• No results found

”Security in Kosovo is not as good as it should be.”184

Analysen startar med att ytterst kortfattat analysera utvalda huvudaktörers aktuella status, detta följs av en mer ingående diskussion kring deras framtida status. Avgörande faktorer för vidare implementering av SSR analyseras därefter. Avslutningsvis presenteras en idealtypsanalys.

8.1 Analys av huvudaktörerna i Kosovos säkerhetssektor

8.1.1 Aktuell status

Uppsatsens tre huvudaktörer har fått skiftande omdömen angående deras akutella status i uppsatsens empiriska redovisning. KPC är orosmolnet i Kosovos säkerhetssektor. KPC är därmed den aktör som sämst tillfredsställer behovet av mänsklig säkerhet i dagsläget. För framförallt kosovoserberna och Serbien är KPC ett upphov till oro. KPS har utvecklats som planerat och anses vara ett triumfkort vad gäller SSR i Kosovo. Säkerhetstjänstens aktuella status finns det inte mycket att säga om. Åtgärder skall ske för att skapa en formell säkerhetstjänst. Samtliga dessa aktörer saknar full civil översyn.

8.1.2 Framtida status

Till grund för analysen ligger antagandet att Ahtisaari- planen tillsammans med ISSR (2006) utgör arbetsdokumnet för vidare SSR i Kosovo.

KPC kommer att vara en central aktör ett tag framöver. Medan KPC ses av den kosovoalbanska befolkningen som en framtida armé, gör kosovoserberna tillsammans med det internationella samfundet inte detsamma. KPC:s länkar till UCK är allt för uppenbara för att kunna negligeras. Att bygga en enad armé på dessa villkor är inte lösningen för Kosovo. KSF lär således etableras och KPC läggs därmed ner. För att undvika lokala protester kring KCP:s nedläggning måste den internationella administrationen se till att sociala ersättningsplaner finns för forna KPC- medlemmar. Genom att bibehålla värdigheten för avgående soldater kan troligen protesterna

minskas något och den lokala förankringen för KSF öka. Det är av yttersta vikt att anta en holistisk syn på vidare SSR gällande KPC och föreslagna åtgärder pekar mot att så sker. Klart är att NATO kommer att övervaka utvecklingen och lär forma Kosovos blivande armé efter sina egna standardmått vilket i ett senare skede leder till medlemskap i PfP och/eller NATO.

EU kommer med största sannolikhet att övervaka KPS ytterligare en tid för att säkerställa att mänskliga rättigheter respekteras. KPS innehar inte samma behov av kompetensutveckling som KPC i framtiden.

Säkerhetstjänst kommer etableras i Kosovo inom en snar framtid. För att Kosovo skall deltaga fullt ut i det regionala och internationella säkerhetssamarbetet krävs etableringen av en formell säkerhetstjänst. Av yttersta vikt är att skapa en sådan struktur att demokratiska ideal och transparens råder inom säkerhetstjänsten med tanke på Kosovos tidigare erfarenheter. Civil översyn är därmed av yttersta vikt, vilket tidigare saknats.

En aktör av betydelse även i framtiden är det internationella samfundet. EU spås spela en allt större roll i Kosovo framöver. EU har genom sina insatser, via bland annat EUSP, investerat miljarder för att skapa ett stabilt Balkan. Det ligger i EU:s intressen att etablera stabilitet på västra Balkan för att gynna EU:s interna utveckling. UNMIK:s mandat lär minska med tiden. Implementeringen av SSR kommer att övervakas av det internationella samfundet en bra tid framöver. Implementeringen kommer därmed att fortsättningsvis ske via nätverk, förhoppningsvis med bättre samordning vilket tros gynna resultatet. Problem uppstår i nätverket i och med den oklara framtiden (oklarhet kring framtida mandat) och aktörernas önskan att forma Kosovo efter sina egen policys. Inga uppenbara samarbetsproblem i nätverken kring SSR i Kosovo har dock påträffats i det material som uppsatsen tillämpat.

8.2 Avgörande faktorer för utvecklingen av Kosovos

säkerhetssektor

Allt pekar mot att statusfrågan tillsammans med gynnsam ekonomisk utveckling avgör utvecklingen av Kosovos säkerhetssektor. Statusfrågan, när den väl är löst, torde ge arbetsro i Kosovo och på Balkan såvida beslutet mottages väl av samtliga instanser. Utan ekonomisk stabilitet kommer säkerhetssektorn att förbli instabil i Kosovo oavsett antalet SSR som sker. En holistisk syn på SSR är därför av yttersta

vikt för att garantera ett säkert samhälle i Kosovo.

Mänsklig säkerhet handlar om att leva ett drägligt liv. Kosovos interna säkerhet utgör grunden för uppfyllandet av mänsklig säkerhet för dess invånare. Kosovos socioekonomiska situation är inte god och refomer krävs för att komma tillrätta med den höga arbetslösheten, bristen på investeringar och den relativt låga utbildningsnivån. Genom att åtgärda dessa problem skapas stabilitet och SSR kommer därmed att bättre fylla sin funktion. Uppfyllandet av mänsklig säkerhet ligger därmed till grund för SSR.

8.3 Idealtypsanalys

SSR i Kosovo tycks sträva mot att etablera intern säkerhet i Kosovo, vilket är idealtypens185 förväntade resultat. Om detta sedan lyckas fullt ut eller ej är svårt att avgöra i dagsläget (slutet av år 2007).

Kosovo är ett unikt fall med tanke på det omfattande mandatet som FN- missionen lyder under. SSR anpassade för Kosovos unika kontext sker, vilket innebär att Kosovo ligger nära idealtypen i detta avseende.

Den fredsbevarande instatsen har bidragit till att en säkare säkerhetssektor skapas. En paradox återfinns dock i detta sammanhang, det internationella samfundet har visserligen skapat en säkrare säkerhetssektor men det har även, via sina omfattande mandat, fördröjt överföringen av kontrollen av säkerhetssektorn till civila organ. Vad gäller civil kontroll har SSR i Kosovo således fortfarande mycket att arbeta med. SSR i Kosovo skiljer sig därmed åt gentemot idealtypen vad gäller den civila översynen. Den civila översynen torde dock bli bättre i och med den internationella administrationens troliga tillbakadragade med följd att Kosovo närmar sig idealtypen mer.

SSR i Kosovo börjar anta ett holistiskt perspektiv. Arbetet med ISSR (2006) påvisar främst detta, då fler aktörer och sektorer än de traditionellt förknippade med säkerhetssektorn tagits i beaktande. Kosovo skiljer sig ändock en del från idealtypen. Föreslagna framtida SSR samt adresseringen av ekonomiska faktorer som avgörande för vidare implementering av SSR tar troligen Kosovo närmre idealtypen vad gäller den holistiska ansatsen.

185 Idealtypsanalysen syftar till att jämföra resultatet av SSR i Kosovo med presenterad idealtyp i avsnitt 2.3.

8.4 Slutsats

SSR i Kosovo har ökat den interna säkerheten och därmed den mänskliga säkerheten för dess medborgare. Mycket arbete kvarstår dock med att säkerställa att utvecklingen fortskrider utan större komplikationer. Den troliga nedrustningen av KPC kommer att vara ett stort hinder att överkomma, dock med ett holistiskt perspektiv och socioekonomiska åtgärder torde utvecklingen bli gynnsam. Oavsett hur effektiva SSR som sker kommer utvecklingen av Kosovos säkerhetssektor att vara beroende av den ekonomiska utvecklingen i regionen och relationen till Serbien samt påverkan från det internationella samfundet.

Related documents