• No results found

Denna uppsats syftade till att svara på hur mäklare i Stockholm påverkats av pandemin, och vilka åtgärder som har implementerats i de olika delarna av förmedlingsprocessen, för att minska smittspridningen. Det var aldrig en fråga om de alls hade påverkats, men antagandet att de hade blivit påverkad i viss utsträckning gjordes redan innan uppsatsen började, eftersom pandemin har haft en global påverkan. I teorin presenterade utgångspunkten mäklarna hade innan 2020, för att kartlägga hur stora ändringarna eventuellt var. Utgångspunkten för förmedlingsarbetet innan 2020 visar att mäklare träffar potentiellt många människor under en arbetsdag, och också om alla moment av en förmedlingsprocess genomförs denna dagen. Från första kontakt, intag, visning, kontraktsskrivning och tillträde. Alle dessa delar kan en mäklare vara med om under en dag, vilket innebär att de utsätts för risken att bli smittade, men också utgör en risk för att smitta många andra. Därmed har FHM, FMI, FMF och Mäklarsamfundet alla tagit fram råd och rekommendationer som bör följas för att minska smittan.

Resultaten visar att fastighetsmäklare på så sätt blivit tvungna att hitta nya lösningar till det traditionella förmedlingsarbetet i de olika delar av processen. Att erbjuda handdesinfektion, sluta skaka hand, hålla så mycket avstånd som möjligt, samt använda munskydd, är åtgärder som implementerats i alla delar av förmedlingsprocessen. Alternativ till visning, kontraktsskrivning och tillträde har implementerats vid att mäklarna erbjuder digitala lösningar för spekulanter som inte kan delta på traditionellt sätt. Användning av fullmakter för spekulanter som själv inte kan närvara vid kontraktsskrivning och tillträde. Samt erbjuda privata visningar för spekulanter som vill undersöka bostaden, men som är oroliga för att andra kanske dyker upp på visning, och inte vill utsätta sig för smitta.

Slutligen syftade studien till att få en inblick i mäklarnas tro på hur arbetet kommer att se ut i framtiden och om åtgärderna kommer att bestå. I stort sett vill mäklare att vardagen ska återvända till hur den var tidigare, men att vissa moment med fördel kan ha kommit för att stanna. Just för att underlätta arbetet, men också för att få kunderna att känna sig ännu säkrare när de, med stor sannolikhet, går igenom den största transaktionen i livet.

Mäklarna har tagit råd och rekommendationer från myndigheter och branschen på mycket stort allvar och strävar inte minst efter att kunderna ska erbjudas den bästa lösningen i alla delar av affären. Även om mäklare har vidtagit åtgärder, riskerar de fortfarande att bli smittade och smitta andra med covid-19. Ansvaret för att förebygga smittan ligger också hos kunderna, lika mycket som mäklaren.

48 Eftersom detta är ett ämne som är mycket relevant och något som diskuteras bland mäklare när det gäller ändring av bostadsmarknaden, tror jag att det kan vara intressant att se på om dessa åtgärder som blev implementerade under pandemin kommer hålla i sig, samt vilken påverkan detta potentiellt kan ha på bostadsmarknaden i övrigt. Kan det vara så att när spekulanter får spendera mer tid på objektet just för att de har bokat in sig till visning och får spendera 15 minuter obehindrat med mäklaren, leder till ett högre slutpris och på så sätt ökar bostadspriserna?

49

Fastighetsmäklarförbundet (FMF) (2020). (2020-11-17). Vad du som mäklare kan göra för att minska smittspridningen. https://fmf.se/vad-du-gora-for-att-minska-smittspridningen/

(Bilaga 8). [Hämtat: 2021-04-10]

Fastighetsmäklarförbundet (FMF) (2021). (2021-02-26). Enkätstudie: har bostadsmarknaden förändrats under pandemin.

https://fmf.se/enkatstudie-sa-har-bostadsmarknaden-forandrats-under-pandemin/ [Hämtat:

2021-04-27]

Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) (2020). (Senast uppdaterad 2020-05-14). Att tänka på i coronatider. https://fmi.se/vad-galler-vid-formedling/att-tanka-pa-i-coronatider/ [Hämtat:

2021-10-04]

Fastighetsvärlden (2021). (2021-02-10). Rapport: Ett år med corona – ökat intresse för att bo större. https://www.fastighetsvarlden.se/notiser/rapport-ett-ar-med-corona-okat-intresse-for-att-bo-storre/ [Hämtat: 2021-04-11]

Folkhälsomyndigheten (FHM) (2021). (Uppdaterad 2021-04-19). Nationella allmänna råd och rekommendationer för att minska spridningen av covid-19.

