• No results found

En komplett lista med varje företags typsnitt, färgkoder och visioner, samt en bild på logotypen i original kan ses i Bilaga 2. I bilaga 3, kan de omgjorda versionerna av logotyperna ses.

5.1. Svenska Mäklarhuset

Svenska Mäklarhusets logotyp är av rakt och enkelt typsnitt i en mörkt lila färg. Enligt teorin förknippas raka och enkla typsnitt med styrka, ekonomi och billighet (Doyle & Bottomely 2004). Detta borde då resultera i att Svenska Mäklarhusets logotyp anses vara billig, seriös och trygg.

Den lila färgen uppfattas enligt tidigare forskning som en exklusiv färg då den förknippas med kungligheter (Zaichkowsky 2010), varför denna logotyp borde vid vår undersökning anses vara exklusiv. Företaget själva säger att de vill ses som “den nya tidens mäklare”, och vill därför att logotypen skall uppfattas som modern.

Vad som därför är intressant är att de inte fått en enda röst som den modernaste logotypen. Detta beror sannolikt på att deras typsnitt är av enkel karaktär, då vi kan se att logotyperna med flest röster i denna kategori har varit mer nytänkande vid sitt val av typsnitt och färg.

Som sagt borde den lila färgen, i alla fall enligt resultaten från tidigare forskning (Zaichkowsky 2010), bidra till att logotypen ses som exklusiv, men företagets logotyp har istället rankats som nummer ett av kvinnor och nummer två av män bland de logotyper som de anser känns billigast. Detta samtidigt som de endast fått fyra röster av kvinnorna på frågan “vilken logotyp anser du ser mest exklusiv ut?”, vilket är väldigt lågt jämfört med Erik Olsson Fastighetsförmedlings 27 röster. Männen har inte gett Svenska Mäklarhuset en enda röst i denna kategori.

30 Logotypen är som sagt skriven i en enkel och rak stil, vilket enligt teorin förknippas med billighet (Doyle & Bottomely 2004). Eftersom logotypen rankades som nummer ett (av kvinnorna) och nummer två (av männen) på listan över logotyper som ser billiga ut, anser vi att den tidigare forskningen i detta fall stämmer väl överens med verkligheten.

Däremot verkar den lila, kungliga, färgen inte ha inbringat den känsla av exklusivitet som den borde och tidigare forskning stämmer alltså inte i detta fall. Företagets logotyp har inte rankats högt bland exklusiva logotyper, och vi tror dels att den lila färgen kan vara för mörk för att inge den lyxiga känslan, och dels att typsnittet inte stämmer överens med färgvalet. Om företaget hade velat framstå som exklusiva borde de enligt teorin ha skrivit företagsnamnet i den lila färgen i kombination med ett mer kursivt typsnitt. Men då Svenska Mäklarhuset själva säger att de vill framstå som moderna hade de kanske kunnat välja ett mer ovanligt typsnitt än det enkla de använder idag.

I stället har företaget, åtminstone enligt kvinnorna, rankats högt bland logotyper som uppfattas som seriösa. Vi tror att det faktum att den lila färgen är så pass mörk har bidragit till detta, i kombination med att typsnittet är rakt.

Slutligen kan vi konstatera att ingen man skulle ha valt att anlita Svenska Mäklarhuset och endast 2 kvinnor valde att de skulle anlitat dem vid en eventuell försäljning av bostad. Detta beror troligen på att de inte stack ut bland övriga logotyper, då deras typsnitt var enkelt och deras färgval var diskret.

5.2. Notar Mäklare

Notar Mäklare har valt ett typsnitt i fet stil, vilket enligt tidigare forskning associeras med makt och pengar (Zaichkowsky 2010), samtidigt som Doyle & Bottomely (2004) utöver detta säger att det förknippas med billighet. Detta innebär att Notar Mäklares logotyp enligt teorin borde anses som billig, trygg

31 och pålitlig. De har valt en mörkt grön färg, en dov sådan med något blå nyans. Enligt teorin uppfattas gröna färger som säkra och robusta (Labrecque & Milne 2012), vilket borde innebära att Notar Mäklares logotyp uppfattas som trygg, pålitlig och seriös.

