• No results found

Nedan analyseras resultatet kopplat till teori och empiri.

5.1 Den första kontakten

Rekommendationer från FHM är för allmänheten och inte riktade till fastighetsmäklare. För en fastighetsmäklare är det svårt att begränsa kontakten med nya människor, just för att yrket bygger på att träffa nya kunder och skapa relationer. Det har visat sig att mäklare tar rekommendationerna från FHM och branschorganisationer mycket seriöst. Marknadsföringen är som tidigare, och mäklarna arbetar på samma sätt som tidigare för att få in objekt att förmedla.

Samtidigt som de är noga i sin marknadsföring av objekt att informera om myndigheternas råd och rekommendationer.

Mäklarna vill fortfarande arbeta trots den rådande pandemin för att få in nya objekt att förmedla, annars kan de inte få betalt. Denna del av förmedlingsarbetet har inte blivit lika mycket påverkad som andra delar i processen, men mäklarna måste informera potentiella uppdragsgivare om de själv är eller har varit sjuka, vilket innebär att större planering och hänsyn måste tas för att kunna göra ett så säkert intag som möjligt hos kunden.

Eftersom mäklarna har ett mycket fritt arbetsschema, det vill säga planerar sina egna dagar i stora delar, kan de mycket väl jobba hemifrån. Rekommendationen att i större mån bör jobba hemifrån, om detta är möjligt, var enkelt för mäklare att vidta som åtgärd, när det kommer till det administrativa arbetet. Mäklarna hade redan sen innan denna möjlighet, men de har fått upp ögonen för att de faktiskt kan sitta hemma i större grad än förut. Att de inte jobbar lika mycket från hemmet som de kanske hade kunnat, beror på att de vill synas för kunderna. Samt att mäkleri handlar om att förmedla bostäder, och det därmed är omöjligt för mäklare att enbart jobba hemifrån för att utföra sitt eget arbete. De måste ”hem till andra”, det vill säga hem till kunder för att få in uppdrag.

5.2 Intag

Mäklarna måste gå på intag för att träffa kunder. FHM:s rekommendation om att inte träffa nya folk, kan inte riktigt appliceras på mäklare i sin yrkesroll, då detta ingår i jobbet. Även rekommendationerna om att man till vissa tider under pandemin, inte skulle bjuda hem folk, kan inte heller appliceras på mäklare. Även om mäklare utsätts av risk för att bli smittad av covid- 19, utgör de också samma risk gentemot andra när de åker på intag. Potentiellt kan en mäklare under en dag åka hem till flera olika personer, och på så sätt potentiellt smitta många.

40 Digitala lösningar har erbjudits kunder, men resultaten visar att mäklare upplever att kunderna vill träffa denne personligen för att få en personlig kemi och bygga upp ett förtroende. Just för att intaget är den delen av förmedlingsprocessen där mäklaren kan ställa frågar till uppdragsgivaren, och spendera så mycket tid som möjligt i bostaden, tycks det vara viktigt för mäklare att följa råd och rekommendationer som har kommit från olika håll för att komma på intag.

Mäklarna hade redan innan Corona, och nu under pandemin, frågat kunderna om det passar att de kommer på kundmöte. Även om det nu har varit en rekommendation från branschen att mäklaren frågar om någon i hemmet hen ska besöka har varit sjuk den närmsta tiden. Resultaten visar att mäklaren oavsett ringer kunden och avstämmer om tiden som är bokat fortfarande är passande. Resultaten visar vidare att mäklarna upplever att vissa kunder avbokar mötet, eller ändrar på tiden för mötet, och det tycks hända oberoende av pandemi eller inte. Detta kan bero på att kunden har anlitat en annan mäklare, inte vill sälja just nu eller av annan orsak inte svarar.