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/rekommendationer-for-att-minska-spridningen-av-covid-19/

(Bilaga 7). [Hämtat: 2021-04-02]

Ghersetti, M. & Odén, T. (2021). Coronapandemin våren 2020-En undersökning av nyheter och opinion. https://rib.msb.se/filer/pdf/29525.pdf [Hämtat: 2021-04-10]

Justesen, L. & Mik-Meyer, N. (2010) Kvalitative metoder i organisations- og ledelsesstudier.

https://books.google.de/books?hl=no&lr=&id=mcZKR4t-

UkMC&oi=fnd&pg=PA8&dq=(Justesen+%26+Mik+Meyer&ots=IP-3nUL3bz&sig=tgtpzqD014ucU_PEhfBC1HuV7O0#v=onepage&q&f=false [Hämtat: 2021-03-20]

Mäklarringen (2020). Mäklarpodden corona special.

https://www.maklarringen.se/maklarpodden/maklarpodden-corona-special/

(Bilaga 3). [Hämtat: 2021-04-10]

50 Mäklarsamfundet (2020). (Uppdaterat 2021-02-15) Uppdaterade rekommendationer med anledning av coronaviruset (covid-19)

https://www.maklarsamfundet.se/sites/default/files/F%C3%B6r%20fastighetsm%C3%A4klar e/pdf/Rekommendationer_Covid_19_feb_21%20(002).pdf (Bilaga 6) [Hämtat: 2021-04-12]

Nøstberg Hovd, S. (2018). Fra et fenomenologisk perspektiv: intervju med Dan Zahavi.

https://filosofisksupplement.no/fra-et-fenomenologisk-perspektiv/ [Hämtat: 2021-04-03]

Pripp, A. H. (2018). (Publicerad 03-09-2018). Validitet.

https://tidsskriftet.no/2018/09/medisin-og-tall/validitet [Hämtat: 2021-04-18]

SBU (2017). SBU:s handbok. Utvärdering av metoder i hälso- och sjukvården och insatset i socialtjänsten. Statens bedredning för medicinsk och social utvärdering.

https://www.sbu.se/globalassets/ebm/metodbok/sbushandbok.pdf [Hämtat: 2021-05-04]

Vetenskapsrådet (2002). Forskningsetiska principer - inom humanistisk-samhällsvetenskaplig forskning.

https://www.lincs.gu.se/digitalAssets/1268/1268494_forskningsetiska_principer_2002.pdf [Hämtat: 2021-04-15]

Tryckta källor

Bryman, A. (2011). Samhällsvetenskapliga metoder. (B. Nilsson övers). Liber 2011. 2. Uppl.

Malmö.

Mäklarsamfundet (2017). Fastighetsmäklaren & juridiken. Ineko AB. 3. Upplagan.

51

Bilagor

Bilaga 1

Frågor till fastighetsmäklarna

Det har kommit en god del rekommendationer från folkhalsomyndigheten, men också FMI, mäklarsamfundet och fastighetsmäklarförbundet har delat ut information till fastighetsmäklare om saker som är viktigt att tänka på, samt alternative lösningar för dom olika delarna i förmedlingsuppdraget.

- Hur tänkte du i början av pandemin, dvs. mars 2020?

- Hur tänker du i dag?

- Hur har pandemin påverkat dig som mäklare?

- (Om jag får fråga, har du haft symptom eller testat dig för covid? (om ja, har du anledning till att misstänka att detta kommer från en kund?)).

- Har du förändrat ditt arbetssätt?

- Frågar du säljare innan du kommer på intag om dom har symptom eller är i karantän innan du går dit?

- När du är på intag, håller du avstånd?

- Tvättar du eller desinficerar händerna före och efter intag?

- Använder du munskydd?

- Visning i Corona? Hur gör du?

-Hur tar du hänsyn till spekulanter i riskgrupper? hur tar du hänsyn till spekulanter som har symptom?

- Hur hälsar du på spekulanter?

- Hur många har du inne på visning samtidigt och är det optimalt avstånd?

- På visning är det ju vanligt att spekulanter kan gå runt och öppna dörrar, testa vattenkranen osv. är detta ytor som du definierar eller på något sätt tar hänsyn till innan eller efter visning?

- Erbjuder du antibakteriell gel till spekulanter i hallen, eller någon annan stans där dom kan desinficera händerna?

- Hur hanterar du en spekulant som har Corona? vad finns det för alternativ till visning på plats som du använder dig av i ditt jobb?

