• No results found

Analys av intervjuerna

Resultatet av intervjuer

2. Tror du man kan införa religion i tidig ålder i skolan? Vilka för och nackdelar? I vår skola med alla blandade nationaliteter pratar vi ju ofta om hur man gör/tänker i de olika

5.2 Analys av intervjuerna

Vi valde att intervjua 3 lärare, vad som låg bakom antalet lärare var både tid och även intresse från skolorna. Vi anser att utifrån dessa 3 intervjuer så fick vi en insyn på hur dessa lärare jobbar med religion och hur de väljer att bemöta religionsämnet i klassrummen.

Intervjuerna vi gjorde med lärarna gick bra. Lärarna försökte ge så bra svar så möjligt. De berättade grundläggande hur man använder sig av religionsundervisning på sina skolor. De berättade även att man utgår från läroplanen och målen i respektive årskurs. Lärarna berättade för oss att självklart är religionen viktig och att man borde börja med den så tidigt som

möjligt. Alltså håller de med oss om att man sakta men säkert ska börja med ” det lilla” barnet. Motverkar tankar kring rasism men även skapar en förståelse för andra religioner.

30 Gunilla Zackari hänvisar i Värdegrundsboken att:

Demokratiska fri- och rättigheters legitimitet upphör när de kränker eller hämmar någon annans fri- och rättigheter. Principen om alla människors lika värde är ett demokratiskt värde som inte kan tolkas bort. Öppenheten och pluralismen gäller inte ståndpunkter som entydigt strider mot värdegrunden – rasism, nazism.

Religionen är något som finns i elevernas vardag och som är rent självklart.

Syftet med vår uppsats var att ta reda på vilka åsikter två klasser hade kring religion på två skolor i Skåne. Dessa åsikter skulle vi få fram via en enkät. Det vi fick fram av intervjuerna med lärarna och eleverna stämde oftast överens med den litteratur som vi har tagit del av. Vår frågeställning besvarades på så sett att lärarna svarade på våra frågor och motiverade svaren som t.ex. varför man bör införa religion tidigare.

Efter att ha diskuterat och haft intervjuerna med lärarna framkom det att

religionskunskapsämnet har låg prioritet. Oftast tar man upp religion när det är någon högtid och man börjar prata om hur det ser ut i olika religioner. Detta instämmer även vi i eftersom det framkom tydligt när vi pratade med både elever och lärare.Lendahls skriver att många lärare undviker religionsundervisning på grund av osäkerhet inför ämnet (Lendahls 1986, s 17) Men samtidigt tycker lärarna som blev intervjuade att religionsundervisningen har stor betydelse och att den är viktig för att eleverna ska ha förståelse för olika religioner.

Även Lendahls diskuterar syftet med religionsundervisningen och menar att den är viktig för att ge eleverna grundläggande kunskaper och färdigheter i att leva tillsammans med andra och att utveckla sin syn på livet och tillvaron (Lendahls 1986, s23)

Dessutom diskuterar Dahlin i sin bok om religionsundervisningens syfte är att eleverna genom att studera de olika religionerna skulle få hjälp av att hitta svar på sina egna livsfrågor. ”på så sätt skulle de också få hjälp att bygga upp en ”personlig åskådning” (Dahlin 2004, s 51). Detta anser även vi är väldigt viktigt för eleverna eftersom när de har fått svar på sina livsfrågor ökas deras självförtroende och de känner att de kan hitta sig själva och förstå andra.

31 Även i läroplanen står det om hur olika livsfrågor kan tas upp. Undervisningen ska stimulera eleverna att reflektera över olika livsfrågor, sin identitet och sitt etiska förhållningssätt. På så sätt ska undervisningen skapa förutsättningar för eleverna att utveckla en personlig

livshållning och förståelse för sitt eget och andra människors sätt att tänka och leva.(Lgr 11) Även i värdegrundsboken så står det att det är viktigt med respekt mot andra. Vi anser att det är viktigt att klargöra detta för elevernaeftersom livsfrågor är något som många elever tycker är intressant som även framkommer i den litteratur vi har tagit del av. Bland annat påpekar Almén att barn och ungdomar behöver bearbeta sina livsfrågor och menar att det är lärarens uppgift att väcka elevernas intresse för dessa livsfrågor(Almén 2000 s 50).

Även lärarna påpekade att intresset för religion är som störst bland eleverna när de kan

anknyta innehållet till sina egna livserfarenheter. Intresset för religion är dock inte så stort när det gäller ren fakta om religionerna. Det vi kunde ta del av i enkäten var att eleverna skulle vilja lära sig lite mer om olika gudar, olika traditioner och en del av eleverna skrev att de skulle vilja lära sig, vilka länder som har olika religioner.

Selander menar att eleverna ska få veta mer om verkligheten, det som sker i världen runt omkring oss och utgå från aktuella problem. Han menar att det är skolans uppgift att förmedla detta till eleverna. Även frågor inför livet och tillvaron skall diskuteras (Selander 1993, s. 105). Detta tror vi är väldigt viktiga punkter som författaren tar upp, för att eleverna ska bli intresserade av det vi har att förmedla måste vi fånga deras intresse. Precis som Selander nämner så instämmer Piaget att det viktigt att eleverna får reda på vad som händer i världen och han håller fast vi att det är viktigt att vi låter eleverna:

”Bedöma situationer, relationer och företeelser runt omkring sig utifrån hypotetiska betingelser. Med hjälp av kombinatorisk tänkande börjar de förstå att saker och ting skulle kunna vara annorlunda, att accepterade sanningar kan ifrågasättas och att värderingar kan vara problematiska (Evenshaug, s 130).”

32

6. Slutsats

6.1 Förslag på hur man kan lära ut religion i grundskolans tidigare år.

Related documents