Råden och rekommendationer från branschen om att inte skaka hand och hålla avstånd, har mäklarna implementerat i sitt arbete. Just för att intaget är så pass viktigt för mäklare, för att få in uppdraget, vill de gärna komma till bostaden fysiskt för att träffa säljarna och få se på bostaden hen förhoppningsvis ska förmedla. Såklart är mäklarna tvungna att låta säljaren bestämma när och på vilka villkor mäklaren ska få komma. Mäklaren vill troligtvis inte heller bara dyka upp till en privat bostad utan ett avtal på förhand, utan att det var bestämt hur det skulle genomföras. Mäklare är i stora delar alltid beredda på att ställa in möten med kunder, just för att det måste vara lämpligt för kunden att låta mäklaren komma till bostaden. Det faktum att mäklarna erbjuder alternativa lösningar, känns som en långvarig ändring, även om mäklarna egentligen inte vill genomföra ett intag på distans. Att använda munskydd måste vara frivilligt då det inte är ett krav utan endast en rekommendation, men det ska också vara bekvämt för säljaren. Mäklaren borde alltid sträva efter att skapa ett så smittskyddssäkert intag som möjligt, och då borde användningen av munskydd/visir och även möjligtvis plasthandskar vara ett steg i den riktningen som skapar just denna smittskyddssäkra miljön.

Den delen av intaget som innebär undertecknande av uppdragsavtal är mäklarna i denna studien överens om. De vill inte tvinga på uppdragsgivaren att signera på plats, och ger kunden snarare extra tid att tänka över deras erbjudande för sedan att komma tillbaka för att hämta signerade papper. Om de återkommer till bostaden, visar resultaten att de vidtar samma åtgärder som de annars ville gjort vid det första besöket, och det tycks inte utgöra en ökad risk för smitta.

41

5.3 Visning

Visningar som en del av marknadsföringen, är den delen av förmedlingsprocessen som har ändrats mest sen pandemins början. Efter rekommendationerna från branschen, men också allmänna råd från FHM, har de största anpassningarna blivit genomförda här för att säkerställa minskad smittspridning. Just för att visningen är det enda sättet för en spekulant att få se hela bostaden, förutom bilderna som sannolikt finns tillgängliga i en eventuell bostadsannons, är detta en viktig del av förmedlingsprocessen. Teorin som är presenterad i denna uppsats, när det kommer till rekommendationer, visar att branschen råder mäklarna till att annonsera på sina hemsidor vilka åtgärder de vidtar mot smittspridningen, och det visas i resultatdelen att mäklarna upplyser kunderna om vikten av att alla samarbetar aktivt för att minska smittan i samhället.

Från att jobba med öppna visningar, där spekulanter kan komma till visningen och inte är tvungna att göra en anmälan, till att det har blivit obligatoriskt att göra en anmälan innan de dyker upp. Detta är i linje med rekommendationerna från FHM, Mäklarsamfundet och FMF, och visar återigen att mäklare tar rekommendationerna på allvar. Samtidigt som det är bra för mäklarna att spekulanter anmäler sig innan visning, för att de då vet mycket mer om vem som kommer till visning, när de kommer på visning och hur många olika spekulanter som är intresserad av objektet. Detta kan sägas vara en förbättring från tidigare, då mäklarna inte riktigt visste hur många som skulle dyka upp på visningen. Ej heller om de som faktiskt kom på visning var ute efter att köpa just den lägenheten, eller endast nyfiket kom för att titta hur ens till exempel grannar bor. Just för att spekulanter anmäler sig till visning, gör att mäklarna kan återkoppla mycket tidigare. Med andra ord kan mäklaren ringa spekulanter innan visningen, för att ta reda på hur långt de själva är i en eventuell försäljning av sin nuvarande bostad. Samt att de i detta skedet kan ta reda på mer exakt vad spekulanten ser efter i sin nästa bostad. Detta underlättar för mäklare att få in nya uppdrag, och hjälpa kunderna med att hitta boende som de söker. Därmed känns detta också som en långvarig lösning som mäklarna vill hålla kvar efter pandemin.

Empirin visar att mäklarna bokar in spekulanter till visning, och tar hjälp av så kallade slottider för att sprida ut spekulanterna till olika tider. Rekommendationer om att inte ha fler än ett visst antal spekulanter inne i bostaden samtidigt, har mäklarna i allra största grad implementerat.