Vi kan alltså konstatera att den feta stilen stämmer överens med den gröna färgen, då de båda, enligt teorin (Zaichkowsky 2010, Labrecque & Milne 2012), förknippas med styrka och trygghet.

Notar Mäklare säger själva att de vill uppfattas som seriösa, ungdomliga och påhittiga. Vi kan med enkelhet konstatera att de lyckats få fram sitt budskap om att de är ett ungdomligt företag, då de rankats som nummer ett bland männen och som delad etta bland kvinnorna. Det finns ingenting i den teori vi läst som styrker att den gröna färgen eller det raka och feta typsnittet skulle uppfattas som särskilt ungdomligt, men vi själva tror att de ändå lyckats med detta eftersom de använder sig av endast små bokstäver, vilket kanske kan uppfattas som ungdomligt.

Däremot lyckas företaget inte med att framstå som seriösa eller påhittiga, då de ligger på en sjätte plats bland männen och på en delad femte plats bland kvinnorna när det kommer till begreppet seriös, och det var endast två män och ingen kvinna som ansåg att företaget framstod som mest påhittigt.

Enligt både män och kvinnor uppfattas Notar Mäklares logotyp som trygg, vilket går i linje med vad teorin säger om både färgen och typsnittet (Zaichkowsky 2010, Labrecque & Milne 2012). De har själva inte beskrivit sig som trygga, men vi anser att det går hand i hand med deras vision att vara seriösa. På samma sätt är ordet pålitlig ett begrepp som liknar både trygg och seriös. Vad som är intressant är att endast männen ansåg att logotypen kändes pålitligt, då de rankade den på en delad första plats, medan endast två kvinnor ansåg att logotypen verkade pålitlig. Det skulle kunna vara så att den gröna färgen främst tilltalar män, men vi har ingen tidigare forskning som styrker den teorin. Samma skillnad mellan män och kvinnor uppstod när respondenterna bads att välja vilket företag de skulle valt att anlita ifall de skulle sälja sin bostad. Fem män valde då Notar Mäklare, men inte en enda kvinna gjorde

32 samma val. Vi kan även här endast spekulera kring anledningen och an anledning kan vara att den mörkt gröna färgen inte tilltalade de kvinnliga respondenterna.

5.3. Svensk Fastighetsförmedling

Till en början måste vi påpeka att vi vid skapandet av vår egen version av Svensk Fastighetsförmedlings logotyp gjort en ändring från originalet. Den verkliga logotypen består av svart text med en gul och blå symbol i form av en flagga brevid. Eftersom vi inte tagit hänsyn till symboler i denna undersökning skulle vi då fått en logotyp bestående av endast svart text, men då vi anser att den gula och blå färgen är så pass signifikant och representativ för företaget valde vi att skriva företagsnamnet i en färgkombination av svart, gult och blått. Detta kan ha påverkat undersökningens resultat.

Typsnittet är dock det samma som originalet, alltså en rak och enkel sådan. Enligt teorin (Doyle & Bottomely 2004) förknippas detta som sagt med billighet och styrka resultatet borde därför blivit att Svensk Fastighetsförmedlings logotyp uppfattas som just billig och även pålitlig och seriös.

När det kommer till färgvalen kan vi till en början konstatera att tre färger ofta uppfattas som för många, eftersom tidigare forskning rekomenderar en eller två (Zaichkowsky 2010). Både den svarta och den blå färgen uppfattas enligt teorin som värdiga, kompetenta, ståtliga och effektiva färger (Labrecque & Milne 2012). I och med detta borde logotypen placeras högt på listorna över professionella, seriösa och pålitliga företagslogotyper.

