Montessori och Bergsskolan – saknar en tillräckligt ändamålsenlig IT-utrustning.

Dessutom saknar dessa skolor kompetensutveckling i användandet av datorer samt en fördjupad förståelse av hur IT kan stödja

lärandeprocesserna.

Bedömning av måluppfyllelse Måluppfyllelsen är bristande

In document Kvalitetsredovisning Årskurs 7-9 (Page 16-19)

Related documents