Vissa av mäklarna bokade endast en spekulant i taget till en viss tid, med ett fönster på 15–30 minuter mellan spekulanterna, medan andra mäklare bokar in 3–5 spekulanter under den givna slottiden. Detta leder till att mäklarna upplever en positiv inställning från spekulanter, som

42 känner att de får mer egen tid med mäklaren, och på så sätt en känsla av privat visning. Tiden ger mäklaren möjlighet att svara på frågor till spekulanten, som hen kanske inte hade hunnit fråga om det var fler på visningen samtidigt. På objekt där efterfrågan är stor, visar resultaten att mäklarna även låter spekulanter som inte bokat in sig på förhand få komma in, men att de utan undantag kräver att de skriver in sig på en lista, detta underlättar också eventuell smittspårning. Detta är i linje med rekommendationerna presenterat i teorin. Även om mäklarna använder slottider, så det inte kommer särskilt många spekulanter på samma tid, strävar de samtidigt efter att spekulanterna håller avstånd på visningen, och uppmanar till bruk av handdesinfektion, eller råder dem att tvätta händerna. Detta är inte endast rekommenderat från branschen, utan också råd från FHM att alltid försöka hålla avstånd till andra som man inte umgås med dagligen.

Om en spekulant inte kan komma till visning på de publicerade slottiderna, erbjuder mäklarna möjligheten för privata visningar. Detta ger spekulanten möjlighet att på sin egen tid boka in visningen med mäklaren, och få se bostaden utan att andra spekulanter är där samtidigt.

Resultaten visar att mäklarna spenderar mer tid på visning, i och med att de erbjuder privata visningar i tillägg till annonserade visningar. För att privata visningar har ökat under pandemin, ger det också möjligheten för spekulanter att få se bostaden innan de annonserade tiderna, om säljaren går med på detta. Detta kan möjligen leda till att det redan finns ett bud på bostaden när dagen för de annonserade visningarna är kommen. Det kan även gå så långt till att bostaden säljs innan visning, om säljaren har accepterat budet som har kommit. Privata visningar har varit en del av mäklarnas vardag också innan pandemin, även om det har ökat under 2020 och fram till i dag, som en åtgärd för att minska smittspridningen. Privata visningar kommer med all sannolikhet med fördel hålla i sig också efter pandemin.

Från obligatorisk anmälning till visning som åtgärd, till att mäklarna går så långt att de erbjuder alternativa lösningar till den traditionella visningsmetoden. Mäklarna har, också innan corona, men mycket mer nu under pandemin, jobbat aktivt med att hitta alternativa lösningar till spekulanter som inte kan ta sig till visning på plats. Som Mäklarhusets VD också svarar, har efterfrågan efter VR-visningar ökat markant efter pandemins början i mars 2020. Detta visar inte endast att mäklarna tar ansvar, utan också att säljarna tar del av ansvaret för att fråga efter alternativ, för att minska smittan. Att erbjuda VR- och onlinevisningar har varit en bra lösning för spekulanter som önskar att titta på bostaden, men som kanske själv är i riskgrupp, eller i värsta fall sjuka. Det faktum att en spekulant som önskar att flytta, inte kan komma på visning på plats för att hen är äldre, i riskgrupp eller sjuk, borde inte vara ett hinder för att de kan få

43 köpa sin eventuella drömbostad. Det tycks vara så att mäklarna alltid vill sträva efter att alla som önskar, ska kunna ta del av visningen, och hitta den bästa lösningen för sina kunder. Detta är inte endast för att flera kanske vill lägga bud, men för att det borde vara en rättighet för spekulanter som kanske känner sig orolig över smitta, att få ta del av också denna delen av processen. Samtidigt leder det till att mäklaren kan nå ut till en större krets av potentiella köpare, när alternativa lösningar erbjuds.