Vi kan alltså konstatera att typsnittet i kombination med svart och blått tydligt pekar på en logotyp som uppfattas seriös och professionell, och de går alltså väl ihop med varandra (Labrecque & Milne 2012, Doyle & Bottomely 2004). Den gula färgen sticker dock ut från resterande komponenter i logotypen. Gult anses enligt teorin vara en glad färg, fylld av energi, glädje och optimism

33 (Labrecque & Milne 2012), varför vi anser att den borde föra logotypen högt upp på listan över familjära företag.

Svensk Fastighetsförmedling själva säger att de vill uppfattas som professionella och pålitliga, och de har alltså valt ett korrekt typsnitt enligt teorin, precis som den blå och den svarta färgen (Doyle & Bottomely 2004, Labrecque & Milne 2012). Trots detta har de inte ansetts ha den mest pålitliga logotypen av någon respondent. Inte heller har logotypen uppfattats som särskilt professionell, eftersom de endast fått fyra mäns röster och en enda kvinnlig röst. Anledningen till detta skulle kunna vara att vi gjort en egen variant av logotypen där vi skrivit namnet i alla tre färger, vilket kan ha bidragit till att logotypen uppfattats som billig (där har de nämligen fått flest röster) eller rörig. Det kan även bero på den gula färgen som är en stor kontrast till det raka typsnittet och övriga färger.

Logotypen har placerats högt på listorna över påhittiga och utstickande logotyper, vilket vi tror beror på att de är de enda som skriver sitt företagsnamn på tre rader och dessutom använder sig av tre färger. Detta stämmer inte överrens med vad de själva vill uppfattas som, men vi tror ändå inte att det är negativt för företaget.

Vi kan alltså konstatera att, trots att de valt rätt typsnitt och svart och blå färg så uppfattas de ändå inte som professionella och pålitliga, vilket var deras vision. Däremot uppfattas de som billiga, vilket stämmer väl överrens med resultatet av tidigare forskning vad det gäller raka och enkla typsnitt.

Slutligen ser vi att Svensk Fastighetförmedling inte alls valts som det företag som män skulle anlitat vid föräljning av egen bostad, medan endast tre kvinnor gjorde det valet. Vi tror att detta låga resultat kommer av att logotypen bryter mot teorins rekommendationer, nämligen att endast använda en eller två färger (Zaichkowsky 2010).

34

5.4. Skandia Mäklarna

Precis som vid Svensk Fastighetsförmedlings logotyp, har vi i detta fall gjort justeringar från originalet. Den ursprungliga logotypen är helt svart, men företagets grafiska profil består främst av en grön färg och ett blommigt mönster. Vi valde att skriva vår variant av logotypen i denna gröna färg för att förmedla företagets visioner och budskap.

Typsnittet är, precis som de flesta andra, rakt och enkelt. Detta förknippas enligt teorin med styrka och makt, men även med billighet (Doyle Bottomely 2004). I och med detta borde även denna logotyp anses vara billig, seriös, trygg och pålitlig.

Den ljusa och färgstarka gröna logotypen bör enligt teorin förknippas med säkerhet, robusthet och närhet till naturen (Labrecque & Milne 2012). Det borde leda till att respondenterna beskriver logotypen som trygg och genuin.

Skandia Mäklarna har själva sagt att de vill uppfattas som ett företag av hög kvalitet där framgångsrika affärer genomförs. I och med detta tror vi att de vill anses som exklusiva och professionella. Dessutom säger de att de främst vill tilltala kvinnor, och teorin säger då att rosa och lila är de bäst passande färgerna för detta ändamål (Labrecque & Milne 2012). Företaget har förvisso en rosa färg som en komplementfärg till den gröna, vilken ses på hemsidor och liknande, men då vi inte använt oss av denna i vår undersökning har vi ingen egen forskning som styrker ifall de uppfattas som mer feminina och mer tilltalande för kvinnor på grund av detta. Vi kan däremot konstatera att det var fler kvinnor än män som valde Skandia Mäklarna vid det slutgiltiga valet, dock marginellt.

Vad gäller exklusiviteten har deras logotyp inte uppfattats på önskvärt sätt, eftersom inte en enda respondent ansåg att företagets logotyp var mest exklusiv. Samtidigt är det endast en respondent som beskrivit dem som billigast, vilket talar för att de är neutrala i frågan.