- Det är ju vanligt att man oavsett tar namn och nummer på alla deltagare som kommer på visning, hur hade du hanterat situationen om det visade sig att någon utav dom hade testat positivt för Corona och upplyser dig om detta efter visning?

52 - Delar du ut prospekt?

- Hur hanterar du ett objekt där säljare är i karantän eller har Corona?

- Hur hade du arbetat om det hade varit hårdare restriktioner?

- Hur hanterar du kontraktsskrivning? finns det möjlighet för alternativ lösning?

- Träffar du både parter vid kontraktsskrivning eller träffar du en och en?

- Hur hanterar du tillträde? informera du parterna om risk för smittspridning när de vill träffas?

hur hade du hanterat situationen om någon av parterna på dagen var smittad eller var i karantän?

- Hur ser du på framtiden? Kommer mäklaren att bli mer digital? Kommer vi gå tillbaka till förmedlingsprocessen som den var tidigare?

53 Bilaga 2

Intervju Rickard Bornesand och Sebastian Eriksson, Svenska Mäklarhuset Täby/

Vallentuna

Frågor

Detta är de huvudsakliga frågorna som blev ställt i det semistrukturerade intervjun med över nämnda mäklare. Det är därmed sagt att det blev ställt fler frågor under intervjun och att de huvudsakliga delarna kom med under analysen i denna uppsats. frågorna är nedskrivna men inte nödvändigtvis ställt i den ordning de framkommer i bilagan.

Det har kommit en god del rekommendationer från Folkhälsomyndigheten men också FMI har delat ut info till mäklare om saker som är viktiga att tänka på i Corona tider samt alternativa lösningar för alla delar i förmedlings processen.

- När pandemin först började i mars 2020, vad var din första tanke?

- Har pandemin kommit med några nya fördelar?

- När det kommer till visning av objekt, hur har det sett ut?

- Har ni klart att följa upp alla spekulanter på samma sätt som förut?

- Hur tror du att det ser ut i framtiden kommer vi gå tillbaks till den traditionella förmedlings processen, eller kommer vi bli mer digitaliserad eller liknande?

- Hur tror du på framtiden för digitalisering överlag?

- Använder ni online visningar?

- Hur tar du hänsyn till spekulanter i riskgrupper? hur tar du hänsyn till spekulanter som har symptom?

hur hälsar du på spekulanter?

hur många har du inne på visning samtidigt och är det optimalt/rekommenderat avstånd?

- Är det efterfrågat andra lösningar för vanliga visningar eller liknande alternativa lösningar för vissa moment i förmedlings processen?

- Vad tror ni om online visningar och andra lösningar som flera mäklare använder på sina objekt?

- Följer ni Folkhälsomyndigheten, Mäklar förbundet och Fastighetsmäklarförbundets rekommendationer när det kommer till minskad smittspridning?

- Hur har ni skapat tryggheten för kunderna?

-Har du ändrat ditt arbetssätt på något sätt?

54 - Frågar du säljare innan du kommer på intag om dom har symptom eller är i karantän innan du går dit?

- Vad gör ni för annorlunda nu, som ni inte gjorda innan pandemin?

- Tänker du annorlunda på smittspridningen och ditt ansvar som fastighetsmäklare, en om du inte skulle ha varit mäklare?

- Hur tänker du kring ditt ansvar som mäklare om en spekulant skulle säga att den var smittad när den var på visning?

- Ville du själv uppskattat ett telefonsamtal från mäklare med en uppmaning om att testa dig?

- Är det någonting du vill tillägga?

55 Bilaga 3

Mäklarringen: Mäklarpodden

https://www.youtube.com/watch?v=htfygm-efrA

*Mäklarpodden sponsras av mäklarringen*

Hej och välkomna till mäklarpodden. Idag ska vi diskutera corona utifrån fastighetsmäklarbranschen perspektiv. Och idag har vi som gäster Eva Kraft, som är kontorsägare och fastighetsmäklare i Kristianstad. Och även Marielle Andersson kontorsägare och fastighetsmäklare i Nacka utanför Stockholm. Hej tjejer.

- Hej - Hallå Välkomna

- Tack

- Tack så mycket

Min första fråga är då hur corona har påverkat mäklarbranschen i stort? vad säger du Eva?

- Jag kan tänka mig att i stort så är det väl så att färre kanske går på visning, men vi har ju inte sett ännu att vi har fått någon påverkan på marknadspriserna utan det är nog snarare snarare så att det kommer lite färre på visningarna för att man om man inte är har skarpt läge och behöver köpa utan bara åker på visningar kanske man undviker det.