Som regel är det mäklaren som håller i visningarna, och resultaten av intervjuerna visar att alla mäklarna själva håller i sina visningar. Det kan se ut som att mäklarna avsätter mer tid till visningar, just för att de använder slottider, vilket leder till att de själv på många sätt måste hålla i visningen. Det kan uppkomma frågor på visning, som en oregistrerad assistent kanske inte kan eller får svara på, och då underlättar det för spekulanten och mäklaren att det just är mäklaren som är där för att svara på de frågor som uppkommer, för att ge mer detaljer kring bostaden och försäljningsprocessen. Även om säljaren också kan hålla i visningen själv, visar resultaten att den ansvarige mäklare hellre håller i visningen. Detta kan tolkas på det sätt att mäklarna också har fått en annan syn på hur viktiga visningen är för köparen för att faktiskt få träffa mäklaren och ställa de frågor som de har tänkt på. Det är med på att skapa ett förtroende mellan köpare och mäklare. Att köparen också kan känna sig trygg med att mäklaren faktiskt svarar så uppriktigt på de frågor som uppkommer, och att hen tar sig tid till dem. Mäklare vill sannolikt alltid försöka att hålla i visningen själv, även efter pandemin.

Mäklarna har slutat att använda fysiska prospekt på visning, och skickar heller ut digitala prospekt till spekulanter som har gjort en anmälan till visning. Det är inget krav att denna ska vara i fysisk form, enda kravet är att det lämnas över till alla tilltänkta köpare som har visat intresse för bostaden. Resultaten visar att detta underlättar arbetet för mäklaren, samt att det ger spekulanter tid att kolla igenom objektsbeskrivningen både innan och efter visningen. Mäklaren är skyldig att se till att marknadsföringen är skriven på sådant sätt som speglar verkligheten, och det gör genom att de lämnar ut objektsbeskrivningen. Just denna lösningen känns i linje med den digitala utvecklingen, då papperskopior byts ut till digitala varianter, och känns vidare som en varaktig lösning även efter pandemin. Det leder till att alla tilltänkta köpare kan ta del av objektsbeskrivningen och andra upplysningar som hen kanske behöver för att avgöra om den ska lägga bud på bostaden. På så sätt har de mer möjlighet till kvalificerade beslut när de kommer på visning.

FMI lägger vikt på att det är mäklarens skyldighet att informera köparen om sin

44 undersökningsplikt. Teorin presenterar att även om alternativa lösningar som en digital visning används, är det viktigt att köparen informeras om vikten av att hen undersöker bostaden ordentligt på plats, det vill säga fysiskt, då det inte räcker att se bilder eller video av bostaden för att ha uppfyllt denna. De lägger till att köparen själv, eller via ombud kan undersöka fastigheten för att uppfylla kravet. Information om köparens undersökningsplikt står oftast i prospektet och objektsbeskrivningen, och resultaten visar att mäklaren upplyser spekulanter om detta då de som nämnt skickar ut digitala prospekt både innan och efter visning. Om det mot alla odds visar sig att köparen blir en spekulant som inte har varit fysiskt på visning, och ej heller skickat ombud för att undersöka bostaden, kan man ta hjälp av ett besiktningsvillkor i avtalet. Detta har dock inte visats i resultaten, just för att mäklarna som har blivit intervjuade i denna uppsats inte upplever att det är ett stort problem att köparen blir någon annan än en som själv, eller via ombud, har undersökt bostaden. Det kan vara så att vi i framtiden ser ett beteende som liknar mer online handel, där köpare lägger bud eller köper en bostad de endast sett på VR- eller onlinevisning. Detta kan vara ett förslag till framtida forskning.

Även i denna delen av förmedlingsprocessen använder mäklarna sällan munskydd. Det var mer i början av pandemin, utan att mäklarna riktigt kan svara på varför det har blivit så. De håller avstånd, och uppmanar också spekulanter som är i bostaden samtidigt att hålla avstånd.

Munskydd har enligt alla rekommendationer under hela pandemin varit frivilligt, och detta kan vara en förklaring på varför mäklarna använder det mer sällan. Därmed känns det inte som en långvarig lösning, och kommer inte hålla i sig efter pandemin, då det knappast är aktuellt i dagsläget.

