• No results found

Analys av ord i ordförståelseproven

In document Ordet betyder detsamma som … (Page 39-44)

6. Resultat

6.4 Analys av ord i ordförståelseproven

Resultatet vid sex ord i ordförståelseproven har visat sig vara avvikande och det analyseras nedan. Vid dessa ord varierar elevernas svar mellan de två proven. Skillnader i andel rätta svar mellan prov 1 och 2 belyses. De ord och uttryck som tas upp är kivas,

till lags, bussig, likgiltig, lä och kånka.

I ordförståelseprov 1 har 74 elever deltagit och i ordförståelseprov 2 har 73 elever deltagit. I diagrammen nedan anges antal elever som inte valt något svarsalternativ i kategorin

Obesvarad. Figur 10 visar de fyra svarsalternativ eleverna hade att välja mellan till

ordet kivas. Detta diagram tar ej hänsyn till någon av bakgrundsvariablerna.

Figur 10. Elevernas svar vid ordet kivas i ordförståelseprov 1 och 2

Vid ordet kivas är svarsalternativen till ordet samsas, busa, gräla och skämta. I det första provet väljer 32 av samtliga elever rätt svarsalternativ, det vill säga att kivas betyder detsamma som gräla. Det är samtidigt 22 elever som markerat svarsalternativ 2, att kivas

36 betyder detsamma som busa. I det andra ordförståelseprovet har ett textsammanhang skapats till ordet kivas. Detta lyder:

Maja och Kalle ville båda ha basketbollen på rasten. Maja ville spela kung och dam medan Kalle ville spela basket. Båda höjde rösten och till slut hämtade klasskamraterna rastvakten. Kivas inte i onödan sa rastvakten, jag hämtar en boll till!

När eleverna möter ordet i textsammanhang väljer 65 elever att kivas betyder detsamma som gräla, vilket är det rätta svaret. Det svarsalternativ som många väljer i det första provet, busa, minskar till endast 4 elever vid det andra provtillfället. Svarsalternativ

samsas svarade 13 elever i det första provet och i det andra sjönk det till 2 elever.

Diagrammet nedan visar de fyra svarsalternativen vid uttrycket till lags. Detta diagram tar ej hänsyn till någon av bakgrundsvariablerna.

Figur 11. Elevernas svar vid uttrycket till lags i ordförståelseprov 1 och 2

Det andra ordet som analyseras är uttrycket till lags. De svarsalternativ som finns att välja emellan är att bråka, att ogilla, att behaga och att fundera. I det första provet förekommer uttrycket fristående. I ordförståelseprov 1 har 37 av samtliga elever angett rätt svars-alternativ, att till lags betyder detsamma som att behaga. I det andra ordförståelseprovet ges ett textsammanhang:

Hunden Mega gillar att vara till lags och hämtar alltid tofflorna till matte på morgonen. Hon älskar att se människor glada och att få beröm.

Andelen rätt svar ökar från 37 elever i ordförståelseprov 1 till 56 elever i ordförståelse-prov 2. Endast 9 elever väljer svarsalternativet att fundera och ännu färre anger övriga svarsalternativ när orden finns i ett textsammanhang.

11 4 8 4 37 56 15 9 3 0 0 10 20 30 40 50 60 Prov 1 Prov 2 S K I L L N A D M E L L A N O R D F Ö R S TÅ E L S E P R O V 1 O C H 2 , U T T R YC K E T T I L L L A G S

37 Diagrammet nedan visar de fyra svarsalternativen till ordet bussig. Detta diagram tar ej hänsyn till någon av bakgrundsvariablerna.

Figur 12. Elevernas svar vid ordet bussig i ordförståelseprov 1 och 2

Ordet bussig har svarsalternativen hygglig, grinig, taskig och omtänksam. Det rätta svarsalternativet är att bussig betyder detsamma som hygglig. I det första provet lyckas 32 elever välja rätt svarsalternativ. Däremot väljer 19 av eleverna svarsalternativet taskig och 16 elever väljer svarsalternativet omtänksam. Textsammanhanget till ordet lyder:

Busschauffören var bussig mot Stina och lät henne åka med fast hon hade tappat bort sitt busskort. Stina tyckte det var väldigt snällt och lovade att leta efter kortet så fort hon kom hem.

Elevernas svarsalternativ ändras i ordförståelseprov 2 när ordet förekommer i ett textsam-manhang; vid det andra tillfället är det endast 28 av eleverna som väljer rätt svars-alternativ. Det är 40 elever som svarar att bussig betyder detsamma som omtänksam. Det kan bero på att eleverna läser mellan raderna och uppfattar textstycket som en förklaring av känslan eller handlingen som busschauffören utför. De väljer då det svarsalternativ som mest motsvarar den handlingens innebörd i stället för att välja det alternativ som utgör en synonym. Däremot minskar valet av svarsalternativet taskig från 19 elever på första ordförståelseprovet till endast 3 elever på andra ordförståelseprovet.