35 Som sagt valde de även att beskriva sig själva som professionella, men resultatet visar att de ligger på en tredje plats bland kvinnorna och en delad femte plats bland männen vilket gör resultatet relativt intetsägande.

Däremot verkar den gröna färgen framkalla de känslor som teorin föreskriver (Labrecque & Milne 2012), då de rankats högt av både kvinnor och män gällande trygghet och det genuina. Teorin gällande färger stämmer alltså väl överens med de resultat vi fått fram.

5.5. Mäklarringen

Mäklarringen har valt ett typsnitt som är rakt och enkelt, och precis som Notar Mäklare använder de sig endast av små bokstäver. Som nämnt tidigare förknippas raka typsnitt med styrka, makt, pengar, ekonomi och billighet (Zaichkowsky 2010, Doyle & Bottomely 2004).

Logotypen består av två färger: en mörkt grå och en klar röd. Den tidigare forskning vi använt oss av vid skapandet av vår teori behandlar inte grått, men vi anser att denna grå färg är så pass mörk att teorin kring svart är tillämplig. Svart associeras med makt, ståtlighet, värdighet och glamour (Labrecque & Milne 2012). Denna association går väl ihop med denna typ av typsnitt, som även den förknippas med makt. Vi kan alltså konstatera att den svarta färgen och det raka typsnittet är en väl vald kombination, enligt tidigare forskning. Vid vår egen forskning har vi dragit parallellen från makt, glamour, ståtlighet och pengar till våra adjektiv exklusivitet, trygghet och seriositet.

Enligt Labrecque & Milne (2012) symboliserar den röda färgen aktivitet, spänning och upphetsning. Från detta gör vi kopplingen till passion och engagemang. Rött står även för styrka, vilket innebär att logotypen borde uppfattas som trygg, seriös och professionell. Alltså kan vi konstatera att även den röda färgen går väl ihop med typsnittet i kombination med svart, då samtliga kompinenter förknippas med styrka.

36 Mäklarringen har följt de rekomendationer som getts i teorin och gett sitt varumärke en logotyp som våra respondenter uppfattar som exklusiv, seriös, professionell och engagerad. Dessutom uppfattas den som modern och vi tror att detta är tack vare de små bokstäverna i namnet, precis som i Notar Mäklares fall. Däremot har respondenterna inte angett att de uppfattar logotypen som särskilt passionerad och trygg, trots att tidigare forskning påstått att så borde varit fallet med tanke på den röda färgen (Labrecque & Milne 2012).

Mäklarringen har själva sagt att de vill uppfattas som den mest engagerade mäklaren samt att de vill förknippas med välgörenhet. Detta resulterade i att vi trodde att de själva skulle vilja anses vara engagerade och genuina, vilket stämmer gällande engagemanget, men inte helt gällande genuiniteten. Kvinnorna ser logotypen endast som tredje mest genuina, långt efter Erik Olsson Fastighetsförmedling, vilket vi tror beror på Erik Olsson Fastighetsförmedlings kursiva typsnitt. Däremot verkar detta inte påverkat männen, som anser att Mäklarringens logotyp framstår som mest genuin.

Slutligen kan vi konstatera att Mäklarringens logotyp är des som valts överlägset flest gånger av både män och kvinnor som det varumärke de skulle valt att anlita vid en egen försäljning av bostad. Av dessa väljare är det en stor överrepresentation av kvinnor (64% av alla kvinnliga respondenter), vilket vi tror beror på den röda färgen som enligt teorin är nära besläktad till både rosa och lila vilket är de mest feminina färgerna (Labrecque & Milne 2012).

5.6. Erik Olsson Fastighetsförmedling

Denna logotyp skiljer sig från övriga logotyper på så sätt att det är den enda skriven i kursiv stil. En kursiv stil förknippas med lyx och elegans (Zaichkowsky 2010), vilket gör att denna logotyp borde anses som mest exklusiv. Motsägande till detta är logotypen färgad orange, vilket förknippas med billighet (Zaichkowksy 2010). Dessutom anses färgen orange vara livlig,

37 energifylld och upphetsande, vilket gör att den borde få ett högt utslag på passion (Labrecque & Milne 2012).