5.4 Kontrakt

Köpare och säljare har i alla tider träffats för att skriva på kontrakt tillsammans med mäklaren.

Åtgärder om att hålla avstånd och erbjuda handsprit bör med fördel hålla i sig, då personlig hygien är viktigt oavsett om det är en pandemi eller inte. Ommöblering av kontor där parterna ska sitta, har genomförts på mäklarkontor som har större yta. Det finns dock undantag för små mäklarkontor, där vidtar de andra åtgärder som att uppmana till bruk av munskydd, om någon av parterna har frågat efter detta, eller är i riskgrupp på något sätt. I stora delar visar resultaten att de utnyttjar platsen de har i rummet, så att säljaren sitter på en sida, och köparen på den andra, som var praxis även innan pandemin. Just råden om att de kan genomföra kontraktsgenomgången på distans via ett trepartssamtal, har inte använts av mäklarna som intervjuats i denna uppsats. Det är ett bra alternativ, men inte riktigt en lösning som passar bra för köpare och säljare. Ofta vill parterna träffas för att se vilka de andra är.

45

5.5 Tillträde

Tillträde genomförs oftast på mäklarens kontor. Tillträde, likt som undertecknande av kontrakt, är tillfället där köparen och säljaren träffar varandra. Resultaten visar att det är köparen och säljaren som kommer till tillträdet, men också att parterna ibland skickar ombud med fullmakt för att vara närvarande. Det har inte varit en ökning i användning av fullmakter, som mäklarna kan se. Det har dock varit andra anledningar till att fullmakt används, detta kan mäklarna bekräfta. Åtgärder som mäklarna har genomfört här, likt vid kontraktsundertecknande, är att de erbjuder handsprit till parterna. De använder inte munskydd om de inte blir tillfrågat detta, och upplever också att säljare respektive köpare heller inte använder munskydd i lika stor grad som hade önskats. De allmänna råden från FHM gäller inte endast för mäklare, men för hela Sveriges befolkning. Det tycks därför vara allas ansvar att försöka minska smittan också vid tillträde, och vidta åtgärder som att använda munskydd oftare vid sammankomst av andra personer än de man dagligen umgås med.

5.6 Framtiden

Hela världen vill att pandemin ska gå över, och att man kan gå tillbaka till det normala. Inte minst vill mäklarna att världen ska återgå till hur det var innan. Att det helt och hållet går tillbaka till som det var innan pandemin, har de svårt att tro. Det kan diskuteras om ändringarna hade kommit lika snabbt utan pandemin, men mäklarna tror i stora delar att ändringar hade kommit oberoende av pandemin eller inte. De menar på att vi ser en ny normal, och att pandemin kanske endast skyndade på ändringar som skulle ha implementerats så småningom oavsett.

Mäklare kommer fortsätta att stämma av med säljaren inför ett kundmöte eller intag om det passar att hen kan komma vid den tiden som är avtalat. Att boka visningar i större delar, menar mäklarna kommer hålla i sig, och hoppas mycket väl på detta. Det är förståeligt, då det har visat sig att kunderna kan följas upp mycket bättre och tätare än tidigare, samt i ett tidigt skede. Även om de inte skulle hindra någon oanmäld att delta på visningen, har de en önskan om att det kan bli det nya normala att de gör en anmälan. Tron på att gå tillbaka till att skaka hand åtminstone, är delad, men de vill att detta skall hända också. Detta skapar ju en mer personlig kemi mellan mäklaren och kunden.

Mäklarna tror att förmedlingsprocessen kan få en mer digital påverkning. Om detta blir via VR visningar, online visningar eller på annat sätt, kan de inte riktigt svara på. Men de tror det

Mäklarna tror att förmedlingsprocessen kan få en mer digital påverkning. Om detta blir via VR visningar, online visningar eller på annat sätt, kan de inte riktigt svara på. Men de tror det

Related documents