- Och jag ja men jag instämmer. Jag tycker fortfarande helgens visningar har varit bra tryck på. Fortfarande folk som mejlar och ringer. Så det som är det som man har gjort då det är väl att man erbjuder mer enskilda visningar så att lite fler sådana som just för tillfället sker liksom.

- Ja, och det är ju viktigt för att förmedla när de bokar visning att att de får en egen tid det är nåt speciellt så det blir ju lättare också det inte det är så många som anmäler sig att verkligen kunna erbjuda den tiden och säga att ni kommer och ni kommer bara att träffa mig. Så klart att vi har slutat ta i hand på visningar, och jag har köpt såna här våtservetter med handsprit dig för den som vill torka av sig om man har tagit i dörrhandtag eller annat och känner sig orolig

Tror ni att det är någon skillnad på hur köpare respektive säljare påverkas? Marielle, vad är din uppfattning där?

56 - min känsla i nuläget det är väl att jag räknar med att för att vi erbjuder mer enskilda visningar, att det kommer ta några dagar extra liksom att få få igång budgivningar och få till försäljningarna. Men jag har också pratat med en hel del andra kolleger i branschen runt Stockholm i Stockholm där man i helgen har haft väldigt bra bra resultat. Så att jag tror att folk är lite mer försiktig med de här liksom praktiska hygieniska delarna liksom.

Att man skakar inte hand och så liksom.

Det är främst smittspridningen som en följd av påverkat visningarna om man säger så?

- Än så länge så är det ju så i alla fall Inte en ekonomisk orolighet?

- Ingen som har nämnt det till mig än så länge

Hur känns det för dig Eva som jobbar på landsbygden?

- Ja, kanske någon mer som har oroat sig över det. Och är man i ett läge där man letar bostad, så kanske man känner att om man inte har bråttom och har sålt sin andra bostad, så kanske man lugnar ner sitt tempo och därför kommer ju försäljnings perioden antagligen att bli lite längre än vad vi har haft senaste månaderna. När jag tänker på säljaren så har jag flera säljare var villor jag ska lägga ut, men där har vi senaste dagarna fört en diskussion om vi faktiskt ska göra annons, fotografering, besiktningar. Allting är klart men att vi nu ligger och avvaktar lite att faktiskt publicera. Och det har ju varit önskemål från säljaren då för att de är rädda för att man inte får samma tryck just nu på intressenter.

Att det är färre på visningarna på grund av risken?

- Ja. Det är ju svårt att svara på, för det är ju också beroende helt på de olika bostäderna och hur attraktiva de är såklart.

I allmänhet i Kristianstad området är det så att om man ska byta bostad väljer man att sälja i allmänhet före man köper hos dig?

- Ja, det gör fler och fler. Nu är det så att våran hyres våran möjlighet att kunna få en hyreslägenhet är ju säkert större än vad den är i storstäderna. Vi har en väldigt stor allmännytta, det vill säga något som alltså kommunens fastighetsbolag, med väldigt mycket hyresrätter. Så en kund som jag har pratat med igår som ska sälja sin villa, dom går ju ut nu och säljer, och sätter sig i en hyresrätt som de tar tillfälligt. Och det går att komma över och där tror jag en stor skillnad mot storstäderna att vi faktiskt har hyresrätter man kan få. Sen kanske det är hyresrätter som är dyra som man bara bor i tillfälligt.

Men det finns ju ändå en möjlighet?

57 - Ja, absolut.

Vad säger du Marielle?

- vad tänkte du på just då? Det här med jag skillnaden på köpa och sälja först eller?

Ja, vi kan börja med den frågan.

- Jag skulle säga att det har ju under längre tid här med de amorteringskrav och så som ligger, så har man ju i storstan och närliggande orter under längre tid valt mycket mer att gå ut att sälja först innan man köper. Givetvis finns det de som köper först innan man säljer först också, beroende på vilken ekonomisk situation man har. Men det känns som det är folk har ju redan köpt och vissa har redan såld så att, det är väl dom som är ute och tittar nu, och de här fönsterna kanske blir färre tänker jag.

Har du haft kontakt med säljare som i princip är klar att lägga ut sina bostäder också, precis som Eva hade haft, som väljer att avvakta mer att marknadsföringen och en skarp försäljning?