Diagrammet nedan visar de fyra svarsalternativen vid ordet likgiltig. Detta diagram tar ej hänsyn till någon av bakgrundsvariablerna.

38 Figur 13. Elevernas svar vid ordet likgiltig i ordförståelseprov 1 och 2

Det fjärde ordet som analyserats är likgiltig som har svarsalternativen intressant,

ointres-sant, engagerad och kall. När ordet presenteras fristående väljer 11 av eleverna rätt

svars-alternativ, ointressant. Många av de övriga eleverna väljer i det första provet svarsalter-nativen, engagerad och intressant. Det är 33 elever respektive 26 elever. Ordet presente-ras i följande textsammanhang:

Jag var likgiltig inför resultatet på matchen, för mig fick det gå hur som helst. Mina kom-pisar däremot följde matchen med spänning.

I prov 2 ändrar många elever svarsalternativ och 35 elever väljer det rätta svarsalterna-tivet. Valet av svarsalternativen engagerad och intressant minskar, men det är samman-lagt 34 elever som väljer dessa alternativ. Svarsalternativ engagerad minskar kraftigt medan det fortfarande är 21 elever som anser att intressant är rätt svarsalternativ. Diagrammet nedan visar de fyra svarsalternativen till ordet lä. Detta diagram tar ej hänsyn till någon av bakgrundsvariablerna.

26 21 11 35 33 13 3 4 1 0 0 5 10 15 20 25 30 35 40 Prov 1 Prov 2 S K I L L N A D M E L L A N O R D F Ö R S TÅ E L S E P R O V 1 O C H 2 , O R D E T L I KG I LT I G

39 Figur 14. Elevernas svar vid ordet lä i ordförståelseprov 1 och 2

Det femte ordet som analyserats är lä. Svarsalternativen till ordet är molnigt, starka

vindar, solen skiner och skydd mot vinden. Det rätta svarsalternativet är skydd mot vinden.

I det första ordförståelseprovet anger 45 elever rätt svarsalternativ, medan 14 elever svarar

molnigt och 10 elever solen skiner. Textsammanhanget i det andra ordförståelseprovet

lyder så här:

Oj vilket väder! Vi sätter oss här i lä så vi kan njuta av solen utan att frysa.

Det är 41 elever som väljer rätt svarsalternativ vid det andra provet. Däremot svarar 26 elever svarsalternativet solen skiner, vilket är en markant ökning från det första provet. Det är en minskning av svarsalternativet molnigt som endast 3 av eleverna väljer.

En intressant iakttagelse i ordförståelseprov 2 är att eleverna visar sämre förståelse av ordet lä när det förekommer i ett textsammanhang. En större andel elever väljer det fel-aktiga svarsalternativet solen skiner, vilket kan kopplas till elevernas läsförståelse. Eleverna letar efter nyckelord utan att försöka förstå hela sammanhanget; njuta av solen återspeglar att en sol skiner. Eleverna ser till hela kontexten och genom inferens kom-mer de fram till antagandet att solen skiner. Referensbindningar återkopplar till att frysa och därav kan inte det rätta svaret vara solen skiner. Majoriteten av elevernas anger ändå rätt svarsalternativ på samtliga prov. Eleverna visar trots detta att de förstår ordet lä sämre när det förekommer i ett textsammanhang. Antalet elever som väljer svarsalternativet

solen skiner har ökat vilket kan kopplas till deras läsförståelse.

Diagrammet nedan visar de fyra svarsalternativ som ges till ordet kånka. Detta diagram tar ej hänsyn till någon av bakgrundsvariablerna.

40 Figur 15. Elevernas svar vid ordet kånka i ordförståelseprov 1 och 2

Det sista ordet som har analyserats är kånka. Den rätta synonymen är bära vilket är det första svarsalternativet. Övriga svarsalternativ är spara, slänga och hämta. I det första ordförståelseprovet väljer 36 elever rätt svarsalternativ. Det är en relativt jämn fördelning mellan de övriga svarsalternativen. I det andra ordförståelseprovet är ordet kånka med i detta textsammanhang:

Jag såg en gammal dam kånka på matvaror från affären. Det var nog fyra fulla påsar hon bar på, det såg väldigt tungt ut.

Det är 62 elever som identifierar rätt svarsalternativ i det andra ordförståelseprovet, vilket ger en markant minskning av de övriga svarsalternativen. Sammanfattningsvis visar resultatet på ordförståelseprov 2 att en större andel av eleverna väljer det rätta svarsalter-nativet. Detta visar att eleverna vid ett textsammanhang förstår innebörden av ordet kånka ännu bättre än när ordet är fristående. När ordet är i en kontext bidrar inferensen till för-ståelsen.

In document Ordet betyder detsamma som … (Page 39-44)

Related documents