Erik Olsson Fastighetsförmedlings logotyp är den som är mest motsägelsefull då den har ett tydligt exklusiv typsnitt i kombination med en färg som anses billig. Vi kan konstatera att den ansetts som exklusiv av våra respondenter eftersom väldigt många män och en stor majoritet av kvinnorna anser att denna logotyp är mest exklusiv, och detta går helt i linje med vad teorin om typsnitt föreskriver. Däremot är det endast fem presoner (alla män) som uppfattat logotypen som billig, vilket går emot teorin kring färgval.

Alltså verkar det som att typsnittet i detta fall väger tyngre än färgvalet. Tidigare forskning (Doyle & Bottomely 2004) har konstaterat att kvinnor inte föredrar kursiva och mer “feminina” typsnitt i större utsträckning än män, vilket vi bekräftar i vår undersökning eftersom fler män än kvinnor valde företagets logotyp i den slutgiltiga frågan. Totalt har de placerat sig på en andra plats över vilket företag respondenterna hade valt att anlita, men de ligger långt efter Mäklarringen som placerat sig överst på listan.

Utöver detta kan vi tydligt se att den energifyllda oranga färgen som enligt teorin väcker upphetsning (Labrecque & Milne 2012) har lett till att de ansetts ha den mest passionerade logotypen.

Erik Olsson Fastighetsförmedling säger sig vilja bli uppfattade som exklusiva och utstickande. Vi kan enkelt se att de lyckats när det gäller exklusiviteten. Logotypen uppfattades även som relativt utstickande.

5.7. HusmanHagberg

HusmanHagbergs logotyp består av ett rakt och enkelt typsnitt som är lätt att läsa. Detta förknippas enligt teorin med styrka, ekonomi, makt, pengar och billighet (Zaichkowsky 2010, Doyle & Bottomely 2004), och vi har kopplat samman detta med adjektiven billig, trygg och pålitlig i vår egen undersökning.

38 Den blå färgen förknippas även den med trygghet och pålitlighet eftersom den sägs vara kompetent, intelligent, kommunikativ och effektiv (Labrecque & Milne 2012).

Själva vill de bland annat uppfattas som trygga, och har alltså använt sig av rätt typsnitt och färg enligt teorin, för att förmedla det budskapet. Detta har dessutom styrkts genom vår egen undersökning där HusmanHagbergs logotyp utnämnts till den mest trygga logotypen av kvinnorna och männen har placerat dem på en delad första plats tillsammans med Notar Mäklare, Skandia Mäklarna och Erik Olsson Fastighetsförmedling.

I övrigt säger sig HusmanHagberg vilja uppfattas som genuina, familjära och passionerade. Eftersom de ansetts ha den näst mest familjära logotypen anser vi att de lyckats nå sitt mål på den punkten. När det kommer till genuin och passionerad har de placerat sig i mitten av tabellen. Då det inte finns någon tidigare forskning som stödjer att de borde placerat sig bättre än så i dessa fall så anser vi att resultatet är vad som kunde förväntas.

En intressant observation vi gjort är att företagets logotyp anses av männen vara den mest engagerade, medan logotypen inte fått en enda kvinnlig röst i denna kategori. När vi studerar resultatet kan vi se att HusmanHagberg har valts i betydligt större utsträckning av män än kvinnor som det företag som de skulle ha valt att anlita vid en försäljning. Vi tror att detta beror på att kvinnor över lag föredrar andra färger såsom rött och organge, vilket syns i fallen Mäklarringen och Erik Olsson Fastighetsförmedling, medan män över lag verkar föredra färger som går i blå toner, vilket även syns när det kommer till Notar Mäklare.

39

In document Logotyper: färger och typsnitt (Page 29-39)

Related documents