- Nej, alltså jag har nog inte det. Men det är ju också lite för att vi, allt som jag hade planerat att få ut, eller vi här på kontoret hade planerat få ut, har vi ändå planerat i den tiden att vi inte ska krocka med påsk ledigheten och så. Så det är förra veckan var ju lite sista stunden att lägga ut grejer ändå, för att hinna med och köra ett par visningsrum där innan påsk ledigheten. Så att jag inte haft de diskussionerna än, men det lär väl komma med på de möten som jag ska på och i veckan och så där.

Rent allmänt vet ju jag sedan tidigare att de här regionala skillnaden, även inom Stockholm till exempel, om det sker en markant förändring när det gäller uppgående priser, eller nedgående priser, så brukar ju den börja i Stockholms innerstad. Och sen så sprids den som ringar på vattnet.

- Och det är ju det som är så roligt ändå. För att förra veckan så gjorde vi flera avslut, och vi hade i lördags skrev vi kontrakt före visning på. Med en rejäl budgivning på en lägenhet inne på Söder då. Som gick superbra. Och sen så en annan kollega här som lade ut den bara på våran hemsida i fredags, också en lägenhet på Söder, som fick två intresseanmälningar bara av att den låg på vår hemsida i typ 30 minuter. Så det känns som att det är hett fortfarande. Så det har det känts ju inte även om söder inte vårt primära område liksom, utan Nacka, som ändå angränsar, så är det ju så har du vi har inte kunnat sett någonting tendens där.

- Som kommentar på det där med påsken, så vill jag ju påpeka att i vårat område så är ju påsken det är bland de största visningshelgerna vi har. Eftersom vi har otroligt mycket människor som normalt sett åker hit ner till Österlen och omgivningar, just under

58 påsken. Så att där får vi väl hoppas att dom att det här lägger sig lite så att vi verkligen kan köra på med våra visningar påsk. Nu har de ställt in en konstrunda redan i nordöstra Skåne, men den stora konstrundan har de ju valt än så länge i alla fall att den ska gå av stapeln. Och det är alltså otrolig folkvandring, så att det drar vi ju nytt av varje påsk och har visningar under hela påsk ledigheten. Så det är precis tvärtom mot dig Marielle.

- Ja, här brukar ju folk åka till fjällen liksom under påsk.

- Ja

- Så att det kanske dom inte gör i år då, men det är ju så vi har ju planerat på våra försäljningar som tidigare liksom så att.

Vad har man gjort för att lugna oroliga bostadsköpare och bostadssäljare? Har branschen gått ut med några allmänna råd eller?

- Ja, Mäklarsamfundet mejlade ut här om dagen. Den 13 mars fick vi alla information.

Där dom tar upp då allmänna råd och rekommendationer, ja med anledning av coronaviruset. Och där vill de liksom dels hjälpa oss som mäklare hur vi ska agera och inte agera, och också litet råd och tips för för dom som är friska och har visningar. Hur vi kan bemöta våra spekulanter så att de känner sig trygga och vill komma på visningar.

Och ja, lite andra tips och råd gällande hur vi hanterar med andra möten och kontrakt skrivningar, och vad man kan tänka på där.

Där är det ju lätt att lämna fullmakt till någon vän eller släkting, om man är gammal och känner sig orolig för att utsätta sig för smitta.

- Ja, absolut.

Om vi leker med tanken nu då att jag går och funderar på att jag vill sälja mitt hus, men blir då lite tveksam om jag verkligen ska ta ut det på marknaden, det är väl om vi ska avvakta, vad ska du säga då till mig Marielle?

- Just nu är utbudet lågt och jag tror inte att ni kommer ha någon jätteökning på utbudet.

Att jag tror kurvan kommer vara lite lägre än tidigare år. Jag tror ändå kommer gynna att man får ändå bra betalt. Jag tänker det man ska nu vi diskuterar och titta på det är att jag hittar liksom mer praktiska lösningar för de som kan vara orolig det och så där. Att vi försöker filma, titta på rutinen för att filma bostäder, och rundturer och att man ändå testar och kollar hur det fungerar. För att har vi inte ännu sätt att det inte, om marknaden tuffar på, då är det ju en bra marknad, och då ska vi väl köra på liksom. Men tänka på

Att jag tror kurvan kommer vara lite lägre än tidigare år. Jag tror ändå kommer gynna att man får ändå bra betalt. Jag tänker det man ska nu vi diskuterar och titta på det är att jag hittar liksom mer praktiska lösningar för de som kan vara orolig det och så där. Att vi försöker filma, titta på rutinen för att filma bostäder, och rundturer och att man ändå testar och kollar hur det fungerar. För att har vi inte ännu sätt att det inte, om marknaden tuffar på, då är det ju en bra marknad, och då ska vi väl köra på liksom. Men tänka på

Related documents